Tutustu lajiin: Kajakkikalastus

Julkaistu:

27.08.2015
| Kirjoittanut:

Kirjoittaja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour

Kajakkikalastus1

Lajina kajakkikalastus oli minulle entuudestaan ”televisiosta tuttu”. Olin nähnyt norjalaisen seikkailijan kalastavan kajakista ja muistan ajatelleeni, miten luontevalta se näytti. Samalla pohdin, miten kiikkerä kajakki pysyy pystyssä suuren kalan tempoillessa. Samaa olivat pohtineet muut testaajamme Cathy, Olga, Max ja Seppo. Olga oli aiemmin melonut kajakilla enemmänkin, Max ja Seppo puolestaan kalastaneet. Cathy ei ollut tehnyt kumpaakaan ja minä molempia vähän.

Vaan kalastuskajakki ei olekaan sama asia kuin perinteinen kajakki, vaikka sitä melotaankin samaan tapaan. Mela on usein pidempi, jotta vesi valuisi kajakin ulkopuolelle eikä melojan syliin. Ennen kaikkea se on tavallista kajakkia huomattavasti vakaampi. Tämä toki tuntuu melontaominaisuuksissa mutta mahdollistaa jopa heittokalastuksen seisaaltaan.

Kalastaa voi jigaamalla, heittämällä tai uistelemalla. Jigaamalla kalastetaan kajakista tyypillisesti kuhaa tai ahventa, heittämällä tai uistelemalla haukea tai kuhaa. Useimmiten kalastus on catch and release -tyyppistä eli kalat päästetään takaisin mereen.

Aloitimme kuivaharjoittelulla. Kalastustapana olisi jigaus, saaliskalana kuha. Ensin harjoittelimme melan oikea asennon ja otteet, sitten oikea ote kelasta, heitto- ja kelaamisharjoitus. Jigauksessa syötti ensin heitetään, annetaan painua pohjaan, kelataan hieman ja annetaan taas pudota eli tavallaan pompotellaan syöttiä pohjan tuntumassa. Vielä aivan kajakin vieressä nykäistään muutaman kerran, jotta syöttiä mahdollisesti seuraava kala vielä saisi mahdollisuuden käydä kiinni.

Liikkeelle lähdettäessä kajakki todellakin tuntuu tukevalta, se ei keiku eikä tunnu millään muotoa huteralta. Päätän luottaa menopeliin niin paljon, että uskallan ottaa koiran mukaan. Istuin on mukava ja sen takana molemmin puolin löytyvät vapapidikkeet. Tärkeä varuste on ankkuri, joka on käden ulottuvilla helposti laskettavissa. Peräsin lasketaan alas vapauttamalla sitä ylhäällä pitävä naru ja näin kajakkia voi ohjata jalkapedaleita käyttämällä. Jalkapedalit kannattaa ennen lähtöä säätää sopiviksi. Niissä kajakeissa, joissa ei ole pedaleita, sitä ohjataan melomalla.

Mikä on lähtiessä merelle, kun sää on lähes peilityyni, aurinko paistaa ja merivesi on lämmintä. Tällä kertaa varusteeksi riittää pelastusliivi. Melottaessa vettä tulee väkisinkin jalkaosaan ja syliin, joten kylmemmällä kelillä ja kylmien vesien aikaan saappaat ja vedenpitävät housut lämpimine alusasuineen ovat tärkeimmät varusteet.

Melontatekniikassamme on korjaamisen varaa. Oppaamme Jali neuvoo tehokkaamman tavan. Sitten pääsemme kokeilemaan kalastusta. Heittäminen onnistuu koko ryhmältä, mitä nyt yksi heitto päätyy aallonmurtajaan.

Kajakkikalastus8

Väljemmile vesille päästyämme ryhmä hajaantuu ja kukin saa kalastaa omassa ylhäisessä yksityisyydessään mutta enintään 200 m päässä oppaasta. Voi vain kuvitella, mikä rauha ja hiljaisuus vallitsee hieman syrjäisemmillä vesillä kalastettaessa. Eikä Itä-Helsingissäkään nyt väkeä ruuhkaksi asti ollut mutta aina silloin tällöin ohi ajoi moottorivene ja rannoilta kantautui ääniä.

Verrattuna veneestä kalastamiseen, kajakkikalastus on kuin nojatuolimatka. Ei pomppimista penkeillä, ei kovia tuhtoja, vaan mukava istuin. Ainoa miinus kalastajien mielestä oli se, että istuin ei kiertynyt. Ehkä sellaisiakin delux-malleja jossain tehdään, tiedä häntä.

Itse en kalastanut, vaan kiersin kuvaamassa muita. Kajakissani mukana ollut koiramme Redi nautti suunnattomasti. Välillä se tarkkaili tilannetta valppaana, välillä rentoutui täydellisesti. Tilaa oli juuri riittävästi keskikokoiselle koiralle.

Kysyin oppaaltamme Jalilta, miksi hän on koukussa juuri kajakkikalastamiseen. Jali kertoi luonnon olevan hänelle tärkeä. Kajakkikalastuksessa hän saa lempiharrastuksensa lomassa kuntoilua ja luontoelämyksiä. Hän kertoi viettäneensä kesälomaa Lofooteilla, missäpä muualla kuin kajakissaan.

Kalastusta olisi voinut jatkaa kesäillassa vaikka kuinka pitkään mutta pimeys alkoi laskeutua ja oli palattava satamaan, koska kajakeissamme ei vielä ollut merkkivaloja. Näimme upean auringonlaskun, joutsenperheen lipuvan vedessä ja kuumailmapallojen taivaalla. Kalaa ei tullut mutta sillä ei oikeastaan ollut väliä ensikertalaisille.

Kajakkikalastus13

Kirjoittaja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour
Kuvat: Päivi Romo ja Riitta Kiukas
Testipaikka: Itä-Helsinki
Opas: Jali Gräsbäck, Fishing Lords

Kirjoittaja on kotimaan matkaverkkokauppa Skafur-Tourin perustaja.

Tutustu Riitan palveluihin:
Kajakkikalastuksen voit tilata tästä.
Pitkälti yli 100 muuta aktiviteettia ja aktiivilomaa Suomessa löydät tästä.

***
KivaaTekemistä.fi on Skafur-Tourin yhteistyökumppani ja koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.