Tyykipuoti Keravalla täyttää 40 vuotta – haastattelimme Leenaa ja Ninaa!

Julkaistu:

21.03.2020
| Kirjoittanut:

Nina Sarin-Seliverstov ja äitinsä Leena Sarin ovat hoitaneet keravalaista Tyykipuoti-kangaskauppaa tiimeineen 1980-luvulta lähtien. Kuva: KivaaTekemista.fi

Olipa hieno käydä maaliskuun alkupuolella todella perinteikkäässä kangas- ja ompelutarvikekaupassa keskellä Keravan keskustaa osoitteessa Kauppakaari 1. Tyykipuoti sijaitsee vanhassa Anttilan kiinteistössä, ”kivenheitto” Prismalta kävelykatua Tuusulan suuntaan!

Tyykipuoti tulee ruosinkielen sanasta ’tygbutik’, kangaskauppa. Pitkän linjan tekstiilialan yrittäjä Leena Sarin kertoo minulle tarinan siitä, kuinka Tyykipuoti sai alkunsa.

Keravalla oli vuonna 1980 kaksi kangaskauppaa. Niistä se vähän kalliimpi lopetti toimintansa. Eräs rouva piti sitä ja kun liike lopetti, Leena päätti tarttua tuumasta toimeen.

”Olin kova tekemään käsillä kaikkea jo silloin. Rouvalta sitten ostettiin se kauppa eli käytännössä tukkutietoa, vaaka ja jämävarasto omaan tarpeeseen. Siitä se lähti.”

Alkuvuosina kaupassa oli Leenan lisäksi kaksi muutakin omistajaa. Nykyinen tiimi on ollut tosi pitkäaikainen, sillä Leenan oma tytär Nina Sarin-Seliverstov on hoitanut liikettä äitinsä rinnalla vuodesta 1986 ja ulkopuolinen työntekijä Katriina Manninenkin jo 20 vuotta. Huhtikuussa Tyykipuoti täyttää 40 vuotta. Onnea! 🎉

Katriina ja Nina palvelevat asiakkaitaan Tyykipuodisssa Keravan keskustassa. Kuva. KivaaTekemista.fi

Tyykipuodissa huomaa, kuinka asiakasta ei jätetä yksin, vaan hän saa apua kankaan tai ompelutarvikkeen valinnassa. Leena on ilahtunut siitä, kun ihmisten innostus kädentaitoihin on lisääntynyt.

”Myös nuoret ovat kiinnostuneita. Joskus isät tulevat tyttäriensä kanssa hankkimaan keppihevostarvkkeita.”

Leenan kanssa rupatellessa saa monta hyvää neuvoa. ”Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Määrä ei tuo onnea. Jokainen asiakas on yhtä tärkeä.”

Nämä voisivat olla minkä tahansa ison vaateyrityksen vastuullisuusarvoja tänä päivänä, mutta ne ovat olleet Tyykipuodin arvoja jo vuosikymmeniä.

Kaikki tyykipuotilaiset ovat myös itse innokkaita ompelemaan, mutta Tyykipuoti ei suoraan tarjoa ompelupalvelua, vinkkejä ompelijoista kyllä sekä neuvoja omatoimiseen käsillä tekemiseen.

Niin Nina kuin Leena ovat tehneet kuvissa näkyvät paitansa itse!

Nina teki aikanaan juhla- ja jakkupukuja, nykyään simppelimpiä paitoja. Hän on tehnyt vaatteita 12-vuotiaasta.

Samoin Leena on ollut aina kova tekemään käsillä ja siksipä hänestä on tullutkin ”kangaskaupan täti”. 😊 Leena teki aikanaan lapsille lastenvaatteet.

Monenmoisia kankaita vaikkapa verhoihin, myös tuplaleveyttä 280 cm saatavilla. Kuva: KivaaTekemista.fi

Tyykipuoti on aina satsannut näyteikkunaansa. Sitä ovat viime aikoina hoitaneet niin Nina kuin Katriina. Kun astutaan sisälle liikkeeseen, niin kankaita löytyy todella moneen lähtöön.

Esimerkiksi trikoot ovat olleet suosittuja, Nina kertoo. Tyykipuodin kotisivuilta ja Facebookista selviää tarkemmin tietoa kankaista: Trikoossa on puuvillaa, viskoosia ja synteettisiä kuituja, elastaanilla ja ilman. Lisäksi tarjolla on mm. fleece-, college- ja trikoosamettikankaita sekä villaa sisältäviä neuloksia.

Huonekalukankaita, juhlakankaita, luonnon materiaaleja kuten puuvillaa, villaa ja pellavaa, kierrätysmateriaaleja. Ompelulankoja, vetoketjuja, pitsejä, nappeja, nauhoja, neppareita, solkia, painonappeja – ja heijastimia!

Tyykipuoti satsaa laatuun, valikoimaan ja palveluun. Ninalla ja Katriinalla on yo-pohjainen vaatetusalan koulutus. Henkilökunta antaa vinkkejä materiaaleista, kankaiden pesusta ja hoidosta.

Vanhan ajan vaaka ja kaikenlaista pientä kivaa, upeita eläinaiheisia kankaita vaikkapa lastenhuoneeseen. Leena esittelee heijastimia, ja oikealla alhaalla lisää kankaita. 😊 Kuvat: KivaaTekemista.fi

Entä mistä kannattaa aloittaa?

”Kannattaa aloittaa luonnonmateriaalilla, kuten puuvillalla. Kun onnistuu pipossa tai penaalissa, voi siirtyä seuraavaan”, Nina ja Leena rohkaisevat.

Ihmiset kokevat onnistumisen elämyksiä. Paidankin voi tehdä tosi helpolla kaavalla niin, että saumoja on vain rajallinen määrä, ja siitä tulee hyvä! Leena näyttää esimerkin paidan saumoista. 👕

Ihmiset yllättyvät positiivisesti omista taidoistaan. Nina haluaa usein antaa lahjaksi jotain itse tehtyä. Silloin niissä on enemmän tunnetta.

Liikkeestä löytyy kaikenlaista kivaa ja vaikka ideoita. Katriina muistuttaa, että kankaista voi tehdä mitä vaan! Kuva: KivaaTekemista.fi

Ninan mielestä työssä on parasta se, kun yksikään päivä ei ole samanlainen.

”Tämä on luovaa, positiivista ja asiakkaat ovat mukavia.” 😊

Tyykipuoti kuuluu niihin tekstiilisalan pienliikkeisiin, jotka ovat Suomessa katoava luonnonvara. Ihmiset kuitenkin arvostavat käsityötä ja itse tehtyä. Toivottavasti 40-vuotiaan Tyykipuodin tarmokas yrittäminen jatkuu pitkälle tulevaisuuteen!

Tiesitkö tätä?

  • Luotettava ompelukonekauppias ja -huoltaja vierailee Tyykipuodissa noin kuukauden välein. Seuraa Tyykipuodin somesta tai kysy liikkeestä, milloin hän saapuu seuraavan kerran.
  • Tyykipuoti on ensimmäinen liike Suomessa, jossa järjestettiin rintaliivikursseja n. 20 vuotta sitten, kouluttajana Petri Vahtera, nykyinen Vantaan aikuisopiston rehtori.

🔸🔸

TYYKIPUOTI ✨ (kotisivut)

Kauppakaari 1 (kävelykadulla), Kerava

Myymälä on avoinna ma-pe 10-17.30 ja la 10-13. (su suljettu)
Tyykipuoti Facebookissa (www) ja Instagramissa (www)

info(a)tyykipuoti.fi
p. 050 434 8010

Muistathan koronatilanteen vuoksi asioida liikkeessä vain terveenä ja noudattaa hyvää yskimis- ja käsihygieniaa.

Sinua palvellaan Tyykipuodissa. 😊 Kuva: KivaaTekemista.fi

🔸🔸

Tyykipuoti on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.