Etelä-Pohjanmaan helmi: Jokipiin Pellavan tehdasmiljöö ja -myymälä

Julkaistu:

08.07.2020
| Kirjoittanut:

Juuret syvällä. Timo Laurila osoittaa lakeuksien yli harmaata rakennusta puiden takana. Se on entinen Harrin kyläkoulu, jossa yrittäjä kävi kansakoulunsa. Kuva: KivaaTekemistä.fi arkisto

Juhlavuosi. Ei tarvitse kovin kauan miettiä, kuinka yleisiä ovat toiminnassa olevat tekstiilitehtaat Suomessa – saati alkuperäiset tehdasmiljööt 1920-luvulta. 🏭

Asser Laurila oli vasta 21-vuotias perustaessaan sahan Jalasjärven Jokipiihin vuonna 1920. Tukit uitettiin Jokipiihin Jalasjokea eli Kyrönjoen ylähaaraa pitkin. Tänä päivänä Jalasjärvi on osa Kurikkaa.

Tehdasrakennuksen takaa löytyy vanha, Jalasjoen ylittävä riippusilta. Kuva: KivaaTekemistä.fi arkisto

Vuonna 1930 yrityksen toiminta laajeni villakehräämöksi.

Hautuumaalla käydessäni olen laittanut villakehräämön perustamisen pitkälti Kertun piikkiin, koska Asser ja Kerttu menivät naimisiin 1927, Timo Laurila aprikoi puhelimessa kuulumisia.

Edelleen toiminta laajeni pellavankehruuseen 1940-luvulla ja pellavakutomoksi 1950-luvulla. Yhä tänä päivänä pellavatuotteet kudotaan Jokipiissä, mutta langat kehrätään Italiassa ja itse pellava kasvatetaan Pohjois-Ranskan ja Belgian kauniilla pellavapelloilla.

Yrityksen vanhimpia yhä tuotannossa olevia kuoseja on Liplatus, joka on Kerttu Laurilan 1950-luvulla suunnittelema, ja kuuluu Jokipiin 100-vuotisjuhlamallistoon. Kuva: jokipiinpellava.fi

Paikallisen kunnallislehden entinen päätoimittaja Matti Käkelä on tehnyt yrityksestä 100-vuotishistoriikin kuvineen, ihmisineen ja vaiheineen, historiikin loppuun on liitetty myös 75-vuotishistoriikki. (www)

Ote historiikista, s. 16. Vasemmalla Jukka Rintalan kuultokuva, oik. ylh. Paola Suhosen Suomi 100- tuotesarja ja oik. alhaalla Vappu Pimiän keittiötekstiilit kuvaavat yrityksen monipuolisuutta.

Laurila on innostunut Vappu Pimiän mukaan tulosta

Jokipiin Pellavaa on johtanut 1990-luvulta kolmas sukupolvi, toimitusjohtaja Timo Laurila serkkunsa, tuotantojohtaja Markku Laurilan kanssa.

Kumpikin on koulunsa käynyt ja hakenut aikanaan oppia myös muualta yrityselämästä. Tämä selviää historiikista.

Jokipii elää ajassa. Timo Laurila on innostunut siitä, että mediapersoona Vappu Pimiä on aidosti kiinnostunut yhteistyöstä Jokipiin kanssa.

Poimintoja Vappu saunassa -sarjan tuotteista: Mänty-rullapyyhe 80×145 cm, valkoinen-musta; Laituri-saippuapesin, valkoinen-beige; Laituri-käsipyyhe, harmaa; Saunatyyny 22×40 cm, luonnonväri-musta. Kuvat: jokipiinpellava.fi

Vappu on tunnetusti puunhalaaja ja tykkää käydä saunassa, uimassa ja avannossa, joten yhteistyö meidän kanssa on luontevaa.

Jokipii lanseerasi huhtikuussa jo toisen kokoelmansa Pimiän kanssa, nimeltään Vappu saunassa. Ote esitteestä (www), Vappu Pimiä:

Laituri-kuosi kumpuaa aamu-uinneistani mökillä. Vesi elementtinä on minulle tärkeä – laituri johtaa minut veteen.

Mänty-kuosi kuvastaa metsää ja puita, joiden halailusta saan voimaa. Kuviossa näkyy puun vuosirenkaat eli niiden viisaus. Pellava materiaalina symboloi kestävyyttä ja laatua, kuten myös Jokipiin historia: 100 vuotta perheyrityksenä. 🌳

Ensimmäinen mallisto, Vappu keittiössä, ilmestyi viime syksynä. Mallistot ovat Pimiän ja Jokipiin yhteistyönä toteuttamia ja esillä tehtaanmyymälässä.

Ihanaa avaruutta. Perinteikkään pellavakutomon vanha osa on saanut uuden käyttötarkoituksen. Kuva: KivaaTekemistä.fi arkisto

Myymälä ja tulevaisuus

Tehtaanmyymälä lakeudella sijaitsee noin 7 km Jalasjärveltä 3-tietä Kurikan suuntaan ja vasemmalle, osoitteessa Pellavatehtaantie 35.

Myymälämme on auki ma-pe 9-17 ja heinäkuun 27. päivästä alkaen ma-pe 8-17. Koronakevät on totta kai vaikuttanut meihin, koska (liikelahja)myyntimme perustuu asiakaskäynteihin, mutta lomien jälkeen elokuun alusta mennään täysillä.

Kuten historiikki kertoo, pitkän 100-vuotiaan matkan varrelle on mahtunut vaikeita vaiheita ennenkin. Yksi näistä on konkurssi 1954. Siitäkin perheyritys on selvinnyt.

Konkurssipesä myi yritykset vuonna 1955 perustetuille osakeyhtiöille, joiden pääosakas oli Asser ja Kerttu Laurilan vanhempi poika, tuolloin 23-vuotias Juhani Laurila.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta Tentsile Experience Grelsbölen lahjakortteja, sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan kotimaisia peflettejä ja keittiöpyyhkeitä. Ale-koodi muissa kuin lahjakorteissa: ”ALE2020”.
Katso lisää

🔸🔸

Iloinen myymälänhoitaja Päivi Pikkutupa palvelee asiakkaita myös heinäkuussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi 2018, ennen julkaisematon

Haastattelemani Timo Laurila on puolestaan Juhani Laurilan poika. Timo sai vetovastuun isältään 1991.

Kysyn totta kai jälleen kerran syyn, miksi myymälään kannattaa poiketa.

Tehtaanmyymälässämme on aina edullisia tarjoustuotteita ja laajin valikoima. Tehdasympäristö, jokiranta ja riippusilta ovat näkemisen arvoisia. 🌊

Jalasjärvi – Pohjanmaan portti ja nykyisin osa Kurikkaa – on elämysshoppailijan paratiisi. Laurila muistuttaa niin ikään 3-tien varrelle sijoittuvista Juustoportista, Lennolin tehtaanmyymälästä sekä uudemmasta Lihajaloste Korpelan tehtaanmyymälästä Seinäjoen tien risteyksessä. 🏪

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälän ja verkkokaupan (jokipiinpellava.fi) lisäksi kotimaisen tekstiilitehtaan tuotteita on myynnissä mm. Taito Shop Helskyssä, Eteläesplanadi 4, Helsinki.

Vappu keittiössä malliston tuotteita tehtaanmyymälässä. Kuva: Jokipiin Pellava FB 5/2020

Lopuksi kysyn Timolta tulevaisuudesta.

Maailmassa syntyy tekstiilijätettä valtavat määrät. Pellavan kulutuskestävyys on älyttömän hyvä. Pellavan ekologinen merkitys korostuu tulevaisuudessa, koska pellavan tuotannossa käytetään vain vähän vettä puuvillan valmistukseen verrattuna.

🔸 🔸

Yhteystiedot, tehtaanmyymälä

Pellavatehtaantie 35 (Huom. Hyvin parkki- ja kääntötilaa myös asuntoautolle ja -vaunulle!)
61280 Jokipii, Jalasjärvi
(opastus 3-tieltä, Jalasjärveltä n. 7 km Kurikan suuntaan)

p. 010 839 4516, myymälä p. 050 365 4290
info(a)jokipiinpellava.fi

🔸 Tehtaanmyymälän ja kahvion aukiolo kesällä 2020: ma-pe 9-17 ja 27.7. alkaen ma-pe 8-17. Ks. tarkemmin aukiolosta ja palveluista

🔸 Jokipiin Pellavan kotisivut ja verkkokauppa (Huom. Verkossa kaitaliinat -30 % heinäkuussa 2020! Toimitusaika 3-10 päivää.)
🔸 Jokipiin Pellava Facebookissa ja Instagramissa

🔸 Tärkeitä tapahtumia 2020: Poistopäivät to-la 27.-29.8. – Pellavaa ja soppaa 🍜 pe 2.10. klo 8-19 – Joulunavaus pe 20.11. klo 8-17 (www)

🔸 Kesän 2019 artikkeliimme pääset tästä ja 2018 artikkeliin tästä.

Jokipiin Pellavan 100-vuotisjuhlamallistoon kuuluva Linkki-pefletti (lahjapakkaus sis. 2 peflettiä) on saatavilla Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta holvi.com/shop/kivaatekemista/ Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸 🔸

Jokipiin Pellava on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.