Soukaisten Rustholli – majoitusta suurella sydämellä Vanhan Rauman lähellä!

Julkaistu:

22.05.2018
| Kirjoittanut:

Soukaisten Rusthollin kaunis päärakennus paistattelee ilta-auringon valossa. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Jo ajomatka läpi kauniin maalaismaiseman saa mielen kohoamaan. Päivän kiireet unohtuvat katsellessa ohi vilahtavia hevosia sekä lampaita. Ei uskoisi, että ollaan vain lyhyen matkan päässä Rauman keskustasta!

Vuodesta 2016 lähtien majoituskohteena toiminut Soukaisten Rustholli sijaitsee Soukaisten kylässä, Rauman Vasaraisilla. Majoitusta tilalla on läpi vuoden ja unelmissani näen jo perheen viettävän idyllistä joulua tunnelmallisen Rusthollin miljöössä. Tila sopii erityisen hyvin myös romantiikan nälkäisille sekä illanviettoihin.

Upea, vuonna 1876 valmistunut päärakennus seisoo paikallaan ryhdikkäänä ja odottavana. Rakennus kätkee sisäänsä uskomattoman määrän historiaa ja mielenkiintoisia tarinoita. Tilan isäntäpari Sari ja Jyrki Soukainen kertovat mielellään talon historiasta ja sen asukkaiden elämästä, joista saisi koottua uskomattoman historiikin tai romaanin.

Majoitustoiminnan aloittaminen ei ollut pariskunnan ajatuksena heti päärakennuksen jäädessä asumattomaksi, vaan päätös syntyi lähes sattumalta. Tuttavien yöpyminen tilalla herätti idean tarjota idyllistä majoitusta kaikille sitä haluaville. Näin myös kaunis Rustholli saisi uuden elämän. Unelma toteutui kolme vuotta sitten.

Sari ja Jyrki Soukainen ylläpitävät tilaansa rakkaudella. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Tila toimii maitotilana ja kesälaitumelle innoissaan päässeet lehmät ottavat vieraat vastaan tyynen rauhallisesti, mutta uteliaina. Matkailijan majoittuessa tilalla, sydäntä lämmittää ikkunasta näkyvä maalaismaisema ja laitumella käyskentelevät lehmät. Mikä rauha ja idylli.

Rusthollin lehmäkaverukset kesälaitumellaan, valmiina kuvauksiin. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Jyrki kertoo tilan olevan hänen syntymäkotinsa ja sukupolvenvaihdoksen myötä vuonna 1987 isännyys siirtyi hänelle. Isäntäpari asuu samassa pihapiirissä ja he ovat helposti tavoitettavissa, huomioiden kuitenkin matkailijoiden yksityisyyden. Jokaista asiakasta kuunnellaan ja luodaan omanlaisensa kokemus matkan ajaksi.

Jyrkin lempipaikka päärakennuksessa on tuvan ikkunan ääressä, josta on näkymä kylälle, tuoden mieleen myös lapsuusmuistoja. Sari työskentelee psykoterapeuttina päärakennuksen toisessa päädyssä. Huomaa selvästi, kuinka tärkeä tila heille on ja kunnioitus historiaa kohtaan on heille ensiarvoisen tärkeää.

Kunnioitus rakennusta ja sen historiaa kohtaan näkyy erityisesti siinä, kuinka kauniisti Rustholli on sisustettu. Kaikki on mietitty tunteella ja taidolla, unohtamatta hetkeksikään tilan entisiä asukkaita. Tilaa ei ole kuitenkaan yritetty palauttaa 1800-luvulle, vaan sisustus on kerroksellista, sekä nykyaikaista. Vanhoja huonekaluja, esineitä, sekä kuvia on säästetty ja ne on otettu herkästi mukaan osaksi uutta elämää majoitustilana. Suurella sydämellä.

Yksityiskohtia Rusthollin sisustuksesta, vanhaa kunnioittaen. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

**
Syksyn 2018 KivaaTekemistä.fi -kampanjat varataan nyt!
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Tavoitamme KivaaTekemistä.fi -kampanjalla (artikkeli + some + Tähtikohde 12 kk) paitsi kotimaan matkailijat, LikeFinland.com -kampanjalla halutessasi myös Pietarin ja Viron kansainvälisiä Suomeen saapuvia turisteja!
Lue lisää

**

Raumalainen, vanhan rakennuskannan korjauksiin erikoistunut sisustusarkkitehti Reine Leino on ollut mukana suunnittelemassa sisustusta ja Sari kertoo kokeilleensa mm. useita liinavaatteita, ennen lopullista valintaa. Majoitustilojen kaikki sängyt ovat uusia ja tekstiilit on nimikoitu kauniisti.

Pienetkin seikat ovat tarkoin harkittuja, joista matkailijalle syntyy vahva tunne luksuksesta. Vessapaperin pään taitoksesta aina saunatiloihin saatavan linnunlaulun välille mahtuu useita lähes huomaamattomia, mutta elämyksellisiä yksityiskohtia.

Tilan entisten asukkaiden elämä jatkuu kuvina ja huoneiden niminä, sekä heistä kerrottavien tarinoiden muodossa. Jopa pesutilojen pyyhekoukut on nimetty heidän mukaansa. Tuntuu, kuinka he kaikki olisivat läsnä, hyväksyen ja rauhaa vaalien.

Päämakuuhuone on saanut nimensä Jyrkin isoisän isän Nestorin ja hänen vaimonsa Loviisan mukaan. Tuleva rusthollari Nestor oli vasta 13-vuotias tilan päärakennuksen valmistuessa. Loviisa eli tilalla leskenä 25 vuotta, Nestorin kuollessa keuhkotautiin. Loviisa vastusti tekniikan kehittymistä, eikä esim. tarttunut puhelimeen kuin kerran, sisällissodan aikaan. Loviisan pikkuköökin paikalla on nykyään tv-huone.

Nestor ja Loviisa on tilan päämakuuhuone. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Toinen kahden hengen makuuhuone on nimetty Jyrkin isovanhempien Hjalmarin ja Agneksen mukaan. Kaupunkilainen Agnes oli musiikkisukua ja musiikillisuus on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Tarina ei kerro kuinka kaupunkilaisneito ja talonpoika Hjalmar tapasivat, joten jokainen voi kuvitella romanttisen kohtauksen mielessään.

Jyrkin isän Leon mukaan nimetty yhden hengen huone löytyy saunatilojen vierestä. Musiikkia rakastava Sinikka-täti asui tilalla koko ikänsä ja hänen mukaansa on nimetty ns. maitohuone, jossa on esillä mm. alueen esitteitä, sekä kartat, joihin ulkomailta tulleet matkailijat saavat merkitä maansa nuppineuloin. Upea idea.

Elä hyvin, naura usein, rakasta paljon. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Makuuhuoneet, kuten muutkin tilat ovat muunneltavissa majoittujien mukaan. Kesäaikaan myös yläkerta otetaan käyttöön, jolloin saadaan lisää majoitustilaa. Ala- ja yläkerta vuokrataan aina vain yhdelle vuokraajalle tai ryhmälle. Yläkertaan on oma sisäänkäynti, joten tilalla voi majoittua enimmillään kaksi ryhmää.

Jyrki ja Sari kertovat miettineensä majoitustilaansa omien matkailukokemuksiensa pohjalta ja heille, kuten monelle muullekin suomalaiselle matkailijalle, yksityisyys on tärkeää, joten he halusivat rajata tilat vain samalle ryhmälle. On tärkeää miettiä matkailijan näkökulmasta toiveita, tarjota elämyksiä, sekä ripaus luksusta. Pitää myös osata lukea asiakasta ja kertoa heille tiloista, välillä vähemmän, välillä enemmän, kuulijasta riippuen. Kunnioittaa vanhaa tilaa ja luoda kodinomaiset puitteet. Siinä he ovat onnistuneet täydellisesti.

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Noin puolet Rusthollin yöpyjistä ovat kansainvälisisä matkailijoita. Eräs alankomaalainen perhe ihastui kovasti majoitukseensa tilalla ja perheen tyttären mukaisesti nimettiin myös vasikka Nora-Maarit. Perheen vanhemmat ostivat tyttärelle lahjaksi uuden matkan Soukaisten Rustholliin ja he palasivat tilalle uudelleen, tällä kertaa talvella.

Moni matkailija harmittelee sitä, että on varannut majoituksen vain yhdeksi yöksi. Isäntäväellä onkin tapana suositella vähintään kahden yön majoitusta. Majoitushinnat on mietitty niin, että hinnat laskevat, mikäli yöpyy kauemmin.

Näin jää aikaa tutustua esim. UNESCOn maailmanperintökohteisiin kauniiseen Vanhaan Raumaan ja muinaiseen Sammallahdenmäkeen, sekä Rauman saaristoon, kotiseutumuseo Muinaan ja ulkoilureitteihin (mm. Seitsemän järven reitti).

Ylemmät kuvat kotiseutumuseo Muinasta, alemmat kuvat Vanhasta Raumasta. Kuva: Kirsi Järvinen/KivaaTekemistä.fi

Nykypäivän matkailija on hyvin laatutietoinen ja persoonallisuutta hakeva. Elämyksellisyys ja ripaus luksusta voittaa usein persoonattoman hotellihuoneen, joihin majoittuminen perheenä tai ryhmänä on välillä haasteellista.

Soukaisten Rustholli tarjoaa elämyksen, jota ei voi unohtaa. Iltapalaksi saattaa saada tilan ternimaidosta valmistettua pannukakkua, omatoiminen aamiainen antaa vapauden nukkua pitkään laadukkaiden lakanoiden välissä ja saunominen merenkohinan tai linnunlaulun säestämänä on jotain sellaista, mistä tietää tulleensa rakkaudella ja suurella sydämellä rakennettuun majoituskohteeseen.

Missä sinä majoitut seuraavalla lomallasi?

**

YHTEYSTIEDOT

Soukaisten Rustholli
Soukaistentie 103
26740 Vasarainen

Kotisivut (www.soukaistenrustholli.fi)

FB-sivut (www.facebook.com/soukaistenrustholli)

Puh. 0500 591 602
jyrki(a)soukaistenrustholli.fi

***

Soukaisten Rustholli lähellä Raumaa on KivaaTekemistä.fi -median Tähtikohde ja media-asiakas.

Mediassamme on uutena kirjoittajana aloittanut Kirsi Järvinen Kauttualta, joten pystymme tekemään jatkossa aiempaa paremmin artikkeleita myös Satakunnan seudulta ja Länsi-Suomesta. Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, Henri 0400 468 174 / henri(a)kivaatekemista.fi tai Kirsi 045 238 3121 / kirsi(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.