Vieraskynä: Lähde syysseikkailulle Repoveden kansallispuistoon

Julkaistu:

29.08.2015
| Kirjoittanut:

Kirjoittaja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour

Repovesi1

Lähdimme sunnuntaiseikkailulle Repoveden kansallispuistoon kahden perheen ja kahden koiran voimin Lapinsalmen sisääntulolta. Syksy oli jo pitkällä puolivälissä lokakuuta, mutta ruska vasta miltei kauneimmillaan, niin etelässä sijaitsevat nämä jylhät maisemat.

Mainiot puitteet retkeilylle. Pitkospuitakin olen nahnyt monenlaisia, mutta nämä olivat todella taiten tehdyt ja kuvaukselliset.

Parkkipaikka oli valtavan suuri ja siellä oli pieni kioski, joka oli avoinna ainakin viikonloppuisin vielä lokakuussakin. Ei sillä, meillä oli eväät repussa ja säänmukainen varustus. Innokkaina lähdimme Lapinsalmen sisääntulolle, jossa tapasimme oppaamme Marikan.

Muutaman sadan metrin päässä lähdöstä on heti Lapinsalmen riippusilta ja sen kun ylittää, tuntee olevansa retkellä. Näimme luonnontilaista metsää, keskustelimme metsästä ja metsän merkityksestä ja tutkimme mm. kirjansitojatoukkien työnjälkeä puunrungoilla.

Portaita riitti, kun kiipesimme Mustavuorelle.

Portaita riitti, kun kiipesimme Mustavuorelle.

Kiipesimme Mustavuorelle. Tiukka nousu ja paljon portaita. Ollessamme noin puolivälissä, kirmaisi joukkueellinen nuoria miehiä ohitsemme ensimmäistä kertaa, kohta takaisin ja taas ylös. Jotkut vaativat hieman vaativampia harjoituksia. Ylös päästessä päätä huimasi, kun katsoi alas. Päätä huimasi vielä enemmän, kun katsoi eteensä, sillä näkymät olivat huikean laajat ja uskomattoman kauniit vesineen ja kelta-vihreinen metsäalueineen.

Melko hulppeat, sanoisin maisemista.

Melko hulppeat, sanoisin maisemista.

Jatkoimme tovin harjua, kunnes saavuimme entisaikojen kokoontumispaikalle. Siellä alueen luontaistaloudesta, metsästyksestä ja kalastuksesta elänyt väestö on todennäköisesti kokoustanut ja sopinut metsästys- ja kalastusalueistaan.

Kuutinkanavaa pitkin tukit uitettiin kannaksen yli ja saatiin eteenpäin kohti alueen puuteollisuutta. Kuutinkanavalla soimme eväät ja hyvältä maistui, kuten ulkona aina. Koska aika alkoi huveta, jatkoimme matkaa veneellä. Halusimme ehtiä näkemään Olhavanvuoren, yhden Suomen hurjimmista kallioista ja suosituimmista kiipeilypaikoista.

Matkalla ihmettelimme kivivyöryä ja salmen toisella puolella rannalla ollutta katsomoa. Kuulimme, että kerran kesässä siellä on konsertti. Solistit esiintyvät kalliovyöryllä ja katsojat istuvat katsomossaan rannalla. Millainenkohan mahtaa olla akustiikka tällaisessa luonnon konserttisalissa?

Repovesi10

Olhavanvuori on todella näkemisen arvoinen paikka. Jyrkät kallioseinämät putoavat osin suoraan järveen. Olin aiemmin kesällä nähnyt, kuinka ystäväni tytär laskeutui kalliolta. Samaan aikaan paikalla oli kokonainen leirillinen kiipeilijöitä. Nyt Olhavanvuorella oli hiljaista – ja niin kaunista.

Vene tuli ja vei retkeilijät takaisin lähtöpisteeseen.

Vene tuli ja vei retkeilijät takaisin lähtöpisteeseen.

Antoisa oli retkemme ja ennen kaikkea se osoitti, että lokakuussa ei kannata vielä lukkiutua sisätiloihin, vaan liikkua luonnossa. Säänmukainen varustus ja reippaasti menoksi, uusia elämyksiä voi hankkia syksylläkin.

Kirjoittaja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour
Kuvat: Riitta Kiukas

Kirjoittaja on kotimaan matkaverkkokauppa Skafur-Tourin perustaja.

Syysretkelle Repovedelle 12.-16.10. (max. 12 hlöä/seikkailupäivä) pääset tästä.
Lisätietoja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour, puh. 045 1738979, riitta(a)skafur-tour.fi.

KivaaTekemistä.fi tarjoaa 10 ensimmäiselle Kivaa Tekemistä Repovesi -paketin tilaajalle Jokipiin Pellavan 95. juhlavuoden tuotelahjan (arvo 34 euroa).

***
KivaaTekemistä.fi on Skafur-Tourin yhteistyökumppani ja koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.