Vaihtoehtoinen tapa viettää vappua

Julkaistu:

25.04.2013
| Kirjoittanut:

Mitä tulee mieleen sanasta vappu? Lapsuudesta muistan sen kun ripustettiin serpentiiniä katosta roikkumaan ja kun saatiin veljeni kanssa isot vappuhuiskat ja tikkarit, joita sai jyystää tuntikaupalla. Muistan myös äidin tekemät munkit ja mummin siman, joka oli ylipahaa hiivalle maistuvaa litkua, mutta jota oli pakko juoda, koska ei halunnut tuottaa mummille pahaa mieltä.

Harrastin nuorempana partiotoimintaa ja toinen vappumuistoistani liittyy niihin aikoihin. Silloin tuli käytyä pari kertaa vapun vietossa Haltilla kivalla porukalla. Kilometrejä kertyi satakunta, mutta rakkoja ei onneksi ihan niin paljon.

Muistan sen kun ahdettiin parkkiksella rinkat täyteen yhteisiä ruokatarvikkeita: ruisleipää, meetvurstia, nötköttiä ja makaronia. Aurinkorasvaa kunnon suojakertoimilla piti ehdottomasti olla, jotta naama ei kärähtäisi ja hyvät aurinkolasit, jotta välttyisi lumisokeudelta. Mukana on hyvä olla sellainen henkilö, joka on käynyt siellä aikaisemminkin (talvella) ja alla jokunen hiihtokilometri, ennen kuin lähtee matkaan. Niin ja tietty hyvä mieli ja kunnioitus muita Haltin kävijöitä kohtaan.

Mikäs siinä hiihdellessä päivät pitkät kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, eikä ollut kiire mihinkään. Ja mikä ihaninta, siellä oli hiljaista. Ei ollut ketään huutamassa kännivolyymit kaakossa korvan juuressa eikä paukuttelemassa serpentiinejä naamalle. Viehätyksensä kai siinäkin. Jos saisin itse päättää missä vappuni viettäisin, pakkaisin rinkkani, ottaisin sukset kainaloon ja suuntaisin kohti Haltia.

Olisi kiintoisaa saada lukea muitakin vaihtoehtoisia tapoja viettää vappua. Jos tiedät yhdenkin kivan tavan, kerrothan sen.

Löydät lisätietoja aiheesta alla olevien linkkien takaa.

Tietoa Halti-tunturista

Kulkuyhteydet Kilpisjärvelle

Kalottireitin reittiselostus

Tunturi-Lapin luontokeskus

Kilpisjärven luontotalo

Eräs matkakertomus