Perinteikäs Backaksen kartano uudistui ja avautui Vantaalla

Julkaistu:

01.03.2018
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2019

Katosta lattiaan kunnostettu Backaksen kartanon päärakennus, Ravintola Backas, on täynnä elämää jälleen! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miltä tuntuisi kokea vuosisatoja vanha kartanomiljöö keskellä vilkasta Vantaata? Ravintola Backas avautui syksyllä 2017 muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.

Perinteikäs, Kuninkaantien varteen 1500-luvulla perustettu Backaksen tila ja myöhemmin kartano ravintoloineen elävöittää nyt koko Pakkalan ja Kartanonkosken aluetta Pohjois-Vantaalla.

Tämä artikkelimme on julkaistu alunperin keväällä 2018, mutta päivitimme siihen nyt (4/2019) kevään ja kesän 2019 tapahtumatietoa Backaksessa!

Backaksen kartanon rakennukset ovat suojeltuja, kuvassa kivinavetan pääty heti Ylästöntieltä kartanolle käännyttäessä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kartanon länsipuolella Kartanonkosken asuinalueen ainutlaatuinen ilme pastellisävyineen ja harjakattoineen muistuttaa juuri kartanoa tai alppikylää. Idässä vastaan tulee pientaloalue Ylästö.

Backaksen kartanon päärakennus on kiinteistön nykyisen omistajan HOK-Elannon kunnostama 200-vuotias rakennus, jossa Ravintola Backas on aloittanut ravintolatoiminnan. Nyt suunnitelmissa on vilkas kevät- ja kesäohjelma paitsi päärakennuksessa myös kesäkuussa 2018 avatussa Tapahtumakeskus Puimalassa sekä vanhassa juurruttamossa, Backaksen Olohuoneessa.

Ravintola Backaksen monitoiminainen, myynnistä ja markkinoinnista vastaava restonomi Sanna Koskinen kertoo, kuinka parkkipaikan vieressä olevasta juurruttamosta tulee kesän (2018) korvalla lähialueen asukkaiden oma Backaksen Olohuone. Se palvelee ihmisiä, olipa sää mikä hyvänsä – koiraparkkia unohtamatta. 🙂

Sanna Koskinen alkuperäisillä, 200 vuotta vanhoilla, kartanon päärakennuksen eli Ravintola Backaksen portailla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Puimalassa on aikanaan eroteltu puimakoneella jyvät akanoista. Nyt Backaksen 600-800 henkeä vetävään Puimalaan on luvassa Suomen eturivin viihdeartisteja, kuten Arja Koriseva kesäkuussa (2018) ja Laura Voutilainen syyskuussa! Vuoden 2019 ohjelmaan voit tutustua tästä.

Juurruttamo on palvellut menneinä vuosikymmeninä Backaksen kartanon suuria kukkaviljelmiä ja kasvihuoneita. On oikeastaan aika erikoista, että kävelymatkan päässä olevat kauppakeskus Jumbo ja viihdekeskus Flamingo palvelevat nykyään satojatuhansia ihmisiä vuodessa, ja 1900-luvun alkupuolella Backaksen kartanolla oli puolestaan iso rooli lähiseudun ruokahuollossa leipomoineen, juurikasviljelmineen, sikaloineen ja navettoineen.

Backaksen elävöitetty kartanoalue tarjoaa raikkaan kontrastin Tammiston kauppakeskus- ja outlet-miljöön vastapainoksi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lisää 1500-luvulla ulottuvasta Backaksen kartanon historiasta: www

Nykymuotoisen Ravintola Backaksen alullepanijoita ja yrittäjiä ovat Veijo Kantanen ja Lauri Kaivoluoto. Heillä on pitkä kokemus niin ravintolatoiminnasta kuin kestävästä riistanhoidosta metsästä pöytään Kuninkaan Erä -yrityksensä tiimoilta. He järjestävät eräretkiä Lappia myöten ja Ravintola Backas saa saaliista oman osuutensa.

Ravintola Backasen iloista henkilökuntaa, vasemmalta toimiston Sanna ja Mireka, keittiön Ville sekä oikealla salissa häärivä, kesällä ravintolan ikkunan pokiakin maalannut Meri. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sanna kertoo, että kyse on myös riistanhoidollisesta työstä. Tiedetään missä ja millaisissa olosuhteissa riista elää ja kuinka koko ekosysteemi pysyy pystyssä. Esimerkiksi kuningasravut tulevat Jäämereltä, riekot Utsjoelta, hirvi ja peura Lopelta, fasaanit Sauvalan kartanosta Hämeestä. Harjus, rautu ja kuha tulevat riekkojen tapaan Lapista.

”Kuhanposkikeitto on ollut ravintolan suosikki ja leivät leivomme itse.”

Alkuruuaksi nautimme seisovasta pöydästä mm. sellerikeittoa, Jäämeren rapusalaattia, riistapateeta ja riistapyöryköitä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti kerran kuussa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Pöytään tarjoiltu pääruoka: Ravdoskaidin rautu, perunapyree, paahdetut kasvikset, palsternakka-tomaatti -vinegrette. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Backaksen kartanon tapahtumia 2019 (www)

Sanna kertoo laskiaistapahtumasta, johon saapui tuhatkunta ihmistä. Aina ei voi onnistua kaikessa ja jonoja voi syntyä, mutta kaikesta opitaan nykymuotoisen kohteen ollessa vasta uusi.

Ihmiset ovat ihmetelleet ja kiitelleet uutukaista. Pikkuhiljaa sana leviää. Ravintola haluaa olla paitsi yritystilaisuuksia varten, palvella myös tavallisia ihmisiä ja perheitä – esimerkkinä hääjuhlat ja äitien- ja isänpäivät.

Kartanon tilava ja valoisa alakerta vetää 130 henkeä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Backaksen kartanon elämys onnistuu myös kauempaa saapuvalle, sillä lähistöllä on Helsinki-Vantaan lentokenttä ja useita hotelleja. Backakseen on hyvät julkiset liikenneyhteydet mm. bussilla 615. Kevyen liikenteen väylät päiväretkeläiselle ovat mainiot kaikista ilmansuunnista.

Kevät ja kesä 2019

Tällä hetkellä (kevät 2019) Backas tarjoaa korkeatasoisia juhlakattauksia viihtyisässä miljöössä niin yleisinä juhlapäivinä (mm. vappu, äitienpäivä, isänpäivä) kuin yksityisille ja yrityksille juhliin ja kokouksiin eriskeen tilattaessa.

Jo vapunaattoiltana 30.4. on luvassa K18 Sikavappu Olohuoneella hyvä ruuan, juoman ja biletrion kera. (www)

Suununtaina 12.5. on luvassa Samuli Edelmann -Äititenpäiväkonsertti Tapahtumakeskus Puimalassa. (www)

Kesätunnelma kohoaa entisestään isossa avarassa Puimalassa Kesäkauden avajaisissa pe 24.5., esiintyjänä Erin.

Puimalan grillibileet & Maija Vilkkumaa on luvassa viikkoa ennen juhannusta, pe 14.6.

Backas toivottaa näihin yleisiin illanviettoihin lämpimästi tervetulleeksi myös pienemmät seurueet sekä yksityishenkilöt. Voit tutustua Puimalaan tarkemmin tästä. Backaksen ja Puimalan tapahtumiin ja niiden lipunvaraukseen pääset tästä.

Uskoisitko, että tämä upea näkymä on Backaksen kartanolta etelän suuntaan? Kuva: KivaaTekemistä.fi

Backas haluaa olla sama vantaalaisille kuin Ullanlinna on helsinkiläisille. Ei vaatimatonta lainkaan!

Silti Backas haluaa tarjota Sannan mukaan jokaiselle jotakin. Vappukarkeloiden 2018 yhteydessä avattiin edellä kerrottu viihtyisä Backaksen Olohuone vanhaan juurruttamoon.

Olohuone avaa jälleen ovensa Pakkalan, Kartanonkosken ja Ylästön asukkaille ja kauempaakin kartanotunnelmaa ihastelemaan saapuville 1.5.2019. Poikkea vaikka lenkin lomassa!

Olohuone on auki säävarauksella ke-su klo 11 alkaen. Lue lisää Olohuoneen aukiolosta, live-perjantaista joka kuukauden ensimmäinen perjantai ja torstai-iltojen skumppajoogasta tästä. 🙂

Backaksen Olohuone. Kuva: Ravintola Backas

Sanoiko joku, että Vantaalla – entisessä Helsingin pitäjässä ja Helsingin maalaiskunnassa – ei ole kokemista ja näkemistä?

Pelkästään Backaksen kartanon mailla sitä on yllin kyllin! Sekä HOK-Elanto että Ravintola Backas ovat tehneet kulttuuriteon kunnostaessaan ja elävöittäessään viimeksi pitokartanona toimineen Backaksen uuteen kukoistukseen.

Backaksen kartanon lähitienoolta kannattaa noteerata samantyylisinä maaseutu- ja historiakohteina Haltialan kotieläintila Helsingin puolella sekä Helsingin pitäjän kirkonkylän Pyhän Laurin kirkko 1400-luvulta – molemmat parin kilometrin säteellä Backaksesta. Helsingin pitäjän kirkonkylä on osa nykyistä Vantaata.

Oli hieno päästä tutustumaan kohteeseen, jonka ohi on monesti ajanut ja miettinyt, että mitäköhän siellä on. Pakkalan reissulta ja meiningistä jäi sellainen fiilis, että kartanon uudistuksista kuulemme vastakin. Myös ruoka-antimet olivat maukkaita.

**

YHTEYSTIEDOT

Ravintola Backas
Ylästöntie 28
01510 VANTAA

Kotisivut ja ajo-ohjeet (www)
FB-sivut (www)
Instagram (www)

p. 0400 153 281
myynti(a)ravintolabackas.fi

Historiaa ilmentää 1920-luvulta 1980-luvulle toiminut Backaksen kartanon suursikala. Tilanhoidosta vastasi laajan Backaksen tilan omistaja, Osuusliike Elanto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Backaksen kartano ja Ravintola Backas on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa maaliskuussa 2018. Ravintola Backas on palvelumme Tähtikohde ja media-asiakas.

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, seuraa Instagramissa tai tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.