Suomen ensimmäinen radio-ohjattavien autojen keskus Ouluun

Julkaistu:

15.06.2015
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2017

KivaaTekemistä -tiimin ajokkivalinnat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

KivaaTekemistä -tiimin ajokkivalinnat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miltä tuntuisi ohjata kauko-ohjaimella pientä autoa sitä varten kehitetyllä erikoisradalla. Samalla voit ottaa kisaa vaikkapa kaverin kanssa. Ihan kuin formulakisat pienoiskoossa.

Kävimme KivaaTekemistä -tiimillä tutustumassa Oulun pohjoispuolella, entisen Haukiputaan Kellossa, Jani Nevalan käynnistämään yritykseen, RC Areenaan. Tutustuimme sisärataan, joka sopii parhaiten aloittelijoille.

RC Areenan kesäkuun sisärata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

RC Areenan kesäkuun sisärata. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Viime viikonloppuna RC Areena sai avattua myös ulkoradan. Avausta viivästytti sateinen kevät. Ulkoradalla on myös katsomo ja ajokoroke sekä varikkoteltta.

Yrittäjä Jani Nevala. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yrittäjä Jani Nevala. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaikki lähti harrastuksesta

Jani on harrastanut radio-ohjattavia autoja tosissaan jo kymmenisen vuotta. Hän kertoi, kuinka homma näyttää etenevän viiden vuoden sykleissä. Juuri viisi vuotta sitten eli vuonna 2009 hän alkoi vetää Oulun Insinöörit ry:n mikro-rc-auto -harrastustoimintaa.

Kun insinööreistä on Oulun seudulla vähintäänkin ylitarjontaa Nokian ja muiden irtisanomisten myötä, Jani päätti tarttua härkää sarvista. Hän perusti oman yrityksen harrastuksensa eli radio-ohjattavien autojen ympärille. Aiemmin hän on ollut tuotantopäällikkönä puualalla insinööritehtävissä.

Sisärata avautui viime marraskuussa. Teollisuusalueella uudehkossa hallissa sijaitseva tila yllättää. Sisällä ei haise bensa eikä rämise moottorit, vaan taustalla soi neutraali musiikki. Tila on valoisa ja radan ympärillä kävellään ilman kenkiä kuin mainostoimistossa konsanaan!

Ulkorata oli rakennusvaiheessa kesäkuun alussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ulkorata oli rakennusvaiheessa kesäkuun alussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kohteessa on huomioitu myös perheen pienimmät. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kohteessa on huomioitu myös perheen pienimmät. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Edullista kokeilla

Janille rc-autot ovat intohimo ja siksipä asiakkaallekaan ei tule ensimmäisenä mieleen rahastuksen maku. Lajia voi kokeilla helposti ja edullisesti. RC Areena sopii esimerkiksi lasten synttäreille, polttari- ja työporukoille – ja ihan muuten vaan. Kymmenen minuutin ajon hinta vuokra-autolla on 5 euroa ja viiden ajon sarjalippu maksaa 15 euroa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

RC Areena on Janin mukaan ainoa paikka laatuaan Suomessa, jossa rataa ei tarvitse rakentaa itse, vaan se on valmiina asiakkaiden käytössä. Myöskään omaa radio-ohjattavaa autoa ei tarvitse omistaa, eikä tarvitse kuulua harrastajaporukkaan. ”Täällä pääsee heti ovelta ajamaan”, Jani kertoo.

Autojen valinta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Autojen valinta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Asiakas saa valita yhdeksästä noin 20 sentin kokoisesta Kyoshon Mini-Z –autosta mieleisensä. Jani antaa ohjeet selkeästi ja autojen käyttö onkin yllättävän helppoa. Ohjainta pidetään vasemmassa kädessä ja liipaisimesta annetaan kaasua. Toiseen suuntaan liikuttaessa voi jarruttaa tai peruuttaa. Oikean käden sormilla ohjataan halkaisijaltaan tulitikkurasian kokoista rattia.

Alkubriiffi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Alkubriiffi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ei ole vaikeaa, vai onko sittenkin? Ihan leluja laitteet eivät ole ja laji sopii parhaiten 7-vuotiaista ylöspäin. Jani kertoo, kuinka muutama mies on tullut pienen lapsensa varjolla seuraamaan ajoa sivusta. Kovempi kiinnostus ja taito on loppupeleissä ollut kuitenkin isännällä itsellään!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miten testi meni?

Meillä oli aluksi ajamassa kolmen hengen testiryhmä: Teppo ja hänen poikansa Tomi, 9v, sekä minä. Ja kuinkas kävikään, oma paras kierrosaikani jäi sekä Tepolle että Tomille – vieläpä molemmissa 10 minuutin sessioissa.

**
Tiesithän, että voit lisätä KivaaTekemistä.fi -palvelun kohdesivuille Facebook-kommentteja. Kun etsit tekemistä hakupalvelumme avulla, jätä samalla kommentteja niiden käyntikohteiden sivuille, joissa olet joskus vieraillut. Näin muutkin näkevät, mitä mieltä kohteista ollaan.
**

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Teppo jopa hätyytteli kesäkuun radan TOP 10 -aikoja. Rata rakennetaan uusiksi kuukausittain, jotta se ei kävisi tylsäksi aktiiveille. Kuukausijäseneksi pääsee 29 eurolla ja silloin rataa voi käyttää milloin vain 24/7. Silloin pitää olla oma Mini-Z –auto. Niiden hintaluokka akkuineen on reilusta 200 eurosta ylöspäin.

Kesäkuun parhaat kierrosajat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kesäkuun parhaat kierrosajat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mutta takaisin testiin. Ohjaus tuntuu herkältä ja Jani sääti sitä tarvittaessa. Kuulemma oikeakin formula kääntyy herkästi pienestä ohjausliikkeestä.

Meidän automme oli säädetty testimoodiin, mutta siinäkin vauhti tuntui aivan riittävän kovalta, vaikka Janin mukaan maksiminopeus oli n. 8 km/h. Samaiset autot saa kulkemaan 16 km/h ja virittämällä jopa vielä kovempaa.

Vauhti tuntuu kovalta siksikin, että suorat ovat melko lyhyitä noin 40 m2 kokoisella rata-alueella.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Minulle oli vaikeaa jossakin kohdassa hahmottaa, mihin suuntaan pitää peruuttaessa kääntää, kun autoni oli toisella puolella rataa poikittain. Eli pyörähdyksiä tuli ainakin minulle ja Tomille. Rata on autoihin verrattuna niin leveä, että ohittamaan kyllä pääsee paremmin kuin Monacossa – jos vain taitoa on!

Miltä Tomi tuntui? ”Oli kyllä kivvaa”, sanoi ensi kertaa lajia kokeillut Iin poika.

Tomi ohjaimissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tomi ohjaimissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaikki kiva loppuu aikanaan. Omaksi epäonnekseni luulen, että paras ja ehjin kierrokseni tuli toisen 10 minuutin slotin jälkeen, kun ajanotto oli jo loppunut. Selityksen makua… 😉 Lopuksi näimme tulokset videotaululta ja saimme paperitulosteet kierrosajoista.

Ensimmäisen session parhaat kierrosajat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ensimmäisen session parhaat kierrosajat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Myös Sari testasi ajoa, mutta ei ensikokeilulla hänkään hahmottanut kunnolla auton kulkua – autoa kun ohjataan samassa paikassa seisten ja rata kiertelee eri suuntiin. Sekä Tepolla, Tomilla että minulla ajat paranivat juuri toisessa ajossa. Jani kertoi työporukasta, jossa eräs nainen oli saanut lajiin kunnon kipinän ja voittanut mieskollegoitaan. Se on hyvä virkistyspäivä se!

Eetu ja turva-auto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eetu ja turva-auto. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kun lähdet areenalta, muistathan, että olet jälleen liikenteessä, jossa oikealta tulevia pitää väistää!

Huom! RC Areenan toiminta on muuttunut lokakuusta 2017 lähtien. Jatkossa RC Areena tarjoaa ajotapahtumat paikan päälle, kuten kotisynttäreille, messuille, kaveriporukoille ja yritystilaisuuksiin.

RC Areenan kotisivut
RC Areena Facebookissa
Puh. 044 278 8680

Kuvat: Sari Särkijärvi

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.