Kuukauden kohde: Melontakeidas, pieni jäätelötehdas ja Sjundbyn linna valloittivat Siuntiossa

Julkaistu:

05.07.2016
| Kirjoittanut:

Melontaa Siuntion "Amazonilla". Kuva: KivaaTekemistä.fi

Melontaa Siuntion ”Amazonilla”. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pääsimme kokeilemaan melontaa lasten kanssa SE-Actionin Melontakeskuksessa Siuntiossa Länsi-Uudellamaalla. Melontakeskus sijaitsee Helsinki-Hanko –tien tuntumassa, Siuntion Störvikissä, Siuntionjoen suistossa.

Siuntio on vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä – heti Espoon ja Kirkkonummen jälkeen.

Tutustuimme samalla reissulla Siuntion maalaismaisemissa matkailun monitoiminaisen Susanne ”Susse” Ekströmin kotitilaan ja jäätelötehtaaseen sekä Sjundbyn linnan ympäristöön. Sussen yritys SE-Action hoitaa paitsi Melontakeskusta myös kesäaikaan Café Sjundbytä idyllisessä Sjundbyn Linnan miljöössä 7 kilometriä Melontakeskukselta Siuntionjokea pohjoiseen.

Sjundby. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sjundby. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Emme olleet aikaisemmin kokeilleet melontaa lasten kanssa, kajakissa istumisesta puhumattakaan. Yksin kylläkin. Nyt saimme kokeilla lasten kanssa melontaa kajakkikaksikoilla. SE-Actionin melontaopas ja monitoimimies Taneli kertoi meille, ettei kukaan ollut vielä saanut niitä kaatumaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapset pukivat liivit päälle, aukkopeitteet vyötärölle ja istahtivat ennakkoluulottomasti kajakkiin. Taneli neuvoi, miten kajakkiin noustaan ja että meloessa toista kättä myös työnnetään eteenpäin eikä pelkästään vedetä. Hyvän alkuopastuksen jälkeen lähdimme matkaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaksikko toden totta tuntui paljon vakaammalta kuin yksin melottavat. Ja se toi mielenrauhaa etenkin äidille.

Joen sulut – teräsportit, jotka erottavat makean ja suolaisen veden toisistaan – toivat touhuun vähän lisäjännitystä. Lähtiessä melontakeskukselta, ensimmäisenä rastina oli mennä Siuntionjoelle johtavan sulun läpi. Olimme saaneet ohjeeksi vetäistä pylväässä veden rajassa roikkuvasta narusta sulun aukaisemiseksi. Liikkeellä oli siihen aikaan muitakin melojia ja veneilijöitä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Siuntionjoki on hyvä aloittelijoille joen vähäisen virtaavuuden vuoksi. Melontakeskukselta on mahdollisuus meloa Sjundbyn kesäkahvilalle saakka. Tällä kertaa emme meloneet sinne saakka, koska oli jo myöhä ja olimme vesillä lasten kanssa ensimmäistä kertaa.

Lapset kuitenkin saivat melonnasta sellaisen kipinän, että pakkohan meidän on tehdä tänä kesänä kunnon melontaretki eväineen!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

SE-Action Melontakeskus,
Störsvikintie 140, Siuntio
puh. 045 877 3854

Aukioloajat 2016

5.7.-10.8. ti-pe klo 13-18
21.5.-17.9. la klo 10-18
5.6.-28.8. su klo 13-18

Vuokraus on tehtävä viimeistään klo 18. Keskus on avoinna klo 20 saakka. Lisätietoja

Mikä ihmeen SE-Action?

SE-Action on matkailun monitoimiyritys, joka mm. järjestää erilaisia aktiviteetteja ympäri Siuntiota melontakursseista SUP-jooga –tunteihin ja yleisöopastuksiin Sjundbyn linnassa. Tarvittaessa Sussen tiimi järjestää ryhmille maatilarallin tai murhamysteerin! Yritys toimii myös nimellä Porkkala Travel.

Purnuksen tila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Purnuksen tila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Toiminnan taustalla on energinen Susse Ekström, joka jätti palkkatyön Siuntion kylpylässä jo 1998 ja oma yritystoiminta on vienyt mennessään. Yritys työllistää ympäri vuoden kolme ja kesäaikaan kymmenisen omaa työntekijää. Lisäksi alueen matkailutoimijat käyttävät toistensa palveluita ristiin.

Susse ja Jani. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Susse ja Jani. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Piipahdimme Sussen kotitilalla Purnus Jokilaaksossa, joka sijaitsee kivenheiton päässä Rantasipi Siuntion Kylpylältä Siuntionjoen yläjouksulla. Kotitilan läheisyydessä on tasokkaita vuokramökkejä, kokoushuvila saunatiloineen yritysasiakkaiden ja ryhmien käyttöön sekä Sussen ja tämän puolison Jani Leinon pienimuotoinen jäätelötehdas.

Kokoushuvila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kokoushuvila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jani valmistaa tilauksesta tasokkaat menut ryhmille ja yritysvieraille lähiseudulla tuotettuja raaka-aineita suosien. Jani vastaa myös Sjundbyn jäätelön valmistuksesta. Herkullista jäätelöä on saatavilla Hangosta Helsinkiin (www).

Aiemmin it-alalla toiminut Jani kertoi kokkihommien kiinnostaneen jo kouluaikoina. Kun it-alan työt loppuivat viitisen vuotta sitten, siirtyminen Sussen avuksi SE-Actioniin tuntui luontevalta ratkaisulta.

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Café Sjundby & Sjundbyn jäätelö

Mekin pääsimme nauttimaan Sjundyn jäätelön annoksista. Saimme maistaa mustikkaa ja uutuusmakuna raparperia ilman kanelia. Makuna on myös mustaherukkaa ja uutuusmakuna tulossa puolukka. Heikon omanavuoden vuoksi nyt ei ole saatavilla omenamakua.

Sjundbyn jäätelöä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sjundbyn jäätelöä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jäätelön lisäksi kahvilasta saa makeita ja suolaisia kahvileipiä. Ajatus kahvilan perustamisesta lähti siitä, kun oli tarvetta saada melojille jokin taukopaikka joen varteen. ”Tämän jälkeen pitikin perustaa jäätelötehdas, koska kahvilassa pitää olla jäätelöä”, Susse ja Jani naureskelivat.

Jäätelötehdas on toiminnassa neljättä kesää. ”Tänä kesänä on käytössä uusi jäätelökone”, Jani kertoo.

Jäätelöä voi maistella kesäisin aivan Sjundbyn linnan vieressä, vanhassa viljamakasiinissa sijaitsevassa tunnelmallisessa kesäkahvilassa. Meille muistutettiin, ettei linnan pihalle saanut mennä omin päin kulkemaan, sillä se on yksityisomistuksessa oleva koti. Linna on tiettävästi Suomen vanhin asuttu rakennus, joka on rakennettu 1560-90-luvuilla.

Herkutteluhetki Café Sjundbyn portailla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Herkutteluhetki Café Sjundbyn portailla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vieraillessamme kahvilassa tapasimme ystävälliset paikalliset Christer Segersvenin sekä tämän vaimon veljen Carl-Johan Lindénin puolisoineen. Carl-Johan kertoi pilke silmäkulmassa kummitustarinan, kuinka 1960-luvulla kolmea ovea olivat auenneet samaan aikaan ääneti, kun hän oli avannut vain yhden oven. Christer asuu linnassa yhdessä Margareta-vaimonsa kanssa.

Paikalliset Carl-Johan Lindén (vas.) ja Christer Segersven olivat juttutuulella. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Paikalliset Carl-Johan Lindén (vas.) ja Christer Segersven olivat juttutuulella. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sjundby kuului miehitettyyn Porkkalan alueeseen 1944-1956 ja merkkejä miehitysajalta on yhä nähtävissä seinien teksteissä ja väreissä.

Café Sjundbyn aukioloajat 2016

6.7.-6.8. ke-la klo 12-16
13.-27.8. la klo 12-16

Kauniita jokimaisemia Sjundbyn linnan ja Café Sjundbyn vieressä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kauniita jokimaisemia Sjundbyn linnan ja Café Sjundbyn vieressä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sjundbyn linnaan on mahdollista päästä tutustumaan heinä-elokuussa yleisöopastuspäivinä.

Kesän yleisöopastukset Sjundbyn linnassa 2016

7.7.-6.8. torstaisin ja lauantaisin klo 13
13.-27.8. lauantaisin klo 13
Hinta: 9e/hlö, lapset 4e. Kesto: 1h.

SUP-joogaa

Siuntionjoella on mahdollista kokeilla joogaa SUP-laudalla. Seurasimme, kun ryhmä aktiivisia harrastajia valmistautui Melontakeskuksessa illan joogatuntia varten. Ohjaajana toimi Nina Holmberg. SUP-joogassa ei yleensä käytetä pelastusliivejä, koska ne estävät liikkeiden suorittamista. ”Siksi uimataito onkin ehdoton edellytys tunnille osallistumiseksi”, Nina kertoo.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nina suosittelee kokeilemaan SUP-joogaa. Leveän SUP-laudan päällä on helppo pysyä eikä SUP-jooga vaadi ennakkotaitoja joogasta tai suppailusta. Vesi ja luonnon läheisyys tuovat lajiin rauhoittavan lisän, mikä on Ninan mielestä parasta SUP-joogassa.

Nina antaa hyvän alkuopastuksen ensikertalaisille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nina antaa hyvän alkuopastuksen ensikertalaisille. Kuva: KivaaTekemistä.fi

SUP-joogaa järjestetään Melontakeskuksella kesätiistaisin 30.8. saakka klo 18.15-19.15. (www)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

SE-Action
Purnuksentie 55, Siuntio
puh. 09 256 4040

SE-Actionin kotisivut
SE-Action Facebookissa

Teksti ja kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

SE-Action on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi heinäkuussa 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

**
Jos haluat päästä Tähtikohteeksi ja teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.