Suomen Tivoli aloitti 129. kautensa Järvenpäässä – Kivaa Tekemistä tutustui

Julkaistu:

16.04.2017
| Kirjoittanut:

Suomen Tivolin yrittäjäpariskunta Lulu Sariola ja Thomas Mattsson avajaispäivänä 13.4.2017. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin yrittäjäpariskunta Lulu Sariola ja Thomas Mattsson avajaispäivänä 13.4.2017. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tivolin saapuminen kaupunkiin on varma kevään merkki. ”Kevään saapuessa jalkapohjia alkaa kutitella niin, että on pakko päästä kiertueelle.” Näin kuvaili Suomen Tivolin Lulu Sariola, jonka tapasimme tivolikiertueen aloituspäivänä Järvenpäässä.

Suomen Tivolin toimitusjohtajaksi vuonna 2009 siirtynyt Lulu on elänyt tivolielämää vauvasta saakka. ”En tiedä muunlaista tapaa viettää kesä kuin kiertää tivolin mukana ympäri Suomea. Syksyllä taas odottaa jo kotiin pääsyä talvikaudeksi.”

Suomen Tivoli kiertää tällä kaudella 14 eri paikkakunnalla aloittaen Järvenpäästä (13.-23.4.). Keski-Uudellemaalle tivoli saapuu jälleen Keravan Sirkusmarkkinoiden aikaan syyskuussa ja kiertueen päättää Halloween-tivoli Tuusulan Maantiekylän kotivarikolla lokakuussa sään salliessa.

Järvenpään Rantapuisto ja tivolialue maailmanpyörästä katsottuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Järvenpään Rantapuisto ja tivolialue maailmanpyörästä katsottuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kiirastorstain ilta Järvenpäässä oli kolea mutta aurinkoinen. Osasimme varautua tivoli-iltaan pukeutuen lämpimästi, jolloin lämpötilalla ei loppupeleissä ollut merkitystä. Meidän kokoonpanomme oli: lapset Aada 9v, Eetu 5v ja aikuiset Sari ja Henri. Lapset olivat iloisia ja innokkaita tivoliin pääsystä. Hyvä juttu oli se, ettei mihinkään laitteeseen tarvinnut jonottaa.

Oli hienoa päästä kokemaan tuusulalaisen tivolin avaus kotikulmilla; olemme tehneet tätä Kivaa Tekemistä -työtä vuodesta 2013 Tuusulasta käsin. Tuusulanjärvi näytti maailmanpyörästä katsottuna hienolta ja Suomen Tivoli keskiuusmaalaisine juurineen on osa alueen kulttuurihistoriaa. Aada erotti horisontissa Tuusulan vesitornin.

Kummitusjuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kummitusjuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oikeastaan kylmimmät ja sateisimmat päivät ovat siksi hyviä, että silloin jonotusaika laitteisiin lyhenee huomattavasti – joskus jonoja ei ole ollenkaan. Työskentelin parikymppisenä 1,5 vuotta Pariisin Disneylandissa ja kun siellä oli kurjempi keli, menin vapaapäivänä juuri silloin huvittelemaan.

Eetun ja Henrin suosikkilaite oli vuoristorata 'Roller Coaster'. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eetun ja Henrin suosikkilaite oli vuoristorata ’Roller Coaster’. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tivolin uudet kuulumiset

Lulu kertoi, että tällä kaudella on panostettu logistiikkaan hankkimalla mm. uusi toimistovaunu. Talvella suurimman kunnostustoimenpiteen koki maailmanpyörä, johon vaihdettiin jopa 10.000 polttimoa. Suomen Tivolin maailmanpyörässä käytetään ainoana Suomessa ohjelmoitua RGB-led -tekniikkaa.

Uutta Suomen Tivolissa on tällä kaudella myös ’Slussitupa’ herkullisine jäähilejuomineen, jotka lapset halusivat. Makuja oli monia ja niitä sai myös yhdistellä. Korkeat mukit, joista juoma tarjottiin, olivat niin kivoja, että lapset halusivat viedä ne kotiin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kysyimme Lululta myös turvallisuudesta. Suomalaisten Tivolien ja Sirkusten Yhdistys on vuodesta 2005 kehittänyt yhteistä, monipuolista laadunvarmistusjärjestelmää yhteistyössä Tukesin kanssa. Laitteet tarkistetaan päivittäin ja henkilöstölle järjestetään turvallisuuskoulutusta – viimeksi vierailupäivänämme.

Lululla ja hänen puolisollaan Thomas Mattssonilla on tivolissa omat roolinsa. Lulu on toimitusjohtaja ja hoitaa mm. markkinoinnitia ja taloushallintoa, Thomas huolehtii enemmän muutoista, rekrytoinnista ja muonituksesta. Tivolikiertueella on mukana n. 60 tivolityöntekijää.

Slussituvalla työskentelevä järvenpääläinen Lotta on toista kautta mukana Suomen Tivolin kiertueella. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Slussituvalla työskentelevä järvenpääläinen Lotta on toista kautta mukana Suomen Tivolin kiertueella. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Entä mikä on tivolissa parasta?

”Parasta tivolitoiminnassa on nähdä ja kuulla lasten aito riemu ja kikatus”, Lulu kertoo.

Tivolihuveja vuodesta 1888

Suomen Tivoli tarjoaa tivolihuveja koko perheelle erottuen edukseen suurimmalla 27 laitteen valikoimallaan. Kesän mittaan tivolissa järjestetään myös ilmaisia sirkuskouluja lapsille viikonloppuisin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lulu kuuluu perinteiseen Sarioloiden tivolisukuun, joka on kiertänyt Suomea ihmisiä viihdyttämässä vuodesta 1888. Nykyinen Suomen Tivoli ja Tivoli Sariola, josta kirjoitimme viime kesänä, jakaantuivat omiksi yrityksikseen 1950-luvulla. Artikkeliimme tivolinäyttelystä Keravan Taide- ja Museokeskus Sinkassa syksyltä 2015 voit tutustua tästä.

Suomen Tivoli on suurin Suomessa kiertävistä tivoleista ja vanhin yhdessä Tivoli Sariolan kanssa. Suvun tivolitoiminta alkoi kesällä 1888, jolloin esi-isä J.A.W. Grönroos pystytti ensimmäisen tivolinsa Ylikeravan asemakylään. Siihen aikaan tivolissa oli mm. ampumateltta, silhuettikuvia ja kinematografi-filmejä, onnenpelejä, karuselleja sekä taito- ja voimailunäytöksiä.

Vanhoja Suomen Tivolin julisteita Taide- ja Museokeskus Sinkan Huvin vuoksi - Suurenmoiset Sariolat -näyttelyssä Keravalla syksyllä 2015. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vanhoja Suomen Tivolin julisteita Taide- ja Museokeskus Sinkan Huvin vuoksi – Suurenmoiset Sariolat -näyttelyssä Keravalla syksyllä 2015. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin menestyksekkäästä taipaleesta kertoo Lulun edesmenneelle isälle Jyrki Sariolalle Italiassa vuonna 2002 myönnetty Kultainen poni -palkinto, jota pidetään tivolialan Oscarina.

Lopputunnelmat

Tivolivierailumme oli todella mukava ja positiivinen kokemus. Paikkana Järvenpää on todella kiva, koska Keski-Uudellamaalla ei ole isoja ympärivuotisia huvituskohteita.

Vaikutuimme tivolialueeen siisteydestä ja monipuolisesta laitevalikoimasta. Esimerkiksi Tivoli Grilli näytti uudelta, vaikka ystävällisen Tsisekin mukaan ei se ihan uusi ollut. Talvella kaikki on huollettu ja kiillotettu. Laitteita oli sen verran paljon, ettemme ehtineet kokea läheskään kaikkia parituntisen vierailumme aikana, mutta sopivasti kuitenkin.

Maailmanpyörästä kelpasi ihastella kauniita Tuusulanjärven maisemia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Maailmanpyörästä kelpasi ihastella kauniita Tuusulanjärven maisemia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tivolityöntekijöiden iloisuus ja ystävällisyys jäi mieleen. Tivolilaisten välillä oleva yhteishenki välittyi myös tivolivieraille. Hymy oli monilla herkässä ja juttu luisti. Päivän päätteeksi joku valitteli käsien kylmyyttä ja kollega toivotti tervetuloa kerhoon.

Kurpitsa-laitteella työskentelevä Heikki Haapajärveltä kertoi olevansa mukana Suomen Tivolin kiertueella ensimmäistä kertaa. Heikki kertoi erään tuttavan olleen töissä tivolissa vuosia sitten. ”On mukava kahtoa, minkälaista hommaa tämä on.”

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Puolasta kotoisin oleva pariskunta Aneta ja Tsisek (kuvassa vas.) ovat matkanneet Suomen Tivolin mukana jo 27 vuotta. Aga-serkku on mukana viidettä vuotta.

Aneta (vas.), Tsisek ja Aga. Tivoli Grillistä voi ostaa mm. hampurilaisia, ranskalaisia, hodareita, makkaraa, lihapiirakoita ja panineja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aneta (vas.), Tsisek ja Aga. Tivoli Grillistä voi ostaa mm. hampurilaisia, ranskalaisia, hodareita, makkaraa, lihapiirakoita ja panineja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Järvenpääläinen Miia Lindberg oli tullut iltakävelylle tivolialueelle lastensa Sofin, Saran ja Sagan kanssa, jotka ovat odottaneet tivolia jo pitkään. Miia kertoi käyneensä tivolissa pienestä saakka ja kehui Rantapuiston aluetta kivaksi ja viihtyisäksi leikkipuistoineen ja rantoineen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin laitevalikoimassa on monta sellaista laitetta, jotka soveltuvat hyvin myös perheen pienimmille – pomppulinnoja unohtamatta. Laitteita löytyy myös hurjapäisemmille. Henri koki Suomen Tivolin uuden sukupolven extremelaite Mega Flipin. Laitteen liikettä ei ole rajoitettu, vaan se pyörii 360 astetta akselinsa ympäri.

Nuorison suosikkilaitteita Suomen Tivolissa ovat myös Mega Hip Hop (vapaapudotus) ja Gravitron. Eräät paikalliset 10-vuotaat pojat hurvittelivat Mega Flipissä monta kertaa peräkkäin.

Suomen Tivolin Mega Flip hurjapäisimmille huvittelijoille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin Mega Flip hurjapäisimmille huvittelijoille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tivolilaitteista koimme yhdessä lasten kanssa Crazy Worm -vuoristoradan, Maailmanpyörän ja Autoradan törmäilyautoineen. Nautimme kaikista näistä ja hauskinta taisi olla Autoradassa.

Lapset näyttivät viihtyvän hyvin kaikissa kokemissaan laitteissa. Aadan suosikiksi valikoitui Maailmanpyörä, kun taas Eetu tykkäsi eniten Roller Coaster -vuoristoradasta. Aika kului todella nopeasti, olisimme viihtyneet tivolissa pidempäänkin. Illan päätteeksi ostimme Tivoli Grillistä lihapiirakat, nam. 🙂

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin kiertueaikataulu

13.-23.4. Järvenpää, Rantapuisto
28.4.-14.5. Jyväskylä, Hippos
18.-21.5. Kokkola, Urheilutalon kenttä
25.5.-19.6. Oulu, Hietasaari

23.6.-10.7. Rovaniemi, Ounaspaviljonki
14.7.-19.7. Tornio, Aittakenttä
22.7.-31.7. Kemi, Pajarinrannan kenttä

4.8.-8.8. Kajaani, Soidinsuon koulun kenttä
12.8.-21.8. Joensuu, Laululavan kenttä
25.8.-27.8. Kuopio, Satama

1.9-3.9. Lahti, Satama
8.9-10.9. Kerava, Keskuskenttä (Sirkusmarkkinat)
15.-17.9. Helsinki, Suvilahti (Septemberfest)

28.-29.10. Tuusulan Halloween-tivoli, Maantiekylä (säävaraus)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lippujen hinnat

Ranneke: 32 euroa
Sarjalippu 10 kpl: 32 euroa
Sarjalippu 5 kpl: 19 euroa
1 lippu: 5 euroa
2 x pelilippu: 8 euroa

Alle 120 cm lapsen vanhemmalle saattajaranneke vain 10 euroa. Saattajaranneke on tarkoitettu aikuiselle, eikä sitä voi siirtää vanhemmalle lapselle.

Tivolialueelle on vapaa pääsy kaikkina aukioloaikoina.

Suomen Tivolin vinkit onnistuneeseen tivolipäivään

Suomen Tivolin kotisivut (www)
Suomen Tivoli Facebookissa (www)
Suomen Tivoli Instagramissa (www)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivoli on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Kuvat: Sari Särkijärvi

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.