Vieraskynä: Jos jokin ei toimi, kokeile jotain muuta!

Julkaistu:

21.10.2014
| Kirjoittanut:

lintuja

Maaretta Tukiainen: Inspiraatiota elämään!

On päiviä, jolloin kaikki on tylsää. Sää on tylsä, ihmiset ovat tylsiä, koko elämä tuntuu jostain syystä tylsältä. Missä vika?

Yleensä vika on todella helppo löytää. Se on huono sää, ärsyttävät ihmiset tai kurja elämäntilanne. Aina löytyy hyvä syy siihen miksi on tylsää. Siis itsemme ulkopuolinen syy. Useimmissa tapauksissa todellinen syy tylsyyteen löytyy kuitenkin lähempää: itsestämme.


Lapsi lumoutuu

Muistele hetki aikaa kun olit lapsi. Mikä sinua innosti? Mikä sai ajan pysähtymään? Mitä halusit tehdä aina vaan uudestaan ja uudestaan?

Karuselli

Meillä kaikilla on asioita joiden tekemisestä nautimme. Tai siis olemme joskus osanneet nauttia. Jostain syystä iän myötä monet näistä asioista kuitenkin unohtuvat.

Alamme uskoa, että hauskojen asioiden tekeminen on jotenkin väärin. Että meidän pitäisi kasvaa aikuisiksi ja tehdä sitä mitä muutkin. Opiskella, hankkia hyvä työpaikka, ottaa asuntolainaa. Sanalla sanoen: asettua kunnon kansalaisen elämään.

Tämä voi kuitenkin olla virhe. Ainakin jos elämästämme sen myötä katoaa inspiraatio.


kaffekoppor

Inspiraatio ravistelee

Jos kaikki tuntuu harmaalta eikä mikään kiinnosta, olemme luultavasti lopettaneet tekemästä sitä mikä meitä eniten inspiroi.

Inspiraatiolla on valtava voima. Se saa meidät valvomaan pikkutunneille asti ja nousemaan virkeinä lyhyeksi jääneen yön jälkeen. Se saa meidät paneutumaan, keskittymään ja priorisoimaan. Jättämään jotain hyvin tärkeää tekemättä, koska se mikä meitä inspiroi, on vielä tärkeämpää.

Mikä on inspiraatiossa piilevä voima?

Inspiraatio on tila, jossa näemme asiat uudessa valossa. Näkökulma muuttuu. Oivallamme jotain arvokasta. Kenties havaitsemme jotain hyvin eri tavalla kuin ennen.

Inspiraation voima piilee siinä, että se ravistelee irti totutusta. Inspiraatio saa tarkastelemaan tilannetta tuoreella tavalla. Se nostaa meidät irti siltä tasolta jolla yleensä olemme ja tarjoaa toisenlaisen tavan tehdä, tuntea ja oivaltaa.


Ota ilo vakavasti

Maailmanpyora

Joskus inspiraatio katoaa siksi, ettemme enää tunne itseämme. Emme jostain syystä tiedä, mikä meitä inspiroi.

Se voi johtua siitä, että olemme etääntyneet liian kauas siitä lapsesta, joka joskus olimme. Olemme kenties kadottaneet ilon. Jos tahdot löytää ilon takaisin, minulla on sinulle ehdotus. Ota inspiraatio vakavasti. Ala etsiä sitä mikä lapsena lumosi ja ryhdy tekemään sitä.

Inspiraation herättelyyn on olemassa lukuisia menetelmiä. Voit alkaa kirjoittaa aamusivuja, kuten Julia Cameron opastaa kirjassaan Tie luovuuteen.

Käytännössä se tarkoittaa, että heti herättyäsi kirjoitat kolme sivua mitä ikinä mieleesi tulee. Ja seuraavana päivänä teet saman. Ja sitä seuraavana.

Kun sitten myöhemmin tutkit tekstejäsi, saat selville monia asioita. Itsetuntemuksesi lisääntyy. Alat oivaltaa paremmin mistä pidät ja mistä et. Voit myös tehdä erilaisia itsetuntemustestejä.


Oman elämäsi tutkijaksi

Tai sitten voit suhtautua omaan elämääsi niin kuin tutkija. Kokeile ja testaa kaikkea mitä et ole pitkään aikaan tehnyt. Kokeile jotain mitä joku ehdottaa. Kokeile jotain mikä pelottaa. Tee mitä tahansa, kunhan kokeilet jotain uutta.

Kokeileminen antaa uutta tietoa. Tämä taas auttaa hahmottamaan vahvuuksia. Henkiseen kasvuun tähtäävässä NLP-menetelmässä (NLP = Neuro Linguistic Programming) ihmistä kehotetaan yksinkertaisesti tekemään toisin kuin ennen.

Jos jokin ei toimi, kokeile jotain muuta.”
Harvinaisen inspiroiva ohje!


Treffit itsesi kanssa

Jos haluat löytää lisää inspiraatiota elämääsi, tässä yksinkertainen ohje:

1. Tee lista asioista, joiden tekemisestä lapsena nautit.
2. Varaa kalenteristasi joka viikolta kaksi tuntia omaa aikaa. Vie tällöin itsesi treffeille itsesi kanssa.
3. Kokeile treffeillä jotakin listalla olevaa asiaa.
4. Kirjoita parilla sanalla ylös omat tuntemuksesi treffien jälkeen.
5. Kun löydät listalta jonkin asian, joka saa sinut todella haltioitumaan, varaa sen tekemiseen jatkossa säännöllisesti aikaa.
6. Jaa oivalluksesi läheisillesi ja heitä sama haaste heille.
7. Vie läheisesi treffeille tekemään yhdessä sinun kanssasi sitä, mikä sinua inspiroi.
8. Postaa Facebookiin, Twitteriin, Instagramiin tai muuhun suosikkimediaasi kuva siitä mitä teit tai oivallus jonka sait ja lisää siihen aihetunniste #inspiredby.

Maaretta Tukiainen

Maaretta Tukiainen


Tutustu Maarettaan

Maaretta Tukiainen on kirjailija, valmentaja ja muotoilija, joka inspiroituu siitä kun saa muut inspiroitumaan.

Hän vie itsensä treffeille muun muassa metsään, elokuviin, taidenäyttelyihin ja ajattelua kehittäville kursseille sekä eksyy hassuihin pikkuputiikkeihin, joista ei ole kuullut mitään. Lisäksi hän kirjoittaa ja lukee joka päivä.

Tavoitat Maaretan Twitteristä nimellä @Maaretta ja Instagramista nimellä Maaru. Maaretta löytyy myös Facebookista. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen maaretta.tukiainen(at)moodit.fi.Maaretta Tukiainen: Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi

Maaretta Tukiainen: Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi

Kirja todellisen itsensä löytämisestä

Maaretan uusin kirja Egosta fantasmagoon – Tie karismaattiseen itseesi (Talentum, 2013) on tarinavetoinen opas, jonka avulla kuka tahansa voi tutustua itseensä uudesta näkökulmasta. Kirja sisältää karismatestin, inspiroivia esimerkkejä sekä itsetuntemusta lisääviä harjoituksia.

Kirjaa saa sekä hyvin varustelluista kirjakaupoista että verkkokaupasta.

Maaretta Tukiainen on KivaaTekemistä.fi -palvelun yhteistyökumppani.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.