KivaaTekemistä -matkaopas: Aikuisten Oulu

Julkaistu:

19.05.2014
| Kirjoittanut:

Julkaisua päivitetty 2016

Oulun seudun matkaopas aikuisille
(Lasten Oulu 12.5.)

Oulu on ihanan valoisa kesäkaupunki meren rannalla ja lumisiin aktiviteetteihin houkutteleva talvilomakohde. Perinteisesti Oulussa käydessä tulee ottaa valokuva Toripolliisi-patsaan vierellä. Etkö keksi mitä muuta Oulussa voisi tehdä? Tähän blogiartikkeliin on koottu vinkkejä kivasta tekemisestä Oulussa ja kaupungin lähiseuduilla. Ota vinkeistä vaari ja vietä hauska päivä Oulussa!

Toripolliisi. (Kuva: Oulun Matkailu Oy).

Toripolliisi. (Kuva: Oulun Matkailu Oy).

Luonto ja eläimet
Oletko viherpeukalo, jota kiinnostavat kasvit ja puutarhat? Lähde kävelyretkelle Oulun Hupisaarille ja löydät Ainolan puiston ja Plaatansaaren poppelit, syreenit ja monet harvinaiset puut ja pensaat. Lisää erikoisuuksia löytyy yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta, jonne on kerätty eri ilmastovyöhykkeiden kasveja. Kasvitieteellinen puutarha on osa yliopiston biodiversiteettiyksikköä, johon kuuluu myös eläinmuseo.

Hupisaaret
Biodiversiteettiyksikkö

Hailuodossa voit viettää päivän vaikkapa hiekkarannalla makoillen. (Kuva: Hailuodon matkailu)

Hailuodossa voit viettää päivän vaikkapa hiekkarannalla makoillen. (Kuva: Hailuodon matkailu)

Oulun alueelta löytyy useita luontopolkuja ja lintutorneja. Lintujen tarkkailusta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Liminganlahden luontokeskuksessa, jossa on lintutornin lisäksi myös linnuista kertova luontonäyttely. Patikkaretkelle ja melomaan pääsee Koitelin koskialueella, joka on Kiimingissä. Hailuodon luonto, retkeilymahdollisuudet ja hiekkarannat ovat noin 50 kilometrin päässä Oulusta. Osa matkasta taittuu lautan kyydissä, sillä luotoon ei mene siltaa.

Oulun luontopolut
Liminganlahden luontokeskus
Koiteli
HailuotoBooking.com

Huvitus
Helteisen kesäpäivän huvitukseksi riittää loikoilu Nallikarin hiekkarannalla ja pulahdukset ihanaan meriveteen. Porealtaita, hierovia suihkuja ja höyrysaunan lämpöä löytyy rannalla sijaitsevasta Edenin kylpylästä. Muita seudun uimapaikkoja ovat Oulun uimahallit sekä Zimmari-virkistysuimala Kempeleessä. Vauhdikasta vaihtelua päiväohjelmaan saa ajelulla Oulun Sports & Karting Centerissä.

Sokos Hotel Edenin kylpylä
Oulun uimahallit
Zimmari-virkistysuimala
Oulun Sports & Karting Center
RC Areena -radio-ohjattavien autojen tapahtumat

Shoppailu
Oulun keskustan halkova kävelykatu tunnetaan paremmin nimellä Rotuaari. Sen varrelta löytyy paljon kauppoja. Rotuaaria seuraamalla päätyy Toripolliisin vartioimalle kauppatorille. Oulun kauppatorilta löytyy käsityö- ja sisustusputiikkeja sekä kauppahallista että torinrannan vanhoista aitoista. Kauppahallissa ovat muun muassa TT-neule ja Vassuska-lahjatavaramyymälä. Lankakerien alla ja Anna-Riitan aitta löytyvät aittarakennuksista.

Oulun kauppahallista löytyy käsityöliikkeitä ja ruokapaikkoja. (Kuva: Oulun matkailu Oy).

Oulun kauppahallista löytyy käsityöliikkeitä ja ruokapaikkoja. (Kuva: Oulun matkailu Oy).

Ouluaiheisia rakukeramiikkaesineitä voi hankkia matkamuistoksi Savi-Jontun pajamyymälästä Muhokselta, jossa koriste- ja käyttöesineet valmistetaan pilke silmäkulmassa.

Savi-Jonttu valmistaa keraamisia eläimiä ja Oulu-aiheisia matkamuistoja.

Savi-Jonttu valmistaa keraamisia eläimiä ja Oulu-aiheisia matkamuistoja.

TT-neule
Vassuska
Lankakerien alla
Anna-Riitan aitta
Savi-Jonttu

Oulun seudun suosittuja kirppiksiä ovat Paljekirppis ja Järkikirppis. Oulusta löytyy myös puolustusvoimien käytöstä poistamaa tavaraa ja vaatetta myyvä SA-kauppa.

Paljekirppis
Järkikirppis
Oulun SA-kauppa

Tapahtumat
Oulussa järjestetään vuosittain muun muassa Ilmakitaransoiton MM-kisat, jotka pidetään saman viikonlopun aikana Oulun musiikkivideofestivaalien kanssa. Näiden lisäksi Oulun seudulla järjestetään muun muassa poikkitaiteellinen Muusajuhlat-sanataidetapahtuma, Oulunsalo soi sekä tietenkin Qstock.

Ilmakitaransoiton MM-kisat
Oulun musiikkivideofestivaalit
Oulun Muusajuhlat (elokuussa)
Oulunsalo soi
Qstock

Oulun teatteritarjonnasta löytyy ohjelmaa laidasta laitaan. Voit etsiä itsellesi mieluisaa näytelmää Oulun kaupunginteatterin, Oulun työväen näyttämön, Oulun ylioppilasteatterin tai Teatteri Rion ohjelmistosta. Teatteri Rio muuttaa kesäisin Nallikariin ja toimii Meri Oulun kesäteatterina. Muita kulttuuritapahtumia ja näyttelyitä järjestetään Kulttuuritalo Valveella ja Kulttuuribingolla.

Mielensäpahoittajan miniä. (Oulun kaupunginteatteri. Kuva: Kati Leinonen).

Mielensäpahoittajan miniä. (Oulun kaupunginteatteri. Kuva: Kati Leinonen).

Oulun Kaupunginteatteri
Oulun Työväen Näyttämö
Oulun Ylioppilasteatteri
Teatteri Rio / Meri Oulu
Kulttuuritalo Valve
Kulttuuribingo

Musiikkiesityksiä voi etsiä Oulu Sinfonian ohjelmistosta. Jos tanssijalka vipattaa ja helmat pitäisi saada hulmuamaan, voi suunnata tansseihin. Anna & Albert tanssittaa väkeä Oulussa. Tyrnävän seurojentalolla järjestettäviin tansseihin matkaa kertyy noin 30 ja Ylikiiminkiin Nuijamiesten lavalle lähes 40 kilometriä. Nuijamiesten lavan tansseihin järjestetään bussikuljetus Oulun linja-autoasemalta.

Oulu Sinfonia
Anna & Albert
Tyrnävän seurojentalo
Nuijamiesten lava

Muut kohteet
Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun kaupungin historiaan pääsee tutustumaan Pohjois-Pohjanmaan museossa. Museon perusnäyttelyissä käsitellään muun muassa esihistoriaa, kulttuurihistoriaa, kansankulttuuria ja merenkulun sekä tervanpolton historiaa. Oletko miettinyt miten ennen vanhaan asuttiin? Näyttelyssä on esillä eri vuosikymmenten tyylien mukaisesti sisustettuja huoneita. Vanhoja asumisoloja pääsee tarkastelemaan myös Merimiehenkotimuseossa, johon on sisustettu merimiehen koti ja vuokra-asunto. Vielä vanhempiin asumuksiin pääsee tutustumaan Kierikkikeskuksen kivikautisessa kylässä.

Pohjois-Pohjanmaan museo
Merimiehen kotimuseo
Kierikkikeskus

Oulun keilahalli

Oulun keilahalli

Kulttuuririentojen ja museokierrosten vastapainoksi on hyvä harrastaa myös vähän liikuntaa. Oulussa on kaksi frisbeegolf-rataa liitokiekkoilusta kiinnostuneille. Keilahallejakin on kaksi, Oulun keilahalli ja Pelixir Oulu, joissa on mahdollisuus myös hohtokeilaukseen. Jos haluat kiipeillä seinille, suuntaa Oulun Kiipeilykeskukseen.

Frisbeegolf
Oulun keilahalli
Pelixir Oulu
Oulun KiipeilykeskusBooking.com

Lue myös KivaaTekemistä -matkaopas: Lasten Oulu

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa, niin saat nopeasti tiedon uusista kiinnostavista artikkeleista (sis. kohdearvioita, -vertailuja ja menovinkkejä).