Kivaa Tekemistä koki talvipäivän Talmassa – uutuutena maukas thairuoka!

Julkaistu:

17.01.2019
| Kirjoittanut:

Talman hiihtokeskus sijaitsee Sipoossa, lähellä Vantaata, Keravaa ja Helsinkiä. Mattohissit ovat käteviä aloittelijoille. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Kivaa tekemistä koki jälleen mukavan talvipäivän pirteässä pikkupakkasessa Talman laskettelukeskuksessa Sipoossa, lähellä Helsinkiä.

🏂⛷🙂

Talma Ski satsaa talveen monipuolisesti. Perheen pienimmille on tarjolla Werneri Park, jonne pääsee sisään Wernerin omalla lipulla, joita myydään Talman lipunmyynnissä. Wernerissä on mm. aisakaruselli, pikkulasten seikkailurata kuin hoidettu rinne mattohisseineen. (Talman iso kiipeilypuisto ei ole auki talvella.)

Ylhäältä katsoen Wernerin mattohissin oikealla puolella on pulkkamäki, jota voi laskea erilaisilla vempeleillä, jotka ovat vapaassa käytössä. Näitä ovat niin pulkat, liukurit, rattikelkat kuin snowscootit, eli potkulaudat joissa renkaiden tilalla on suksi. Wernerin ehdoton hitti on tubekouru, jossa lasketaan tube-renkailla. Tubekourut sijaitsevat ylhäältä katsoen aivan Werneri Parkin oikeassa reunassa.

Mattohissi tuo kätevästi ylös. Vastaavasti mattohissin toisella puolella pääsee laskemaan suksilla tai lumilaudalla. Talmassa on jo parisen vuotta ollut käytössä viikonloppuisin myös toinen mattohissi Werneri Parkin viereisessä harjoittelurinteessä lähempänä vuokraamoa ja lipunmyyntiä.

Ystävykset Janela, Emma ja Sirpa pääkaupunkiseudulta olivat tulleet viettämään talvipäivää Talmaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jani ja Alexandra Pihlajaniemi palvelivat lipunmyynnissä ja Talmashopissa. He ovat perheyrityksen nuorempaa polvea. Eetun vanha lauta on jäänyt auttamatta lyhyeksi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Talmassa on hyvät laskettelumahdollisuudet vasta-alkajista kokeneempiin. Ruokailu onnistuu rinneravintolassa, joka yllätti meidät! Talmashopista ja markkinoinnista vastaava Jani Pihlajaniemi kertoi, että uudet autenttiset thairuuat ovat olleet tosi suosittuja ja ihmisiä tulee varta vasten ruokailemaan Talmaan. Tarjolla on myös perinteisiä burgerannoksia, kanakoreja ja kotiruokaa.

Talma palkkasi syksyllä ammattilais-thaikokki Meenan, jolla on pitkä kokemusalalta ja joka on aiemmin pitänyt omaa ravintolaa Porvoossa.

Maistoin, ruokailin ja maukasta oli! Pöytään tarjoiltu annokseni oli Green Curry Chicken & Rice (vihreää curry-maustettua kanaa riisillä ja kasviksilla). Lämmin, sopivan mausteinen kanakastike riisin kera oli riittoisa, vei nälän, tarjosi makunautinnon ja piti hereillä koko päivän. Hoksasin vasta jälkeenpäin, että olin valinnut tulisemman vaihtoehdon, kuvan taululta näkyy. 🙂

Talman rinneravintolan valikoima on uudistunut. Ravintola sijaitsee parkkipaikan vieressä, vuokraamon ja lipunmyynnin lähistöllä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Werner Parkissa on mahdollisuus syödä myös omia eväitä kodassa – ja järjestää lastensynttäreitä synttärikodassa. Tätä varten hiihtokeskus tarjoaa synttäripaketteja. Syödään herkkuja, paistetaan makkaraa, avataan paketteja ja nautitaan Wernerin liu’uista!

Meidän päivä

Olimme Talmassa kokoonpanolla 2 lasta ja 1 aikuinen. Olimme jo hyvissä ajoin päivittäneet talviliikuntakalustoa oikeaan kokoon mm. Tuusulan SportDivarissa, joka on Talman tapaan KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde. Talmassa kuitenkin tuli esiin uusi tarve. N. 135-senttisen pojan 100-senttinen lauta oli jäänyt auttamatta pieneksi. Lyhyt lumilauta, jossa on kapea stanssi (jalkojen asento), on kiikkerä, joten päätimme hankkia uuden kohtuuhintaisen Salomonin laudan, jota Jani meille suositteli.

Talmashopissa on hyvät valikoimat laskettelu- ja lautailuvälineitä sekä paljon alennuksia. Kaikki mitä löytyy verkkokaupasta Talmashop.com, on saatavilla myös myymälästä.

Yllätyin, että Talmashopisssa myydään myös sarjalippuja rinneravintolaan. Tietysti rinteessä tulee nälkä ja sarjalipulla ruokailu tulee edullisemmaksi.

Lapsilla huvipäivä, itsellä työpäivä. Kaikilla viihtyisää talvipuuhaa! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Poika laski vielä vanhalla laudalla ja se olikin hänen mielestään kivointa päivässä. Harjoittelua kuitenkin vaatii, vaikka ekaluokkalaisella haaveissa on jo hyppy, jossa pyörähdetään ilmassa. Ehkä sillä on nimikin…

Minulla oli sukset alla. 5-luokkalainen tyttö laski suksilla omatoimisesti ja hänen suosikkinsa oli perherinne, joka on vuokraamolta katsottuna ison päärinteen etummainen puoli oikealla. Hissilinjan vasemmalla puolella on puolestaan etu-snowpark, joka oli täydessä käytössä ilmavine hyppyineen.

Talman taka-snowparkia (päärinteen takana) laajennettiin viime kaudella ja se sopii paremmin vähemmän laskeneille mutta tempuista ja hyppyreistä kiinnostuneille, onpa alla sitten lauta tai sukset.

Parin tunnin laskettelun jälkeen menimme nauttimaan rinneravintolan antimista. Oli kiva huomata jälleen, että jokaiselle on tarjolla jotakin kotiruuasta hamppareihin. Tyttö halusi kanakorin, poika juustohampurilaisaterian ja minä sitä uutta aasialaista.

Illan jo hämärtyessä lapset suuntasivat Werneriin ja itse lähdin kokemaan päärinnettä. Iltamäen tunnelma oli mainio. Stressi unohtuu, kun maisemista tulee mieleen hiihtoloma ja lapsuuden rinteet vähän pohjoisempana Suomessa.

Iltamäen tunnelmaa. Ylhäällä vasemmalla perherinne, oikealla etu-snowpark, alhaalla vasemmalla takarinteet ja taka-snowpark, oikealla takarinteiden sompahissit. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oli jännä huomata, että vaikka lapset viihtyivät myös Wernerissä ja nauttivat ravintolan tarjoiluista, silti kivoimpana kokemuksena molemmilla oli tällä kertaa laskeminen niin laudalla kuin suksilla rinteessä – ja ehkä se uuden laudan hankinta. 🙂🏂

Vinkkejä hiihtokoulusta

Vierailimme jälleen myös Talman suositun hiihtokoulun toimistolla, jonne kuljetaan lipunmyynnin ja Talmashopin kautta.

Kolmatta kautta hiihtokoulusta vastaava Aleksi Vesimäki muistutti, että nyt kannattaa varata paikka, jos mielii hiihtolomalla hiihtokouluun. Yksityistunti puolestaan kannattaa varata 2-3 päivää etukäteen. Hiihtokoulut ovat olleet suosittuja ja niissä saa hyvät alkuvinkit lumella.

Jos ensimmäinen laskettelukerta on huono kokemus, kiva ulkoharrastus ei välttämättä jatku. Aleksi kertoi, että heillä on ollut uutena toimivana systeeminä sellainen, jossa lapsi tai lapset osallistuvat hiihtokouluun neljänä päivänä kahtena viikonloppuna. Jälkimmäisenä viikonloppuna myös aikuinen tai aikuiset voivat onkia omat oppinsa omassa hiihtokoulussaan. Näin koko perhe saa mainion ”valmistautumisleirin” vaikkapa Lapin lomalle tai uuteen harrastukseen!

Me kysyimme myös perusvinkkejä sinulle ja itsellemme!

Talman suositun hiihtokoulun iloista joukkoa: Kari (vas. ) edustaa kokemusta, Aleksi, Salla ja Janne nuoruuden intoa. Kari näyttää, miten tiimalasikäännöksessä painetaan polvet käännöksen suuntaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hiihdonopettaja Janne muistutti, että lumilaudalla kannattaa treenata takakantilla luisua. Sillä saa tuntumaa lautaan ja se on hyvä tapa pysähtyä.

”Lautaillessa katse on edessä, ei laudassa. Paino on enemmän etummaisella jalalla.”

Käännöksissä vartalon painoa siirretään lantiolla kantilta toiselle.

Kyselin vielä suksista. Laskettelusukset ovat kehittynyyt 2000-luvulla tiimalasin muotoisiksi. Jopa 40 vuoden hiihdonopetuskokemuksen niin laskettelusta, lautailusta kuin murtsikasta omaava pirteä Kari Maisniemi muistutti, että suksi tekee työn kääntösäteen vaihdellessa pujottelusuksen n. 11 metristä Super-G-suksen 32 metriin.

”Polvet samaan suuntaan käännöksen sisään. Painetta eteen ja ulkosukselle.”

Haastattelin Karia edellisen kerran jutussamme neljä vuotta sitten. (www)

Tiimalasisuksi on keskeltä kapeampi ja käännös on leikkaava eikä lunta pöllyä niin paljon kuin perinteisessä ”sladissa”. Toki tiimalasisuksella laskeminen vaatii tilaa ja harjoittelua. Tähän tarjoavat mahdollisuuden vähän jyrkemmät ja hiljaisemmat rinteet Talman takahissilinjan molemmin puolin. Tätä harjoittelua haluan kyllä jatkaa muutama vuosi sitten hankkimillani suksilla!

Talman hiihdonopettajat tarjoavat opetusta paljon myös englanniksi. Saatat nähdä harjoittelurinteessä niin Afrikasta kuin Intiasta lähtöisin olevia laskemisen opettelijoita. Useimmilla on hymy huulilla, vaikka auraaminen vaatii vielä treenausta.

Myös kaatuminen on taito, joka opitaan hiihtokoulussa.

Werneri Park on lasten oma lumipuuhamaa, jossa on laskuvälineitä tarjolla joka lähtöön. Talman Wernerissä on työntekijä, joka auttaa, valvoo ja opastaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen vinkkejä ja ohjeita turvalliseen laskemiseen (www)

🔸🔸

Talman Ski’n kotisivut, yhteystiedot ja aukiolo

www.talmaski.fi/talvi/ (sis. myös hinnasto)

Aukiolo tammikuussa 2019 (hiihtolomaviikolla laajemmin)
Ma-Pe 16-20:30
La 10-19
Su 10-18

Lipunmyynti p. 0400 716 882, s-posti: info(at)talmaski.fi
Hiihtokoulu p. 044 574 9070, hiihdonopetus(at)talmaski.fi
Ravintola p. 0400 716 856, ravintola(at)talmaski.fi

Talmantie 341
04240 Sipoo
(navigaattoriin kannattaa laittaa osoitteeksi: Norantie 1, Sipoo)

Talma Facebookissa (www)
Talma Instagramissa (www)

🔸🔸🔸🔸

Talma Ski on valittu KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Kuukauden kohteeksi tammikuussa 2019 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden. Talma Ski on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, seuraa Instagramissa tai tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.