KivaaTekemistä -matkaopas: Lasten Tampere

Julkaistu:

07.04.2014
| Kirjoittanut:

Julkaisua päivitetty 2020

Tampereen seudun matkaopas lapsiperheille (Aikuisten Tampere 22.4.)

Tampere tunnetaan muun muassa Näsinneulasta, Särkänniemen huvipuistosta ja mustasta makkarasta. Kun suunnittelet mukavaa lomaa Tampereen seudulle, kannattaa ottaa huomioon tähän blogiartikkeliin kootut vinkit. Suositellut kohteet löytyvät Tampereelta tai sen lähikunnista lyhyen ajomatkan päästä.

Tampereen luonnontieteellsessä museossa kohtaat mm. kettuperheen, suden ja hirven. (Kuva Reetta Tervakangas.)

Tampereen luonnontieteellsessä museossa kohtaat mm. kettuperheen, suden ja hirven. (Kuva Reetta Tervakangas.)

Tapahtumat
Pikku Kakkonen kuvataan Tampereella. Ei siis ole mikään ihme, että televisiosta tuttujen esiintyjien keikkoja on usein Tampereella ja lähiseuduilla. Kannattaa tarkistaa oman lempparinsa keikkakalenterista, missä milloinkin esiintyvät esimerkiksi Siina ja Taikaradio, Orffit, Mimi ja Kuku tai Maltti ja Valtti. Usein tutut hahmot tai orkesterit esiintyvät lapsille suunnattujen tapahtumien yhteydessä ilman pääsymaksua.

Tampere on tunnettu teatterikaupunki, mikä näkyy myös lapsille suunnatun teatteritarjonnan monipuolisuudessa ja runsaudessa. Lasten ja nuorten teatteriin on erikoistunut Ahaa Teatteri. Muumit, Ronja Ryövärintyttären ja Pienen lelukaupan lelut tanssittaa lavalle Tanssiteatteri MD. Teatteri Mukamas on ammattinukketeatteri. Joskus nukketeatteriesityksiä järjestetään myös Tampereen kaupungin kirjastoissa, joissa pidetään myös satutunteja.

Ahaa-teatteri
Tanssiteatteri MD
Teatteri Mukamas
Satutunnit ja lystitunnit
Pirkanmaan Taidesuunnistus

Lastenkulttuurikeskus Rullassa on vaihtuvien näyttelyiden, tapahtumien ja käsityöpajojen lisäksi vauvojen ja taaperoiden “vedenalainen maailma”, joka ihastuttaa myös leikki-ikäisiä. Lempäälässä on Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Piipoo.

Lastenkulttuurikeskus Rulla
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Piipoo

Vuosittain helmikuussa vietetään Lasten pirkkaset -tapahtumaa. Silloin koko kuukauden ajan Pirkanmaan kunnissa järjestetään lapsille suunnattuja kulttuuritapahtumia. Toukokuussa järjestettävässä SPARK!-tapahtumassa esiintyvät lapset ja nuoret itse. Kesällä Kukkaisviikkojen aikaan on lapset huomioitu ohjelmatarjonnassa hyvin. Joka toinen vuosi Tampereella pidetään kansainvälinen nukketeatterifestivaali, jonka ohjelmistosta osa on lapsille suunnattua.

Uittotunnelin kahvila Näsijärven rannalla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Luonto ja eläimet
Luontoretkimahdollisuuksia on Tampereella moneen makuun. Metsäretkelle voi lähteä Niihaman ulkoilumajan luota ympäri vuoden. Kesällä voi tutustua monenlaisiin kasveihin ja ihastuttavaan ruusutarhaan Hatanpään arboretumissa. Kokonaisen kesäpäivän voi viettää myös Viikinsaaressa retkeillen, uiden, grillaillen ja pelejä pelaillen. Saaressa järjestetään myös ohjelmaa ja poniratsastusta. Runsaan vartin mittainen laivamatka saareen on  mieleenpainuva elämys lapsille ja miksei vanhemmillekin.

Niihaman luontopolku ja Niihaman ulkoilumaja
Hatanpään Arboretum
Luontoretkeilyä ja poniratsastus Viikinsaaressa

Pirkanmaan luonto ja eläimistö on esillä Luonnontieteellisessä museossa, joka on osa museokeskus Vapriikkia. Esillä olevien eläinten, ötököiden ja luurankojen ihastelun lisäksi luonnontieteellisessä museossa on myös haisteltavaa, tunnusteltavaa ja tutkittavaa.

Luonnontieteellinen museo

Vuonna 2017 avattu Prison Island sopii erityisesti kouluikäisille lapsille ja seikkailunnälkäisille aikuisille. Kuva: Prison Island Tampere

Vuonna 2017 avattu Prison Island sopii erityisesti kouluikäisille lapsille ja seikkailunnälkäisille aikuisille. Kuva: Prison Island TampereBooking.com

Kotieläinten touhuja pääsee seuraamaan useammassakin paikassa Tampereen seudulla. Ahlmannin opetusmaatilalla näkee kesäisin kyyttöjä (maatiaislehmiä) sekä kanoja, vuohia ja lampaita. Heppa-ajeluun ja poniratsastukseen on usein mahdollisuus Tallipihalla järjestettävien tapahtumien yhteydessä. Pälkäneellä sijaitsevat Strutsitila Syrjynen ja Niitty-Seppälän kotieläinpiha. Hieman pidemmän ajomatkan päässä Sastamalassa on Kiviniityn kotieläinpuisto.

Ahlmannin opetusmaatila ja puutarha
Heppa-ajelu ja poniratsastus Tallipihalla
Strutsitila Syrjynen
Niitty-Seppälän kotieläinpiha
Kiviniityn Kotieläinpuisto

Kävelyetäisyydellä keskustasta sijaitsee Sorsapuisto. Nimensä mukaisesti siellä on sorsia. Kesäisin Sorsapuistossa on pieni lintutarha, jossa pääsee näkemään monenlaisia kanalintuja. Puistossa on myös mainio lasten leikkipuisto, jonka vieressä on kuntoilulaitteita perheen aikuisille sekä viheralue eväsretkeä varten.

Lastenkulttuurikeskus Rullassa on askartelupöytä valmiina. (Kuva Paula Halkola.)

Lastenkulttuurikeskus Rullassa on askartelupöytä valmiina. (Kuva Paula Halkola.)

Huvitus
Kaikki toki tietävät Särkänniemen huvipuiston, mutta mitä muuta huvitusta Tampereen seudulta löytyy lapsiperheille? Lempäälän Ideaparkissa on Pohjois-Euroopan suurin sisähuvipuisto Funpark. Siellä huvitusta riittää koko perheelle sääoloista riippumatta. Alle kouluikäisten lasten kanssa hyvä vaihtoehto on Lastenkuplan sisäleikkikenttä, jossa pääsee kiipeilemään ja pomppimaan sydämensä kyllyydestä.

Funpark
LastenKupla
Prison Island Tampere & Megazone Tampere

Tampereen uimahallien lisäksi lähistöltä löytyvät myös Nokian ja Kangasalan uimahallit. Tampereen kylpylä on hyvä vaihtoehto taaperoikäisten lasten kanssa, jotka pitävät pienestä liukumäestä ja poreammeista. Enemmän altaita ja isompia liukumäkiä löytyy Nokian Edenistä, jossa pääsee myös kellumaan aaltokoneen synnyttämillä laineilla.

Tampereen uimahallit
Nokian uimahalli
Kangasalan uimahalli Kuohu
Tampereen kylpylä
Nokian Eden
Ylöjärven uimahalli, avattu remontin jälkeen

Vapriikin Aika leikkiä -näyttelyssä on lapsille näkemistä ja tekemistä. (Kuva Marika Tamminen.)

Vapriikin Aika leikkiä -näyttelyssä on lapsille näkemistä ja tekemistä. (Kuva Marika Tamminen.)

Shoppailu
Lastenvaatteita ja -tarvikkeita löytyy Tampereelta Vadelmatarhasta, Ylöjärveltä Lastenkirppis Intosta ja Kangasalta Lastenkirppis Puotikuusta. Luonnonmukaisia vauvanhoitotuotteita, vaatteita ja muun muassa leluja on tarjolla lastentarvikeliike Pajumajassa. Travallen outlet-myymälästä voi etsiä edullisia ulkovaatteita lapsille.

Vadelmatarha Tampere
Lastenkirppis PuotiKuu
Lastenkirppis Into
Pajumaja
Travallen myymälä

Shoppailun lomassa on hyvä vähän herkutellakin. Tampereen jäätelötehtaan Gelateria Italiana -myymälässä on valittavana aidoilla marjoilla ja hedelmillä maustettuja jäätelöitä. Lempäälästä löytyy Dammenbergin tehtaanmyymälä, josta voi ostaa käsintehtyä suomalaista suklaata.

Tampereen Jäätelötehtaan myymälä
Dammenbergin tehtaanmymälä
Tallipihan Suklaapuoti

Tanssiteatteri MD:n ohjelmistossa mm. Pieni lelukauppa (Koreografia Mari Rosendahl, kuva Wisa Knuuttila).

Tanssiteatteri MD:n ohjelmistossa mm. Pieni lelukauppa (Koreografia Mari Rosendahl, kuva Wisa Knuuttila).


Etsi lisää kivaa lomatekemistä n. 5 000 kohteen hakupalvelustamme, toimii kaikilla päätelaitteilla: KivaaTekemista.fi.

Muut kohteet
Tampereelta eivät leikkipuistovaihtoehdot lopu kesken. Neljä suurinta ja monipuolisinta puistoa ovat kävelymatkan päässä keskustorilta. Aivan keskustassa on Pikkukakkosen puisto, josta löydät monta tuttua kasvoa. Näsinkalliolla on Tiitiäisen satupuisto, joka ammentaa teemaansa Kirsi Kunnaksen tuotannosta. Rautatien toisella puolella sijaitsee Sorsapuisto ja esteetön Emil Aaltosen puisto. Tampereella on myös 6-10-vuotiaille suunnattu lasten liikennepuisto, jossa voi suorittaa ajokorttikokeen. Noin puolen tunnin ajomatkan päästä löytyy Yltä ja Alta -taideteos, jonka ihmettely on verrattavissa leikkimiseen. Teos muistuttaa lapsia teletappimaasta tai jopa hobitinkolosta.

Pikku Kakkosen puisto
Tiitiäisen satupuisto
Emil Aaltosen puisto
Sorsapuisto
Liikennepuisto
Yltä ja Alta -taideteos

Tampereen museoissa on lapsikävijät otettu hyvin huomioon. Museokeskus Vapriikin näyttelyitä kiertäessä vierähtää helposti koko päivä, sillä lapsille löytyy puuhaa lähes jokaiselta osastolta. Erityisesti Aika leikkiä -leikkikalunäyttely puuhanurkkineen, mäkiautoineen, leikkikeittiöineen ja keinuhevosineen viihdyttää lapsia pitkään. Hervannassa sijaitseva Poliisimuseo tarjoaa lapsille hyvät puitteet poliisileikkeihin. Onkin syytä varata riittävästi aikaa museovierailulle, sillä lapsia voi olla vaikea saada lähtemään pois.

Museokeskus Vapriikki
Poliisimuseo

Poliisimuseossa saa leikkiä.

Poliisimuseossa saa leikkiä.

Työväenmuseo Werstaalla on mahdollisuus museosuunnistukseen. Lapsia usein kiehtoo Werstaan Sulo-rieväkone, jossa kampea vääntämällä saadaan leivät kulkemaan leipäkoneen läpi. Mediamuseo Rupriikkiin voi tutustua Lerppukoiran karkumatka -museoseikkailumateriaalin avulla. Vanhoja autoja ja moottoripyöriä voi ihastella Vehoniemen automuseossa, jonka yhteydessä toimii Leilan Lelukauppa.

Työväenmuseo Werstas
Mediamuseo Rupriikki
Vehoniemen automuseo ja Leilan Lelukauppa
Muumilaakso

Tampereen taidemuseon Muumilaaksossa on vitriineihin koostettuja kuvalemia, jotka perustuvat Tove Janssonin muumikirjoihin. Jos pidätte nukketaloista, rakastutte viisikerroksiseen muumitaloon kaikkine ihastuttavine yksityiskohtineen.

Mikä on teidän perheenne lempikohde Tampereella? Jos se unohdettiin mainita, jätä kommentti ja kerro omat suosituksesi.Booking.com

Lue myös KivaaTekemistä -matkaopas: Aikuisten Tampere

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, niin saat nopeasti tiedon uusista kiinnostavista artikkeleista (sis. kohdearvioita, -vertailuja ja menovinkkejä).

4 vastausta artikkeliin ”KivaaTekemistä -matkaopas: Lasten Tampere

  1. Susanna Viitasaari

    Lastenkirppis Into oli unehtunut shoppailu-listasta. Ihan paras – siisti, monipuolinen, edullinen. Vaatteita, kenkiä, lastentarvikkeita (vaunuista pinnasänkyihin, rintapumpuista kävelyautoihin), äitiys- ja imetysvaatteita..

Kommentointi on suljettu.