”Ahdistavaa ja käsittämätöntä – näin voit auttaa” – haastattelimme seikkailukohteita Rushia ja Suomen Tivolia

Julkaistu:

02.04.2020
| Kirjoittanut:

Trampoliinipuisto Rushin yrittäjä Mikko Vihersalo toivoo ihmisten ostavan lahjakortteja. jotta edes pieni myynnin vire pysyisi yllä. Kuva: Rush Helsinki

Koronapandemia lyö Suomen isoimpia seikkailukohteita todella rankasti, koska kohteet joudutaan pitämään suljettuina. Tänä keväänä paras lahja lapselle tai teinille on lahjakortti näihin kohteisiin.

Kivaa Tekemistä -palvelun idea on ollut alusta saakka, vuodesta 2013, tuoda esiin Suomen upeita elämys- ja käyntikohteita, putiikkeja, lomakeskuksia ja luontoa – kivaa tekemistä siis -, jotta ihmisillä olisi kivempaa ja terveellisempää.

Nyt iso osa ns. Tähtikohteistamme eli asiakkaistamme kärsii koronavirustilanteesta ja sen aiheuttamista rajoitustoimista todella rankasti. Tuloja ei ole tai ne ovat pienentyneet radikaalisti, yrittäjät eivät saa korvausta työstään ja lisäksi pitäisi huolehtia henkilöstön hyvinvoinnista, palkoista ja vuokra- ja muista kuluista.

Nyt kohteet joutuvat lomauttamaan ihmisiä ja neuvottelemaan vuokraisäntien ja rahoittajien kanssa tilanteesta selviämiseksi.

(Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.)

🔸🔸

MAINOS – Paras tapa tukea seikkailukohteita on ostaa lahjakortti tai ennakkolippu nyt suljettuna olevaan kohteeseen. Se on myös mainio synttäri- tai valmistujaislahja! 🎁 Tähtikohteidemme verkkokauppoja:

 • Rush Helsinki (www) – lahjakortin osto vaiheessa 2, voimassa vuoden ostopäivästä
 • Suomen Tivoli (www) – mobiililippuja ja rannekkeita ennakkoon, liput eivät vanhene jos ne mobiilissa säilyvät!
 • Megazone -laserseikkailu ja Prison Island -vankilasaari, Helsinki, Vantaa, Tampere, Jyväskylä (www) *
 • Seikkailupuisto Huippu ja Seikkailugolf Huippu, Espoo (www) – lahjaliput voimassa lokakuun 2020 loppuun
 • Talma Ski ja Talma Active Park, Sipoo (www) – lahjakortit lumelle ja kesäseikkailu-/kiipeilypuistoon.
 • Flamingo Spa, Vantaa (www) – liput ja lahjakortit verkosta suoraan sähköpostiisi.

🔸🔸

Rushin Mikko Vihersalo: Todella totaaliset vaikutukset meidän alalla

Vierailimme viime syksynä Pohjoismaiden suurimmassa trampoliinipuistossa Rushissa Helsingin Pitäjänmäessä.

Lapset tykkäsivät ja haluaisivat uudestaan. Myös minusta oli kiva pomppia ja myös venytellä ja harjoitella permonnalla joitakin vanhoja voimistelutaitoja. 🙆‍♂

Rushin yrittäjä, entinen hävittäjälentäjä Mikko Vihersalo kertoi syksyllä, kuinka Rush on paljon muutakin kuin liikuntapaikka; se on nuorten kohtaamispaikka. Ote jutustamme marraskuulta:

Silloin tällöin Rush järjestää Night at Rush -tapahtumia, jossa nukutaan trampoilla yön yli. Seuraava Night at Rush järjestetään pe 22.11. – vieraina Tiktok-tähdet. Mikko muistuttaa, että monesti 13-15-vuotiaana lapset ja nuoret jäävät vaille liikuntaharrastuksia ja Rush haluaa osaltaan tarjota tähän ratkaisun. Samalla Rush on nuorille kiva liikunnallinen paikka tutustua toisiinsa ja pitää hauskaa sukupuoleen katsomatta.

Toisin sanoan monet seikkailukohteet, kuten vaikka Rush, Megazone ja Prison Island, tarjoavat nuorille kivaa tekemistä valvotuissa olosuhteissa mutta rennosti. Ne ovat vaihtoehto kaupungissa ja netissä notkumiselle.

Teini-ikäiset alkavat rakentaa myös omaa elämäänsä kohtaamalla toisia samanhenkisiä erilaisissa paikoissa. Perinteisten urheiluharrastusten ja koulunkäynnin ohella elämyskohteiden merkitys on siis paljon muutakin kuin liikuntaa ja hauskanpitoa.

Mikko kirjoitti tilannearvion ja terveiset ihmisille Rushin some-päivityksessä 18.3. (FB ja IG): ”Toivon sinun ja perheesi olevan terveinä ja kunnossa näinä käsittämättömiltä tuntuvina koronavirusaikoina…”

Nyt hän kommentoi meille näin:

Todella totaaliset vaikutukset on kyllä meidän alalla. Ja ne realisoituivat erittäin varhain, koska ollaan tällainen lähikontakti-ihmisjoukko -toimija.

Tietysti toivon että asiakkaat ja kumppanit eivät unohtaisi meitä nyt, vaikka olemme totaalisesti suljettu. Pyrimme avaamaan heti kun mahdollista normaalitilan saavuttua. Voit ostaa verkkokaupasta lahjakortteja.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan kotimaisia peflettejä ja keittiöpyyhkeitä ale-hintaan alennuskoodilla ”ALE2020”. Klikkaa tästä.

🔸🔸

Lulu Sariola ja miehensä Thomas Mattsson huolehtivat Suomen Tivolin kiertuekesästä henkilökuntineen, kuva Järvenpään koleasta avauksesta 2017. KivaaTekemistä.fi

Lulu Sariola: Pysykää kotona että korona saadaan pian kuriin

Suomen suurin kiertävä tivoli Suomen Tivoli aloitti toimintansa 1888. Johan Abraham Walfrid Grönroos pystytti Sariolan suvun ensimmäisen tivolin Ylikeravan asemakylään kesällä 1888. 🎯

Kirjoitimme tivolihistoriasta artikkelissamme 2015, ote:

J.A.W. Grönroosin poika Johan Adolf Fredrik eli Jaffu, joka muutti nimensä Sariolaksi, oli kotimaisen tivolitoiminnan edelläkävijä ja kinokuningas.

Sittemmin Sariolan tivoli on jakaantunut saman suvun kahden eri sukuhaaran tivoleiksi: Suomen Tivoliksi ja Tivoli Sariolaksi. Molemmat kiertävät Suomea ja viihdyttävät ihmisiä eri paikkakunnilla.

Viime vuosien Tähtikohteemme Suomen Tivolin vetäjänä toimii Lulu Sariola, joka on tivolinjohtaja viidennessä polvessa. Tunnelmat ovat jo sota-aikanakin miehiä rintamalla viihdyttäneessä tivolissa nyt matalat, Lulu Sariola kertoo:

Kiertueelle lähtö viivästyy. Tunnelma on ahdistunut ja epätietoinen. Toimenpiteitä rahoituksen varmistamiseksi on myös tehty.

Tulemme väkisin sen eteen, että henkilökunta on lomautettava, jos kiertue ei pääse pian alkamaan.

Onneksi Suomen Tivoli suunnittelee lisäkiertuetta syys- ja lokakuulle. Se on tärkeää ja toivoa herättävää. Viiden polven tivoliyrittäjä Sariola kertoo myös toiveestaan ihmisille ja Suomen Tivolin tärkeistä vastuullisuustoimista koronaviruksen vuoksi:

Pysykää nyt kotona, että korona saadaan pian kuriin. Jos pääsemme kiertueelle, niin toivottavasti uskallatte tulla hurvittelemaan. Tivolialueella kaikissa myyntipisteissä on käsidesiä tarjolla. Wc-tiloissa on saippuaa ja tilojen puhdistusta on lisätty, työntekijät pyyhkivät laitteiden turvakaaria ja muita kosketuspintoja desinfiointiaineella. Työntekijät jäävät myös matalalla kynnyksellä pois töistä, jos mitä tahansa flunssan oireita ilmenee.

Rinnekeskus Talma Sipoossa keksi jatkaa herkullisten thai- ja muiden ruoka-annosten tarjontaa take away:nä ja kotiinkuljetuksin, vaikka joutui sulkemaan rinteensä keskellä sesonkia. Kuva: Talma Ski

Talma keksi uutta!

On tosi kiva huomata, että vaikka Sipoon monivuotinen Tähtikohteemme Talma Ski (kesällä Talma Active Park) kärsi huonosta lumitalvesta ja päätyi hienoilla kevättalven keleillä sulkemaan koronan vuoksi rinteensä reilu viikko sitten, keksii myös uutta.

Talman nuoremman polven yrittäjä Jani Pihlajaniemi kertoi meille pari vuotta sitten, että he palkkasivat rinneravintolaansa thairuuan ammattilaisen Meenan Porvoosta.

Annokset ovat tosi maukkaita – testattu on (!) – ja nyt niitä saa la 4.4. saakka myös noudettuna ja kotiinkuljetuksella niin Talman alueelle, Martinkylään, Nikkilään kuin Keravalle!

Ks. tarkemmin Talman kotisivuilta.

Lopuksi, minusta on hienoa kun monien ravintoloiden ja myös muiden kohteiden vuokranantajat ovat tässä poikkeustilanteessa tulleet vuokralaisiaan vastaan – ei pelkästään maksuaikajärjestelyin vaan kriisiajan vuokranalennusten tai perimättä jättämisen muodossa.

Monilla kohteilla vuokra on iso kustannuserä ja on myös vuokraisännän etu, jos kohde pysyy elinkelpoisena koronan yli. Pandemia ei ole normaali liiketoimintariski.

Nämä ovat yhteiset talkoot, joihin kaikkien pitää osallistua, jotta ihmisillä olisi kivaa tekemistä jatkossakin.

Selkeitä liikehuoneistojen vuokranalennuksia tai perimättä jättämisiä ovat uutisten ja some-keskustelun perusteella antaneet tai antamassa vuokralaisilleen (kuten ravintoloille tai muille pienyrityksille) monet pienet yksityiset vuokrantantajat mutta myös isoista toimijoista ainakin Helsingin kaupunki, Senaatti-kiinteistöt, PAM-liitto, Ilmarinen, Sponda, Varma ja Elo.

Selkeällä vastaantulolla vuokranantajat nostavat vastuullisuus-mielikuvaansa pitkälle tulevaisuuteen. 👍

🔸🔸

MAINOS – Paras tapa tukea seikkailukohteita on ostaa lahjakortti tai ennakkolippu nyt suljettuna olevaan kohteeseen. Se on myös mainio synttäri- tai valmistujaislahja! 🎁 Tähtikohteidemme verkkokauppoja:

 • Rush Helsinki (www) – lahjakortin osto vaiheessa 2, voimassa vuoden ostopäivästä
 • Suomen Tivoli (www) – mobiililippuja ja rannekkeita ennakkoon, liput eivät vanhene jos ne mobiilissa säilyvät!
 • Megazone -laserseikkailu ja Prison Island -vankilasaari, Helsinki, Vantaa, Tampere, Jyväskylä (www) *
 • Seikkailupuisto Huippu ja Seikkailugolf Huippu, Espoo (www) – lahjaliput voimassa lokakuun 2020 loppuun
 • Talma Ski ja Talma Active Park, Sipoo (www) – lahjakortit lumelle ja kesäseikkailu-/kiipeilypuistoon.
 • Flamingo Spa, Vantaa (www) – liput ja lahjakortit verkosta suoraan sähköpostiisi.

*) Verkkokaupan arvolla ladatut Megazone-lahjakortit käyvät Megazone Hki, Vantaa, Tre, Jkl. Verkkokaupan pelikertoja voi käyttää vain Hgin ja Vantaan toimipisteissä. Prison Island –lahjakortit käyvät kaikissa Suomen Prison Islandeissa (Hki, Vantaa, Tre, Jkl). Tulosta pdf-lahjakortti ja ota mukaasi tullessasi. Voit näyttää lipun viivakoodin kassalla myös älypuhelimestasi. Lahjakortit voimassa 12 kk ostopäivästä.

🔸🔸

Jutussa mainitut kohteet ovat KivaaTekekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

🔸🔸

🔸🔸

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.

2 thoughts on “”Ahdistavaa ja käsittämätöntä – näin voit auttaa” – haastattelimme seikkailukohteita Rushia ja Suomen Tivolia

 1. Ira

  Pelottaa vaan, jos paikka meneekin nurin kokonaan, saako niitä lahjakorttirahoja takaisin?

 2. Henri Elo Artikkelin kirjoittaja

  Kiitos Ira hyvästä näkökulmasta. Lahjakortti on pieni hinta antajalle, mutta iso ilo saajalle ja tärkeä tuki kohteelle.

  Jos kohde lopettaisi kokonaan toimintansa, etkä saisi hyvitystä lahjakortista, niin minä ainakin yritän auttaa asiassa, jos lahjakortti on hankittu meidän kampanjan perusteella. Voidaan yrittää järjestää esimerkiksi niin, että pääsisit seikkailemaan johonkin toiseen kohteeseen. Onneksi monet osapuolet ovat myös ymmärtäväisiä koronakriisissä. Kohteet ovat joutuneet lomauttamaan henkilöstöä, jolloin ne säästävät palkkakustannuksissa (koska tulojakaan ei ole) ja kuten jutussa kirjoitin, myös vuokranantajat ovat olleet yleisellä tasolla valmiita neuvottelemaan väliaikaisista vuokran perimättä jättämisistä.

  Nyt mitataan myös vastuulliset sidosryhmät ja sidosryhmäarvot pitkälle tulevaisuuteen.

  Ensimmäisiä vuokranantajia, jotka tulivat esim. ravintoloita vastaan vuokrissa merkittävästi jättämällä esim. huhti-toukokuun vuokrat perimättä, olivat pienet yksityiset vuokranantajat (yritykset tai yksityishenkilöt) sekä mm. Helsingin kaupunki, Senaatti-kiinteistöt ja PAM-liitto. Näitä seurasivat ainakin ravintoloiden osalta onneksi useimmat isot suomalaiset eläkeyhtiöt, jotka ovat myös merkittäviä vuokranantajia. Myös muiden koronasta kärsivien yritysten osalta on ilmoitettu joustavuudesta tai perimättä jättämisestä.

  Vuokralaisen näkökulmasta maksuajan pidentäminen on vain ongelman lykkäystä ja vuokranantajan ahneutta, toki parempi kuin ei mitään. Näihin talkoisiin pitää kaikkien osallistua, joilla siihen vain on vähänkään mahdollisuus – mukaan lukien KivaaTekemistä.fi -palvelu.

  yst.
  Henri / KivaaTekemistä.fi

Kommentointi on suljettu.