Uutuuskuosit valtasivat Pohjanmaan – soitimme Jokipiin Pellavalle

Julkaistu:

28.06.2019
| Kirjoittanut:

Jokipiin Pellavan syksyllä 2018 ilmestynyt uutuuskuosi, Irina Ylänteen suunnittelema Vilja, kuvaa viljapellon laineita. Kaitaliina ja keittiöpyyhe, 3 värivaihtoehtoa. Kuva: Jokipiin Pellava

Tehdas on 99 vuotta vanha ja sen perusti nuori 21-vuotias Asser Laurila Kurikan Jalasjärven Jokipiihin 1920. Jalasjärvi yhdistyi Kurikkaan vuoden 2016 alusta, eli Kurikka on nyt Pohjanmaan portti, kun matkailija saapuu Tampereen suunnasta!

Aluksi yritys toimi sahana, koska Jokipiihin oli hyvä uittaa tukit Jalasjokea, Kyrönjoen ylähaaraa, pitkin. Villan kehruu alkoi 1930-luvulla ja pellavan kehruu 1940-luvulla.

Perheyrityksen kutimia vetelee kolmannessa polvessa toimitusjohtaja Timo Laurila yhdessä serkkunsa, tuotantojohtaja Markku Laurilan, kanssa. Yrityksellä on n. 20 henkilöä työllistävä pellavakutomo ja tehtaanmyymälä Jokipiissä 3-tien varressa – n. 7 km Jalasjärveltä Kurikkaan, Pellavatehtaantie 35. Lisäksi yritys työllistää myyntihenkilöstöä ympäri Suomen.

Tämä kotimainen tehdas tuottaa kuoseja joka lähtöön, myös liikelahja-asiakkaille. Myymälänhoitaja Päivi Pikkutupa ja toimitusjohtaja Timo Laurila, perheyrittäjä kolmannessa polvessa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mutta ne kuosit!

Jokipiin kuosit ovat todella uudistuneet viime kesän jutun jälkeen. Toki edellisen kauden kuosejakin on saatavilla ja tehtaanmyymälässä on muutenkin laajin valikoima.

Pysähtyessään lakeudella niin matkailija kuin paikallinen voi samalla päivittää kuulumiset pirteän myymälänhoitajan Päivi Pikkutuvan tai uusien reippaiden kesäapulaisten kanssa.

Palvelu on nyt entistä jouhevampaa, sillä kesätyöntekijöitä on aiemman yhden sijasta tänä kesänä kaksi, Anni ja Johanna.

Kivaa Tekemistä vieraili Jokipiissä jutun teon merkeissä viimeksi kesällä 2018 ja osa tämän jutun kuvista on viime kesän vierailultamme. Nyt soitimme ja kysyimme tuoreet vuoden 2019 kuulumiset Timolta puhelimitse.

Timo kertoo saunatuotteiden isosta uudesta valikoimasta. Kevään 2019 mallistoon kuuluvat mm. Johanna Aallon suunnittelmat Punos ja Virta. Punos kuvaa pärekattoa ja Virta suunnittelijansa sanoin ”jatkuvasti muutoksessa olevaa veden pintaa, jota voi katsella loputtomasti”.

Myös Hiekkarannalla on Aallon suunnittelema uusi saunakuosi. Viime syksyn uutuuksia saunaan – niin lauteille, pyyhkeiksi kuin kylpytyynyiksi ja -matoiksi, valikoimasta riippuen – ovat Katri Koiviston Kivetys ja Mika Sahikallion Nimikko.

Jokipiin uutuuskuoseja saunaan ovat mm. Kivetys (vas. ylh.), Hiekkarannalla (oik. ylh.) ja Virta. Kuvissa myös uniikki tehdasmiljöö. Kuvat: Jokipiin Pellava

Timantti on viime kesän jälkeen ilmestynyt, Ivana Helsingin eli Paola Suhosen suunnittelema keittiöpyyhe- ja kaitaliinavalikoima. Se on saatavilla valkean ja harmaan sävyinä sekä raikkaana valkoinen/rubiini -yhdistelmänä.

Lehto on puolestaan Johanna Aallon tämän kevään uutuus keittiöön.

”Kuosissa on metsäretken keveä tunnelma: polku kulkee polveillen ja kuljettaa oksan alta ja pienen puron yli. Kostea lehti hipaisee poskea.” – Jokipiin Pellavan esite

Uutuuksia on muitakin ja tässä jutussa on vain poimintoja syksyn 2018 ja kevään 2019 mallistoista.

Johanna Aallon Lehto ja Ivana Helsingin Timantti piristävät keittiötä tai lomapaikan terassia. Kuvat: Jokipiin Pellava

Toki kysyn toimitusjohtajalta, miksi tehtaanmyymälään kannattaa tulla.

Kysymys voi olla yksinkertainen, kun olen kysynyt samaa aiemmin, mutta Timo ei jää sanattomaksi.

”Meillä on suurin valikoima Jokipiin Pellavan tuotteita missään, paljon tarjoustuotteita, on tuotteita vain tehtaanmyymälästä ja kahvio. Parkkipaikalla on hyvin tilaa myös asuntovaunuille.”

Toki itse tehdasmiljöö on kokemisen arvoinen. Suomessa on enää tuiki harvoja toiminnassa olevia lähes sata vuotta vanhoja tekstiilitehtaita alkuperäisellä paikallaan tehtaanmyymälöineen. Aiemmin Timo muistutti myös muista itsenäistymisen aikoihin Jalasjärvelle perustetuista yrityksistä, kuten Urho Viljanmaa (nyk. Ejendals), sekin Jokipiissä, ja kauppaliike Saarnio (nyk. K-Rauta K-Maatalous Jalasjärvi) kirkonkylällä.

Entä palakoppa?

”Kyllä palakoppa löytyy yhä. Naiset suorastaan sukeltavat sinne!” 🙂

Palakoppa on tehtaanmyymälän erikoisuus, iso kori tai koripari, jossa on ylijäämäpaloja tai -rullia tehtaan tuotannosta. Niistä käsistään näppärä voi valmistaa vaikka olkalaukun, joita muuten Jokipii itsekin valmistaa.

Eikö ole kätevää?

Tehdasmiljöö, valmiit ihanat tuotteet ja jotain itselle näperreltävää kotimaisesta pellavasta (pellava-puuvilla) tai pellavafroteesta.

Lopuksi Timo kertoo tulevista Jokipiin maalaismarkkinoista, jotka järjestetään tänä kesänä yhdeksännen kerran, lauantaina 31.8.2019. (www ja FB)

”Markkinoilla on erittäin paljon paikallisten valmistajien ja käsityöläisten tuotteita.”

Tehtaanmyymälässä on samaan aikaan ja edeltävinä päivinä perinteiset Poistopäivät.

Ihanaa avaruutta. Perinteikkään pellavakutomon vanha osa on saanut uuden käyttötarkoituksen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔸🔸

Tulevia tapahtumia 2019

  • TO-LA 29.-31.8. Poistopäivät. Runsaasti 1-laatuisia tuotteita poistohinnoin!
  • PE 4.10. Pellavaa ja soppaa -päivä jo 15. kerran klo 8-20. ”Tarjoamme jälleen perinteistä savuporo-juustokeittoa, ryyditettynä hyvillä tarjouksilla ja arvonnoilla!”
  • Marras-joulukuun vaihteessa Joulun avajaiset
  • Tehtaanmyymälässä vieraileville ryhmille Jokipiin Pellava tarjoaa tehdasvierailumahdollisuuden ennakkovarauksesta.

Yhteystiedot, tehtaanmyymälä

Pellavatehtaantie 35
61280 Jokipii, Jalasjärvi
(opastus 3-tieltä, Jalasjärveltä n. 7 km Kurikan suuntaan)
p. 010 839 4516
info(a)jokipiinpellava.fi

Aukiolo kesällä: ma-pe 8-17, la 10-14 (www)

Jokipiin Pellavan kotisivut ja verkkokauppa: www
Jokipiin Pellava Facebookissa ja Instagramissa

Lisätietoa Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälän aukioloajoista ja palveluista: www
Kesän 2018 artikkeliimme pääset tästä: www

Tehdasteollisuus syntyi Jokipiihin, nykyisen Kurikan Jalasjärvelle, yli sata vuotta sitten. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä Kurikan Jalasjärvellä on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.