Suomenlinnan seikkailukierros on koko perheen jännitysnäytelmä!

Julkaistu:

10.06.2022
| Kirjoittanut:

Aarre on löydettävä! Seikkailu koululaisten kanssa Suomenlinnassa oli mielenkiintoinen kokemus. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Osallistuin toukokuussa Kuningas Kustaa III:n aarre -seikkailukierroksen kenraaliharjoituksiin Suomenlinnassa. Mukana oli alakoululaisia opettajineen Helsingistä. Elämyksellinen seikkailu läpi merilinnoituksen vei mennessään ja kiinnosti loppuun saakka. 👑

Päivä oli kolea ja Suomenlinnassa saakin varautua meri-ilmastoon. Hyvällä säällä on ihanaa, mutta varsinkin toukokuussa koleus voi yllättää. Oikea pukeutuminen on avain linnoitussaaresta nauttimiseen kaikilla aisteilla.

Suomenlinnaan on helppo saapua kahdella tavalla, niin HSL:n lautalla kuin FRS Finlandin (ent. Suomen Saaristokuljetus) vesibussilla. Molemmat risteilevät aamusta iltaan ja lähtevät Suomenlinnaan Kauppatorilta, vesibussi Vanhan Kauppahallin kohdalta Lyypekinlaiturista. Vesibussi koukkaa osalla reiteistään ihastuttavan Lonnan saaren kautta.

Katso lisää kulkuyhteyksistä (www)

Sumu toi menomatkalle oman jännityksensä, mutta HSL:n lautta löysi Suomenlinnan päälaituriin kauniin Rantakasarmin edustalle noin 15 minuutin merimatkan jälkeen. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Seikkailu alkaa Tykistölahdelta

Suomenlinnan seikkailukierrokselle kuten muillekin Ehrensvärd-seuran kierroksille kannattaa ennakkoilmoittautua ostamalla liput Ehrensvärd-seuran verkkokaupasta. Seikkailukierroksen lippuja on saatavissa myös Ticketmasterista. Esityspäivänä jäljellä olevat liput myy Ehrensvärd-seura, tiedustelut p. 045 324 0010.

Seikkailukierros, tarkemmin sanottuna Kuningas Kustaa III:n aarre -seikkailukierros, alkaa Tykistölahden kioskilta, joka sijaitsee Suomenlinnan keskeisten saarten Iso Mustasaaren ja Susisaaren välissä, lähellä Suomenlinnakeskusta mutta saarten välisen sillan Susisaaren puolella.

Kuningasta ei vielä näy, mutta hovitallimestari Munck ja talonpoikaisnainen Kaisa käyvät keskustelua ikävästä tapahtumasta. Kuninkaan aarre on varastettu yön pimeydessä! 💎 Kuva: KivaaTekemista.fi

Seikkailu on draamallinen teatteriesitys, joka johdattaa osallistujansa elämyksellisellä tavalla saaren eri kolkkiin tunneleista aina Suomenlinnan kuivatelakan näköalatasanteelle saakka.

Suosituksena ovat hyvät kengät (esimerkiksi lenkkarit), sään mukainen vaatetus ja taskulamppu. Kierros ei vaadi mielestäni erityistä kuntoa, mutta se ei ole esteetön. Parhaiten seikkailu kiinnostaa 6-13 -vuotiaita eli alakoululaisia. Lapset tarvitsevat aikuisen mukaansa kierrokselle.

Minusta oli hyvä, että näyttelijät ottavat huomioon yleisön ja huolehtivat osaltaan, että joukko pysyy kasassa. Esitys on hyvällä tavalla vuorovaikutteinen, mutta ei edellytä yleisöltä erityistä osallistumista.

Kierros alkaa Tykistölahden kioskilta ja etenee läheiselle Ruotsinsalmen taistelun muistomerkille. Siellä hovitallimestari Munck ja talonpoikaisnainen Kaisa Pöytyältä käyvät huolestuneen sananvaihdon kadonneesta aarteesta, joka kuuluu Kuningas Kustaa III:lle.

”Olettekos tavanneet kuninkaallisia? Tunnetteko te hovietiketin?” – Munck tiedustelee terävä-äänisesti seikkailijoilta.

Ikävä totuus paljastuu. 😢 Kuningas Kustaa III on suunniltaan. Palvelusväen tehtäväksi jää rauhoitteleminen. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Ei auta! Viesti aarteen katoamisesta on vietävä kuninkaalle läpi pimeiden tunneleiden. Elämme 1700-luvun Viaporissa, joksi Suomenlinnaa aikanaan kutsuttiin.

Näyttelijät eläytyvät rooleihinsa hyvin ja lapset ovat täysillä mukana. Näytelmä sopii kaiken ikäisille. Se tuskin on liian pelottava perheen pienimmillekään aikuisen seurassa, mutta suositusikärajana 6 vuotta on varmasti sopiva ja mietitty.

Vallin päällä tapahtuu seikkailun loppupuolella kiihkeä kohtaus, jossa ilmenee jotain odottamatonta. Kuningas käy ankaraa miekkailua rosvon kanssa, kunnes… 👀📜

Kuningas ja varas käyvät taistelua aarteen kohtalosta. ⚔ Suomenlinnan maisemat ovat kauniita ja erilaisia säästä riippumatta. Tiestikö, että Suomenlinnassa on useita kahviloita, ravintoloita sekä ruokakauppa (vasen alakuva). Kuvat: KivaaTekemista.fi

Lopputunnelmat

Seikkailu kenraaliharjoituksissa kesti noin 1 tunti 45 minuuttia, koska ryhmä oli normaalia suurempi. Normaalisti seikkailukierroksen kesto on 1,5 tuntia. Lapset jaksoivat seurata hyvin esitystä loppuun saakka.

Katsojat ovat lähellä näyttelijöitä ja vuorovaikutteisuus piristi. Innokkaimmat osallistujat halusivat vastata tai arvata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin, joita kuningas hoviseurueineen retken aikana kummastuneena esitti.

Lopulta palasimme tunneleihin. Yhden niistä lattialta löytyi lisää johtolankoja. Sitä ennen johtolankoja etsittiin ja laskettiin joukolla myös muurin seinämästä. 🤔

Seikkailulla kaikki selviää toivottavasti tarkemmin!

Näytelmä antaa rivien välissä ajattelemisen aihetta ja heijastuksia nykyiseen maailman tilanteeseen myös aikuisille.

Ehrensvärd-seuran järjestämiin aktiviteetteihin kuuluu elämyspurjehdus Tykkisluuppi Dianalla Helsingin edustalla. Yleisöpurjehdukset alkavat Suomenlinnan Tykistölahdelta. Kuvat: Suomenlinnatours.com/tykkisluuppi

Suomenlinnan seikkailukierroksen tuottaja Sanna Pietilä kertoo, että näyttelijäryhmiä on kaksi, eli esitysten jatkuessa läpi kesän näyttelijät vuorottelevat kierroksilla. Kesään mahtuu melkein 60 seikkailukierrosta ja ne alkavat 11.6. jatkuen aina 6.8.2022 saakka.

Seikkailukierroksen kohdesivulla KivaaTekemistä.fi:ssä on tarkempaa tietoa aikatauluista ja lipun hankinnasta. Kierroksia järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi.

Sanna kertoi, että seikkailukierros järjestettiin ensi kerran jo vuonna 1998. Ehrensvärd-seura tekee tärkeää työtä kulttuuriperinnön vaalimiseksi ja seikkailuelämysten toteuttamiseksi. Tarkemmin seuran palveluihin, museoihin ja erilaisiin opastuksiin voit tutustua kotisivuilla Suomenlinnatours.com.

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Jani Tihinen on näyttelijänä kesän Tykkisluuppi Dianan purjehduksilla sekä Ruudin katkua ja puuterin tuoksua -teemakierroksella, joita järjestetään tilauksesta aikuisille. Jani kertoo, että Dianan yleisöpurjehduksia on järjestetty kesästä 2015 lähtien. Kuva: KivaaTekemista.fi

Lisää tietoa seikkailukierroksesta

Ehrensvärd-seuran verkkokaupasta löydät Suomenlinnan opastettujen kierrosten, Suomenlinna- ja Ehrensvärd-museon sekä Tykkisluuppi Dianan purjehdusten lippuja, lahjakortteja sekä Suomenlinnaan liittyvää kirjallisuutta ja matkamuistoja.

Tästä voit katsoa kulkuyhteydet Suomenlinnaan. (www)

Kuvaleike: Suomenlinnan seikkailukierros, IG 9.6.2022. Piirroskuva: Nadja Sarell

🔹🔸

Kuningas Kustaa III:n aarre -seikkailukierros, Tykkisluuppi Dianan yleisöpurjehdukset ja Suomenlinnan hoitokunta ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksija/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.