Kivaa Tekemistä testasi: Uusi Otsolahden Melontakeskus Espoossa!

Julkaistu:

30.07.2017
| Kirjoittanut:

Piknik-kohteemme Nurmiluoto. Taustalla Tiirasaari, joka on yksityiskäytössä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vierailimme upouudessa, juhannuksena avatussa Espoon Otsolahden Melontakeskuksesssa heinäkuun viimeisellä viikolla. Melontakeskus on siuntiolaisen matkailuyrittäjän Susse Ekströmin SE-Action -yrityksen toinen melontakeskus.

Tutustuimme viime kesänä jo useita vuosia toimineeseen SE-Actionin melontakeskukseen Siuntiossa, Siuntionjoen varrella, ja kirjoitimme siitä. Melontakeskuksia on nyt siis kaksi! Espoossa melontakeskus sijaitsee ihan kivenheiton päässä Tapiolan keskustasta, osoitteessa Sateenkaari 9.

Otsolahden Melontakeskus sijaitsee satamaan tultaessa oikealla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Susse on pitkän linjan matkailuyrittäjä, monitoiminainen, ja hänen yrityksensä järjestää niin melontakursseja, SUP-joogaa kuin ohjelmapalveluita ryhmille. Löytyypä mökkimajoitustakin ja pieni jäätelötehdas Sjundbyn Jäätelö, josta vastaa Sussen puoliso Jani Leino. Lue lisää viime kesän jutusta (www).

Otsolahden Melontakeskusta hoitaa pääasiassa Irina Mannonen, joka on melonta- ja eräopas. Tutustuimme ystävälliseen Irinaan paikan päällä ja hän antoi meille hyvät vinkit ennen melomaan lähtöä.

Olimme jo pitkään miettineet, että olisi kiva päästä tutustumaan Espoon saaristoon. Nyt se vihdoin toteutui!

Hyvä alkuopastus on kaiken a ja o

Aluksi Irina kertasi meille perusasiat: millainen on oikeanlainen ote melasta, miten kajakkiin mennään ja miten sieltä tullaan pois, miten kajakissa istutaan jne. Irina suositteli, että kannattaa meloa rantoja pitkin ja ylittää veneväylät tarvittaessa ripeästi.

Hyvä ote melasta on silloin, kun melan laittaa pään yläpuolelle ja kädet ovat 90 asteen kulmassa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Irina muistutti, että kajakkikaksikot ovat tukevia, eivätkä kaadu kovin helposti. ”Kajakki ei kaadu, kun muistaa pitää meloessa pään paikallaan ja antaa kropan liikkua. Jos meren pohjassa olevia kiviä yrittää katsoa kajakista liian tarkkaan, pääsee niitä taatusti katsomaan silloin lähempääkin.”

Melonta onkin loistavaa keskivartalotreeniä! Keskivartalotreenin lisäksi melonnassa parasta on Irinan mielestä se, että on niin lähellä vettä ja luontoa, ja katsoo sitä uudesta kulmasta.

Irina. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Etenkin merellä meloessa on tärkeää ottaa huomioon tuulen voimakkuus. Jos tuuli on liian voimakas, aloittelijan ei ole hyvä suunnata isommille selille. Tuuli ei ollut melontapäivänä (lännestä n. 4-6 m/s) voimakas, mutta Irina suositteli meille silti suojaisampaa reittiä, mikä oli todella hyvä, koska meloimme kaksikoilla lasten kanssa.

Melontakeskuksen kajakki- tai sup-laudan vuokraukseen sisältyy myös liivit, kuivapussi, kartta ja melontatekniikkainfo. Saimme Irinalta suojamuovin kännykälle sekä vesitiiviin pussukan muille tärkeille tavaroille. Kajakeissamme oli hyvin säilytystilaa tavaroille, mutta auton avaimet jätimme Irinan hoitoon.

Irina esittelee kartalta hyviä reittejä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

SE-Actionin Otsolahden Melontakeskuksessa on mahdollista kokeilla niin kajakkimelontaa kuin SUP-lautailua kesätarjouksena kymmenen euron tuntihinnalla. 3 tunnin melontaelämys yksikkökajakilla maksaa 30 euroa ja kaksikolla 50 euroa.

Hyvän alkuopastuksen jälkeen lähdimme matkaan. Ohjeistus oli mielestämme riittoisa ja jos on vähänkään aiempaa melontakokemusta, niin melontaretki hyvällä säällä onnistuu näillä ohjeilla. Kovalla tuulella melontakeskus pidetään kiinni. Aloittelijoille Irina suosittelee aluksi melontaa Otsolahden alueella hänen valvovan silmänsä alla.

SE-Action järjestää myös 10 tunnin melonnan peruskursseja ja sen läpikäytyään voi ottaa jo isompia melontahaasteita vastaan, jolloin lajista saa kaiken hyödyn irti.

Espoolaiset Harri Salminen ja tytär Elsi tulivat kokeilemaan SUP-lautailua, koska uusi melontakeskus näkyy heille melkein ikkunasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Melomaan mars!

Pääsimme Irinan opastamana laiturilta kajakkeihin ja suuntasimme tien 51 alitse ulos Otsolahdelta. Meri avautui upeasti heti siltojen alittamisen jälkeen! Tunneleista kannattaa meloa reunimmaista ”pilarivälikköä” pitkin, niin ei ole veneilijöiden tiellä.

Lähdimme aluksi melomaan länteen Westendin suuntaan, mutta käännyimme nopeasti takaisin, koska halusimme siltikin suojaisamman reitin. Niinpä meloimme Karhusaaren rantaa pitkin. Rannalla kulkee suosittu ulkoilureitti, jopa 40 km pitkä, Espoon Rantaraitti hiekkarantoineen, ulkoilijoineen ja auringon palvojineen.

Näiden tien 51 alittavien ”tunneleiden” jälkeen avautuu upea ja kunnioitettava meri! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yksi mahdollisuus Karhusaaren jälkeen olisi kääntyä jälleen tien 51 alitse Keilalahdelle, mutta me päätimme jatkaa sopivalla etäisyydellä olevien Nurmiluodon ja Tiirasaaren suuntaan edelleen tien 51 suuntaisesti Helsinkiin päin.

Reittimme varrelle sattui kaksi veneilijöiden suosimaa reittiä, jolloin piti seurata tarkemmin veneliikennettä. Ensimmäinen on Otsolahden tunneli. Samoin meidän piti katsoa veneitä tarkemmin Karhusaaren ja Hanasaaren välissä, josta kulkee venereitti Karhusalmen kautta Keilalahdelle ja Laajalahdelle, jotka ovat myös hyviä melonta-alueita.

Vesillä oli jonkin verran liikennettä, mutta fiksut veneilijät ottivat meidät huomioon ja hiljensivät vauhtia kohdallamme suurempien aaltojen välttämiseksi. Aaltojen sattuessa kohdalle, on hyvä kääntää kajakin nokka kohti aaltoja.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ihanteellinen piknikpaikka!

Nurmiluoto osoittautui hyvällä ilmalla kivaksi piknik-paikaksi, vaikka siinä ei varsinaista hiekkarantaa olekaan. Rantautuminen kahlaamalla ja edelleen kajakkiin nousu sujuivat ongelmitta. Henri auttoi ensin Sarin ja Aadan kajakin vesille ja pääsi sen jälkeen Eetun kanssa sopivan kokoiselta kiveltä kajakkiin – melalla vaakatasossa kiveä ja kajakkia vasten tukien.

SE-Actionin hyväkuntoiset muovikajakit eivät ole niin arkoja pienille kivikosketuksille kuin lasikuitukajakit. Lapset innostuivat, kun löysimme luodolta ison kasan pantillisia oluttölkkejä, jotka huuhtelimme ja poimimme muovipussiin mukaan. Päivän hyvä työ! 🙂

Näkymiä Nurmiluodolta: oikealla Hanasaari ja kauempana Tapiolan kerrostaloja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aluksi suunnittelimme melovamme hieman pidemmän reitin, mutta aikaa olikin kulunut sen verran paljon, että päätimme meloa samaa reittiä takaisin. Melontaan on hyvä varata reilusti aikaa. Varsinkin jos haluaa rantautua, syödä eväitä ja nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä kesäpäivästä kauniita merimaisemia ihastellen, kuten me teimme. Meillä reissuun meni kolmisen tuntia.

Olisimme viihtyneet pikkusaarella pidempäänkin. Yllätyimme siitä, ettei saarella ollut juuri muita, vaikka ilma oli suotuisa. Saapuessamme Nurmiluodon Lauttasaaren puolella oli yksi pienveneilijä.

Saarten luonnonrantoihin saa yleensä rantautua jokamiehen oikeuksin, ellei kyseessä ole mökkiranta, muu yksityisranta tai luonnonsuojelualue. Meloessa käytimme SE-Actionin muovitettua karttaa apuna ja saarella tarkistimme sijaintimme myös kännykästä. Fortumin korkea pääkonttori lähellä Otsolahtea on hyvä maamerkki.

Lasten mielestä kivointa oli eväiden syönti pikku saarella ja pomppuisat aallot. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Melontaelämys oli tosi hieno ja hoksasimme, että Espoon ja Helsingin lähisaaristoon tutustuminen onnistuu loistavasti meloen ja samalla esimerkiksi telttaillen, kunhan ennakkosuunnittelun tekee huolella ja huomioi sääennusteet. Saaristosta löytyy erilaisia kahvila- ja matkailupalveluita.

Melontaretken jälkeen ostimme kahvit ja jäätelöt viereisestä Café Otsolahdesta. Yrittäjä Nina Backbergin vetämä kahvila on sekin uusi, vasta pääsiäisenä avattu, ja tuo yhdessä melontakeskuksen kanssa tosi kivaa väriä ja eloa Otsolahdelle ja Espoon Rantaraitin varrelle.

Café Otsolahti, Espoo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Café Otsolahdessa meitä palvelivat Freja ja Senja. Tarjolla laaja valikoima kahvilatuotteita sekä päivän keitto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jäätelöinä nautimme tietysti Sjundbyn Jäätelön jäätelöpikarit! 🙂

Artesaanijäätelöt maistuivat kahvin, mehun ja croissanttien kera Espoon auringossa! Jäätelömauiksi valitsimme puolukan, punaherukan sekä Suomi 100 -juhlavuoden tuotteena olevan mansikkajäätelön.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sjundbyn Jäätelön tuotteita on saatavilla myös Sjundbyn Linnan viereisestä kesäkahvilasta Café Sjunbystä Siuntiossa sekä useista muista paikoista Hangosta Helsinkiin (www).

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

SE-Action: Otsolahden Melontakeskus

Sateenkaari 9, Espoo
puh. 045 245 9344
sähköposti: otsolahti (at) seaction.com

SE-Action: Siuntion Melontakeskus
Störsvikintie 140, Siuntio
puh. 045 877 3854
sähköposti: info (at) seaction.com

Molempien melontakeskusten kotisivut, aukiolo, hinnat ja ajo-ohjeet: www

SE-Action on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.