Kivaa tekemistä vieraili Matkamessuilla: saaristoristeilyjä, viinejä, luontopolkuja, yli 80 maata!

Julkaistu:

19.01.2019
| Kirjoittanut:

Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 18.-20.1.2019. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Haluatko päästä hetkeksi arjesta. Jonnekin ihan muualla.

Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa voit tutustua paitsi erilaisiin kulttuureihin myös ehkäpä – sopivan paikan tullen – vetää hihasta tai pyytää yhteiskuvaan jotakin suosikkijulkkista, joita siellä täällä näkee. 🙂

Ehkä haluaisin tutustua Itävaltaan tai alppimaihin ylipäänsä. Se onnistuu messuilla. Mutta tutustutaan nyt upeisiin, ekologisiin kotimaan kohteisiin.

Ihan aluksi minua tuli isossa messuhallissa vastaan Uudenkaupungin, Kustavin ja Taivassalon yhteisosasto. Uusikaupunki Varsinais-Suomessa on palvelumme Tähtikohde, josta olemme kirjoittaneet suosittuja juttuja monena kesänä.

Irmeli, Vesa, Maritta, Riikka ja toinen Vesa vahvalla tiimillä tuomassa esiin ns. Vakka-Suomea matkamessuilla. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Uudenkaupungin matkailun Irmeli Laaksonen ja Kustavin Maritta Jalonen kertoivat molemmat ihanista saaristoristeilyistä Isonkarin majakkasaarelle ja Katanpään linnakesaarelle. Molempiin päiväretkikohteisiin pääsee eri aluksilla sekä Uudestakaupungista että sen eteläpuolella sijaitsevasta Kustavista käsin.

Maritta kertoi, että Kustavista pääsee yhteysaluksilla sekä Ahvenanmaalle että Saariston Rengastielle. Ahvenanmaan maakuntaan kuuluvaan Brändöön on tarjolla päiväpaketteja. Kustavin keskustassa on puolestaan uusi luontopolku, jonka kohteena on mm. Jeremian luola.

Uudenkaupungin Irmeli kertoi myös saunaristeilystä, kolmen salmen risteilystä ja kuutamoristeilystä. Kesätapahtuma Merefest 7.-9.6. on uudessa nosteessa ja tapahtumassa järjestetään ensi kertaa City Hero Challenge -seikkailutapahtuma 8.6. (FB)

🔸🔸

Lepaa ja viinit

Olin käynyt Hämeessä Lepaan idyllisellä viinitilalla aiemmin. Tila sijaitsee Vanajaveden maisemissa. Nyt hoksasin kohteen myös messuilla. Lepaa tarjoaa messuilla viininmaistelua pientä maksua vastaan.

Lepaa on monipuolinen, upea päiväretkikohde Hämeenlinnan Hattulassa. Iida Oinonen ja Marjo Saari kertoivat viinitilasta, viinimyymälästä, kahvilasta ja vajaan kilometrin päässä sijaitsevasta kampusalueesta, jossa on viinitilan ohella paljon katseltavaa – unohtamatta Lepaa Golfia.

Tekiskö mieli viinejä? Viinitiloja edustettuna matkammessuilla. Vasemmalla Lepaan Iida Oinonen ja hänen oikealla puolellaan Marjo Saari. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Ryhmille Lepaa tarjoaa tutustumista viinitilaan, viinien maistelua, kampuksen puutarha- ja historiakierrosta – kirsikkana kakun päällä vierailu kuohuviinikellarissa.

Lepaalla on pitkä historia kartanona ja emäntä-, maamies- ja puutarhakouluna. Lepaalta valmistuu yhä hortonomeja ja puutarhureita. Hämeen ammatti-instituutti tarjoaa Lepaalla viinintuotannon ammattitutkinnon ainoana Suomessa. Lepaan tilaa, käyntikohdetta ja koulutuksia hoitavat pääasiassa Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti.

🔸🔸

Hypätään itään ja pohjoisemmaksi. Punkaharju Saimaan maisemissa on yksi Suomi-neidon helmistä. Emme ole koskaan kirjoittaneet Punkaharjusta – kesän 2015 bloggaavia karavaanareitamme unohtamatta.

Punkaharjua minulla esitteli Henna Lemmetyinen, joka työskentelee Kruunupuistossa. Se on kylpylähotelli ja kuntoutuskohde, joka rakennettiin 1900-luvun alussa keuhkotautiparantolaksi.

Punkaharjulla sijaitsee myös Hotelli Punkaharju, joka on entinen valtionhotelli. Tutustumisen arvioisia ovat myös upea, järvien ympäröimä Punkaharjun Harjutie sekä ainutlaatuinen koko perheen elämyskohde Lusto – Suomen Metsämuseo.

Punkaharjun kohteita, aktiviteetteja ja Saimaata esittelemässä SaimaaLifen Mari Pennanen ja Kruunupuiston Henna Lemmetyinen. Pääsin hetkeksi pyörittelemään päätäni Saimaalle virtuaalilasien kautta. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Henna kertoi, että Punkaharjulle avattiin viime vuonna uusi, valaistu Topeliuksen luontopolku. Punkaharju valittiin pari vuotta sitten Vuoden retkikohteeksi (yleisöäänestys, julk. GoExpo 2017). Kiintoisilta kuulostavat myös Hennan mainitsemat lumikenkäpuisto ja sauvakävelypuisto. Sinne! 🙂

Taidetta osastolla loihti taidemaalari Johanna Oras, jonka Taidekartano Johanna Oras sijaitsee juuri Punkaharjulla.

Sain kokea Saimaan maisemia myös virtuaalilaseilla, joita minulle esitteli Mari Pennanen. Marin yritys SaimaaLife on blogisivusto (www) ja yritys tarjoaa myös blogin ulkopuolella virtuaalielämyksenä Saimaan rantoihin tutustumista vuoden 2017 Tokion Travel Expo -messuja myöten. Wau!

🔸🔸

Saimaalta palaamme takaisin eteläiseen Suomeen, Uudellemaalle, Hyvinkään upeaan matkailukehtoon, joka on uudistunut.

Sveitsin-Kytäjän alue Hyvinkäällä on perinteikäs luonto- ja retkeilykohde, mutta Sveitsi on nyt myös kokonaisvaltainen viihde- ja elämyskeskus, jossa voit kokea paitsi laskettelun, golfin, uudistetun hotellin ravintoloineen ja sisä- ja ulkouimalan myös kiipeilypuiston, sisäseikkailupuiston ja elokuvateatterin.

Hyvinkään ständillä törmäsin vanhaan tuttuun, Hjalmar Linderiin. Muistin, että tämä kartanonherra, teollisuusmies omisti Mustion Linnan, jossa vierailimme pari vuotta sitten. Hjalmar kertoi, että hän omisti myös Kytäjän kartanon ja oikeastaan kaikki maat Kytäjältä Mustioon.

Huh! Lue lisää Hjalmarista ja hänen juhlistaan Mustion jutustamme! (www)

On hienoa, että Hyvinkäällä on ollut jo pitkään harrastajateatteritoimintaa, KulkuriTeatteri, joka keskittyy historiallisiin näytelmiin. Armfeltien aikaan -esitykset 9.2.-3.3.2019 löytyvät myös KivaaTekemistä.fi -palvelumme kautta. (www)

Hjalmar ja toinen Kytäjän kartanolla asunut – mutta hieman aiemmin – Anna Sofia Armfelt kertoivat, että Hjalmar rakennutti myös rautatien Hyvinkäältä Kytäjälle ja aina Karkkilaan saakka.

Hyvinkäällä sijaitsee Suomen Rautatiemuseo keisarin vaunuineen. (juttumme 2018)

Jos näissä vetimissä ei lähdetä aikamatkalle, niin ei sitten millään! Vasemmalla Hyvinkää, oikealla Kainuu, Kreivitär punaisessa leningissään. KivaaTekemistä.fi

Eikä siinä kaikki. Kajaanin osastolla kohtasin jo aiemmin matkamessuilla tapaamani Pietari Brahen rouvan, Kreivitär Kristiina Stenbockin. Kreivitär kertoi asuvansa Turun Linnassa ja miehensä kirjoittavan paljon hänelle kirjeitä. Kysyin miksi ihmeessä kirjeitä, jos he asuivat Turun Linnassa. Mies kuulemma matkusteli niin paljon. Pietari Brahe kirjoitti myös satoja ruokareseptejä kierrellessään maailmalla.

Stenbockin seurana oli Elias Lönnrotin vaimo Maria Piponius. Lönnrot kokosi kansalliseepoksemme Kalevalan 1800-luvulla ja asui Kajaanissa 1833-53. Kristiina kertoi olevansa oululaisen värjärimestari Elias Piponiuksen tytär.

Kajaanin rouvat edustavat Kajaanin Matkailuoppaat ry:tä. Ei muuta kuin soitto, niin saat vähän paremman esittelykierroksen Kainuun pääkaupunkiin suunnatessasi!

On aina hieno kohdata messuilla aatelissukuja ja muita silmäätekeviä ja päästä vähän irti rahvaan keskuudesta. 😉

🔸🔸

Instagram-päivityksemme, jossa videoklippi saamelaisräppäri Ailu Vallen esityksestä messuilla Inari-Saariselkä -osastolla.

(ellei yllä oleva Instagram-päivitys näy, klikkaa tästä)

Minne sinun tekisi mieli? Kuva messuaamulta (pe 18.1.) Tuusulan Ruotsinkylästä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Matka 2019 -messujen kotisivut, jossa kätevää perustietoa mm. Arabiemiraateista, Espanjasta, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta, Kroatiasta, Portugalista ja Thaimaasta (www)

🔸🔸🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, seuraa Instagramissa tai tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti n. 1 kuukauden välein.