Inari hurmasi Tiinan – Saariselkä uudistui!

Julkaistu:

30.08.2019
| Kirjoittanut:

Seuraajamme ja kirjoittajamme Tiina Vesterinen nautiskeli kesällä 2019 Inarin upeista luontoelämyksistä Pohjois-Lapissa. Helsinkiläinen Tiina kirjoitti meille jo talvella artikkelin Ivalosta. Tästä uudesta kesäjutusta hoksaa, kuinka monenlaista kivaa tekemistä ja nauttimista kesä-Lapista löytyykään – unohtamatta tulevan syksyn ruskaa! 🍂

Inarin kunta on laaja ja mielenkiintoisia luontoretkeilykohteita on monissa eri paikoissa. Artikkelissamme on hyödyllinen kartta, josta selviää Tiinan vierailemien kohteiden sijainnit. Yksi kohteista, Pyhä-Nattanen, sijaitsee etelässä Sodankylän kunnan alueella, kuten myös osa Urho Kekkosen kansallispuistosta. Lemmenjoen kansallispuisto ulottuu puolestaan Inarista lounaaseen aina Kittilän puolelle saakka. Se on pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto.

Ivalo on Inarin kunnan isoin taajama. Muita ovat kirkonkylä kauniin Inarijärven rannalla sekä Saariselän lomakeskus Ivalon eteläpuolella. Tämän jutun loppupuolella kerromme myös Saariselän rinnekeskuksen useista uudistuksista.

Antaa Tiinan jatkaa. 😊

🔸🔸

Minulla oli mahdollisuus työskennellä Ivalossa touko-kesäkuussa. Koska olen innokas ulkoilmaihminen ja rakastunut Lapin luontoon, vietin lähes kaiken työltä ja nukkumiselta yli jäävän ajan ulkona. Tässä tekstissä kuvaan omasta mielestäni kolme parasta tapaa ja paikkaa viettää aikaa Lapin kesässä. Jutussa on kartta, josta selviää, missä kohteet sijaitsevat laajan Inarin kunnan alueella ja vähän ulkopuolellakin.

Leppoisa maanantai-ilta Siliäselän maisemissa Hammastunturin erämaassa. Kuva: Tiina Vesterinen

1. KÄVELYT JA VAELLUKSET

Tein useampana iltana viikossa pienen vaelluksen Ivalon lähituntureille ja vaaroille. Tutuiksi tulivat Sovintovaara (1), Tuulispää (2), Karhunpesäkivi (3), Akku (4), Akupää (5) ja Kurupää (6). Erämaa-alueista pääsin tutustumaan Hammastunturin erämaa-alueeseen Siliäselältä (7) nähtynä ja Tsarmitunturin erämaa-alueeseen Sarmitunturin (8) ja Vanhapään (9) huippujen valloituksen muodossa.

Tiina tutustui Inarin luontoon kokonaisvaltaisesti. Kuva: Tiina Vesterinen ja MML / www.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka

Erityisesti Hammastunturin erämaa-alue valloitti sydämeni kukkaloistoineen ja jylhine, pitkine ylänköineen. Yhtenä lauantaina ajelin Pyhä-Nattastakin ihastelemaan (10). Myös Ivalon kylältä löytyy mainioita ulkoilumahdollisuuksia Jänkkävaaran kuntoradalta (11) tai Mukkavuopajan luontopolulta (12). Näitäkin tuli kierrettyä. Bonuksena retkissä on upeat järvi- ja tunturimaisemat erityisesti Ivalosta Inariin johtavalla tieosuudella.

Yläkuvissa maisemaa matkalla Tuulispäälle (vas.) ja Sarmitunturin päällä oleva lampi. Alhaalla siintää Inarijärvi Akkun rinteeltä nähtynä ja oikealla Pyhä-Nattasen erikoisia pannukakkukiviä. Kuvat: Tiina Vesterinen

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Rumakurun päivätupa ja lounashetki. Kuva: Tiina Vesterinen

2. PYÖRÄILY

Minulle uusi laji oli maastopyöräily fatbikella eli läskipyörällä. Vuokrasin läskipyörän Saariselän Keskusvaraamosta (13) ja lähdin tutustumaan sillä Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston anteihin. Muhkeasta ulkomuodostaan huolimatta pyörä oli yllättävän kevyt polkea ja matka taittui joutuisasti.

Poljin ensikertalaisena enimmäkseen latureittejä ja isompia polkuja Saariselältä Rumakurun ja Luulammen kautta Kiilopäälle ja sieltä edelleen Niilanpäälle ja Laanilan kautta takaisin Saariselälle. Kilometrejä kertyi vähän vajaa 40 km. Tätä lajia voin kyllä lämpimästi suositella jokaiselle, joka pyöräilystä yhtään tykkää!

Nousu Luulammelta Kiilopäälle. Tässä kohtaa mietin, ettei sähköavusteinen läskipyörä olisi ollut yhtään hassumpi vaihtoehto. Kuva. Tiina Vesterinen
Vihdoinkin alamäki! Kuva: Tiina Vesterinen

3. UINTI JA VENEILY

Vesiaktiviteetit eivät ehkä ensimmäisinä tule mieleen Inarin alueella liikkuessa mutta täällä on upeita kohteita avovesiuintiin ja veneretkiin. Itse ihastuin Ivalon läheisen Rahajärven (14) mataliin hiekkarantoihin ja kirkkaaseen veteen. Märkäpuku päällä uiminen onnistuu hyvin jo toukokuussa.

Rahajärven hiekkarantaa. Kuva. Tiina Vesterinen
Rahajärvi illan hämyssä. 6.5 mm märkäpuku pitää lämpöisenä mutta mahdollistaa silti uinnin. Kuvat: Tiina Vesterinen

Suomen suurimpaan kansallispuistoon, Lemmenjoen kansallispuistoon (15), tutustuin sekä jalan että venekyydin avustuksella. Kiersin ensin Lemmenjoen luontopolun, minkä jälkeen astuin vuoroveneen kyytiin ja matkustin Lemmenjokea pitkin Kultahaminaan ja takaisin.

Venematka kesti kaikkiaan kolmisen tuntia ja matkan varrelle osui niin Kaapin Jounin tila, Joenkielisen tunturi kuin upea Ravadasköngäskin.

Perinteisiä jokiveneitä ja tyyni Lemmenjoki. Kuvat: Tiina Vesterinen
Ravadas-putous. Kuva. Tiina Vesterinen

Kesäinen Inari tarjoaa jokaiselle jotakin. Sadepäivän sattuessa voi pistäytyä vaikka Ivalossa elokuvateatteri Aslakissa tai Inarissa saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa. Sadepäivinä kannattaa myös autoilla, sillä tummat pilvet ja niiden jälkeen ilmestyvät sateenkaaret luovat upeaa tunnelmaa.

Ivalojoki hetken ennen myräkkää. Kuva: Tiina Vesterinen
Sateenkaaret. Kuva. Tiina Vesterinen

Päällimmäisenä kesäisestä Inarin Lapista jäi mieleeni läpi vuorokauden paistava aurinko, huumaavan nopea kasvien kasvu sekä erilaiset kohtaamiset luonnon eläinten kanssa. Porot ovat niistä tavallisimpia. Poronvasaa jahtaava kettu, naarasta liehittelevä taviokuurna-lintu ja pesäänsä puolustava piekana olivat puolestaan harvinaisia ja ainutlaatuisia ilmestyksiä.

Suosittelen lämpimästi Inarin aluetta kesämatkailukohteena.

🔸🔸

SKI SAARISELKÄ JATKAA UUDISTUMISTAAN

Teksti: Henri Elo

Haastattelimme Saariselkä Ski & Sport Resortin osakasta Juha Pölöstä. Juha on yksi kuudesta Saariselkä Ski & Sport Resortin osakkaasta, jotka ottivat Saariselän rinnekeskuksen vetovastuun kunnalta vuonna 2015.

Juha kertoo, että asiakasmäärät ovat kasvaneet ja ihmiset ovat jälleen löytäneet Ski Saariselän. Palvelua ja tarjontaa on kehitetty vastaamaan laajentunutta ja monipuolistunutta kysyntää. Paljon on kiittäminen myös kasvanutta ulkomaalaisten turistien virtaa alueelle.

”Kiinasta tulee enemmän nuoria aikuisia kun taas Briteistä enemmän perheitä, jotka haluavat lomalleen valmiin paketin. Venäläiset ovat taas uudelleen löytämässä Saariselän alueen lomakohteena. Suomalaisia perheitä toivotamme lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan ruuhkattomista ja loistokuntoisista rinteistä.”

On ilahduttavaa huomata, että Saariselän ja Ivalon seudun ainutlaatuinen luontoalue on saanut rinnalleen aiempaa elinvoimaisemman rinnekeskuksen palveluineen. Kun Metsähallituksen merkityt reitit avautuivat myös maastopyöräilylle kesällä 2017, pyöräilymatkailu on lähtenyt Saariselällä hyvään nosteeseen.

Alueen maastopyöräilyverkosto ja useat maastopyörä- ja fatbike-vuokrausmahdollisuudet sekä valmiiden retkien tarjoajat tekevät Saariselän ja Kiilopään alueesta yhden Suomen hienoimmista ja monipuolisimmista maastopyöräilykohteista.

Uusi Bike Park Saariselkä Kaunispään rinteillä kuljettaa alamäkipyöräilijöitä ja maisemien ihailijoita Kaunispään huipulle keskiviikosta sunnuntaihin 15.9. saakka. Kuva: Saariselkä Ski & Sport Resort

Rinnekeskuksen alueen kesän tarjonnan muodostavat BikePark, BikeShop sekä Disc Golf Park -frisbeegolf. BikeShop, eli pyörävuokraamo, palvelumyymälä ja kahvila, sijaitsee Sport Bistro Pilkussa Kaunispään hissien ala-asemalla.

Kesäkaudelle 2019 ensi kertaa avattu Bike Park Saariselkä vie Kaunispään huipulle tuolihissillä. Se kuljettaa tunturiin paitsi alamäkipyöräilijöitä myös maisemien ihailijoita ja patikoijia. Saariselän ja UKK:n alueella on kesällä n. 200 km maastopyöräreittejä ja Kaunispään rinteillä alamäkireittejä vauhtia kaipaaville. Talvipyöräreittejä on hieman vähemmän, mutta sekin reitistö kehittyy Juhan mukaan jälleen kaudelle 2019-2020.

”Niin ja sitten meillä on tietysti maankuulu 1,8 km pituinen pulkkamäki, joka sai viime talvena upean revontulivalaistuksen. (video) Pulkkamäestä nauttii parhaiten ostamalla esim. 2 tunnin lipun tuolihissiin ja vuokraamalla meiltä siihen sopivan isomman ja turvallisemman erikoispulkan.”

Ski Saariselän valaistu 1,8 km pulkkamäki, Aurora Tobogganing, on ainutlaatuinen elämys. Mäki pidennettiin nykyiseen mittaansa kaudelle 2016-2017 ja se sai upean revontulivalaistuksen kaudesta 2018-2019 alkaen. Kuva: Saariselkä Ski & Sport Resort

Juha muistuttaa, että Saariselkä on lumivarma kohde, missä on ainutlaatuinen luonto niin hiihtovaelluksilla, laduilla kuin rinteillä ihailtavaksi.

”Hiihtokoulumme tarjoaa opetusta, taitojen hiomista ja unohdettujen taitojen palautusta kaikkiin lumilajeihin ja myös ohjattuja retkiä heti rinnealueen reunalta alkavaan kauniiseen UKK-kansallispuistoon. Ski Saariselän hiihtokoulu valittiin Vuoden hiihtokouluksi Suomessa v. 2018.”

Saariselän talvikausi on pitkä ulottuen marraskuusta toukokuulle, ja hiihtokoulussa saa talven aikana hiihdonopetusta useilla eri kielillä niitä äidinkielenään puhuvilta opettajilta.

🔸🔸

SAARISELÄN TÄHTIKOHTEIDEN 2019 YHTEYSTIEDOT

Saariselkä Ski & Sport Resort ja Bike Park Saariselkä
Kullanhuuhtojantie, 99831 Saariselkä

Saariselka.com – Saariselän Keskusvaraamo, Saariselkä Treklife ja Kona Shop
Honkapolku 2, 99830 Saariselkä

🔸 Tiinan kaamosjuttu Ivalosta tammikuulta 2019 (www)

Inari ja Saariselkä on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa syyskuulle 2019.

Saariselkä ei ole mitään ilman Kuukkelin munkkeja ja Kiilopään vierailua. 😊 Kuvat Pohjois-Lapin ja Norjan lomareissulta kesällä -19, KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.