KivaaTekemistä testasi: Muumimaailman kautta Ahvenanmaalle

Julkaistu:

25.08.2015
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2016

Smart Park, Eckerö. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Smart Park, Eckerö. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Ahvenanmaa

Meillä on tapana tehdä kesäisin yksi pidempi autoreissu ympäri Suomea kierrellen. Tällä kertaa päätimme suunnata kulkumme kohti Ahvenanmaata, jossa olimme viimeksi käyneet 6 vuotta sitten. Olimme juuri päivittäneet palveluumme Ahvenanmaan kohteet ja huomasimme, että sinne oli heinäkuussa avattu uusi kiintoisa kohde lapsiperheille.

Muumimaailma, Naantali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muumimaailma, Naantali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suunnittelimme reissun siten, että menemme Ahvenanmaalle Naantalin kautta. Samalla saimme mahdollisuuden vierailla myös Muumimaailmassa, jossa emme olleet aikaisemmin käyneet, vaikka esikoisemme on jo 8-vuotias.

**
TUTUSTU ”Perheen kiertomatka omalla autolla: Muumimaailma – Ahvenanmaa – Helsinki” -pakettiin tästä.
Matkapaketin on suunnitellut ja tuottanut kotimainen SkafurTour -matkatoimisto yhteistyössä KivaaTekemistä.fi -palvelun kanssa. Varaa omasi kesä-elokuulle 2016 ja koe Etelä-Suomen parhaat perhekohteet sekä Ahvenmaan uusi, monipuolinen SmartPark ja Kastelholman linna.

**

Käy Muumilaaksoon

Naantaliin saapuessamme seurasimme Muumimaailman opasteita. Päädyimme parkkialueelle, jossa pysäköinti maksoi päivältä 8 euroa ja joka sisälsi kuljetuksen Muumimaailmaan. Tai niin ainakin luulimme, mutta pysäkiltä oli kuitenkin vielä noin puolen kilometrin kävelymatka muumien omalle saarelle. Menomatkalla emme joutuneet odottamaan bussia kovin kauaa. Aikaa siirtymisiin kannattaa varata reilusti lasten kanssa matkustettaessa.

Muumimaailmassa riitti vilinää ja vilskettä lämpimänä kesäpäivänä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muumimaailmassa riitti vilinää ja vilskettä lämpimänä kesäpäivänä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muumimaailma oli isompi kuin olin alun perin kuvitellut. Erilaisia kohteita oli yllin kyllin ympäri vehreää Muumien saarta. Saaren keskiosasta löytyi luonnollisesti ihana sininen Muumitalo. Meistä aikuisistakin oli kiintoisaa päästä ensimmäistä kertaa näkemään, millainen talo oli sisältä.

Saaren uloimmasta kolkasta löytyi Muumipapan laiva hurjaakin hurjemman liukumäen kera, mikä ei tosin ihan pienimmille lapsille soveltunut. Harmitus ei kuitenkaan kestänyt kauaa kun huomasimme, että ihan laivan vierestä löytyi perinteisempiä leikkitelineitä. Se oli hyvä juttu!

Saarella oli oma uimaranta ja rauhallisempi Huilipuisto riippukeinuineen, jossa saattoi rauhoittua kesken tapahtumarikkaan päivän. Jos lapset rupeavat liikaa riehumaan, kannattaa käydä katsomassa Poliisiasemalla, mihin rettelöijät voivat joutua. Eivät kuitenkaan lapset vaan Muumimaailman pahis, Haisuli!

Lapset pääsivät halaamaan Muumeja, mikä oli 4-vuotiaan Eetun mielestä päivän kokokohta. Oli tosi kiva huomata, että hahmot olivat siellä aidosti läsnä ja juttelivat lasten kanssa. Aada 8v piti eniten Satupolusta sen jännittävine luolineen, labyrintteineen ja riippusiltoineen.

**
LOMA HELPOMMAKSI: KivaaTekemistä.fi -hakupalvelusta löytyy myös Ahvenanmaan kohteet, kirjoita vapaa haku -kenttään ”Ahvenanmaa”!
**

Ravintolatarjonta oli Muumimaailmassa yllättävän hyvä. Myös meille, joille oli tärkeää saada nopeasti jotakin pientä suolaista, löytyi Myyn perunateatteri kieroine ranskalaisineen. Annokset olivat hintaan nähden mukavan isoja.

Meitä jäi hieman harmittamaan se, että meillä oli niin vähän aikaa tutustua muumeihin. Esimerkiksi putiikit jäivät kokonaan väliin. Lapset eivät siitä tosin kimmastuneet, koska odottivat jo kovasti laivamatkaa.

Odottelua satamassa

Onneksi lähdimme ajoissa, sillä jouduimme odottamaan parkkikselle vievää bussia muutaman tovin. Naantalin satamassa kuitenkin huomasimme pitäneemme kiirettä aivan turhaan.

Emme olleet aiemmin tienneet, että Ahvenanmaalle pääsee Turun ja Helsingin lisäksi myös Naantalista. Tosin se on mahdollista ainoastaan auton kanssa matkustaville. Naantalista Ahvenanmaan Långnäsiin liikennöi Finnlinesin autolautta.

Naantalin satama. Näin kahdesta jonosta tulee yksi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Naantalin satama. Näin kahdesta jonosta tulee yksi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Naantalin sataman opasteissa on parantamisen varaa erityisesti ensikertalaisia ajatellen. Mietimme, olimmeko oikeassa paikassa, koska näimme check-in -alueella ainoastaan kylttejä, joissa luki Kapellskär, mutta ei Långnäs. Henkilökuntaa ei näkynyt missään. Kyseltyämme kanssamatkustajilta, meille selvisi, että Tukholman Kapellskäriin menevä laiva pysähtyy Ahvenanmaan Långnäsissä.

Autoja jonotti kahdessa jonossa, eikä kukaan tullut ilmoittamaan, että kaikkien tulisi jonottaa yhdessä ja samassa jonossa yhdelle ja samalle check-in -pisteelle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Laivamatka

Matkan hintaan kuului buffet-ateria. Jos emme olisi olleet oma-aloitteisia ja kysyneet check-in –pisteellä ruokailun ajankohtaa, olisimme jääneet kokonaan ilman ruokaa. Tarkkaa ajankohtaa ei oltu ilmoitettu laivayhtiön nettisivuilla eikä matkalipussa. Vaikka levähdimme vain hetken hytissämme ennen ruokailua, aika meni niin tiukille, että hitaimmat jäivät kokonaan ilman jälkiruokaa. Muutoin ruoka oli todella hyvää ja se maistui myös lapsille.

Olimme todella iloisia siitä, että olimme varanneet hytin, vaikka se kasvattikin matkan kokonaishintaa lähes 50 eurolla. Se oli kuitenkin ehdoton etenkin lasten kannalta. Saimme levätä omissa oloissamme hektisen päivän jälkeen. Hytit olivat vieläpä todella siistejä. Laivalla oli myös pieni tax free -myymälä.

Vihdoinkin perillä

Kun saavuimme Långnäsin satamaan, kello oli jo yhdeksän. Lähdimme ajamaan kauniin ilta-auringon loisteessa kohti Maarianhaminan keskustaa, jossa odotti ensimmäinen majapaikkamme, Gröna Uddenin leirintäalue.

Paikka vaikutti todella rauhalliselta ja hyvä niin, koska yövyimme teltassa. Alueella oli myös mökkejä ja karavaanipaikkoja. Gröna Uddenissa oli siistit huoltorakennukset vessoineen ja suihkuineen sekä keittiörakennus, josta löytyi iloksemme myös mikro ja jääkaappi.

Aamulla, ennen seuraavaa määränpäätämme pelasimme kierroksen minigolfia. Lisäksi lapset testasivat leirintäalueen pomppulinnan sekä rannalla sijaitsevat leikkitelineet. Emme uskaltautuneet uimaan, sillä vesi oli vähän liian raikasta.

Kastelholman linna

Heti kun pääsimme Ahvenanmaan Sundissa sijaitsevaan Kastelholman linnaan, alkoi sataa. Saimme auton parkkiin, vaikka parkkipaikkoja oli niukasti ja monet autot oli parkkeerattu todella leveästi. Olimme vierailleet Kastelholman linnassa aikaisemmin, noin 6 vuotta sitten, ja odotimme mielenkiinnolla, oliko mitään muuttunut.

Kastelholman jyhkeä linna näkyy kauas. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kastelholman jyhkeä linna näkyy kauas. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sisään astellessamme huomasimme äidin ja tyttären puuhastelevan jotakin linnan edustalla olevan pienen arkun luona. He vinkkasivat, että lapset voivat saada kassalta jännittävän aarteenetsintää muistuttavan tehtävän, jossa vaadittiin hyviä hoksottimia. Tehtävät olivat sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi.

Kastelholman linnalla on pitkä ja vaiherikas historia ja sen arvioidaan olevan rakennettu 1300-luvun loppupuolella. Sen jälkeen linnaa on laajennettu ja siellä on tehty laajoja korjaustöitä tulipalojen myötä – sekä 90-luvulta alkaen erityisesti matkailijoita varten.

Linnassa ovat asuneet muun muassa Kustaa Vaasa sekä Suomen herttua Juhana III. Olisimme vierailleet vielä ulkoilmamuseossa, mutta sateen vuoksi jätimme sen väliin. Autosta se näytti mielenkiintoiselta.

Eckerö kutsuu

Jännittävän linnapäivän jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Ahvenanmaan länsiosassa sijaitsevaa Eckerötä ja seuraavaa majapaikkaamme Anderssons Gästhem & Gårdsbageri. Maarianhaminasta on matkaa Eckerön kuntaan noin 30 kilometriä. Saimme lämpimän vastaanoton Anderssonin Vieraskodin ja Kotileipomon Annettelta, joka oli täydessä työn touhussa leipomon puolella, jossa toimii kesäisin pieni kahvila.

Vuonna 2008 avatussa Kotileipomossa käytetään leivonnassa pelkästään luomujauhoja ja tuoretta Ahvenanmaan voita. Vieraskodin ystävällinen isäntä Hans esitteli meille paikkoja ja saattoi meidät huoneeseemme, joka sijaitsi ihastuttavassa ja kodikkaassa 1930-luvulla rakennetussa ja uudistetussa ”leipomotuvassa”. Isossa keltaisessa talossa on neljä huonetta kahdessa kerroksessa, kaksi yhteistä suihku- ja wc-tilaa, sauna, olohuone, jossa tv sekä tupakeittiö.

Anderssonin Vieraskoti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Anderssonin Vieraskoti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aamuisin Vieraskodin olohuoneessa tarjottavalla aamupalalla pidimme erityisesti siitä, että kaikki oli lähellä tuotettua. Pöydällä oli myös lista tuotteista ja niiden alkuperästä. Parhaimmat pisteet meiltä saivat Kotileipomossa leivottu tuore leipä sekä talon omatekoinen mysli.

Hans huolehti jatkuvasti, ettei mikään loppunut kesken. Vieraskodissa yöpyneet ruotsalaiset moottoripyöräilijät kehuivat Ahvenenmaan hyväkuntoisia teitä.

Uusi kohde lapsiperheille

Eckeröön on avattu heinäkuussa uusi koko perheen puuhapuisto Smart Park, joka sijaitsee kävelymatkan päässä Anderssonin Vieraskodista ja Kotileipomosta. Kävimme edellisenä iltana tutustumassa lähiympäristöön ja saimme samalla hieman esimakua siitä, millaisesta kohteesta on kyse.

Lapset odottivat innolla vierailua ja siitä tulikin loppupeleissä yksi lastemme (4v ja 8v) suosikkikohteista Suomessa.

Puistossa oli hyvää se, että siltä löytyi puuhaa kaikenikäisille. Ensimmäisenä 4-vuotias Eetu kiinnitti huomiota puiston keskellä olevaan jättimäiseen hiekkalaatikkoon lukuisine hiekkaleluineen ja traktoreineen sekä jättimäiseen kuorma-autoon, jonka lava toimi liukumäkenä.

Muita pikkupoikia kiinnostavia juttuja puistossa olivat pienet sähköautot, joita lapset saivat ajaa itse sekä niin ikään sähköllä toimivat kaivinkoneet. Kaivinkoneeseen tarvittiin poletti, joita sai kassalta. Poletti tarvittiin myös kauko-ohjattaviin laivoihin.

Aada innostui erityisesti pupuista, joita sai mennä itsenäisesti häkkiin paijaamaan. Pihapiirissä oli myös kanoja, hevosia ja lampaita. Myös lampaiden aitaukseen sai halutessaan mennä.

Aada piti myös risteilyaluksen näköisistä sähköveneistä, joilla lapset saivat ajella ympäri isoa lampea aikuisen kanssa pelastusliivit päällä. Ohjaaminen oli haastavaa jopa aikuiselle, sillä vene kääntyi hitaasti. Samalla oli varottava saaria ja muita veneitä. Veneessä oli kolme nopeutta ja pakki.

Smart Park oli vielä osittain keskeneräinen. Toimintapisteitä oli tulossa lisää, mutta meidän perheelle aktiviteetteja oli aivan riittävästi yhdelle päivälle. Smart Park on auki viikonloppuisin syyskuun loppuun; tarkka aukiolo kannattaa varmistaa puistosta ennen reissua.

Degersandin uimaranta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Degersandin uimaranta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mercedes Winquist. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mercedes Winquist. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Degersandin uimaranta

Eckerössä on vierailemisen arvoinen myös hieman syrjemmässä, hiekkatien päässä, sijaitseva Degersandin hiekkaranta. Viihdyimme siellä pitkän tovin simpukoita ja kiviä keräillen, hiekassa leikkien ja varpaita uitellen. Vesi tuntui meidän varpaisiin liian kylmältä uimiseen.

Mercedes Chocolaterie

Eckerön Posti- ja tullitalon yhteydessä sijaitseva suklaamyymälä oli vaikea löytää, koska myymälän opasteita ei näkynyt viereisellä tiellä. Mutta etsiminen kannatti. Ihastuttavasta pikkuputiikista löytyy monenmoista suklaaherkkua käsintehdyistä suklaakonvehdeista muihin suklaatuotteisiin.

Venezuelasta kotoisin olevalla Mercedes Winquistilla on suklaamyymälän yhteydessä kesämyymälä ”Smått och Gått”. Myymälässä on esillä ahvenanmaalaisia ruoka- ja käsityötuotteita, ja myymälän yhteydessä galleriassa on Mercedeksen puolison, keraamikko Peter Winquistin, töitä.

Mukaamme tarttui mitäpä muutakaan kuin suklaata!

**
TUTUSTU ”Perheen kiertomatka omalla autolla: Muumimaailma – Ahvenanmaa – Helsinki” -pakettiin tästä.
Matkapaketin on suunnitellut ja tuottanut kotimainen SkafurTour -matkatoimisto yhteistyössä KivaaTekemistä.fi -palvelun kanssa. Varaa omasi kesä-elokuulle 2016 ja koe Etelä-Suomen parhaat perhekohteet sekä Ahvenmaan uusi, monipuolinen SmartPark ja Kastelholman linna.

**

Kotia kohti

Seuraavana aamuna lähdimme kohti Maarianhaminan satamaa ja kotia. Miniloma Ahvenanmaalla oli ohi ja paljon jäi vielä näkemättä. Ahvenanmaan itäosan Eckerö teki vaikutuksen.

Anderssons Gästhem & Gårdsbageri on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde. Vieraskoti on avoinna 30.9. saakka. Kesä 2016: Vieraskoti 1.4.-30.9., Gårdsbageri 1.6.-20.8. Tutustu tarkemmin ihanaan majapaikkaan www. Annette osaa myös suomea, Hans ruotsia ja englantia.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.