Sipoon saaristo ja Gumbostrand tekivät vaikutuksen!

Julkaistu:

22.06.2016
| Kirjoittanut:

Gumbostrand. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Gumbostrand. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Sipoo

Sipoon rannikko- ja saaristokohteet heti Helsingin itäpuolella avaavat uskomattoman maailman, ken sinne uskaltautuu. Esimerkiksi Gumbostrandin punamultaidylliin ja Konst & Formin runsaaseen kesänäyttelyyn voi tutustua vaikka pyöräretkellä Helsingistä.

Yhtä lailla moniin saaristokohteisiin, kuten Norrkullalandetin hiekkarannoille ja Komsalö Cafeeseen, pääsee helposti ja edullisesti Pörtö Linen Ms Matilda -yhteysaluksella.

Kivaa Tekemistä tutustui Sipoon rannikko- ja saaristokohteisiin touko-kesäkuussa – pisteenä i:n päällä veneretki Seasongin mökkikylän Alexander Ingvesin opastamana.

Näkymät Norrkullalandetin saarelta. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Näkymät Norrkullalandetin saarelta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pörtö Linella helposti saaristoon

Olimme jo pitkään haaveilleet pääsevämme tutustumaan Sipoon saaristoon. Nyt se vihdoin toteutui sairastelujen ja sään oikuttelujen viivyttämänä!

Ajoimme Sipoon Kalkkirantaan, jonne voi jättää auton. Hyppäsimme sieltä Pörtö Linen vesibussiin, joka vei meidät Norrkullalandetin ulkoilusaarelle. Matka kesti vain vartin verran.

Pörtö Linen vesibussi. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Pörtö Linen vesibussi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Monet saattavat luulla, että saaristoon pääsee tutustumaan vain jos omistaa veneen, mutta niinhän asia ei ole. Sipoossa Pörtö Linen säännöllisen vesiliikenteen ansiosta liikkuminen on mahdollista niin lähellä oleville ulkoilusaarille kuin kauemmas Pirttisaareen ja tänä kesänä myös Söderskärin majakkasaarelle.

Pörtö Linen merikarhut - vesibussi Ms Matildan kippari Eerik, kansimies Joosep ja Ms Söderskärin kippari Andreas. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Pörtö Linen merikarhut – vesibussi Ms Matildan kippari Eerik (vas.), kansimies Joosep ja Ms Söderskärin kippari Andreas. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pörtö Linen Matilda-laivan kippari Eerik Koppel kertoi, kuinka Sipoon reittialueen liikenne on parantunut vuodesta 2013 lähtien. Pörtö Line kuljettaa paitsi turisteja myös koululaisia ja muita paikallisia erityisesti kelirikkoaikana. ”Kun talvi tulee, laiva vaihtuu Sibbe-teräslaivaan. Kun jää on kovaa, ihmisiä kuljetaan puolestaan ilmatyynyaluksella”, Eerik kertoo.

🔸🔸

👉 Varaa majoituskohde Booking.com Sipoo — KivaaTekemistä.fi on Booking.comin yhteistyökumppani.

🔸🔸

Retkipäivä Norrkullalandetissa ja saarikierros

Retkipäivänämme 19.6. sää oli tuulinen ja hieman kolea, mutta sateelta onneksi vältyttiin. Tutustuimme Norrkullalandetissa näkötorniin. Tornille on matkaa rannasta leveää polkua pitkin n. 600 m, joka on mukavan mittainen matka pienemmillekin retkeilijöille.

Jos kaipaa enemmän haastetta, takaisin pääsee kartan tai Maastokartat-kännykkäsovelluksen avulla muitakin saaren polkuja pitkin, joista osa on merkitty punaisin merkein.

Teimme saarella tulet ja paistoimme makkarat. Norrkullalandetissa se on helppoa, koska kunnan nuotiopaikkoja – samoin kuin hiekkarantoja – on useampia yhteyslaivalaiturin ”Östra Norrkullalandet” ja Seasongin mökkikylän välisellä alueella. Kunta ja Seasong tekevät yhteistyötä alueen hoidossa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Myös ulkovessoja löytyy, samoin rantalentiskenttä. On vain muistettava ottaa omat kuivat polttopuut ja sytytystarvikkeet mukaan. Jos sää olisi ollut lämmin ja aurinkoinen, olisimme voineet mennä uimaan.

Retkemme päätteeksi Seasongin Alexander Ingves vei meidät venekierrokselle lähisaaristoon: Norrkullalandet – Möholmen – Komsalö – Söderkullalandet – Gumbostrand – Kalkkiranta. Alexander huolehtii kesäaikana yhtenä osakkaana Seasongin mökkikylästä yhdessä Helmisten talonmiespariskunnan kanssa.

Sari ja Seasong Travelsin Alexander. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Sari ja Seasongin Alexander. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Alexander kertoi pilke silmäkulmassa, kuinka paikalliset huoltavat talvella veneitään, jotta voivat kisailla niillä kesällä toisiaan vastaan esimerkiksi Norrkullaloppetissa, joka järjestetään 23.7. Hän myös muistutti, että veneilijöiden on syytä olla tarkkana, koska saaristossa liikkuu paljon melojia.

Harrastekalastajia Sipoon sisäsaaristossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Harrastekalastajia Sipoon sisäsaaristossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme veneretkellä vastikään tälle kesälle ovet avanneessa Komsalön kesäkahvilassa, jossa koirat tulivat jo laiturille vastaan.

Oli mukava huomata, että Sipoon saaristossa näkyi myös julkisia rantoja muun muassa Möholmenissa ja Söderkullalandetin länsikärjessä. Seasongin mökkikylään pääsee kätevästi Pörtö Linen reittiliikenteellä ja asiakkaat voivat jättää oman veneensä myös Seasongin laituriin.

Seasongin kesäkioski avautuu näillä näkymin 4.7. ja suuri juhlapäivä saaressa ja mökkikylässä on juuri 23.7. jolloin järjestetään Norrkullaloppet.

Seasongin mökkikylässä on tarjolla kolme tasokasta 6-8 hengen mökkiä sekä iso Villa Seasong ryhmille. Yritys täyttää tänä kesänä 10 vuotta ja sen kunniaksi hinnoissa on 20 prosentin alennus. Viikonloppu saariston rauhassa tasokkaassa mökissä maksaa 320 euroa.

Seasong Travelsin huvila Villa Seasong on mainio paikka myös perhejuhlien järjestämiseen. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Seasongin huvila Villa Seasong on mainio paikka myös perhejuhlien järjestämiseen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Seasong (www)
Norrkullalandet, Sipoo

🔸🔸

KIVAA TEKEMISTÄ TÄHTIKOHTEET SIPOOSSA 2022

  • Juhlamenot – tasokkaat mökit ja huoneistot (www)
  • Majatalo Box & Handelsmans Café (www)
  • Talma Ski (www) & Talma Active Park (www)

🔸🔸

Sisustajalle ja taiteen ystävälle – Gumbostrand Konst & Form

Gumbostrandiin ajettaessa voi helposti luulla ajaneensa harhaan, kun tie kapenee ja tien varressa olevat kyltit ilmoittavat yksityisalueista. Aja rohkeasti eteenpäin, kunnes näet Gumbostrand Konst & Formin opasteet Gumbontien vasemmalla puolella.

Gumbostrand Konst & Form. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Gumbostrand Konst & Form. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Emme olleet ennen viime syksyä kuulleet paikasta, mutta nyt tiedämme, minne viedä taiteesta ja sisustamisesta kiinnostuneet tuttavamme. Gumbostrandissa on säännöllisesti vaihtuva pääsymaksuton taidemyyntinäyttely, jossa on esillä pohjoismaisten taiteilijoiden teoksia.

Kohde on John Hartwallin ja hänen neljän lapsensa omistama ”lahja kauniille pohjoismaiselle taiteelle ja muotoilulle”, kuten näyttelyn rempseä monitoiminainen Merja Lipsanen kuvaa.

Mirja Ilkan öljyvärimaalauksia. Kuvassa Merja Lipsanen. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Mirja Ilkan öljyvärimaalauksia. Kuvassa Merja Lipsanen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Merja kertoo, että kesänäyttelystä tehdään tarkoituksellisesti runsas ja monipuolinen. Näyttelyn alla on kiireistä, kun Merja tekee yhdessä keskuksen johtajan Charlotta Björkendahlin ja ripustajan Sampo Parkkomäen kanssa iltaa myöten viimeiset viilaukset, jotta kaikki on sopusoinnussa ennen H-hetkeä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämän kesän näyttely jakaantuu Heini Turusen värikkääseen, liikettä ja hehkua kuvaavaan ”GLOW” –näyttelyyn öljy- ja akryylitöineen sekä ”Kesä Gumbostrandissa” –näyttelyyn, jossa on esillä monipuolisesti teoksia 15 eri taitelijalta.

Edessä vasemmalla Nanna Suden öljyvärimaalaus. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Edessä vasemmalla Nanna Suden öljyvärimaalaus. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme Konst & Formissa nyt toista kertaa. Tämän kesän näyttelyssä oli monta sellaista taulua, jotka olisimme mielellämme ripustaneet myös oman kotimme seinälle. Oli ilahduttavaa huomata se, etteivät taulut olleet ylihinnoiteltuja. Merja kertoi, että he ottavat mielellään näyttelyyn mukaan sekä nimekkäämpiä että vähän tuntemattomampiakin ja nuoria taiteilijoita.

Carl Ahlmanin maalauksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Carl Ahlmanin maalauksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sarin mieleen jäivät erityisesti Turusen värikkäät taulut sekä Mirja Ilkan hieman hillitymmät kukka-aiheiset öljyvärimaalaukset. Minuun teki isoimman vaikutuksen nuoren ruotsalaisen Carl Ahlmanin upeat luontotyöt ranta- ja peltomaisemista. Ahlman on tavattavissa Konst & Formissa 2.7.

Perheen pienimmille löytyy oma piirustuspaikka. Anni oli tullut tutustumaan näyttelyyn Porvoosta äitinsä ja Ritva-mummmin (kuvassa) kanssa. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Perheen pienimmille löytyy oma piirustuspaikka. Anni oli tullut tutustumaan näyttelyyn Porvoosta äitinsä ja Ritva-mummmin (kuvassa) kanssa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Konst & Formista tekee miellyttävän vierailukohteen ainutlaatuinen sijainti ja tilan avaruus. Kohde erottuu edukseen myös sillä, että sieltä löytyy muutakin ostettavaa ja vierailijan on mahdollista syödä ja kahvitella.

Gumbostrand Konst & Form (www)
Vainuddintie 72-28
01150 Söderkulla


Punainen Talo – Röda Huset

Aivan Konst & Formin takana sijaitsee uusi ihastuttava käsityöläiskohde Punainen Talo. Isosta punaisesta puukennuksesta löytyy niin puuseppä, taideseppä, ”Teakkeri” kuin käsityöpaja upeine myynnissä olevine käsityötuotteineen.

Lue lisää artikkelistamme: Sipoon uusi helmi – Punaisen Talon käsityöpaja Gumbostrandissa (17.11.2016)

Gumbontalo

Gumbontalo on Gumbostrandin kylän asukkaiden talkoovoimin v. 2012 rakennuttama hieno monitoimitalo, josta löytyy liikunta- ja kuntosali sekä aktiivista toimintaa ympäri vuoden.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kesäkeidas-niminen Gumbontalon ravintola palvelee alueen asukkaita ja turisteja edullisella kotiruokalounaalla maanantaista lauantaihin ja heinäkuussa myös sunnuntaisin. Kesäravintola remontoitiin keväällä käytännöllisemmäksi. Pihapiirissä järjestetään kesätori lauantaisin 2.7. alkaen, kun lähialueen tuottajat tulevat myymään tuotteitaan – lihaa, kalaa, perunaa, herneitä ja mansikkaa.

Gumbontaloa meille esitteli talon monitoiminainen, ympäristön punamultaidylliin ihastunut Viveca Kihlman. Gumbontalolla järjestetään ryhmäliikuntatunteja, kuten pilatesta, joogaa, kahvakuulaa, äijäsählyä sekä lasten jumppia ja kesäleiri.

Talon tiloja, saunaa ja kalusteita vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin kokouksista perhejuhliin. Gumbontalon terassilta avautuvat upeat näkymät merelle.

Lokki oli löytänyt hyvän pesäpaikan Gumbontalon edustalta. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Lokki oli löytänyt hyvän pesäpaikan Gumbontalon edustalta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viveca kertoo, että Itä-Helsingistä voi tehdä kivan päiväretken pyörällä Gumbostrandiin. Matkan varrelle Uudelle Porvoontielle (nro 170) osuu niin Sipoonranta, Majvikin luomutila, N’Avetta -kahvila, Keidas -kahvila, Gumbontalo kuin vuonna 2012 avattu taidemyyntinäyttely Gumbostrand Konst & Form.

Gumbostrandista takaisin Porvoontielle pääsee myös toista kautta – jatkamalla kapeaa Gumbontietä eteenpäin. Hitån lenkin pituudeksi tulee 12 km. Viveca muistuttaa, että matkan varrelta löytyy Väinämöisen mytologian luonnonmuodostelma, Iår Bockin (1942-2010) saagan Lemminkäisen temppeli.

Lemminkäisen temppeli, Sipoo. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Lemminkäisen temppeli, Sipoo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Ihaninta on vapaus ja luonto”

Vieraillessamme Gumbontalolla, juttelimme hetkisen Norrkullalandetissa ympärivuotisesti asuvan Ritva Wallénin kanssa, joka käy talolla siivoamassa ja on myös saaristovaltuuskunnan puheenjohtaja. Ritva tuntui olevan saaristolainen koko sielultaan ja sydämeltään.

Ritva on joskus asunut hetken aikaa mantereella ”paperilaatikossa”, mutta se ei ollut hänen juttu. Simsalön saaressa alakoulua käynyt Ritva kertoo, että monesti puoliso löytyy muualta ja vakituinen väki on vähentynyt saaristossa.

Ritva Wallén. Kuvat: KivaaTekemistä.fi
Ritva Wallén. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Vaikka Ritva pitää saariston luonnosta ja vapaudesta, saaristossa asuminen tulee kalliiksi. ”Kaikilla on oltava autot, veneet ja kelkat jos haluaa päästä liikkumaan.” Hän kertoo, kuinka liikkuminen on helpottunut huomattavasti v. 2013 alkaneen Pörtö Linen ympärivuotisen vesiliikenteen ansiosta.

Kyselimme Ritvalta vinkkejä telttailupaikoista. Ritva kertoi, että kunnan alueilla saa telttailla vapaasti mm. Möholmenissa sekä Östholmenin ja Furuholmenin luonnonsaarilla. Tarkemmin kunnan sivuilla (www).

Gumbontalo (www)
Gumbontie 222
01150 Söderkulla

🔸🔸

👉 Varaa majoituskohde Booking.com Sipoo — KivaaTekemistä.fi on Booking.comin yhteistyökumppani.

🔸🔸

Sebwil Shop

Gumbontalon alakerrassa toimii energisten sisarusten, Mia Tuomolin-Sundmanin ja Sofi Tuomolinin, pyörittämä Sebwil. Sisarukset järjestävät erilaisia aktiviteetteja ryhmille, kuten kuvasuunnistusta ja luontorasteja Norrkullalandetissa. Sofi vetää Gumbontalolla zumba- ja saunajoogatunteja.

Pääsimme tutustumaan Gumbontlon saunajoogaan Sofin ohjaamana heti aamutuimaan toukokuussa. Jooga oli meille molemmille jonkin verran tuttu, mutta saunajoogasta meillä ei ollut kokemusta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sari oli kokeillut kerran aikaisemmin saunapilatesta. Saunajoogan luulisi olevan haastavampi, mutta toisin kävi. Noin 50-asteisen saunan lämmössä tehtävät liikkeet ovat helppoja ja rauhallisia. Laji sopii ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Liikkeiden suorittaminen ei vaadi erityistä notkeutta. Puoli tuntia kestävän saunajoogan aikana on tärkeää juoda paljon vettä. Ja myös sen jälkeen. Vaatteeksi sopivat hyvin hihaton paita ja shortsit. Sofi kertoo saunajoogan tekevän hyvää selkärangalle, keskivartalolle ja isoille lihaksille.

Sebwilin Sofi ja Mia. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Sebwilin Sofi ja Mia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mian ja Sofin toimiston yhteydessä on pieni puoti, Sebwil Shop, josta löytyy kaikkea, mitä pienten lasten vanhemmat voivat tarvita – aina Bumbo-sittereistä ja tuttipulloista äitiys- ja lasten vaatteisiin sekä saippuakuplista ja lasten levyistä askartelu- ja leivontatarvikkeisiin.

Sebwil Shop syntyi Mian ideasta tarjota jotain sellaista, jota Sipoossa ei ollut aiemmin saatavilla. Jos asiakas tarvitsee synttärilahjan lastensynttäreille, enää ei tarvitse lähteä Helsinkiin asti ajamaan. Sebwilin työhön kuuluu myös yritysten backoffice-toimintoja.

Sebwil Shop (www)

Huom. Toimipisteen sijainti muuttunut artikkelin julkaisun jälkeen.

Majoitusta Sipoossa

Saimme mahdollisuuden yöpyä lähellä Gumbostrandia, Uuden Porvoontien pohjoispuolella Sipoon Västerskogissa sijaitsevassa, Juhlamenot B & B:ssa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yövyimme Juhlamenojen tasokkaassa keltaisessa mökissä. Mökin yläkerrassa on 6 vuodetta ja alakertaan saa tarvittaessa lisää vuoteita levitettävien sohvien ansiosta. Saimme näppärästi valmistettua omat ruuat mökin täysin varustellussa keittiössä. Majoittujilla on mahdollisuus tilata erikseen aamupala, mutta me halusimme valmistaa sen itse.

Meillä oli onni, että juuri sinä iltana ei satanut, niin pääsimme tekemään pienen kävelyretken takametsiin. Retken jälkeen meitä odotti tunnelmallisen maasaunan kuumat löylyt ja saunan ulkopuolella lämmin palju.

Ruuhkasta rauhoittumaan

Juhlamenot on mainio majapaikka omasta rauhasta ja luonnon läheisyydestä pitäville. Paikan siisteys ja ystävällinen palvelu tekivät vaikutuksen ja siellä voisi viettää pidemmänkin loman.

Alkuun voi tutustua lähellä sijaitsevan Gumbostrandin viehättäviin kohteisiin ja piipahtaa vesibussilla saaristossa. Myös Sipoonkorven kansallispuisto ja Sipoon ihanat pikkukahvilat ovat vierailun arvoisia. Juhlamenoista on lyhyt matka Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun kohteisiin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matkailuyrittäjä Martina Majander hoitaa yritystä yhdessä veljiensä kanssa toisessa polvessa. Martina kertoi palkanneensa mielellään paikallisia nuoria auttamaan mökkien ylläpidossa ja asiakaspalvelussa kesäaikana. Juhlamenoilla oli hyvin esillä Sipoon uusi matkailukartta. Se on saatavilla matkailuyrityksistä ja kunnan infopisteestä Kuntalasta (Iso Kylätie 18, Nikkilä) sekä Nikkilän ja Söderkullan kirjastoista (www).

Majoitusta Sipoossa tarjoaa Juhlamenojen ja Norrkullalandetin saarella sijaitsevan Seasongin lisäksi mm. Box Bed and Breakfast Boxin kylässä, Sipoon eteläisen keskustaajaman Söderkullan itäpuolella.

Juhlamenot
Vesterängintie 64-8
01120 Västerskog

👉 Varaa majoituskohde Booking.com Juhlamenot — KivaaTekemistä.fi on Booking.comin yhteistyökumppani.

🔸🔸

Teksti: Henri Elo, Sari Särkijärvi
Kuvat: Sari Särkijärvi

Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa.