Suomen suurin LEGO-tapahtuma Vantaalla 23.-24.9.2017 – Kivaa Tekemistä vieraili!

Julkaistu:

23.09.2017
| Kirjoittanut:

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä vieraili jälleen joka syksyn odotetussa, perinteisessä Pii Poon LEGO-rakennustapahtumassa pääkaupunkiseudulla. Se on LEGO-erikoistapahtumista Suomen suurin laatuaan.

Tällä kertaa tämä perheiden ja legoharrastajien suosima tapahtuma järjestetään Vantaan Myyrmäen Energia Areenalla, Rajatorpantie 23, nyt viikonloppuna 23.-24.9.2017.

Fasiliteetit vaikuttivat jopa viime vuoden Espoon tapahtumaa paremmilta, sillä parkkitilaa oli paremmin ja myös rakennustilaa omien legoluomusten rakenteluun on enemmän.

Etualalle rakentuu LEGO-Suomi, oikealla rakentelupöytiä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pii Poo on Ilmajoelta lähtöisin oleva LEGO-alan perheyritys, jolla on LEGO-kaupat Helsingin Albertinkadulla ja Ilmajoella sekä verkkokauppa. Pii Poon rakennustapahtuman järjestäjiin kuuluva Timo Ranto kertoi meille, että näytteilleasettajia on ennätysmäärä, noin 50, ja rakennusalueen lukuisissa isoissa pöydissä on tuplamäärä legoja aiempaan verrattuna.

Lippu tapahtumaan ottaa opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja alla 15-vuotiailta 8 euroa, aikuisilta 12 euroa ja perhelippu 30 euroa (2 aikuista ja lapset).

Pii Poon Timo Ranto ottaa vastaan teoksen, jossa LEGO-ukkelit jonottavat vessaan. Teoksessa myös timanttien ihailemispaikka. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Näkemistä taatusti on ja tapahtuma ei ole viime vuoden kopio! Tapahtuma on värikäs ja jonkin verran kansainvälinen, kun ihmisillä on monia erilaisia taustoja. Tapahtumassa kuulee eri kieliä, mutta silti suurin osa osaa myös suomea. Tunnelma on leppoisa ja kiukuttelevia lapsia ei juurikaan näkynyt, mikä oli pienoinen ihme!

Tutustuimme aluksi Viikissä asuvien Pavelin ja poikansa Alekon legorakennelmiin. Kaksi niistä oli heidän itse kehittämäänsä, muut olivat LEGOn valmismalleja.

Pavelin mielestä kivointa on, kun saa käyttää mielikuvitusta ja kehittää uutta. Alekon, 8v, mielestä kivointa on rakentaminen. He olivat vierailleet viime vuoden Espoon tapahtumassa ja nyt innostuivat osallistumaan näytteilleasettajina.

Pavel ja Aleko harrastavat legoja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uutta: 100-vuotias LEGO-Suomi!

Rakentaminen on se juttu! Sinne meidänkin lapset, Eetu 6v ja Aada 10v, halusivat. Tänä vuonna kukin rakennelma muodostaa lauantain aikana ison Suomen muotoisen alueen, johon Pii Poon henkilökunta ja talkoolaiset sijoittelevat luomuksia.

Sunnuntaina LEGO-Suomea voi ihailla ja rakentaminen jatkuu toiselle alueelle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Oli kiva huomata, että LEGO-Suomi -alueeseen oli satsattu. Se näytti upealta ja junatkin oli viritetty kulkemaan pitkin kotoista Suomea raiteilla puksuttaen.

Tutustuimme näytteillasettajista myös LEGO-konkariin Janne Puistoon Vihdistä. Jannella on tapahtumassa isohko näyttelyalue, josta voi bongata LEGOn Futuron, Classics Space ja Unitron -teoksia. Uutta on tänä vuonna sinivalkosävyinen avaruusteemainen junaratateos, jossa on yhdistetty Futuron ja Unitron -sarjoja.

Janne on todennäköisesti se, jolta löytyy eniten 80-90-lukujen avaruus- ja ritarilegoja Suomessa. Hän on ollut mukana Pii Poon jokaisessa tapahtumassa vuodesta 2009 lähtien pois lukien vuosi 2013.

Kokenut LEGO-harrastaja Janne Puisto alkoi harrastaa legoja, kun muut hukkasivat niitä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pii Poo Helsingin vetäjä ja toimitusjohtaja Tuomo Ranto, Timon isoveli, kertoi, että Pii Poo satsaa jatkossa yhä enemmän tapahtumiin. Hän vinkkasi meille First Lego League -osastosta sekä Palikkatakomosta, joka on aktiivisimpien legoharrastajien yhdistys.

Pii Poon Tuomo Ranto on tyytyväinen uuteen tapahtumapaikkaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Palikkatakomon osastolta hallin oikeasta takakulmasta löytyy taitavimmat rakentajat ja legotietoutta. Kävimme ihailemassa Ville Vanhatalon viimeisten parin viikon aikana rakentamaa Mediocre Ball Contraption -teosta (MBC), joka on kehittyneempi versio ”lottopallokoneesta”.

Minkä värinen pallo voittaa kisan? Oikealla selin laitteen kehittäjä Ville Vanhatalo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

”MBC on kevyempi muoto GBC:stä (Great Ball Contraption). MBC:ssä radan osuuksissa on käytetty paljon vapaata pudotusta ja vierimistä satunnaisten moottorien avustuksella. MBC on allekirjoittaneen tätä tapahtumaa varten hätäpäissään keksimä termi.” 🙂

Elena ja Maxim, 6v, Espoosta. Maxim pitää LEGO-autoista ja niiden rakentelusta. Myös Palikkatakomon pallorata kiinnosti! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mikä ihme First Lego League?

Pii Poon LEGO-rakennustapahtuman opetuksellisinta antia on Palikkatakomon viereinen First LEGO League (FLL) -osasto, jossa oli esillä 5-luokkalaisten koululaisten vedenpuhdistukseen keskittyvä robottikisa ja tiedeprojekti.

Kyseessä on maailmanlaajuinen opetuksellinen ohjelma, johon esimerkiksi viime vuonna osallistuivat kaikki Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 5-luokkalaiset.

Kunakin vuonna on eri, usein ympäristöön liittyvä, teema, jossa ratkotaan isoja haasteita. Ohjelma koostuu ensinnäkin robottikisasta, jossa koululaisten tehtävä on ohjelmoida robotti, joka ratkaisee teemaan liittyvän ongelman legoradalla.

Tämän lisäksi monialainen, oppiaineet ylittävä ohjelma käsittää tiedeprojektin ja vuorovaikutus- ja työelämätaitojen opettelua. Teemaa esittelivät meille sekä koululaiset että Robotiikka- ja tiedekasvatus ry:n puheenjohtaja, automaatioinsinööri Pekka Pihola ja saman yhdistyksen sihteeri, teknisen työn opettaja Tuomo Einiö Suomalaisesta Yhteiskoulusta.

Pekka Pihola. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pihola toi FLL:n Suomeen kolmisen vuotta sitten yhdessä Markku Leinon kanssa. Pihola kertoi, että takana on noin 80 promotilaisuutta (mukaan lukien Pii Poon tapahtumat). Hän näkee teemalla paitsi opetuksellisen myös kansantaloudellisen merkityksen.

Pihola kertoi esimerkin koululaisesta, joka ratkoi jäteongelmaa tulivuoren avulla. Aikuinen ei välttämättä tule ajatelleeksi tarpeeksi laaja-alaisesti, koska tulivuoria sijaitsee harvassa.

LEGO-akvaariosta löytyy myös aarre! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kauppa, hyvä ruoka ja LEGO-maskotit piste i:n päällä!

Lasten lemppareita olivat tänä vuonna oma rakentaminen sekä Energia Areenan kahvila-ravintolan maukas, kohtuuhintainen buffet-pöytä salaatin, ranskalaisten ja lihapullakastikkeen kera.

Aadan lempiteoksia olivat LEGO-kaupunki punaisine, sinisine ja liloine pilvenpiirtäjineen sekä akvaario. Eetu piti samoista teoksista ja pääsi tapaamaan Kai Ninjagoa. Tarttuipa meille Pii Poon messukaupastakin kotiin viemistä!

Tapahtumassa on myös Dublo-rakentelualue perheen pienimmille. Kaikkiaan tapahtuman järjestelyt vaikuttivat onnistuneilta, kiitos osaltaan vapaaehtoisten. Tapahtuma jatkuu sunnuntaina 24.9.17 klo 10-16.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuvat: Sari Särkijärvi, Henri Elo

Pii Poon LEGO-rakennustapahtuma on KivaaTekemistä.fi-palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.