Kaivolan perinnetilan ja Willa Fantin avajaiset Nastolassa la 6.5.2017 – kysyimme kuulumiset

Julkaistu:

25.04.2017
| Kirjoittanut:

Perinnetilan pihapiiri, oikealla vanha navetta. Kuva: Kaivolan Perinnetila & Willa Fantti
Perinnetilan pihapiiri, oikealla vanha navetta. Kuva: Kaivolan Perinnetila & Willa Fantti

Yksi Suomen erikoisimmista käyntikohteista Kaivolan perinnetila & Willa Fantti -norsunäyttely Lahden Nastolassa, Villähteen kylässä, järjestää perinteiseen tapaansa näyttävät avajaiset lauantaina 6.5.2017 klo 12-16.

Kaivolan perinnetila & Willa Fantti on KivaaTekemistä.fi –palvelumme monivuotinen Tähtikohde. Vierailimme eksoottisessa kohteessa toissa kesänä kokien isäntä Jarmo Mäkisen opastamana autenttisena säilyneen laajan perinnetilan puolen sekä emäntä Auli Jyllinvuori-Mäkisen esittelemänä vieläkin laajemman norsunäyttelyn.

Miesvetoista pärehöylää voi kokeilla myös avajaisissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Miesvetoista pärehöylää voi kokeilla myös avajaisissa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nyt keväällä 2017 Auli kertoo norsujen määrän kohonneen 14 137 yksilöön (10.4.) ja ne sijaitsevat jopa 12 rakennuksessa!

Kysyin lapsilta, muistavatko he perinnetilan ja norsunäyttelyn vierailun. Vanhempi muisti heti, että siellä oli tosi paljon norsuja, erityisesti pehmolelunorsut jäivät mieleen, samoin perinnetilan navetan vanhan ajan erikoisuudet kahdessa kerroksessa. Nuorempi muisti norsuavaimenperän, jollaisen hankimme perinnetilan kioskista.

Samalla kun historiasta kiinnostunut, maanviljelijätaustainen isäntä Jarmo osaa esitellä entisaikoijen esineitä ja niiden käyttötapoja, Aulilla riittää norsutarinoita ja -ideoita. Toki Aulikin tuntee perinnetilan, koska he molemmat ovat sitä kehittäneet.

Erikoinen vessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Erikoinen vessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näyttävät avajaiset ja paljon uutta

Kaivolan avajaisissa la 6.5.2017 on tuttuun tapaan luvassa runsaasti ohjelmaa.

Tähtivieraiksi Kaivolaan saapuvat artisti Meiju Suvas (klo 13) ja karaoken Suomen mestari 2015 Kyösti Neva (klo 14). Tilaisuuden juontaa Lahden seudun puolestapuhuja, Radio Voiman päätoimittaja, TV:stäkin tuttu Matti Eve.

Kiintoisa koko perheen ohjelmanumero tulee olemaan Elsa ja ihanat aasit Vincent ja Cactus. Aasit ja taluttajat on hienosti puettu.

Auli on organisoinut Kaivolan tilalle myös laajan repertuaarin paikallisia taiteen ja käsityön ammattilaisia: mm. Jere Honkanen – taidetta ja Maarit Talja – designia.

Kahvilan herkkuja: Fanttipipareita ja -vohveleita! Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kahvilan herkkuja: Fanttipipareita ja -vohveleita! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Avajaisissa on esillä on aidoista kukista tehtyjä koruja, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Kukaan ei jää nälkäiseksi, sillä tarjolla on muurinpohjalettuja ja grillimakkaraa Nastolan maanpuolustusnaisten ja Villähteen nuorisoseuran toimesta – unohtamatta Wanha Willähti –kerhoa.

Kaivolan kioskikahvila palvelee paitsi avajaisissa myös koko kesän kohteen aukioloaikoina ti, to, su toukokuusta syyskuuhun. Tarjolla on talon leivonnaisia, kuten Fanttipipareita, vohveleita, erilaisia norsumuistoja ja talon omia päreistä valmistettuja onnittelukortteja. Korttivalikoima on kasvanut ja saatavilla on myös uusia postimerkkejä, norsuluutia ja Fantti-T-paitoja!

Kaivolan uniikit pärekortit. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Kaivolan uniikit pärekortit. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miten tämä on mahdollista – kuinka kohde sai alkunsa?

Kaivolan perinnetila on säilynyt autenttisena, koska suku ei ollut jatkunut. Jarmo lunasti tilan isänsä iäkkäiltä serkuilta 1990-luvulta. Sitten Auli ja Jarmo tapasivat ja ryhtyivät toimeen. 🙂

Kuten viime kevään artikkelissa kerroimme, Kaivolan perinnetilalla näkee käytännössä sen, miten ennen on tehty voita, leipää ja pellavalankaa. Ja miten sika, mullikka ja lammas on suolattu vuodeksi isoihin lihatiinuihin.

Pääsimme Kaivolan vierailulla tutustumaan myös entisajan maatalouskoneisiin – sekä hevosvetoisiin että ensimmäiseen traktorivetoiseen Junnilan kylvökoneeseen 1960-luvulta. Erilaiset ja erikokoiset tarve-esineet olivat kiinnostavia ja Jarmo osasi kertoa, mihin mitäkin on aikanaan käytetty.

Norsupuolella on aarteita maailman ääristä saakka. Aulin mukaan kesällä 2016 oli hieman aiempaa vähemmän vierailijoita, mutta enemmän ympäri maailmaa. Auli on viehättynyt erityisesti indonesialaisesta kulttuurista ja vastaavasti indonesialaiset Suomen suurlähetystöä myöten Willa Fantista.

Fantti-pomppulinna on lapsivieraiden suosikki. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Fantti-pomppulinna on lapsivieraiden suosikki. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hyvää palautetta

Auli kertoo nyt puhelimessa, että ihmiset ovat positiivisesti yllättyneitä esineiden määrästä niin perinnetilalla alapihalla kuin Willa Fantissa yläpihalla. Lapset tykkäävät Fantti-pomppulinnasta, joka on tullut Fanttilaan toisesta Tähtikohteestamme, Mäntsälän Kivapihalta!

Auli kertoo, miksi Kaivola kannattaa kokea vähintään kerran elämässään:

”Täällä saa liikkua vapaasti, koskea, kuvata ja olla melkein niin kuin kotona. Löytyy paljon erilaista ja hyvin säilynyttä.”

Juuri tämä tekee Kaivolasta erilaisen ja kokemisen arvoisen päiväretkikohteen pikkulapsista historiasta kiinnostuneisiin ikäihmisiin. Kaivolan kaltaisia, aitoja ja monipuolisia, perinnetiloja ei Suomessa ole kovin monta. Viime kesänä kirjoitimme Vaalassa sijaitsevasta Lamminahon talosta, joka on vastaavantyypinen Oulujokivarren museotila (www).

Willa Fantin valtava pehmonorsuvalikoima. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Willa Fantin valtava pehmonorsuvalikoima. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaivolassa Auli nauttii ihmisten ilmeistä ja siitä, kun he tulevat hyvälle tuulelle. Jotkut kertovat tarinoita vierailuistaan muissa paikoissa ja maissa, osa vinkkaa tai kauppaa uusia norsuja. Joskus niitä tulee postilaatikkoon yllätyksenä.

Entä alkaako Euroopan laajin norsuvalikoima olla jo täynnä?

”Ei missään nimessä täynnä”, Auli vastaa puhelimessa oitis.

Kaivolan perinnetila & Willa Fantti on Lahden seudun erikoisuus, jossa yhdistyy mennyt aika ja sitten siellä on ihan jotain muuta. Yksityisesti ylläpidetty museo on jo arvo sinänsä. Pääsymaksu aikuisilta on ainoastaan 5 euroa ja lapsilta 2 euroa. Avajaisiin alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Aitat on siirretty Kaivolaan Orrilanmäeltä isojaossa 1904. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Aitat on siirretty Kaivolaan Orrilanmäeltä isojaossa 1904. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Pitkätie 195
15560 Nastola
Puh. 03 758 0139

Kaivolan perinnetilan kotisivut ja aukioloajat
Kohdesivu ja kartta – KivaaTekemistä.fi
Perinnetilan päärakennusta vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön.

Huom. Kohde on ollut suljettuna kesällä 2022 sairauden vuoksi.

Avajaisten (la 6.5.2017 klo 12-16) esite: www (pdf)

Avajaisissa 100:lle ensimmäiselle Fanttiämpäri!

Kuva: Kaivolan perinnetila & Willa Fantti
Kuva: Kaivolan perinnetila & Willa Fantti

Kaivolan perinnetila & Willa Fantti on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja yhteistyökumppani.
Artikkelimme Kaivolan vierailusta heinäkuussa 2015: www

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.