Lounasravintola Amerika uudistui Hyrylässä – Kivaa Tekemistä otti selvää

Julkaistu:

23.11.2019
| Kirjoittanut:

Tuusulan Amer on ihmisten kohtauspaikka elinvoimaisen lounasravintolan ansiosta. Tehtaan puolella järjestetään aika ajoin suosittuja pop-up vaate-outletmyyntejä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Päivitetty 11/2020

Olipa hienoa tavata innokas yrittäjäpariskunta, josta paistaa aito kiinnostus niin lounasruokailuun kuin yrittäjyyteen.

Jo nuoresta saakka yhdessä ollut keravalaislähtöinen pariskunta, ikää molemmilla reilut 40, Kirsi Hartikainen ja Sami Honkanen ottivat härkää sarvista ja tarttuivat tuumasta toimeen, kun Lounasravintola Amerikan edellinen ravintolapäällikkö Ahti Mustonen soitti Kirsille kevättalvella.

Sami ja Kirsi syksyn lounaslippuarvonnan merkeissä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ahti ja vaimonsa Pirjo Mustonen henkilökuntineen tekivät pitkän taipaleen tuusulalaisen lounasruokailun hyväksi tarjotessaan päivittäin maukkaan arkilounaan Hyrylän alueen teollisuushistoriallisesti merkittävimmässä miljöössä, entisessä Amerin tupakkatehtaan kiinteistössä vuodesta 2005 lähtien.

Amer-Tupakka oli iso työllistäjä 1960-luvulta vuosituhannen alkuun. Myös Amer-Yhtymän pääkonttori toimi kiinteistössä 80-luvun loppupuolelle saakka ennen muuttoa Käpylään.

Talo ja kiinteistö 45-tien (ns. Tuusulanväylä) varrella Hyrylän ja Riihikallion välissä on suojeltu funkkistyylinen upea kohde jo itsessään. Lounasravintola Amerika on paikan sydän ja kohtauspaikka kaikille terveellisen lounasruoan ystäville. Lounasruokala sijaitsee yhä samassa tilassa, jossa tehtaan työväki ja huoltohenkilökunta ruokaili aikanaan. Johto ja toimiston väki nautti lounaansa kerrosta ylempänä.

Nykyään kaikki ruokailevat samassa tilassa! 😊

Salaattipöytä on uudistunut. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kun edelliset yrittäjät Pirjo ja Ahti aloittivat lounasruokalan, Kirsi työskenteli heillä kokkina ensimmäiset 5 vuotta 2005-2010 ja piti työstä ja paikasta. Jo silloin Kirsillä iti ajatus siitä, että kun Ahti ja Pirjo joskus jäävät eläkkeelle, niin hänpä voisi olla kiinnostunut jatkamaan.

Niinhän siinä sitten kävi!

Hauskaa on se, että myös Sami on työskennellyt Amerin tehtaan puolella keikkaluonteisesti urheiluseuran talkoohommissa ja sahannut tupakkakartonkeja, kun purut kerättiin talteen kakkosluokan hylsyistä.

Yhteispeli tuntuu sujuvan niin yrittäjäpariskunnalla kuin henkilökunnalla. Kirsin ei tarvinnut kovin kauaa suostutella miestään mukaan, mutta pikkuisen kuitenkin. Molemmat ovat koulutukseltaan suurtalouskokkeja Keravan Keudasta 90-luvulta, mutta ei ihan samaa vuosikurssia kuitenkaan. Sami on työskennellyt logistiikka- ja rakennusalalla niin palkollisena kuin viime vuodet yrittäjänä.

Kirsi on puolestaan tehnyt työtä juuri suurtalouskeittiöissä niin kouluilla, päiväkodeissa kuin vankiloissa. Sami kehaisee, että joskus asiakkailla on tullut jopa ikävä Kirsin loihtimia lounaita.

Ravintolassa riittää vilskettä erityisesti klo 12 aikaan mutta lisääkin asiakkaita mahtuu. Kuvassa näkyy vain osa ruokailutilasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lounastarjonta, paikassa usein itsekin ruokailleena, on todella monipuolista ja maukasta. Peruslinja ei ole muuttunut: terveellistä konstailematonta kotiruokaa, nälkä lähtee ja omia töitä jaksaa iltaan asti. Lounas on tarjolla ma-pe klo 10.30 – 14.00.

Kirsi vastaa keittiöstä ja Sami asiakaspalvelusta ja ravintolasalista. Vaikka peruslinja säilyy, Kirsi haluaa tuoda koko ajan pieniä uudistuksia valikoimiin asiakkaita kuunnellen.

Minusta on ollut kiva huomata monipuoliset liha-, kana- ja kalaruoat, vihannekset eri muodoissaan ja keittojen yleistyminen buffet-valikoimassa. Kirsi harrastaa vapaa-ajallaankin reseptien googlailemista, tutkii uusia ruokaideoita ja kokeilee välillä vaikkapa itämaisiakin makuja.

”Ei valmiita lihapullia, ei halpiskinkkua”, myös Samilla on selkeät näkemykset yhteisestä linjasta.

Ravintola tekee vanhaan malliin maukasta patonkia joka aamu lounaalle tarjottavaksi. Samoin leikeperjantai on ja pysyy. Perjantaisin leipävalikoimassa on myös sämpylöitä.

Kuvissa mm. talon patonkia, lohta, porkkanoita, olutpaistia, jauhemaksapihvejä ja torstain vakkarijälkkäri, nam. 😋 Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Jauhelihatuotteet teemme itse, pyrin laittamaan paljon myös kasvista ja keittoja usein. Ruokamme on pääsääntöisesti laktoositonta (L) ja jopa kastikkeita teemme gluteenittomana (G)”, Kirsi summaa.

Talon lihapyörykät kuten myös erilaiset kalaruoat ovatkin kokeilemisen arvoisia. Ja sitten on myös Amerikan jauheliha-pekonimureke ja Amerikan karjalanpaisti!

Viime viikkoina ruokalistalta (joka löytyy päivittäin ja viikottain Amerikan Facebookista ja viikkotasolla myös kotisivuilta) on voinut bongata mm.

 • Chorizokiusaus
 • Broiler-kookoskeitto
 • Amerikan ”karjalanpaisti”
 • Talon naudanlihapiirakka
 • Lohi-aurajuustolasagne
 • Kala-katkarapupastavuoka
 • Savuporo-pastavuoka
 • Rakuunaporkkanat
 • Uunikermamuikut
 • Paahdetut kasvikset
 • Broilerleike ja cajun-kastike
 • Punajuuri-aurajuustopaistos
 • Uunimakkara, HK:n Sininen.

Ja paljon muuta. Päivittäin on tarjolla 3-4 pääruokavaihtoehtoa sekä päivän pizza, uutuutena tiistaisin ja torstaisin myös keitot

Kirsi ja Sami haluavat toivottaa tervetulleeksi kaikki terveellisen ja maukkaan, konstailemattoman kotiruoan ystävät niin läheltä kuin vähän kauempaa. Ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta Helsinki-Vantaan lentokentältä on vain vartin ajomatka Amerille (Amerintie 1, Tuusula), ellei ole ruuhkaisin aika.

Iso maksuton parkkialue aidan sisäpuolella on kaikkien talossa asioivien käytössä.

Kelpais varmaan sullekin! Kollaasi koottu Lounasravintola Amerikan omista syksyn tarjoilukuvista ennen asiakkaiden saapumista.

Palataan vielä Samiin ja Kirsiin.

On mielenkiintoista huomata, että törmään lyhyen ajan sisällä jo toiseen noin nelikymppiseen mieheen, jolla työpaikan vaihdokseen vaikuttaa osaltaan myös fysiikka. Sami sanoi, että rakennusalan töissä joutuu fyysisesti vielä kovemmille ja aina paikat eivät kestä.

Kirsi ja Sami avasivat työpaikkaravintolansa keskellä kesää 8.7.2019. Se kertoo asenteesta. Joka vuosi Amerika tuskin on auki heinäkuussa, koska kaikki tarvitsevat lomaa. Alkuhässäkän jälkeen toiminta on sujunut ja organisoitunut niin hyvin, että tätä juttua varten tehty haastattelu onnistui, vaikka samana päivänä ravintolassa vieraili terveystarkastaja.

Kirsi ja Sami työllistävät tarpeesta riippuen myös pari kolme ulkopuolista ravintolatyöntekijää. Kirsi on tyytyväinen siihen, että saa tehdä vihdoin työtä itselleen, kun on ollut aiemmissakin työpaikoissaan yrittäjähenkinen vastuunkantaja.

(Juttu jatkuu mainoksen alapuolella.)

🔸🔸
Lisää Tähtikohteitamme Tuusulassa:

 • Onnion Store – sisustus, tuunaus & kirppislöytöjä (juttu 3/20)
 • Hau & Mau – laadukkaat lemmikkiruoat ja -tarvikkeet & ihana palvelu (juttu 3/20)
 • Visit Tuusulanjärvi & kulttuurikohteet (juttu 7/20)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.
🔸🔸

Pariskunta kertoo, että Samilla on aina takaovi auki vanhaan työmaailmaan. Ei unohdeta sitäkään, että uusien yrittäjien suhtautumisesta ruokaan – kuten myös asiakkaista – kertoo jotain se, että Amerikan ruokahävikki on hyvin pientä.

Tuusulan Jäniksenlinnassa asustavien Samin ja Kirsin perheeseen kuuluu pari aikuisuutta lähestyvää lasta, kaksi koiraa sekä kissa. Sami harrastuksena on metsästysreissut kavereiden kanssa Lappiin saakka. Niinpä kotoa kuin joskus Amerikastakin saattaa löytää itse hankittua riistaa, jonka alkuperä on varmasti tiedossa.

Muutoinkin ravintola suosii ja painottaa raaka-ainehankinnassaan kotimaisuutta, esimerkkeinä nauta, kiusaukset ja peruna.

Säilyttämisen arvoinen atmosfääri – ei voi monistaa. Monet pitkät työurat nähnyt kiinteistö tarjoaa nykyään tiloja niin pienyrityksille kuin liikunta- ja harrastusaktiviteetteihin. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uusia tuulia – perinteitä kunnioittaen

Ravintolassa on ehtinyt tapahtua vaikka mitä kivoja pikku uudistuksia. Yksi niistä on teemapäivät. Nautiskelin Oktoberfesteillä erilaisia, edellä kuvassa näkyviä makkaroita erikoisbuffetista ja Halloween-perjantaina paholaisen kastiketta leikkeen kanssa, erinomaista nachovuokaa – ensi kertaa elämässäni – sekä paahdettuja kurpitsoja! 😋

Oktoberfest- ja Halloween -teemalounaat on järjestetty sekä syksyllä 2019 että 2020. (lisätty 11/2020)

Salaattipöytä on uudistunut ja haastattelun jälkeen ravintola on saanut myös uuden kahvi- ja keksipöydän, joka on aiempaa käytännöllisempi. Myös pitopalvelun tarvetta kuulostellaan.

Oli kiva hoksata, että Kirsi ja Sami eivät halua muuttaa sen enempää sisustusta kuin ruokatarjontaakaan liiaksi trendien vietäväksi. Perinne on perinne ja siitä pidetään kiinni. Hoksasin itsekin, että Lounasravintola Amerikassa saa ja kuuluukin näkyä ja tuntua Tuusulan teollisuushistoria.

Jos pullia ja täytekakkuja joku haluaa tilata juhliinsa, nekin tehdään kuulemma perinteisellä kaavalla kermavaahtoineen. Amerikan iso ruokasali tarjoaa hyvät puiteet myös yksityistilaisuuksien tai yritysjuhlien järjestämiselle.

Amerin talo aamun valjetessa marraskuussa 2019. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Yhteystiedot

Lounasravintola Amerika (kotisivut ja lounaslistaFacebook-sivut)
Amerintie 1
04320 Tuusula

Aukiolo ma-pe klo 10.30 – 14.00

p. 045 231 2744
ravintola(a)lounasamerika.com

Muuna aikana Amerika palvelee sopimuksen mukaan: esim. ryhmäruokailut, päivällis- ja juhlatilaisuudet, kokoukset, harjannostajaiset, illanistujaiset. Pyydä tarjous!

Lounaslista viikolle 48/2020 (23.-27.11.). Katso ajantasainen lista tästä.

Amerikan buffetlista, vko 48/2020. Tarjolla mm. jauhelihakastike, kanatasku pekonitäytteellä, Talon metsästäjän jauhelihamureke ja punajuuri-aurajuustopaistos. Kuva: Lounasravintola Amerika

🔸🔸

Lounas- ja tilausravintola Amerika on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.