Sipoo uudistui – tutustuimme uusiin ihastuttaviin kohteisiin!

Julkaistu:

10.12.2018
| Kirjoittanut:

Aamun kajo. Yksi Sipoon uusimmista kohteista on Ravintola Tila kumpuilevassa Hindsbyssä, Sipoonkorven kansallispuiston kainalossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eipä olisi ennalta uskonut, kuinka freesejä uusia kohteita Sipooseen Helsingin itäpuolelle on noussut kuin sieniä sateella 2010-luvulla. Yksi nyt tutustumistamme uutuuskohteista sijaitsee aivan Sipoonkorven kansallispuiston kainalossa, Ravintola Tila, keskellä Hindsbyn maalaisidylliä.

Kolme vuotta sitten haastattelemamme pitkän linjan sipoolainen ja Sipoon luonnon ihailija, entinen huippusuunnistaja Rolf ”Toffe” Törrönen, kuvaili tuolloin kumpuilevaa Hindsbytä Sipoon Sveitsiksi. Ei ollenkaan hassumpi vertaus!

Helsingin itäpuolella olevasta maalaispitäjästä on tullut päiväretkeilijän unelma.

🔸🔸

Lähdetäänpä ensin Etelä-Sipooseen, Västerskogiin. Se sijaitsee Uuden Porvoontien varrella Helsingin Vuosaaresta itään ennen Sipoon eteläistä keskustaajamaa Söderkullaa. Västerskog on vain muutaman kymmenen minuutin pyörämatkan päässä Itä-Helsingistä. Lähistöllä sijaitsee myös mainio Tukholman saaristoon verrattava merenrantaidylli Gumbostrand taide- ja käsityöläiskohteineen.

Astutaan N´avettaan! 🙂

N´avetan pihapiiristä löytyy vaikka minkämoista elämystä ja palvelua hieronnasta savusaunaan ja juhlatiloihin. Kuva: KivaaTekemistä.fi
LeipomoKahvila N´avetan pihapiirissä minut toivottivat tervetulleeksi energiset Johanna Petsola-Helin (oik.) ja Tarja Sjögren. Tarja on kauppiaana Villa Nokkosessa ja Johanna hoitaa henkilökuntineen leipomokahvilaa ja juhlatiloja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme marraskuisena pakkaspäivänä Johanna Petsola-Helinin emännöimässä LeipomoKahvila N´avetassa. Innostus paistoi yrittäjän joka eleestä, kun hän esitteli rakastamaansa elämyskohdetta.

Johanna työskenteli aiemmin K-ryhmän markkinoinnissa, mutta halusi kuusi vuotta sitten jotain ihan muuta, jotain uutta loppuelämän työuralle, jotain omaa, lämmintä ja persoonallista.

N’avetassa minua palvelivat Veera ja Laura, ihanien herkkujen – suolaista ja makeaa – kera. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uniikki leipomokohde upeine päärakennuksineen ja saunoineen oli ollut myynnissä jo tovin. Lopulta Johannan päätös syntyi miehensä Peten tuella, ja niinpä pariskunta osti upean maalaisleipomotilan Samuli ja Annikki Sireniltä.

Samuli opetti leipomaan

Johannalla ei ole varsinaista leipurin koulutusta, mutta kohdetta aiemmin vaimonsa kanssa pyörittänyt, eläköitynyt sipoolainen kondiittorimestari, sokerileipuri Samuli ystävällisesti opetti.

”Samuli opetti leipomaan ja miten keittiö rakennetaan ja mikä on pullan nostatuskaappi”, Johanna muistelee kiitollisena hymyssä suin.

Nyt N´avetta työllistää kahdeksan vakituista työntekijää ammattileipureista lähtien. Johanna kertoo iloisesti, kuinka naapureidenkin lapset ovat olleet kukin vuorollaan töissä, työharjoittelussa tai koulun tet-harjoittelussa heillä.

Vaikka sydän on sataprosenttisesti mukana yritystoiminnassa, silti aikaa jää lasten harrastuksiin. Myös Johannan aikuiset tyttäret ovat töissä N´avetassa, joka on siis entinen navetta. Historiasta kertovat 60 vuotta vanhat, yhä käytössä olevat reseptit ja voilla leipomisen perinne.

Tällainenkin satumainen kukkula löytyy N´avetan pihapiiristä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Tällaisia tunnelmasopukoita N’avetan tiloista löytyy. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tuleeko stressi?

Vaikka välillä on kiireistä ja tiukkojakin tilanteita, Johanna on onnellinen siitä, että hänen omat lapsensa ovat mukana toiminnassa.

”Paras perintö, jonka heille voin antaa, on työn ilo.”

Johannasta ja hänen henkilökunnastaan paistaa sama iloinen asenne, jollaiseen törmäsimme esimerkiksi viime kesänä Heinolan Harjupaviljongissa. Positiivinen asenne selittää ehkä senkin, miksi palkitun leipomokahvilan pihapiiriin syntyy jonoja kesäisin ja viikonloppuisin.

Osa asiakkaista kuulemma pitää jonottamisesta osana elämystä!

Nautin lopuksi maukkaan naudanlihapiirakan sekä suussa sulavan päärynäkinuskipullan, kahvin kera. Vierailin pihapiirissä sijaitsevassa ihastuttavassa sisustuspuodissa Villa Nokkosessa. Villa Nokkosen kauppias Tarja Sjögren ja Johanna ystävystyivät lasten ratsastusharrastuksen merkeissä jo ennen kuin he päättivät ryhtyä kohteen yrittäjiksi.

Tarja oli aiemmin optikko mutta pitää nykyisestä työstään sisustus- ja lahjatavarakauppiaana. Hän oli auttamassa leipomonkin puolella, kun paikka avattiin uudelleen kuusi vuotta sitten. Pirtsakka Tarja valitsee tarkasti tuotteet, joita haluaa tarjota asiakkailleen:

”Tiedän nopeasti tykkäänkö jostakin vai en, ja kokoan valikoiman sen mukaan.”

N´avetan miljöö on varsinainen hemmottelukeskus, sillä pihapiirissä on tarjolla myös kosmetologin ja hierojan palveluita.

Yritys hoitaa lisäksi kesä- ja viikonloppukohteena Gumbostrandissa sijaitsevaa ruokaravintola N´avetan Laituria, käsittäen myös kokous-, sauna- ja juhlatilat.

Villa Nokkonen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Västerskogista matka jatkui Uutta Porvoontietä itään vain muutama sata metriä, kunnes risteyksestä pääsee kääntymään oikealle kohti merenrantaa ja Gumbostrandia.

Gumbostrandin satamassa on pieni kioski, jonka taakse jää viikonloppuisin avoinna oleva Ravintola Laituri. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Gumbostrand Konst & Formin uusi näyttely 9.11.2018 – 13.1.2019 on valloittava!

Tykästyin aluksi Minnä Räsäsen sinisävyisiin väreileviin töihin, joissa vesi tai ranta on keskeinen elementti. Kun näyttelyyn asteli peremmälle, tuntui kuin Carolina von Schantzin työt olisivat kävelleet kohti, kukat kurkottaneet tauluista ulos.

Niin eläväisiltä ne vaikuttivat!

Koko elämystä täydentää Konst & Formin rauhoittava musiikki. Halusin melkeinpä jäädä asumaan Gumbostrandiin. Näyttelyssä on mielestäni sopiva määrä taiteilijoita esillä, kaikki sopivasti toisistaan poikkeavia.

Kaiju Haanpään tekstiilikollaasit solmivat umpeen niitä naruja, joita Räsänen ja von Schanz jättävät tarkoituksella ilmaan roikkumaan. Lämmin tekstiili selkeine eläimineen harmonisoi. Jotain salaperäistä Haanpäänkin teoksissa on, väreinä purppura, lila ja vaalean sininen.

Winfrid Zakovski on puolestaan paikallinen sipoolainen valokuvaaja ja kuvanveistäjä, jonka juuret ovat Puolassa ja Saksassa. Zakovski tekee veistoksensa etupäässä puusta. Kuukauden nuorena taiteilijana Konst & Formin näyttelyssä on Anita Naukkarinen valoisan värikkäine teoksineen.

Charlotta palvelee asiakasta (oik. ylh.), Rita kertoo merellisistä G-malliston lasimortteleista (vas. alh.). Bistron Jonna Hartwall-Söderlund (oik. alh.) valmistautuu Joulumenun tarjoamiseen asiakkaille ke-la 28.11.- 22.12., sunnuntaisin brunssi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Gumbostrandiin palannut, galleriaa yhdessä Merja Lipsasen kanssa hoitava Charlotta Björkendahl haluaisi, että taiteen ostaminen olisi helppoa ja ihmiset voisivat tehdä kodeistaan persoonallisia.

”Grafiikan hinnat lähtevät 60 eurosta.”

Shopista vastaava Rita Nordin on innoissaan uudesta G-mallistosta, johon kuuluvat mm. tarjottimet, morttelit ja keramiikka-astiasto, kaikki ammattitaiteilijoiden Gumbostrandille suunnittelemia. Mallistoon kuuluvat myös uudet valkeat Arabian taiteilijayhdistyksen Gumbostrandille suunnittelemat kynttilänjalat.

Avara ja valloittava, merta ja kukkia. Gumbostrandin joulun ajan näyttely antaa katsojalle tilaa hengittää. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Konstoformin takana sijaitsee Punaisen Talon käsityöpaja, jonka näyttelyssä on käsityöläisten tuotteita. Kuvassa aktiivit Irja Vesterinen (vas.), Chrisse Hartwall ja Pyret Palmgren. Rakennuksessa myös Teakkeri, puusepän verstas ja taideseppä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sipooseen tutustuminen jatkui toisena päivänä, jolloin vuorossa oli uniikki uudiskohde vanhan maatilan pihapiirissä. Kyseessä on Ravintola Tila, joka avattiin viime kesänä Knutersintien varteen lähelle Sipoonkorven Bakunkärrin pysäköintialuetta, Hindsbyn kylätaajaman eteläpuolella.

Ravintola Tila on oiva nimi kohteelle kahdesta syystä: paikka on sata vuotta vanha pientila ja toisaalta Ravintola Tila on sisältä upean korkea ja tilava.

Ravintola Tila avattiin Sipoon maalaismaisemiin kesällä 2018. Suunnitelmissa on myös juuston valmistusta, jota Kaisa on opiskellut Hämeen ammattikorkeakoulussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Paikalla on joskus sijainnut navetta. Isäntäpariskunta Kaisa Rantama ja Matti Seppälä ovat asuneet perheineen tilan päärakennuksessa jo 30 vuotta. Sitä ei uskoisi, sillä Raumalta kotoisin oleva Kaisa puhuu yhä Rauman murretta.

Ravintola on molempien unelma ja samalla uusi haaste. Kaisa vastaa keittiöstä; hänellä on pitkä kokemus ravintolatoiminnasta ja tapahtumajärjestelyistä isossa yrityksessä. Matti ehti pitää yhtiökumppaninsa kanssa Helsingin keskustassa Fredrikinkadulla vanhojen kirjojen antikvariaattia neljännesvuosisadan ajan. Kaksi vuotta sitten liike muutettiin nettiantikvariaatiksi.

Kauniin ravintolarakennuksen suunnittelu ja toteutus onnistui yhdessä tutun arkkitehdin Marcus Björnin ja sipoolaisen pienen rakennusliikkeen kanssa. Oli kiva huomata, että tässäkin yrityksessä lapset ovat mielellään mukana toiminnassa ainakin osan ajasta.

Ravintola Tilan yrittäjäperheen tytär Ellen, keittiöstä vastaava emäntä Kaisa ja oikealla isäntä Matti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ravintola Tila on otettu asiakkaiden keskuudessa vastaan hyvin. Kaisa ja Matti kertovat, että niin paikalliset kuin kauempaa saapuvat ovat kaikki tervetulleita – vaikka sitten suoraan metsäretkeltä lenkkikengissä.

Kaisan mukaan ravintola tavoittelee hyvää tasoa, mutta ei kuitenkaan liian hienoa fine diningia, vaan pikemminkin ”ronskia ja rouheaa”. Kaisa vastaa keittiöstä ja välillä yritys käyttää ulkopuolista kokkia ja tarjoilijoita. Esimerkiksi isänpäivänä oli kaksi suosittua kattausta, tarjolla siikaa ja sorsaa.

Tilan yhteydessä voi tutustua perinteisiin kotieläimiin ja tietenkin lemmikkikoiriin Meeesi, Göööran ja Armi. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Musiikkia ja eläimiä

Koko perheellä on intohimo musiikkiin. Myös perheen aikuinen tytär Ellen oli vierailupäivänä paikalla, koska hänellä oli muista töistä vapaata. Hän hoitaa muun muassa ravintolan markkinointia.

Ellen on ammatiltaan varhais- ja musiikkikasvattaja. Hän harrastaa kuorolaulua sekä soittaa kontrabassoa. Ellenin veli Aku opiskelee Sibelius-Akatemiassa klassista laulua.

Kaisa harrastaa kuorolaulua Sipoossa. Matti on soittanut lapsena pianoa ja kitaraa ja kertoo mielellään Tilan musiikkiesiintyjistä:

”Meillä on ollut täällä kolme konserttia ja niitä on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Puurakenteisen korkean tilan akustiikka sopii musiikkiesityksille.”

Ravintola Tilasta tekee erityisen myös kanat ja lampaat, joita asiakkaat ovat kuvanneet kesällä vilkkaasti. Munat tulevat omasta takaa ja Tilalla on myynnissä omia suomenlampaan taljoja. Olennaisena osana Tilan arjessa on myös kolme kilttiä australiankelpie-koiraa. Wuf!

Willa Söderin suunnittelussa näkyy yrittäjän kädenjälki tontin valinnasta lähtien. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sipoon tutustumisen päätteeksi oli vuorossa 3,5 vuotta toiminnassa ollut juhla- ja lounaskohde Willa Söder, Söderkullan taajamasta kivenheitto itään. Oli hauska huomata, että kasvavalla alueella Willa Söder ei tullut kirkon viereen, vaan kirkko on rakennettu Willa Söderin viereen!

Kohteen yrittäjänä toimii Sini Koponen. Sinin tarina on mielenkiintoinen, sillä hän työskenteli pitkään muotimaailmassa, mm. amerikkalaisen muotibrändi Guessin retail managerina Suomessa.

Sinillä oli haave omasta yrityksestä ja juhlatilasta, jossa voisi järjestää tapahtumia.

”Mielestäni tarjolla ei ollut riittävästi moderneja juhlatiloja, joten siitä se idea lähti. Minulla oli selkeä näkemys, millainen tilan pitää olla.”

Sinillä on asenne kohdallaan ja suunnitelmia ravintolatoiminnan laajentamiseksi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sini on kotoisin Länsi-Suomesta, mutta asuu perheineen Helsingissä. Kuten aiemmin N´avetan tarinassa, myös Sinin kohdalla mies tuki hanketta ja niinpä pariskunta osti tontin Sipoon kunnalta ja he rakennuttivat kauniin avaran juhlatilan.

”Ihastuin tonttiin heti, sydän jäi tähän.”

Aluksi Willa Söder keskittyi häihin, mutta kun ihmiset halusivat lounasta, niinpä Sini henkilökuntineen päätti järjestää Willa Söderista myös kätevän, freesin arkilounaspaikan. Yritys työllistää kokin ja seitsemän tarjoilijaa. Kokkinsa kanssa Sini suunnittelee menu’ita kuhunkin juhlaan sopivaksi teeman mukaan.

Kuten aiemmat Sipoon kohteet edellä, myös Sini haluaa olla läsnä paikallisille esimerkiksi myyjäisten merkeissä. Sini on ilahtunut, kun lähialueiden rakennusmiehetkin ovat löytäneet lounaan. Edullinen lounas tarjoillaan pöytään, sisältäen salaattibuffetin ja kahvin tai teen.

Yrityksen palveluihin kuuluvat edellä mainitun lisäksi yritys- ja yksityistilaisuudet, catering, brunssit, musiikki-illat ja pikkujoulujen järjestäminen.

Näillä antimilla kyllä jaksoi päivän iltaan saakka. 🙂 Sinillä on myynnissä Willa Söder -lifestyletuotteita. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Lopuksi

Sipoon kohteisiin tutustuessa oli hieno huomata paitsi energia, innostus ja terve ylpeys – myös se, että kohteet uskaltavat ja osaavat rekrytoida ihmisiä, monesti paikallisia nuoria. Näin yritykset tarjoavat työpaikkoja, ja samalla yrittäjät jaksavat itse paremmin arjessa ja uuden suunnittelussa.

🔸🔸

🎄 Uudistunut Sipoo on valittu KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Kuukauden kohteeksi joulukuussa 2018. 🎄

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja seuraa Instagramissa.

One thought on “Sipoo uudistui – tutustuimme uusiin ihastuttaviin kohteisiin!

 1. Henri Elo Artikkelin kirjoittaja

  Juttumme on herättänyt paljon kiinnostusta ja levinnyt sosiaalisessa mediassa hyvin. Kiitos siitä! 🙂

  Lukijamme Lea Kuusio-Rautakorpi lähetti meille tärkeää palautetta ja julkaisemme hänen luvallaan tässä koosteen hänen viestistään:

  ”Hei! Sipoo on nyt ollut hyvin esillä Kivaa Tekemistä-sivustolla. Se on hienoa ja mieluista meille sipoolaisille ja etenkin västerskogilaisille.”

  Lea haluaa muistuttaa myös ihanasta ja kotoisasta Keidasleipomosta / Keidas Cafesta. Kirjoitimme kohteesta kesän 2016 jutussamme.

  Tässä Lean mietteitä:

  ”… Uusi Porvoontien varrella, Gumbostrandin risteyksessä sijaitseva Keidasleipomo/Keidas Cafe. Ulkoisesti vaatimaton mutta sisältä sulaa kultaa. Heidän kaikki tuotteet ovat omasta leipomosta ja paikallisten mielestä ne ovat parhaita koko Sipoossa, ehkä jopa koko Suomessa. Paikkaa pyörittää pariskunta ja heidän tyttärensä. Sisälle astuessa aistii heti lämpimän ja kodikkaan tunnelman. Palvelu on kotoisaa ja hyvää. Trendeillä paikka ei ratsasta mutta hyvä ja suoraan sydämestä tuleva fiilis ja mahtavan herkulliset tuotteet ovat se juttu. Suosittelen!”

  Tässä vielä linkki myös kesän 2016 juttuumme: https://www.kivaatekemista.fi/blog/sipoon-saaristo-ja-gumbostrand-tekivat-vaikutuksen/

  Ja tässä linkki VisitSipoo.fi -sivustolle, jossa lisää Sipoon hienoja kohteita 🙂
  http://www.visitsipoo.fi/etusivu

Kommentointi on suljettu.