Vaala – kirppareiden ja taidekohteiden helmi Oulujärven rannalla

Julkaistu:

13.07.2016
| Kirjoittanut:

Päivitetty 2017

Oulujärvi - "Kainuun meri". Vaalan keskusta jää vasemmalle. Kuva: Vaalan matkailu/ Vapaa Vaala

Oulujärvi – ”Kainuun meri”. Vaalan keskusta jää vasemmalle. Kuva: Vaalan matkailu/ Vapaa Vaala

Kivaa Tekemistä -matkaopas Vaala

Kivaa Tekemistä pääsi tutustumaan ensin kesällä 2016 yhteen Suomen kauneimmista kesäkunnista, Vaalaan, jonka elämä vilkastuu kesällä kahdesta syystä. Nyt selvitimme tuoreet kesän 2017 kuulumiset ja päivitimme ne tähän artikkeliin.

Suurin osa Vaalan kesäasukkaista on mökkiläisiä ja lomalaisia. Vaalasta on tullut kirppareiden ”luvattu maa”, johon tullaan kauempaakin. Osto- ja myyntiliike Pänikkä ja Piironki muutti toissa keväänä isompiin tiloihin vanhalle puukoululle keskelle Vaalan taajamaa.

Pänikkä ja Piironki on vanhan tavaran aarreaitta, josta löytää paljon ihanaa ostettavaa – nykyään myös enemmän sisustustavaroita. Kauppiaspariskunta Terhi ja Petri Kolehmainen toimittavat tavaraa mm. Facebookin (www) kautta tai puhelimitse tilanneille pitkin poikin Suomea.

Paikalliset kertoivat, kuinka Vaalan pääraittina tunnettu Vaalantie menee niinä päivinä melkein tukkoon, kun toinen suosittu käytetyn tavaran myymälä Vaalan Antiikkikirppis on auki. Se tuo tavaraa myyntiin Ruotsista saakka ja on auki lähinnä viikonloppuisin, heinäkuussa 2017 pe-la klo 10-15 ja 10-14.

Vaalan Tekstiili on toiminut Vaalassa jo 60 vuotta, toisen polven kauppiaana Satu Laukkanen. Kauppa perustettiin aluksi sekatavarakauppana Vaalan Jylhämään isojen voimalaitostyömaiden äärelle 1957.

Liike koki ison uudistuksen syksyllä 2016, kun se sai rinnalleen Lahjaliiterin, kauppiaanaan Tarja Huotari. Yhdellä oven avauksella pääsee nyt tutustumaan sekä naisten ja lasten vaatteisiin ja jalkineisiin että lahjatavaroihin.

Vaalan Tekstiili on auki kesäaikaan ma-pe 9.30-17 ja Lahjaliiteri 10-17, Tekstiili myös la 10-14. Kuva: Vaalan Tekstiili

Bussikaljapäivät 14.-15.7.2017

Vaala saa uuden kiintoisan tapahtuman Bussikaljapäivät, joka kokoaa yhteen markkinahumua ja vanhoja linja-autoja. Järjestäjinä toimivat Vaalan Asema / Sanna Telinkangas sekä Pänikkä ja Piironki osto- ja myyntiliike, yhteistyökumppaneina useat paikalliset yritykset.

Tapahtuma elävöittää koko Vaalan keskustaa, sillä se järjestetään torin ja aseman välisellä alueella. Luvassa on muun muassa Pop-up -hierontaa Pänikkä & Piirongin tiloissa torin vieressä pe klo 10-15 koulutetun hierojan Jarno Kolehmaisen toimesta.

”Jos omistat vanhan linja-auton, jonka haluat tuoda muidenkin ihasteltavaksi tai ylimääräisiä romppeita, joista mielit eroon – ilmoittaudu mukaan! Ei paikkamaksua.”

Bussikaljapäivät Vaalan keskustassa 14.-15.7.2017

Sanna kertoo puhelimessa, että yrittäjät halusivat saada keskustaan hässäkän ja kyseessä on kesän hauskin tapahtuma! Koko tori on varattu tapahtumaa varten ja illan viimeiset esitykset ovat asemalla. Tarjolla on rentoa menoa, ruokaa, juomaa, elävää musiikkia ja kauppiaita – ja Sannan mukaan myös niitä vanhoja linja-autoja. 🙂

Esiintymislavojen ohjelmatarjonta on laajaa alkaen perjantaina klo 12. Esimerkiksi pe klo 16 ja la klo 12 nähdään torilla esimakua Oulujokilaakson Näyttämöyhdistyksen kesäteatteriesityksestä ”Kauppa-auto”.

Lauantaina on luvassa myös poniratsastusta asemalla klo 13.30-15.30 sekä cityfrisbeegolfkisan avaus torilta klo 14. Bussikaljapäiville saapuu myös taikuri Pauli Raivio la klo 13.

Lisätietoja tapahtumasta

Upeita hiekkarantoja Manamansalossa!

Vaala ei ole pelkkiä kirppareita! ”Bloggaava Karavaanari” -kesäsarjamme kirjoittaja Lotta Brännkärr kirjoitti jo 2014 Manamansalon saaresta Oulujärvellä:

”Koska lossi oli täynnä karavaanareita, suuntasimme sinne, minne muut eivät menneet.

Ja löysimme unelmarannan! Ja niin kauniin auringonlaskun. Vaunun saimme parkkiin ihan hiekkarannalle. Olimme saapuneet Manamansalon Kultahiekkaan. Ranta oli upea, vesi kirkasta ja aurinko! Manamansalossa on useita geokätköjä, jotka etsimme ja löysimme.”

Manamansalon hiekkarantaa. Kuva: Lotta Brännkärr

Manamansalon hiekkarantaa. Kuva: Lotta Brännkärr

Manamansalo on monipuolinen ja kokemisen arvoinen kesäkohde. Alueen suurin kohde on Manamansalon Portti käsittäen kyläkaupan, matkailualueen, ravintolan ja baarin. Kohde on ympärivuotinen.

Yrittäjä Tiina Ala-Opas kertoo, että heillä on vuokrattavana myös fatbikeja ja sup-lautoja. Lisäksi pääsee pelaamaan frisbeegolfia, kuten myös Vaalan keskustan radalla. Manamansalossa sijaitsee Euroopan vanhimmat, nelisen vuotta sitten esiin kaivetut gneissikalliot Kiloniementien varressa, Tiina vinkkaa.

Manamansalo, kuten myös itse Rokua Vaalan ja Utajärven rajalla, kuuluvat ainutlaatuiseen Rokua Geopark -alueeseen. (www)

Manamansalossa on hiekkarantoja, joista valita! On Manamansalon Portti ja edellä mainittu Kultahiekka, sitten on kunnan uimaranta sekä Manamansalo Camping Teeriniemessä. Kohteissa on tarjolla myös mökkejä, huoneistomajoitusta ja asuntovaunupaikkoja.

Tutustu Manamansaloon fatbikella! Kuva: Manamansalon Portti

Manamansalossa sijaitsee myös Kassu Halosen Taidetalo (www). Säveltäjä Kassu Halonen kertoo kotisivuillaan kesäkuussa 2017:

”Taiteilija Markku Laakson Elvisteokset ovat huikasevat sekä kuvanveistäjä Tero Maksimaisen ainutlaatuiset taideteokset ovat näkemisen arvoiset, unohtamatta Alvar Kolasen valokuvanäyttelyä.”

Manamansaloon pääsee maanteitse siltaa pitkin Vaala-Kajaani -tieltä. Kun Manamansalosta jatkaa lossilla Oulujärven lounaispuolelle, saavutaan matkailukohteeseen nimeltään Kolme Aittaa. Tässä Valjusen tilan rantakohteessa on nimensä mukaisesti tarjolla paitsi majoitusta myös tasokkaita tapahtumia, kuten Oodi Oulujärvelle -rantakonsertti 29.7.2017.

Vaalan asema ja veturitalli heräsivät henkiin

Vaala sijaitsee Kajaanin ja Oulun puolivälissä ja Vaalaan pääsee yhä junalla kätevästi mistä päin Suomea tahansa. Vaalan perinteikäs asema on kokenut muodonmuutoksen viimeisten 2 vuoden aikana.

Tapasin Vaalan asemalla kesällä 2016 vanhoista asemista kiinnostuneen ja niihin jopa hurahtaneen Sanna Telinkankaan. Sanna oli edelliskesänä matkalla Kuusamosta kotipaikkakunnalleen Haapajärvelle, kun huomasi kyltin Vaalan asemalle. Hän päätti poiketa kuvaamassa asemaa ja huomasi sen olevan myynnissä.

Tunnelmia aseman kesänäyttelystä 2016. Sanna Telinkangas (oik.) ja Hannele Leppäneva kertoivat Vaalan aseman historiasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tunnelmia aseman kesänäyttelystä 2016. Sanna Telinkangas (oik.) ja Hannele Leppäneva kertoivat Vaalan aseman historiasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaupat syntyi oitis elokuussa 2015! Vaalaan muuttanut Sanna viritteli viime kesänä uutta eloa asemalle kahvilan ja kuvakudostaitelija Eila Ampulan (1916-2008) tekstiilinäyttelyn muodossa. Sanna on aiemmin kunnostanut Haapajärven asemaa. Vaalan hirsirakenteinen asema vuodelta 1927 on säilynyt hyväkuntoisena.

Sanna kertoi, kuinka asemarakennuksissa korjattavat asiat ovat selkeitä ja helposti näkyvissä.

Tänä kesänä Vaalan asemalla on esillä Kumulaatio -taiteilijaryhmän Minun Suomeni -näyttely. Saman ryhmän näyttely on myös Galleria Veturissa, joka on Vaalan ”uusi vanha näyttelypaikka” vanhassa veturitallissa, Vaalan kunnan matkailun Sinikka Rantalankila kertoo.

”Minun Suomeni” elävöittää Vaalan veturitallia! Kuva: Vaalan matkailu

Näyttely liittyy Suomi 100 -juhlavuoteen ja sekä Galleria Veturissa että asemalla on nähtävillä teoksia, joissa eri-ikäiset ja -taustaiset taiteilijat tarkastelevat teemaa ”Minun Suomeni”. Sannan mukaan töitä on laidasta laitaan ja taitelijoina on 12 naista pääosin Pohjois-Pohjanmaalta.

Hienoa on myös se, että aseman kunnostus on jatkunut. Perinteikkään Vaalan aseman julkisivu saatiin raaputettua ja maalattua kesäkuussa, Sanna kertoo. Asemalla on näyttelyn, kahvilan ja baarin lisäksi nyt myös käsityökauppa!

Vaalan historiallinen veturitalli on herännyt henkiin Galleria Veturin muodossa! Kuva: Vaalan kunta / www.vaala.fi

Lisätietoa Galleria Veturista ja Vaalan aseman näyttelystä ja aukioloajat

Vaikuttava Lamminahon talo

Tervanpoltto ja -kuljetus ovat aikanaan olleet tärkeä tulonlähde Vaalasta alkavan Oulujokivarren seudulle ja koko Kainuulle. Lamminahon talon pirteä kesäemäntä Tarja Karjalainen kertoi viime kesänä tutustuessani tähän historialliseen maatilakohteeseen, kuinka parhaimmillaan jokea pitkin on kuljetettu jopa 83 000 tervatynnyriä vuodessa.

Vasemmalla Lamminahon tilan vahin rakennus törmäaitta vuodelta 1793. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vasemmalla Lamminahon tilan vahin rakennus törmäaitta vuodelta 1793. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tätä varten on ollut laskumiehiä, jotka ovat ohjastaneet veneet vaativien Niskakosken putousten halki. Lamminahon talosta näihin laskumiehen virkoihin on aikanaan päässyt kolme miestä kahdessa eri sukupolvessa 1800-luvulla.

Oulujoen maisemia Lamminahon tilalta. Joki virtasi aikanaan 11 metriä nykyistä alempana vuolaana Niskakoskena. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oulujoen maisemia Lamminahon tilalta. Joki virtasi aikoinaan 11 metriä nykyistä alempana vuolaana Niskakoskena. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lamminahon talo on Museovirastolle lahjoitettu, ainutlaatuinen ja ehyenä paikallaan säilynyt tila ja näyttelykohde Niskakosken törmällä, noin 10 km Vaalan keskustasta. Tilaa esitellään kesäisin Vaalan kunnan toimesta ja pirttiä voi vuokrata pienimuotoisiin kulttuuritilaisuuksiin tai kokouksiin.

Lamminahon talon tupa oli vieraita varten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lamminahon talon tupa oli vieraita varten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lamminahon talolla järjestetään suositut Perinnepäivä 30.7. ja Leivontapäivät 18.-19.8. Perinnepäivänä käynnistetään mm. vuodelta 1935 peräisin oleva Fordson-traktori Englannista. Luvassa on lampaiden keritsemistä, villalangan kehräystä, valjasseppä, kotieläimiä, talutusratsastusta lapsille sekä uutuutena nyt 2017 työnäytös uittolenkin/närelenkin tekemisestä!

Jo näitä tapahtumia ennen Lamminaholla on luvassa Villiyrttikimara 20.7.2017.

Tarja esittelee luhtirakennusta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tarja esittelee luhtirakennusta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tarjan esittelykierroksella oli viime kesänä mukana toistakymmentä kiinnostunutta ja kierros kesti kiinnostavine tarinoineen, kysymyksineen ja rakennuksien esittelyineen parisen tuntia.

Talo on avoinna 13.8.2017 saakka tiistaista perjantaihin klo 12-18 ja lauantaista sunnuntaihin klo 12-16. Kierroksia järjestetään yhdeltä ja kolmelta, mutta taloa esitellään myös muulloin, kun ihmisiä tulee menneen ajan meininkiä ja tarve-esineitä ihmettelemään.

Lisätietoa Lamminahon talosta ja tapahtumista www ja FB

**
UUTTA MEDIASSAMME 2017!
Onko sinulla kiva kesäkuva kivasta lomakohteesta Suomesssa? Kohteeksi käy yhtä lailla kaupunki, huvipuisto, taidekohde kuin mökkilampi. Vinkkaa tai katso muiden suosikkikuvia tästä!
🙂
**

Kankarin Taidehuvila

Kankarin Taidehuvila on viehättävään entiseen kouluun perustettu ateljee- ja taidegalleria, joka sijaitsee valtatie 22:n varrella Vaalasta Kajaaniin päin.

Kankarin Taidehuvila on näkemisen arvoinen ulkoa ja sisältä. Kuva: Kankarin Taidehuvila

Talon isäntäpari ovat marokkolaissyntyinen kuvataiteilija – taidemaalari ja graafikko Ben Allal Ayad ja hänen vaimonsa Tarja Ayad. Tarja kertoo puhelimessa, että nykyinen kesänäyttely siirtyy yläkertaan, kun uusi kesän marokkolainen päänäyttely Käsityöperinteestä muotoiluun starttaa 21.7.2017.

”Esillä on parasta nykymuotoilua Marokon tunnetuimmilta tekijöiltä Amina Agueznay, Khadija Kabbaj, Karim Alaoui ja Jamil Bennani et Younes Duret sekä laaja kokoelma marokkolaisten mestarikäsityöläisten taidonnäytteitä.”

Kohde on auki joka päivä klo 12-17 syyskuun loppuun saakka. Upean taidekohteen tarina alkoi vuonna 2009, kun Ayadin pariskunta osti vanhan koulun, jossa nykyään on tarjolla näyttelyiden lisäksi myös kursseja sekä kesäkahvila.

Vaalan taidekohteista huomionarvoinen on myös Säräisniemen kotiseutumuseo (www), joka on avoinna kesä-elokuussa sunnuntaisin klo 12.30-14.30.

Tulevia tapahtumia Vaalassa 2017

  • 14.-15.7. Bussikaljapäivät (www)
  • 20.7. Lamminahon Villiyrttikimara (www)
  • 23.7. Eino Leino -konsertti (www)
  • 30.7. Oodi Oulujärvelle -konsertti (www)
  • 30.7. Lamminahon Perinnepäivä (www)
  • 18.-19.8. Lamminahon Leivontapäivät (www)

Lisää tapahtumia: Vaalan tapahtumakalenteri

Sahanrannan uimaranta Vaalan taajamassa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sahanrannan uimaranta Vaalan taajamassa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lisää kivaa tekemistä Vaalassa

  • Pienristeilyt Oulujärvellä (www)
  • Retkeily (www)
  • Melonta (www)
  • Rokua Geopark (www)

Vaalan majoituskohteet ja ravintolat

Vaalaan pääsee paitsi omalla autolla, myös säännöllisin juna- ja linja-autovuoroin. Lähin lentoasema sijaitsee n. 100 kilometrin päässä Oulussa.

Vaalan matkailusivusto
Vaala Facebookissa: Vapaa Vaala ja Visit Vaala

**
Vaalan kunta on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Teksti: Henri Elo, Sari Särkijärvi

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.