Tutustu lajiin: Bollywood-tanssi

Julkaistu:

12.02.2015
| Kirjoittanut:

Muista hymyillä!

Muista hymyillä!

Oletko jo kuullut Bollywoodista?

Kirkkaiden värien loistoa, nilkkarenkaiden kilahtelua, hymyileviä kasvoja ja tusinoittain samassa tahdissa rytmikkäästi ketkuvia ihmisiä. Nämä ovat ne esimmäiset asiat, mitä minulle tulee mieleen Bollywood-tanssista. Jos minun tulisi kuvailla ennakkokäsityksiäni yhdellä sanalla, valitsisin sanan iloisuus tai riemu.

Jotta liikuntaharrastuksesta voi nauttia, tulee siitä löytyä liikunnan riemua. Voisiko Bollywood-tanssi siis olla sellainen harrastus, joka saisi rapakuntoisenkin houkuteltua ylös sohvalta kerta toisensa jälkeen? Mielestäni tämä oli testaamisen arvoinen asia. Mahdollisuus Bollywood-tanssin kokeilemiseen osui kohdalleni Danny’s Bollywood Dance Crew -tanssistudion avoimien ovien päivässä Tampereella.

 

Ensikertalaisten ensikokemus

Joukkotanssikohtaus kuin aidossa Bollywood-elokuvassa.

Joukkotanssikohtaus kuin aidossa Bollywood-elokuvassa.

DBDC:lla järjestetään monenmoisia Bollywood-tanssitunteja, joista tällä kertaa esittelyssä oli itämaisesta tanssista vaikutteita ammentanut Bellywood-tunti. Tuntikuvauksen mukaan kyseessä on ihanan naisellinen tunti, jossa saa päästää sisäisen diivansa vapaaksi ja antaa lanteiden viedä. Kuulostaa kiehtovan eksoottiselta!

Parinkymmenen tanssisaliin kerääntyneen kokeilijan joukosta vain kourallisella on aikaisempaa kokemusta Bollywood-tanssista.  “Jos mitään muuta ei jää tästä tunnista mieleen, niin tämä on tärkein: Hymy.” korostaa tunnin ohjaaja Ekaterina ensikertalaisille ja jatkaa: “Se tekniikka ei ole täällä niin tarkkaa. En kyttää miten siellä nilkkoja ojennellaan. Tärkeintä on se, että tekee asenteella ja on hauskaa. Ei niinkään se, että meneekö täsmälleen oikein.”

***
KIVAATEKEMISTÄ.FI -ETUSIVULTA ON KÄTEVÄ ETSIÄ KIINNOSTAVIA KÄYNTIKOHTEITA PAIKKAKUNNITTAIN SEKÄ SÄDEHAULLA MOBIILISTI REISSUN PÄÄLTÄ!
***

Tanssa ilon kautta.

Tanssia ilon kautta.

Jo ensimmäisessä liikesarjassa on mukana vietteleviä naisellisia kädenliikkeitä, joita voi parhaiten kuvata sulokkaiksi. “Sitten pyyhkäistään hiuksia”, opastaa Ekaterina. Peilin kautta huomaan, että olen ojentanut väärän käden. Se ei kuitenkaan menoa haittaa. Seuraavaksi lähetetään lentosuukkoja. Liikesarjan kruunaa intialainen päänheilutus, jossa pää liikkuu sivulta sivulle.

Kertaalleen harjoitellut liikkeet kokeillaan samantien musiikkiin. Ohjaaja painaa soittimen nappia ja salin täyttää hyväntuulinen musiikki. Vaikka kappaleesta kuulee intialaisen hengen, on se kuitenkin nykyaikainen biisi, jonka voisi kuvitella houkuttelemassa ihmisiä tanssilattialle missä tahansa yökerhossa. Käymme liikkeet läpi musiikin tahtiin kaksi kertaa. Alkukankeus alkaa jo väistyä ja keskittyneiden ilmeiden seasta näkyy myös monia hymyjä.

 

Sujuu kuin tanssi

Alamme opetella seuraavaa liikesarjaa. Yleensä tanssitunneilla edetään rauhallisempaan tahtiin ja samaa koreografiaa käydään läpi viidellä tunnilla, niin että joka kerta opetellaan lisää liikesarjoja. Koska nyt on kyseessä näytösluonteinen kokeilutunti, edetään nopeammin liikesarjoista toiseen, jotta kaikki ehtisivät saada laajemman kuvan Bollywood-tanssista. Osa liikkeistä on minulle tuttuja televisiossa pyörivistä musiikkivideoista, mutta mukana on intialaisuuteen viittaavia eleitä ja itämaisesta tanssista tuttua lantion keikutusta. Mikään ei kuitenkaan ole liian vaativaa, vaikka välillä huomaankin olevani menossa väärällä jalalla eri suuntaan kuin kaikki muut.

Polvi ylös ja pomppu!

Polvi ylös ja pomppu!

Alan päästä jyvälle siitä, että tarkoitus ei ole vain kuntoilla. Bollywood-tanssissa on vahvasti mukana myös esiintyminen. Ekaterina neuvoo, miten tanssiliikkeitä voi maustaa ja huutelee ohjeita sopivissa kohdissa. “Oikein hitaasti ja viettelevästi. Tähän käy vaikka sellainen duckface-ilme.” En ehdi katsoa miten muilla sujuu, mutta omalta naurultani en meinaa saada huulia laitettua mutruun.

“Mitä enemmän tulee hiki, niin sitä parempi!” Ekaterina kannustaa ja käy laittamassa musiikin soimaan alusta uudestaan. Olemme ehtineet opetella uskomattoman paljon lyhyessä ajassa. Emme kaikki mene aina samassa tahdissa tai muista kaikkia liikkeitä, mutta ainakin meillä on ollut hauskaa. Vaikka tanssitunti on ollut täynnä ilonpitoa ja kikattelua, on kyseessä kuitenkin ihan kunnollista liikuntaa. Tunnin jälkeen päällimmäinen ajatukseni on, että tämä olisi varmasti hyvää lääkettä kaamosmasennukseen.

Millaista on Bollywood-tanssi lapsen kanssa? Lue artikkeli Mom & Me -Bollywood-tanssitunnista.

Valokuvat: Raisa Krapu ja Mia Lempinen

Bollywood-tanssiohjaaja Ekaterina muistuttaa hymyilyn olevan tärkeä osa tanssia.

Bollywood-tanssiohjaaja Ekaterina muistuttaa hymyilyn olevan tärkeä osa tanssia.

 

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein. Uusimmat tilaajat ja aktiivisimmat lukijamme ovat mukana kuukausiarvonnoissamme.

Palvelumme kohdesivuilla on nyt Facebook-kommentointimahdollisuus. Kommentoi kohteita, niin muutkin näkevät mitä mieltä niistä ollaan.