Kuukauden kohde: Tuusulan keskusta uudistui – Kivaa Tekemistä tutustui

Julkaistu:

02.02.2018
| Kirjoittanut:

Hyrylän Kauppatielle on ilmestynyt ihastuttava pikkuputiikki Onnion Store, kuvassa urahypyn tehnyt kauppias Soila Hursti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Keski-Uudellamaalla sijaitsevaan Tuusulan keskustaan, Hyrylään, on tullut viimeisen vuoden aikana todella paljon uutta. Uusia, tyylikkäitä kerrostaloja tuntuu nousevan kuin sieniä sateella. Myös kiinnostavia putiikkeja on ilmaantunut ilahduttavan paljon. Osa on uudistunut ja osa kokonaan uusia. Hyrylässä alkaa olla toden teolla kauan kaivattua säpinää!

Hyrylä on yksi Tuusulan kolmesta keskustaajamasta, jonka historiaa leimaavat 2000-luvun alkuun toiminut varuskunta punatiilikasarmeineen, Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sekä pääkaupungin läheisyys. Olemme silti maalla! Ja ne kaksi muuta Tuusulan taajamaa ovat Kellokoski ruukkeineen sekä Jokela.

Tuusulanjärven rantamilta löytyy niin Pekka Halosen, Eero Järnefeltin kuin Aino ja Jean Sibeliuksen taiteilijakodit.

Halosenniemi – taidemaalari Pekka Halosen ateljeekoti. Kuvan lähde: Visit Tuusulanjärvi

ONNION STORE

On uskomatonta, miten kivoja pikku putiikkeja Tuusulasta nyt löytyykään. Tutustuimme Hyrylän Kauppatiellä, 1930-luvulla rakennetussa Lemmelän kivitalossa, sijaitsevaan Onnion Storeen, jossa meidät vastaanotti putiikin iloinen yrittäjä Soila Hursti.

Samassa tilassa on aikaisemmin toiminut mm. antikvariaatti ja kehystämö ja viimeisimpänä Sunnuntaipuoti. Kierrätykseen ja tavaroiden tuunaukseen perustuvassa lifestyleliike Onnion Storessa on myynnissä kaikkea ihanaa, uutta ja vanhaa, pääosin Suomesta. Osa tuotteista on löytöjä kirppareilta tai kuolinpesien huutokaupoista. Soila esitteli meille mm. pieniä vaaleanvihreitä puutuoleja: ”Näitä on olemassa vain nämä neljä koko maailmassa.”

Onnion Storesta löytyy paljon kiintoisaa omaan kotiin tai lahjaksi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valikoimasta löytyy myös tuotteita paikallisilta yrittäjiltä, mm. strutsin sulista valmistetut hurmaavat pölyhuiskat ovat peräisin läheiseltä strutsitilalta Nurmijärveltä. Niin ikään Suomen Luonnonmaalien kätevät kalkkimaalit seinälle ja kalusteisiin ovat paikallista tuotantoa Tuusulasta. Maaleista löytyy myös Pinty Plus -kalkkimaalisprayt, joilla on helppo luoda uutta ilmettä oman kotiin.

Paikallisen Tulppaanipuu-yrityksen kautta tulevat Onnioniin kivan näköiset hollantilaiset puutarhatyökalut ja talvipuutarhan hoitoon ihastuttavia pieniä saksia ja mini hara&lapio. ”Kaikki mitä kaupassa on esillä, on myynnissä.”

Hyllystä löydät viemisiksi niin Lehmus Roasteryn (suomen paahtimo 2017) kahvin ja kylkiäisiksi Alajärven Tilan suussa sulavat fudget.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Putiikin nimi tulee Soilan ja tämän puolison, Sasu Källin, Onni-koiran nimestä. Sasu toimii yrittäjänä ravintolaitteiden huoltajana yrityksenään Dark Service Oy. Pariskunta muutti Riihikalliosta koiran ja kahden kissan kera saman kiinteistön yläkertaan marraskuussa 2017. Onnion Store avattiin alakerrassa sijaitsevaan liiketilaan jo 9. joulukuuta.

Kauneudenhoitoalalla Vantaan Tikkurilassa aiemmin toiminut Soila kertoi innostuksen oman putiikin perustamiseen lähteneen harrastuksen kautta. ”Olen harrastanut vanhoja huonekaluja ja sisustusjuttuja aina ja nyt harrastuksesta on tullut työ!”

Tuoli ja kynttilänjalat on maalattu Pinty Plus -kalkkimaalispraylla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Soila tykkää tuunata ja entisöidä vanhoja kalusteita myös itse. ”Tuotteita on helppo myydä kun niistä on itsekin kiinnostunut.” Soila kertoo kiinnostuksen tarttuneen omaan puolisoonkin ja muistuttaa samalla, että Onnion Storesta löytyy tavaraa myös miehille, kuten suosittu pallivaha, johon olemme törmänneet aikaisemmin ainoastaan Sampo Kaulasen pyörittämässä Jounin Kaupassa Ylläksellä.

Toinen kiintoisa tuoteryhmä on Hollannista peräisin olevat Secridin todella laadukkaat ja kompaktit nahkalompakot. Tärkeimpinä ominaisuuksina ovat cardprotector ominaisuus, joka estää korttien skannaamisen sekä vivusta painamalla ponnahtavat kortit, jolloin kortit ovat näppärästi järjestyksessä ja käytettävissä lompakkoa avaamatta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valloittava pikkukauppa uniikkeine sisustus- ja lahjatavaroineen jää mieleen ja sinne tekee mieli palata pian uudestaan.

Helmikuussa Onnion Storeen on tulossa pienimuotoista kahvilatoimintaa. ”Kunhan nyt ensin saan barista-kurssin käytyä”, Soila lisää. Myös verkkokauppa on Soilan suunnitelmissa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Onnion Store (www, FB, Instagram)
Kauppatie 4
04300 Tuusula
Puh. 040 146 3584

Avoinna ke-pe klo 12-18, la klo 11-15, su-ti suljettu.

SOMIA LIVING

Olimme saaneet suositteluja sisustus- ja lifestylemyymälä Somia Livingistä, joka on toiminut Hyrylässä jo viitisen vuotta. Myymälä muutti toukokuussa 2017 näkyvämmälle paikalle, uusiin ja isompiin tiloihin Nappulakadulle, aivan Järvenpääntien varteen. Muuton myötä Somian valikoima on laajentunut ja liikkeestä löytyy myös pieni kahvila.

Somia Livingin Miia Kaven (vas.) ja Raisa Rautala. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Somia Livingin yrittäjä, tuusulalainen Miia Kaven, kertoi oman myymälän olleen pitkäaikainen haave. Kun sopiva tilaisuus tuli, media-ala sai jäädä ja Miia pisti myymälän pystyyn Hyrylän torin laitamille heti äitiysloman jälkeen 2013.

Miian oikeana kätenä myymälässä on touhunnut syksystä lähtien vakituisesti Raisa Rautala Keravalta. Raisankin tausta on media-alalla. Hän kertoi nauttivansa valtavasti nykyisestä työstään ja tykkäävänsä siitä, ettei enää tarvitse lähteä päivittäin Helsingin keskustaan. ”Parasta tässä työssä on kauniit tavarat ja kun saa tavata ihania asiakkaita.”

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valoisa ja avara liiketila saa sisustusintoilijan viipymään myymälässä pidempäänkin. Somia Living myy kotimaisia ja skandinaavisia sisustustuotteita, vaatteita ja herkkuja. Suosittuja tuotteita ovat mm. laukut, pyykkietikat sekä gluteenittomat tanskalaiset lakritsit, joita tullaan hakemaan kauempaakin.

Somian hitti – gluteenittomat, tanskalaiset Lakrids by Johan Bülow -lakritsit. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miia kertoi ilahtuneensa siitä, että nyt myös miehet uskaltautuvat tulemaan sisälle kahvittelemaan. Tavatessamme innokkaan ydintiimin Miian ja Raisan, kaksikko oli valmistelemassa reissua messuille Tukholmaan hakemaan uusia ideoita niin myymälään kuin verkkokauppaan. Naisten pitkä kokemus mediatyöstä auttaa Somian markkinoinnissa.

Kevään uutuuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Somian liike sijaitsee tyylikkäässä ja erottuvassa punatiilikerrostalossa Järvenpääntien varrella Hyrylän keskustassa.

Somia Living (www, FB, Instagram)
Nappulakatu 1
04300 Tuusula
Puh. 0400 512 617

Avoinna ma-pe klo 10-18, la klo 10-15, su suljettu.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Somian liikettä vastapäätä, Järvenpääntien itäpuolella, avajaisiaan vietti syksyllä Ravintola Kerho uusine yrittäjineen ja uudistettuine tiloineen. Ravintoloiden saralla uutta on tapahtunut myös Hyryläntiellä, jonne avattiin tällä viikolla nuorekas Nurkka 10. Samasta kiinteistöstä löytyvät myös Kotipizza sekä hiljattain uudistunut Hyrylän Pizza. Kadun toisella puolella on puolestaan kiinalainen ravintola.

Sanomattakin on selvää, että Hyryläntie 10 on Hyrylän uusi ravintolakortteli! 🙂

NURKKA 10

Pääsimme tutustumaan avajaispäivän aattona maanantaina Tuusulan uuteen lounaskahvila-deli Nurkka 10:een. Kahvilassa on tarjolla arkisin klo 10-14 lounasbuffet sis. lämmin ruoka, keitto ja salaatti. Paikan erikoisuutena on vegaanilounas ja erikoiskahvit. Lounasajan ulkopuolella klo 14-19 on tarjolla pasta- ja salaattiannoksia, toasteja sekä uunipottua.

Kahvilatuotteita, suolaista ja makeaa, on saatavilla koko päivän. Kaikki kahvilassa tarjottavat ruuat valmistetaan itse. Nautimme heti avajaispäivänä tiistaina lounaan ihanan alkusmoothien – mangoa, pinaattia ja ananasta – kera. Ruokana oli tarjolla possua sekä vegaanilounas. Kahvi, salaatti ja tomaatti-vuohenjuusto -keitto kuuluivat 10 euroa maksavan lounaan hintaan.

Lounaskahvilan tehokaksikko, äiti Minna Arkko-Huumonen (oik.) ja tytär Vilma Pyykkönen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ennen avajaispäivää tapasimme viimeistä silausta vailla olevassa kahvilassa juuri restonomiksi valmistuneen nuoren tarmokkaan Vilma Pyykkösen. Vilma kertoi, että oman lounaskahvilan perustaminen oli kytenyt hänen ja äitinsä Minna Arkko-Huumosen haaveissa jo pitkään. Varsinaisina yrittäjinä ovat Minna ja hänen puolisonsa Pekka Huumonen.

”Tuusulassa ei oikein ollut kivaa paikkaa, josta olisi voinut käydä noutamassa mukaan esim. salaatteja tai erikoiskahveja.” ”Kun näimme tilan, tiesimme heti, että tässä se on”. Nurkka 10:ssä työnjako on selvä, Minna vastaa keittiöstä ja Vilma salista. Minna on pyörittänyt paikallista Tuus-Catering -pitopalvelua jo kymmenen vuotta yhdessä puolisonsa Pekan kanssa. Catering jatkuu edelleen.

Avajaispäivän makunautintoja: Pippurikermahärkää sekä mango-ananas-pinaatti -vihersmoothie. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Vilman, Minnan ja Pekan lisäksi Nurkassa voit tavata Päivin, Janikan ja Arjan. Heidän lisäkseen vierailupäivänämme oli luvassa uuden kokin työhaastattelu. Ravintolapaikkoja avarassa tilassa on yhteensä 60. Auton voi jättää tien varteen ja asiakkaat voivat pysäköidä nurkkalaisten mukaan myös alapihalle.

Nurkka 10:n rennot ja viihtyisät tilat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vilma kertoo raakakakkujen valmistuksen olevan hänen juttunsa. Niitäkin on tarjolla kahvilassa. Nuoren restonomin toiveena on, että kahvilasta muodostuisi hyryläläisten oma olohuone. ”Toivoisimme, etteivät ihmiset lähtisi aina Järvenpäähän tai Jumboon, vaan tulisivat meille. Me luotetaan tähän tosi paljon.”

Nurkka 10 (www, FB, Instagram)
Hyryläntie 10
04300 Tuusula
Puh. 0400 800 092

Avoinna 19.2.-25.3.2018 ma-ti klo 10-15, ke 10-17, to-pe 10-19, la klo 10-15. Ks. tarkemmin kotisivut, linkki yllä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Kevään ja kesän 2018 KivaaTekemistä.fi -kampanjat varataan nyt!
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Tavoitamme paitsi kotimaan matkailijat, LikeFinland.com -kampanjalla halutessasi myös lähialueiden ulkomaiset matkailijat! Lue lisää

**

MUITA UUSIA JA UUDISTUNEITA KOHTEITA

Eivätpä muuten lopu pikku liikkeiden ja yritysten uudistukset Hyrylässä tähän! Hoksasimme, että Nahkurin Majoitus on avannut uuden majoituskohteen Nurkka 10:n taakse Nahkurintie 2:een. Tilat on remontoitu vuonna 2017.

Tarmokas kirppariyrittäjä Sanna Murula-Vanhatalo muutti lastenvaatekirpputorinsa vuodenvaihteeessa uuteen, nykyaikaiseen liiketilaan kadun toiselle puolelle lähemmäs S-markettia, osoitteeseen Ostosraitti 2. Murulasta löytää lastenvaatteita ja -tarvikkeita, ”askartelujuttuja”, käsintekijöiden tuotteita ja Little Mayan pipoja. Murula oli mukana usealla suosituksella laajassa Suomen ihanimmat kirpputorit -vertailussamme vuonna 2016.

Kaikki artikkelissa mainitut kiintoisat ja uudistuneet kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan – unohtamatta jo pidempään toimineita Hyrylän liikkeitä!

Hyrylän katukuvaa 2018 – Järvenpääntieltä etelään katsottuna. Oikeanpuoleisessa uudisrakennuksessa Somia Living katutasossa etäällä kulmassa, tien vasemmalla puolella uudistunut Ravintola Kerho. Kuva: KivaaTekemistä.fi

KEHITTYVÄ KYLÄKAUPUNKI

Tuusulan keskustan, Hyrylän, ilme on muuttunut vuosi vuodelta. Upeita kerrostaloja on noussut Järvenpääntien varteen. Vielä on kuitenkin suunniteltavaa ja päätettävää. Kuulimme Tuusulan kunnan elinkeinopäällikkö Marko Kauppiselta, mitä kaikkea keskustan alueelle kaavaillaan.

Energinen ja uudistushenkinen Marko toivoo, että Hyrylä kasvaa tyylikkäästi aiempaa kaupunkimaisemmaksi. Kerrostalojakin tarvitaan, mutta ei ihan tavallisia. ”Pitää muistaa historia ja identiteetti kasarmeineen ja taiteilijoineen”, Marko muistuttaa.

Marko kertoo, että Tuusulassa asuu paljon luovien alojen ihmisiä toimittajista design-alan yrittäjiin ja käsityöläisiin.

Koulutusyrittäjänä, startup-maailmassa ja Helsingin kaupungillakin työskennellyt keskisuomalaislähtöinen Marko Kauppinen haluaa Hyrylän kehittyvän moderniksi ja omaleimaiseksi niin ihmisille kuin yrityksille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taidetta tulee runsaasti myös uudelle asuntomessualueelle, jossa nyt kaivurit jylläävät, Keravalle mentäessä Kulloontien varressa oikealla puolen. Asuntomessualueen tulo ja lisärakentaminen messujen jälkeen takaavat Hyrylän vireyden pitkälle tulevaisuuteen.

Suunnitelmien mukaan Hyrylän keskustasta tullaan purkamaan vanhoja taloja uuden rakentamisen tieltä. Sanomalehti Keski-Uusimaa uutisoi Hyrylän tulevista rakennushankkeista 14.1.2018. Lähivuosien rakentaminen on vilkasta mm. Kauppatiellä eli apteekin kulmilla ja samoin vanhan paloaseman tienoilla. Kunnantalokin saatetaan purkaa uuden tieltä, samoin torikortteli.

Marko kertoo, että uuden isomman kauppakeskuksen tulo on tärkeää, mutta hän ei ota kantaa sijaintiin. Poliitikot saavat päättää.

Johanna Kaunisto (vas.), Marko Kauppinen, Maria Tiippana ja Kirsi Joensuu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tuusulan Asuntomessut 2020 sijoittuvat entiselle varuskunta-alueelle, Rykmentinpuistoon. Piipahdimme Asuntomessujen toimistolla torin laidalla, jossa tapasimme messujen projektipäällikkö Kirsi Joensuun tiimeineen.

Kulttuurihistoria ja taide ovat Tuusulassa vahvasti läsnä etenkin Tuusulanjärven ympäristössä. Samaa henkeä haetaan myös Hyrylään. Taide onkin valittu yhdeksi asuntomessujen pääteemoista.

Asuntomessujen tiedottaja Johanna Kaunisto kertoi, että Rykmentinpuiston jokaisesta myydystä rivi- ja kerrostalotontista kolme prosenttia menee taiderahastoon, jonka tuotoilla halutaan tuoda taidetta asumisen yhteyteen mm. muraalein, valoelementein, veistoksin sekä järjestämällä tapahtumia.

Ensimmäinen asuntomessualueelle tuleva teos on kuvanveistäjä Pekka Jylhän aurinkoenergiaa hyödyntävä ympäristötaideteos Auringonsilta, joka johdattaa ja valaisee asuntomessuille tulijoita. Asuntomessualueella on huomioitu myös kevyt liikkenne pyöräilykaistoin.

Tuskin maltamme odottaa!

Asuntomessujen toimisto sijaitsee keskeisellä paikalla Hyrylän torin laidalla. Sinne vaan tontteja katsomaan! 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Toista kertaa Tuusulaan muuttanut Kirsi sanoi pitävänsä Tuusulasta erityisesti siksi, koska Tuusulassa yhdistyy kivasti kaupunki ja maaseutu. ”Tuusulasta löytyy kaupunkimaisia tiiviimpiä alueita, joiden välissä on luontoa ja sitten on runsaasti liikuntamahdollisuuksia.”

KivaaTekemistä.fi -palvelu on tuusulalainen yritys, ja meille oli myös uutta ja ilahduttavaa, että Tuusula on saamassa lähitulevaisuudessa oman taidelukion! Arkkitehtikilpailu on jo loppusuoralla. Kyse on ainutlaatuisesta Monio-nimisestä kokonaisuudesta, joka käsittäisi lukion, kansalaisopiston, musiikkiopiston ja taiteen perusopetusta sekä käsityökoulun. Monion hahmotelmat ovat upeita ja erilaisia. (K-U 3.12.17)

Taidekeskus Kasarmi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

TUUSULAN MUSEOT

Kirsikkana kakun päälle teimme lyhyen sukelluksen Tuusulan taidehistoriaan ennalta odottamatta keskellä Hyrylää. Avasimme Taidekeskus Kasarmin oven ja kysyimme, voisimmeko tutustua näyttelyyn.

Niinpä vain saimmme ystävällisen opastuksen museonjohtaja Jaana Koskenrannalta. Museossa oli myös koululaisryhmiä. Tuusulaan muuttaa koko ajan niin paljon uusia perheitä, että varmasti monet eivät meidän tavoin tiedä, että Martta Wendelin (1893-1986) oli tuusulalainen taidemaalari ja kuvittaja.

Jaana Koskenranta kertoi Tuusulan museon hoitavan paitsi Kasarmia myös mm. Halosenniemeä ja Erkkolaa. Taustalla Wendelinin kuvituksia Kotiliedessä ja Anni Swanin satukirjoissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kotkasta lähtöisin olevan Wendelinin kuosit ja kuviot ovat kyllä monille tuttuja. Jaana kertoi, kuinka Kotiliesi-lehden kansikuvitukset tekivät Martasta maankuulun. Samalla Jaana muistuttaa Martan hieman tuntemattomammasta tyylistä, jollaisen hän omaksui asuessaan Helsingissä vuosina 1910-19 ja 1925-37.

Martan kammarin pienoisnäyttely Helsinki – Helsinki on esillä 25.2.2018 saakka, Kasarmi on avoinna arkisin tilauksesta (www). Pääsymaksu ottaa aikuiselta 4 euroa.

Martta Wendelinin Helsingin vuodet jättivät hänen taiteeseensa oman jälkensä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lopuksi Koskenranta muistuttaa ympäri vuoden – talvikaudella ti-su klo 12-17 – avoinna olevasta Halosenniemestä Tuusulanjärven rannalla. Halosenniemi tutustuttaa ateljeekotiin sekä 2-3 kertaa vuodessa vaihtuvaan taidenäyttelyyn. Samalta suunnalta Rantatien varrelta löytyvät myös Taiteilijakoti Erkkola sekä Lotta Svärd Säätiön ylläpitämä upea Syvärannan Lottamuseo. Lisää Tuusulan museoista: www

**
Tuusulan keskusta Hyrylä on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa helmikuussa 2018. Tuusulan kunta, Onnion Store, Somia Living ja Nurkka 10 ovat KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita ja kampanjan media-asiakkaita. Lisää Tähtikohteitamme Tuusulassa: Gustavelund, Hobby Center & Tuusulan SportDivari (kootusti: www).

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.

One thought on “Kuukauden kohde: Tuusulan keskusta uudistui – Kivaa Tekemistä tutustui

  1. Helena Riikonen

    Hei, vinkkaisin vielä yhden hyvän tutustumisen arvoisen paikan Tuusulan rantatien varrelta, Rantatie 110:ssä sijaitseva Memories Marin putiikki on vanhassa navetassa sijaitseva ihana sisustuskauppa, jossa on kerrassaan ihastuttava tunnelma ja jatkuvasti uusiutuva valikoima piensisustus- ja lahjatavaraa niin koti- kuin ulkomailta. Putiikinpitäjä Mari Kylänpää palvelee asiakkaitaan ennakkoluulottomasti ja täydellä sydämellä! Tänne tulee aina mielellään uudelleen.

Kommentointi on suljettu.