Levin lumeton kausi yllätti: Tonttula, koskenlaskua autonrenkaalla, kullanhuuhdontaa ja rauhoittavia maisemia!

Julkaistu:

30.09.2018
| Kirjoittanut:

Levin eturinteen palveluita Express-gondolihissistä Zero Point -palvelukeskukseen ja -vuokraamoon, oikealla Levin kappeli hiljentymiseen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä tutustui ja rentoutui Levillä elokuussa 2018. Levi yllätti laajalla lumettoman kauden tarjonnallaan! Lapissa panostetaan tosissaan lumettoman kauden tekemiseen, elämyksiin ja aktiviteetteihin. Erityisen tutuksi tuli tällä kertaa Levikeskuksesta n. 8 km päässä sijaitseva Könkään kylä, jossa tutustuin jatkuvasti uudistuvaan Tonttulaan sekä koskenlaskuun autonrenkaalla! Tonttula on elämyskylä, jossa järjestetään aktiviteetteja ympäri vuoden.

Lähdin Leville pääkaupunkiseudulta näppärästi yöjunalla. Helsingistä lähtevä juna saapuu aamuksi Kolariin, josta lähtee bussi Ylläksen kautta Leville. Makuuhytissä matka taittuu mukavasti. Jo seuraavana päivänä on valmis aistimaan virkeästi Lapin avaruutta ja puhdasta ilmaa, tilaa hengittää.

Zero Pointin Kirsi (oik. alh.) vuokrasi näppärät kävelysauvat ja vinkkasi portaista, joita pitkin saattoi kivuta eturinteen päälle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Olin kokenut Levin kesän kunnolla viimeksi 15 vuotta sitten. Päiväseltään on tullut senkin jälkeen käytyä kylpylässä, jonka koin tällä kertaa reissun viimeisenä päivänä. Kylpyläkokemus sopi todella hyvin lähtöpäivän ajanvietteeksi pakkaamisen jälkeen.

Levin keskus on kasvanut ja uudistunut. Ravintoloita ja urheilukauppoja riittää. Alppikylän tunnelma välittyy paitsi uusista rakennuksista ja rakennusarkkitehtuurista myös eturinteiden päälle nousevasta Express-gondolihissistä. Laajalle Rakkavaaran mökkialueelle oli ilmestynyt puolestaan uusi tie ja liikenneympyrä.

Levillä on mukavia patikointireittejä useissa paikoissa, joiden opaskyltit tutustuttavat kulkijan Lapin luontoon, jopa tuhansien vuosien taa. Luontopolkuihin voit tutustua tästä. Muutoin Levistä ja ohjelmatarjonnasta saa lisätietoa Levin Matkailuneuvonnasta osoitteesta Myllytie 2, etelän suunnasta tullessa päätien liikenneympyrän vasemmalla puolella, tai Levi.fi -sivustolta.

Kierros Kätkätunturin ympäri. Tunturin pohjoissivun osuus on osa Rykimäpolkua hauskoine tarinakyltteineen Lapin luonnosta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ensimmäisenä kokonaisena päivänä koin tärkeäksi ”nollata aivot” rauhoittavan luontoelämyksen kautta. Tähän tarjoaa hyvän mahdollisuuden 16 km vaellusreitti Kätkätunturin ympäri – tai vaihtoehtoisesti tunturin laen kautta. Hiljaisuus ja ajoittainen vesisade rauhoitti. Kätkätunturin takana pusikon suojasta lentoon pyrähtänyt riekkoparvi kertoi tunturimetsän elämästä ihmisen katseilta suojassa.

Yksi lomapäivistä hurahti itseään haastaen, golfpalloa kohti viherioitä tähdäten upeissa tunturimaisemissa. Samoin pyöräily kesä-Levin maisemissa tuli tutuksi. Koettavaa Levillä riittää vaikka millä mitalla.

Vaellusreitiltä golfaamaan! Levi Golfin caddie master Jarkko Kantola antoi vinkit golfkierrokseen tunturimaisemissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kulttuuria ja taidetta

Levillä on vahva kulttuuritarjonta vuodenajasta riippumatta. Levillä vierailee syys- ja talvisesonkeina iso joukko Suomen eturivin viihdeartisteja.

Tämän lisäksi pysyviä kulttuurikohteita lähialueella ovat mm. Samiland-museo Levi Summitissa Koutalaella, Särestöniemi-museo Kaukosessa (49 km Leviltä), Galleria Raekallio Pöntsössä (18 km Leviltä), Einari Junttila-Taidemuseo Kittilän kirkonkylällä ja Sirpa Alalääkkölän jatkuva näyttely Hotelli Hullu Poron aulatiloissa. (www)

**
Syksyn ja talven KivaaTekemistä.fi -kampanjat varataan nyt!
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Tavoitamme KivaaTekemistä.fi -kampanjalla (artikkeli + some + Tähtikohde 12 kk) sekä kotimaan matkailijat että LikeFinland.com -kampanjalla halutessasi myös lähialueiden matkailijoita Pietarin seudulta ja Virosta!
Lue lisää

**

Tonttulan maaseutumiljöö ja Taivaanvalkeat Könkäällä. Etualalla kasvitarha, josta ravintola saa käyttöönsä itse kasvatettuja yrttejä ja vihanneksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tonttula on koko perheen valloittava elämyskylä

Köngäs on rauhallinen kylä Levikeskuksesta n. 8 km pohjoiseen. Olin nuorena käynyt hiihtäen Könkäällä muutamia kertoja. Levin Rakkavaarasta Könkäälle Ounasjoen maisemiin kulkee talvisin suosittu latureitti.

Perillä kulkijaa odottaa kahviloita ja Taivaanvalkeat-hotelli (www). Se oli lukijamme ehdotuksesta mukana myös kesällä ilmestyneessä Ihanimmat majoituskohteet -julkaisussamme.

Tonttulan Piilo löytyi! Piparkakkutalo ja Tietäjän talo. Tonttulassa järjestetään aktiviteetteja vuoden ympäri. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Tonttula – Elves Village on Taivaanvalkeiden yhteydessä oleva laaja koko perheen elämyskylä. Tonttula sopii yhtä lailla suomalaisille matkailijoille kuin kansainvälisille turisteille. Talvisin kohteessa on eniten vilskettä, kun turistiryhmät mm. Brittein saarilta tulevat ihastelemaan Lappia ja Tonttulaa.

Tonttulaa minulle esitteli kohdevastaava Yrjötapio Kivisaari. Olin tavannut hänet aiemmin työssään Vantaan Flamingo Spa’ssa, josta teimme juttua muutama vuosi sitten. Lapin matkailua edistämään lähtenyt Yrjötapio kertoi innoissaan Tonttulasta ja Keltanuttuisesta tontusta sekä Tonttulan Piilosta. Teemaan liittyy myös kiintoisa satukirja

Kullanhuuhdontaa, kotieläimiä, askartelua ja minigolfia. Tonttulassa on vaikka mitä myös kesäkaudella! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Piilo – Elves Hideaway on metsän siimeksessä sijaitseva salainen paikka, jossa voi leipoa pipareita Piparkakkutalossa ja askarrella joulukoristeita ja käydä Tonttukoulua Tietäjätontun talossa. Löytyypä Tonttulasta Piilon lisäksi kasvimaa, minigolf, perinne-esineitä, kullanhuuhdontaa, lampaita, kanoja, hevosia, husky-koiria, poroja, Revontuli-kota kappeleineen sekä päärakennus pukinpajoineen.

Päärakennuksessa oleva Tonttulan ravintola on sekä kahvila että tilausravintola. Alueella on myös puulämmitteinen rantasauna.

Tonttula on yllättävän laaja koko perheen elämyskohde. Tonttulan kolmas talvikausi avautuu kohta, mutta Tonttulassa on retkiä ja ohjelmaa myös kesäisin ja syksyisin. Syyslomaviikoilla 41-43 (9.10. – 26.10.2018) on luvassa Metsätontun retki tiistaisin ja perjantaisin klo 13. (www)

Lapin ruska Kapsajoella meloen. Kuva: Lapin Luontoelämys

Lapin Luontoelämys avarsi mielen

Könkään kylässä, Ounasjoen maisemissa sijaitsee Tonttulan lisäksi Lapin Luontoelämys -ohjelmapalveluyritys, vetäjänään kokenut luontomatkailun ja erätaidon monitoiminainen Raija ”Raiski” Palosaari. Ystävällinen, pitkän partio- ja nuorisotyöntekijätaustan omaava Raija kertoi yrityksensä monipuolisista palveluista, kuten revontuliretkistä, melontaretkistä, vaelluksista, hiihto- ja lumikenkäretkistä sekä kalastuksesta.

Itsensä voittajat! Koskenlasku autonrenkaalla Ounasjoen Könkään koskessa avasi kesä-Lapin kävijän silmät. Oikealta opas Robert Hawkins, brittituristit Aeron ja Lauren sekä allekirjoittanut. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Sain kokea jännittävän ja avartavan koskenlaskun autonrenkaalla vapaana virtaavan Ounasjoen koskessa oppaana toimineen Robertin ja kahden brittituristin, Laurenin ja Aeronin kanssa. Robert ja Raija jakoivat meille ensin varusteet eli märkäpuvun, räpylät, kypärät, tossut ja kelluntaliivit.

Uikkarit on hyvä varata mukaan, niin ne voi pukea märkäpuvun alle. Helsinkiläistaustainen Lappiin tykästynyt Robert kertoi, että marraskuun puolivälin jälkeen käytetään kuivapukua, koska kelit viilenevät.

Varustesovituksen jälkeen suuntasimme rantaan, jossa Robert esitteli koskenlaskureitin ensin rantaa pitkin yhdessä kävellen.

”Sähkölinjan kohdalta lähdetään uimaan rantaa kohti.”

Oli upea kokea kolmesti muutaman sadan metrin Könkään koski auton sisärengas sylissä kellukkeena. ”Straight to the waves, water to the face!” (aaltoja kohti ja pärskeitä kasvoille), tuli mieleeni, kun pyristelin brittien kanssa Lapin koskea eteenpäin Robertin vanavedessä.

Itsensä voittamisen fiilis oli mahtava. Uudet kokemukset rentouttavat mielen ja kehon, vaikka aluksi jännittäisi. Tai ehkä juuri siksi. Raijan lämmittämä lappilainen puusauna oli piste i:n päällä virkistävän koskikylvyn jälkeen! Koskenlasku autonrenkaalla sopii uimataitoisille lapsista senioreihin.

Saunansa edustalla. Raija pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan 1987, kun hän ideoi ja toteutti Uniscout-hiihdon, Kilpisjärveltä Tornioon (530 km, 44 h, 4 hlön viestijoukkue). Siitä Raija sai partionimen RaijaSki eli Raiski. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Robert kertoi elokuun loppupuolella, että koskenlaskua on voitu harrastaa vasta muutama viikko, koska vesi oli alku- ja keskikesällä liian matalalla. Nyt vedenpinta oli noussut ja kivet olivat syvemmällä eivätkä haitanneet elämystä.

Koskenlaskusta autonrenkaalla minulle vinkkasi Levin Matkailun Ari Kurula, kiitos! Elämys kuuluu myös Levin kesän viikko-ohjelmaan.

Levin Matkailun italialaistaustainen tiiminvetäjä Stefania Dassie ja matkailuneuvoja Ari Kurula. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tunturin ympäri pyörällä

Levillä riittää koettavaa luonnosta kulttuuriin ja omatoimisesta liikunnasta tanssi- ja parisuhdekursseihin. Elokuussa ei ollut sääskistä tietoakaan. Siihen on osaltaan vaikuttanut kuiva kesä.

Oli mahtava pyöräillä Levitunturin ympäri ja nauttia etelärinteiden ala-aseman lähistöllä kesäisestä suosta tuoksuineen ja maisemineen. Lähistöllä Gondoli2000-hissin kupeessa sijaitsee Levi Activity Park -seikkailupuisto.

Tuttuja latuja? Levin kesä lämmitti koulujen jo alettua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Levi Activity Parkissa riittää seikkailtavaa kaiken ikäisille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tunturin ympäri pyöräillessä etelärinteiden jälkeen alkoi vastapäivään kiertäessä raastava nousu aina Utsuvaaralle, Levin Iglujen lähistölle saakka. Kesäpäivässä oli hieno viilettää vihdoin alamäkeä, joka antoi vauhdit aina golfkentälle saakka. Kaukana siinsivät Pallastunturit.

Vielä oli kuitenkin matkaa Rakkavaaran mökkialueiden läpi Levikeskukseen. Viikon reisitreeni oli tehty!

Levin elokuu on melko hiljainen, mutta yöelämääkin on sitä kaipaavalle, esimerkkinä Bar Ihku, jossa paikalliset tanssivat ja lauloivat karaokea, kuten Metsurin koiraa, sulassa sovussa turistien ja työmatkalaisten kanssa. Ystävällinen tarjoilijatar teki lomadrinkin asiakkaan toiveista päättelemällä.

Lapin loma tuntureiden keskellä loppukesän seesteisyydessä oli tullut päätökseen. Reissu oli rentouttava, rauhoittava ja avartava kokemus. Lappi – ihmisineen, jotka eivät stressaa turhasta – on täysin erottuva osa Suomineitoa. Jokaisen kannattaa kokea lumettoman kauden Lappi vähintään kerran elämässään! 🙂

Yhteystiedot

Tonttula – elämyskylä Levin Könkäällä (www, Facebook)
Hotelli Taivaanvalkeat (www)

Palosaarentie 30
99140 KITTILÄ

p. +358 16 6510 500
sales(a)hulluporo.fi

”Koe Tonttula, unohtumaton paikka, jossa ihminen ja luonto ovat yhtä ja ajalla ei ole merkitystä. Täällä voit tuntea Lapin taian ja hengittää Euroopan puhtainta ilmaa. Lodgehotelli Taivaanvalkeat ja Tonttula on ainutlaatuinen kokonaisuus Ounasjoen rauhallisessa rantamiljöössä. Vain kahdeksan kilometrin päästä Leviltä löydät paikan, jollaista ei muualla ole – ei katuvaloja, ei vaatimuksia, vain rauhaa ja elämäniloa.”

Lapin Luontoelämys (www, Facebook)
Ounasjoentie 810
99140 KITTILÄ

p. +358 40 716 3033
raiski(a)levi.fi

”Lapin Luontoelämys toteuttaa yksilöllisiä elämyksiä, talvi- ja kesäohjelmia Levillä ja koko Lapissa. Kesäisin kalastusta, melontaa, koskenlaskua, patikointia, ja talvisin lumikenkä- ja pilkkiretkiä, hiihtoretkiä, vaelluksia, revontuli- ja potkukelkkasafareita. Elämyksiä jo vuodesta 1997.

Laajasta palveluvalikoimastamme löytyy jokaiselle jotakin aina kevyistä päiväretkistä ja aktiviteeteista viikon pituisiin vaellusretkiin. Kaikille retkille on yhteistä osaavat ja koulutetut oppaat sekä unohtumattomat elämykset Lapin upean luonnon keskellä. ”

Vuoden 2019 vaelluksia:

 • Nautiskelijan Hiihtovaellus Haltille (www)
 • Nautiskelijan Potkukelkkavaellus Haltille (www)
 • Leppoisa Lappilainen Triathloni – Hetasta Rovaniemelle (www)
 • Vaellus UKK-puistoon (www)
 • Melontavaellus Inarinjärvelle (www)
 • Ruskavaellus Pallakselle (www)
 • Levin vihreällä pyörällä Sirkkajärven rantaan iltahämärässä. Rannalla sijaitsee ainutlaatuinen koulumiljöö jalkapallokenttineen. Kuva. KivaaTekemistä.fi

  Tonttula ja Lapin Luontoelämys on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -palvelussa lokakuussa 2018 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden.

  ***
  Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
  KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.

  KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, seuraa Instagramissa tai tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.