Riihivuoren maisemaloma rentoutti Keski-Suomessa

Julkaistu:

14.03.2024
| Kirjoittanut:

Kevätloma kohtuullisen ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta Muuramen Riihivuoressa yllätti Päijänne-maisemillaan.

Riihivuoren huipulle Muuramessa on kohonnut viime vuosikymmeninä viihtyisä mökkikylä, josta avautuvat hulppeat näkymät idän ja kaakon suuntaan Päijänteelle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Olemme vierailleet Riihivuoressa aiemmin sydäntalvella, mutta nyt kevätaurinko ja majapaikkamme Lomalintu-huoneisto Riihivuoren huipulla näytti avarat maisemat kymmenien kilometrien päähän.

Lomalinnun Riihilintu-paritalon oleskelutilasta ja keittiöstä avautuu kaunis Päijänne-maisema, jota saattoi ihailla niin aamupalalla kuin illalla päivän päätteeksi. Rinteeseen on vain muutaman sadan metrin matka.

Ensimmäisenä iltana nautimme mökistä ja saunasta. Riihivuoreen ehtii pääkaupunkiseudulta hyvin työpäivän jälkeenkin, koska matkaa tulee ainoastaan 250 kilometriä.

Lumilautailun opettelua pitkästä aikaa

Iltapäiväaurinko teki vaikutuksen, kun päivä muuten oli puolipilvinen. Vasemmalla Riihikelo-ravintola, jonka alakerrassa on kattavat vuokraamo- ja ski shop -palvelut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rinnekeskuksen palvelut sijaitsevat Riihivuoren huipulla, jonne johtaa hyväkuntoinen serpentiinitie. Maisemastaan selvästi erottuva Lapin kaltainen hiihtokeskus sai ensimmäiset laskettelurinteet idän suuntaan 1980-luvun alussa. Kymmenen vuotta myöhemmin rakennettiin jyrkemmät pohjoisrinteet, joissa myös alppihiihdon kilpailijat harjoittelevat ja kisaavat.

Riihivuoren laskettelukeskuksen toiminta hiipui muutama vuosi sitten, mutta nyt keskus toimii – investointien jälkeen – jo kolmatta kautta terveellä pohjalla Janne Andersinin ja Kalle Jokisen johdolla. Haastattelimme heitä jutussamme vuosi sitten.

Rinne- ja vuokraamotyöntekijät sekä huolto ja lumetus ovat tärkeä osa tiimiä. Ravintolassa on nykyään oma yrittäjänsä.

Välineiden vuokraaminen alkaa syöttämällä omat tiedot kosketusnäytölle. Noora neuvoi kenkien kanssa ja Mari sääti laudan siteet sopviksi. Sani ja Viivi palvelivat kassalla. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Meidän rinnepäivämme kolmistaan sujui hyvin. Eetu on laskenut ensimmäiset laskunsa lumilaudalla juuri Riihivuoressa kahdeksan vuotta sitten, mutta parin viime vuoden aikana olemme kaikki laskeneet vain suksilla.

Siksipä lautailussa olikin taas oma opettelunsa!

Kaatumisilta ei voi välttyä ja mietimmekin, että ehkä hiihtokoulu tai yksityistunti voisi olla fiksua juuri tässä tilanteessa. Selän suuntaan kääntyminen on helpompaa kuin eteenpäin nojaava käännös.

Palvelu hisseillä oli ystävällistä. Jami auttoi laskijoita sompahissin ala-asemalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sompahissi, jonka toisella puolella on pieni snow park (rinne 9) ja toisella puolella tavallinen harjoittelurinne (10), soveltuu hyvin aloittelijoille. Ne ovat tasoltaan helppoja. Iso snow park löytyy rinteestä nro 2. (rinnekartta)

Kaikkiaan Riihivuoressa on viisi hissiä, sompahissin lisäksi maksuton naruhissi sekä kolme pitkää ankkurihissiä, joista yksi pohjoisrinteillä ja kaksi vierekkäin itärinteillä. Jonoja ei pääse syntymään.

Kevätaurinko lämmitti niin, että paksuimpia takkeja emme tarvinneet. Taustalla kilparinteen (7) lähtötorni. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Rinnetilanne, aukioloajat sekä lippukauppa ja tietoa palveluista, kuten hiihtokoulusta, löytyy kätevästi Riihivuori Resortin kotisivuilta.

Päivän edetessä pidimme taukoa ja nautimme Ravintola Riihikelon seisovasta pöydästä lounaaksi kermaista kanaa muusin ja riisin kera, salaatteineen ja jälkiruokineen. 😋 Sitten palasimme vielä rinteeseen.

Vierailu Säynätsalossa

Tiesitkö, että Säynätsalo on ollut pinta-alaltaan Suomen toiseksi pienin kunta heti Kauniaisten jälkeen, mutta yhdistyi 1990-luvulla osaksi Jyväskylää. Minua kiinnosti paikka, koska en ollut käynyt siellä aiemmin.

Säynätsalo on tunnettu arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemasta kunnantalosta ja pitkästä teollisesta historiastaan. Saari sijaitsee ainoastaan 10 minuutin ajomatkan päässä Muuramen keskustasta.

Wikipedia kertoo, että tehdashistoria asumattomalle saarelle sai alkunsa 1897 kauppaneuvos Johan Parviaisen toimesta. Saarella on toiminut niin saha, vaneritehdas, kuitulevytehdas kuin talotehdas.

Säynätsalon kunnantalo, näkymä satamasta Päijänteen Hauhonselälle, ote kunnantalon pihamaalla sijaitsevasta pyöräilykartasta sekä tehdasalue, joka kertoo saaren elinkeinosta yli vuosisadan ajan. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Riihivuori tarjoaa viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja

Riihivuori Resortin kotisivuilla on esitelty alueen monipuolista majoitustarjontaa.

Riihivuoren huipulla sijaitsee isommille perheille ja ryhmille soveltuvat Riihilinna Ski Lodge -kelohuvila sekä DM VIP:n Kelotulkku ja Riihitulkku -kelomökit.

Riihivuoren Vuokramökkien yrittäjä ja huolitsija Jukka Seppänen kertoo puhelimessa yrityksensä välitystarjonnassa olevan 44 mökkiä ja huoneistoa (mukaan lukien Lomalinnun kohteet), osa niistäkin huipulla kivenheiton päässä rinnekeskuksen hisseistä.

Useita majoituskohteita Riihivuoressa ja Muuramessa tarjoaa myös Riihivuoren Lomakylä. Järvimaisemissa 2 km päässä itärinteiden ala-asemalta sijaitsee puolestaan maaseutumainen Hannala. 🏞️

Riihilintu-paritalohuoneistossa (Lomalintu.com) on kaksi makuuhuonetta, iso oleskelutila, parvi, keittiö, kylpyhuone ja sauna sekä erillinen wc. Huoneistosta avautuu näkymä Päijänteelle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Me majoituimme Lomalinnun hyvätasoisessa Riihilintu-paritalohuoneistossa Riihivuoren huipun mökkialueella. Alue on viihtyisä, koska mökit eivät ole aivan vieri vieressä ja omaa rauhaa on sopivasti, samoin luontomaisemia.

Mökkikylästä maisema avautuu idän ja kaakon suuntaan Päijänteelle, kun rinteiltä näkymät suuntautuvat pohjoiseen Muuramen taajamaan ja Jyväskylää kohti.

Lomalinnulla on Riihilinnun lisäksi tarjonnassaan Riihitonttu ja Riihipeikko -lomamökit samalla alueella. Lomalinnun yrittäjänä toimii Sari Nevanpää-Muilu miehensä kanssa.

Riihilintu-paritalohuoneistot (Lomalintu.com) ovat viihtyisiä ja hyvin varusteltuja. Ne pystyy tarvittaessa yhdistämään toisiinsa ruokailutilan tuplaovien kautta. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

🏔️🔹🏔️🔹🏔️

TÄHTIKOHTEIDEN YHTEYSTIEDOT

RIIHIVUORI RESORT (Riihivuori.fiFacebookInstagram)
Riihivuorentie 313
40950 Muurame
info(a)riihivuori.fi, p. 0400 167 939 (info / vuokraamo), 050 433 5743 (hiihtokoulu)

LOMALINTU (Lomalintu.comFacebook)
Riihipolku 9 (Riihilintu), 11 (Riihitonttu), 19 (Riihipeikko)
40950 Muurame
lomalintu(a)gmail.com, p. 050 306 7248 (myös WhatsApp)

Nautimme maastohiihdosta loman päätös- ja reissupäivänä. Muuratharjun laduille pääsee Kenttätien ja Kultarannantien parkkipaikoilta. Lisää Muuramen laduista. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

🏔️🔹🏔️🔹🏔️

Riihivuori Resort ja Lomalintu.com ovat KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.