Vierailimme Mäntsälän Kivapihalla: Uutta ja trendikästä puutarhaan

Julkaistu:

10.04.2017
| Kirjoittanut:

Kivapihan Virpi, Tuula ja Sampsa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivapihan Virpi, Tuula ja Sampsa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä on kevään kohokohta?

Yksi kohokohdista on se, kun nurmikko alkaa paljastua lumen alta ja saa alkaa miettiä, mitä kivaa sitä keksisi pihaan, puutarhaan tai terassille. Kukkia nyt ainakin! 🙂

Me suuntasimme jälleen Tähtikohteeseemme Mäntsälän Kivapihalle, jossa voi ihastella kukkien lisäksi pihapatsaita ja suihkulähteitä. Vierailimme Kivapihalla ensin maaliskuun lopun pakkaspäivänä ja uudestaan huhtikuun alkuviikolla, kun kukkavalikoima oli parantunut entisestään.

Kivapiha on 4-tien varressa, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitseva perheyritys, jossa yrittäjäpariskunnan Pekka ja Virpi Tantun kanssa työskentelevät taloushallinnosta vastaava Tuula Viinikainen, kesäkaupasta ja taimistosta vastaava Risto, kuljetuksia ja piharakentamista hoitava Sampsa, asiakaspalvelun Tiina sekä uutena kuljettajana aloittanut Niko.

Kivapiha on ympäri vuoden avoinna oleva piha- ja puutarhamyymälä, joka työllistää kesäkaudella 12-14 kivi- ja puutarha-alan ammattilaista.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uusia patsaita ja suihkulähteitä

Kivapiha erottuu sillä, että sisältä löytyy ympäri vuoden avoinna oleva, yksi Suomen suurimmista sisätiloissa olevista, suihkulähde- ja patsasnäyttelyistä.

Suurin osa patsaista on betonia tai muovia ja niitä tulee niin Suomesta, Puolasta, Virosta kuin Kiinasta.

Uutuuspatsaina meitä kummastelivat viime kesän lopulla hankitut talkkarit. Pekka kertoi, että eräs pikkuveijari oli ihastunut kesätapahtumassa talkkareihin niin, ettei millään halunnut lähteä talkkareiden luota pois.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hauskat jutut eivät lopu. Kerran viime kesänä kaksi rouvaa oli tullut myymälään tiedustelemaan Pekalta, mistä heille löytyisi myyjä. Pekka katsoi, näkyykö kello ja onko tukka hyvin ja sanoi, että tässä olisi yksi, kuinka voin auttaa. Ei mutta onko sellaista oikeaa myyjää, rouvat kysyivät. 🙂

Virpi kertoi myöhemmin meille, että Pekka on heillä kotona se, joka hoitaa kukat ja puutarhan. Näin on kuulemma sovittu jo kauan sitten, että kastelut menevät kohdilleen. Virpi on keskittynyt leikkokukkiin, mutta toki tuntee ruukkukasvien perusniksit hänkin.

Patsasvalikoimaa riittää laidasta laitaan, karhuista kotkiin ja neidoista tonttuihin. Tälle kesällä on tulossa muun muassa uusia koira-, kissa- ja lammaspatsaita.

Kerroimme vuosi sitten siitä, kuinka suihkulähteen rakentamista voi suunnitella omalle pihalle. Nyt hoksasimme noin 200 euron hintaiset valmisaltaat. Niissä on koko paketti valmiina ja sellaisen voi sijoittaa tai upottaa esimerkiksi terassin yhteyteen.

Sähköllä toimiva suihkulähde kannattaa Pekan mukaan pitää yötä päivää päällä, jotta se pysyy puhtaana. Veden voi vaihtaa silloin tällöin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ensi kesän trendi – enemmän ja enemmän vihreitä

Kivapiha avasi tontilleen viime kesänä uuden 240 neliön kesäkaupan. Kesäkaupan ja taimiston valikoimista löytyy niin kesäkukat, koristepensaat, hyötykasvit, siemenet, lannoitteet, kalkit, puutarhatarvikkeet kuin pihakalusteet.

Tapasimme kesäkaupasta vastaavan Riston nyt Mäntsälän keskustassa, muutaman kilometrin päässä Kivapihalta, jossa hän oli myymässä Kivapihan kukkia kaupunkilaisille. Risto kertoi, että tämän kesän trendi on ennen kaikkea vihreä ja sen eri sävyt ja muodot – unohtamatta tuttuja kesäkukkia kauniissa väriloistossa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Alaa seuraavan Riston mukaan olemme siirtymässä eteläeurooppalaiseen tyyliin.

”Kukka ei ole se juttu, vaan lehtien muoto ja väri.”

Toki Kivapihan alkukevään valikoimaan kuuluvat perinteiset narsissit, orvokit, esikot, helmililjat ja hyasintit. Ne kestävät yleensä viiden asteen pakkasen. Samoin Risto sanoo kestäväksi muratin, koska sen kanta tulee tänä keväänä Virosta ja siksi se on tottunut viileämpään.

Aivan näinä päivinä ilmojen lämmetessä avautuu Kivapihan ylpeys, viime kesänä rakennettu Kesäkauppa. Riston mukaan Kivapiha aikoo tänä kesänä tuplata lajikemäärän kesäkukissa, koska yritys on hankkinut talvella kaksi uutta toimittajaa. Kukkia ja taimia Kivapihalle tulee pääasiassa Suomesta ja Hollannista.

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Riston vinkit kevääseen:

  • Nyppää kukkineet kukat orvokista pois, niin se ei lähde tekemään siemeniä.
  • Jos ostaa hyvän taimen tai pensaan, kannattaa satsata hyvään puutarhamultaan. Kompostimulta on sekalaista ja usein typpipitoista, joten sitä kannattaa käyttää mieluummin lisäkemultana kuin istutusmultana.
  • Suomen kevät ja kesä on niin lyhyt, että rohkeasti vain kukat puutarhaan ja terassille!

Nautimme Riston kanssa mainion kotiruokalounaan Mäntsälän keskustassa, Ravintola Ellessä, jota Kirsi Hattu on pyörittänyt jo 19 vuotta. Ravintola on avoinna arkisin klo 11-14.

Piharakentamista

Tuula kertoi, että Kivapihalta on saatavissa laaja valikoima suomalaisten kivi- ja maa-ainestoimittajien tuotteita. Toimittajina ovat keskeiset alan toimijat, kuten Rudus, Rakennusbetoni- ja Elementti RB, Destaclean, Lakka, Lammi sekä HB Betoni (ent. Harjun Betoni).

Varastossa on yleisimmät betonilaatat, reunakivet, muurikivet sekä satunnaisia eriä erilaisia pihakiviä. Myös liuskekivet ja mukulakivet kuuluvat valikoimaan. Suuremmat määrät toimitetaan asiakkaalle suoraan tehtaalta. Kivapiha etsii asentajia yhteistyökumppaneiksi myös Uudenmaan ulkopuolelta.

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Kivapihalta löytyy kaikki piharakentamiseen tarvittavat maa-aineet, kuten sepeli, murske ja kivituhka – unohtamatta multaa, kuorikatetta ja lasten leikkihiekkaa. Uutena tuotteena on musta sepeli, jota nykyään kysytään yhä useammin.

Lähialueilla Kivapiha tekee maksuttomia arviokäyntejä piha- ja viherrakentamisen tarpeisiin niin yksityisille kuin yritys- ja julkisrakentamiseen. Viime viikkoina Kivapihan tiimi on käynyt leikkaamassa puita ja pensasaitoja esimerkiksi Helsingin Pakilassa ja Mäntsälän Hirvihaarassa.

Pekka kertoo, että jos kohde on lähellä, hän käy arvioimassa kohteen ja antaa ohjeet alusta loppuun. Jos piha on päässyt ränsistymään, sammaloitumaan tai ylikasvamaan, joskus se joudutaan korjaamaan ja ilmaamaan esimerkiksi pistojyrsimellä perusteellisemmin. Tyypillisiä työvaiheita ovat:

  1. Yleensä kohotetaan ilmettä ja käydään kasvit läpi, tarvittaessa kasveja uusitaan.
  2. Terassi pestään, suojataan puuöljyllä tai uusitaan. Kausiruukut ja kasvit tuovat terassille viihtyisyyttä.
  3. Pihakivetys putsataan tai uusitaan.

Asiakas voi tulla myymälään esimerkiksi kännykkäkuvan kanssa ja yhdessä mietitään, mitä kannattaisi tehdä.

Kaikki riippuu tilanteesta, ympäristöstä ja asiakkaasta. Joskus sopiva puutarhan piristäjä voi olla kasvi, joskus vesiaihe, patsas, lyhty tai puutarhatonttu.

Entä perusvinkit puutarhan kevätkunnostukseen?

Näitä ovat Kivapihan tiimin mukaan kevyt haravointi, mutta kaikkea ravintoainesta ei kannata raapia pois. Piha kannattaa lannoittaa ja myös kalkita, koska Etelä-Suomen happamat savimaat tarvitsevat sitä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kalkki estää sammaloitumista. Lannoitteen ja kalkin annostus neliötä kohden on syytä tarkistaa säkin ohjeesta. Osassa puutarhalannoitteita kalkki on valmiina. Useimpia pensaita ja omenapuita voi leikata ennen kasvukauden alkamista ja silmujen puhkeamista.

Lopputunnelmat

Kivapihan visiitti oli jälleen hyödyllinen ja mukava. Omaa pihaa oli kiva päästä kunnostamaan ja kaunistamaan talven jäljiltä. Ilme narsisseineen, orvokkeineen ja muratteineen muuttui hetkessä! Kivapiha on sen verran erikoinen kohde, että vierailu kannattaa kauempaakin.

Kivapiha vierailee myös itse lähiseudun tapahtumissa ja kivapihalaisten mukaan mäntsäläisiä tapaa joskus enemmän Lahden torilla kukkaostoksilla kuin Mäntsälässä konsanaan. 🙂

Viihtyisintä Kivapihalla on helteisenä kesäpäivänä, kun voi katsella ja ihastella loistokuntoon viritettyä ulkonäyttelyä. Tästä nautimme viime kesänä. Viikonloppuisin on jälleen tarjolla ’belgialaisia vohveleita’ kahvittelun kera. Kesäkauden tapahtumauutuutena ovat teemapäivät aiempien Kivapihapäivien sijaan.

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Kivapihan uudet teemapäivät 2017

Keväällä: Pihakivipäivä la 6.5.
Kesällä: Vesiaiheet ja patsaat
Syksyllä: Pihavalaistus

Yhteystiedot

Kivapiha (www.kivapiha.com)
Vuolteenmäentie 7
04600 Mäntsälä

puh. 044 7522809 / 044 5205999
info(a)kivapiha.com

Sosiaalinen media (Kivapihan FB-sivut, Instagram, Twitter)
Esittelyvideo (Youtube)

Aukioloajat (kesä -17)
MA-PE 9-19
LA 9-15
SU 10-15

Kuva: Kivapiha

Kuva: Kivapiha

Kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo, Kivapiha

Kivapiha on KivaaTekekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.