Sipoon ravintolat uudistuivat – Villa Sibbessä ja Bistro Purkissa uudet yrittäjät

Julkaistu:

16.12.2020
| Kirjoittanut:

Kivaa Tekemistä kävi haistelemassa joulukuulumisia Helsingin itäpuolella Sipoossa. Tutustuimme kahteen uuteen yrittäjäkaksikkoon ja heidän kuulumisiinsa.

Villa Sibben uudet yrittäjät, sisaukset Elina Suomi ja Milla Sohlström. He ottivat hoitaakseen perinteikkään Joensuun Tilan majoitus- ja juhlatilatoiminnan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ei ehkä Joensuuhun mutta Joensuun Tilalle kyllä.

Näin tuumi Milla Sohlström vuosi sitten, kun Milla ja hänen siskonsa Elina Suomi olivat huomanneet Terhi Kydön ilmoituksen Sipoon yrittäjänaisten some-ryhmässä.

Terhi Kytö oli majatalo Villa Sibben aiempi emäntä ja yrittäjä, mutta häntä odottivat tuudet haasteet. Villa Sibbe sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Sipoojoen suulla, vain pyöräilypyrähdys Itä-Helsingistä itään – tai veneretki.

Milla kertoo, kuinka hänen pikkusiskonsa Elina oli jo kauan ollut kiinnostunut omasta majatalosta. Milla on vain sanonut ”Tos on sun hotelli”, ovatpa he olleet sitten Kainuussa tai Kroatiassa. 🏩

Villa Sibben ympäristö on vertaansa vailla. Etualalla näkyy frisbeegolfradan avausväylä ja kauempana Sipoonjoki melontoineen ja venesatamineen. Villa Sibbe oikealla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nyt kävi hyvin. Sipoon Västerskogissa asuvat sisarukset hoksasivat tilaisuutensa koittaneen. Harmi vaan, että he ehtivät pyörittää Villa Sibbeä vain parisen viikkoa, kunnes korona rysähti maaliskuussa eetteriin.

Mikä ihmeen Villa Sibbe?

Villa Sibbe ei ole mikä tahansa majatalo. Se on kauttaaltaan restauroitu, uutuutta hehkuva kartanomainen rakennus, jonka juhlavassa Nobel-salissa nautittiin Nobel-illallista vuonna 1945. Tilan silloinen isäntä A.I. Virtanen palkittiin kemian Nobel-palkinnolla AIV-hapon kehitystyöstä rehun säilytykseen. 🧫 Lisää historiasta

Joensuun Tila on edelleen Virtasen suvun omistuksessa, mutta majoitustoimintaa hoitavat nyt Milla ja Elina. Huoneet ovat viihtyisiä ja valoisia. Ne sijaitsevat kahdessa kerroksessa ja on esitelty kauniisti Villa Sibben kotisivuilla.

Villa Sibbe, entinen Joensuun Tilan päärakennus, uudistui muutama vuosi sitten viihtyisäksi hotellitasoiseksi majataloksi. Yläkerran huoneet on nimetty A.I. Virtasen perheenjäsenten ja heidän jälkeläistensä mukaan. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Pääsin kurkistamaan niistä yhteen, Liljaan. Kaunis kukkatapetti ja näkymä kartanon pihamaalle aittarakennuksineen tekivät vaikutuksen. Huoneet ovat kohtuuhintaisia mukavuuksineen.

Villa Sibbessä on kolme viihtyisää oleskelutilaa, alakerran vastaanoton yhteydessä oleva ruokailu- ja oleskelutila, sen vieressä oleva juhlava Nobel-sali sekä yläkerran aamiaistila Labra. Näistä isoin on Nobel-sali, johon mahtuu noin 20 henkeä

Tunnelmia ja aktiviteetteja

Elinan ja Millan kesäkausi on ollut vaihteleva. Vaikka korona on vienyt ulkomaiset turistit, työmatkailijoita on riittänyt kohtalaisesti – samoin kotimaan ja lähialueiden matkailijoita.

Eräs asiakas tuli päiväksi Helsingistä rauhoittumaan ja halusi yöpyä meillä. Vuodepaikka löytyi, vaikka varausta ei ollut. – Milla ja Elina

Sekin olisi kiinnostavaa, että veneilijä voisi tehdä veneretken meille, nauttia ympäristöstä ja aktiviteeteista sekä yöpyä hotellissamme, venealalla aiemmin työskennellyt Milla kertoo.

Villa Sibbeen pääsee näppärästi autolla, bussilla tai pyörällä – ja vierasvenepaikkakin löytyy Joensuun Tilan venesatamasta.

Kohta jäätyy. Joensuun Tilan venesatamasta löytyi jo vähän jäätä pikkupakkasessa joulukuun alkupäivinä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matkailualalla aiemminkin työskennellyt Elina kertoo, että rantakahvila Café Sibben toiminta oli kesällä mukavan vilkasta mutta toki vaihtelevaa.

Erikoisannoksenamme oli fish and chips, samoin tarjosimme laadukkaita Wotkin’sin makkaroita, lihapiirakoita, kahvilatuotteita ja virvokkeita.

Itse valmistamiamme erikoisuuksia ovat olleet saaristolaisleipä ja raparperipiirakka oman tilan isoista raparperipensaista. Saaristolaisleipää on ollut tarjolla myös Villa Sibbessä järjestetyissä kokouksissa.

Naiset ovat työllistäneet niin nuoria kuin kokeneempia.

Nuoret ovat näppäriä ja oppivat nopeasti. Tekstiviesti on ihan vanhentunut kanava heille eli opimme heiltä uutta. Varttuneilla puolestaan kokemus paistaa ja homma hoituu, Milla kuvaa.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Joensuun Tilan ympäristössä on todella paljon aktiviteetteja. Ehdottomia hittejä ovat uimajärvi ja frisbeegolf, mutta talvella kannattaa muistaa myös hiihto, kävely ja luistelu Sipoojoen jäällä tai meren jäällä, jos kelit antavat myöten. Löytyypä Joensuun Tilan alueelta luontopolku, caravan-alue ja kesäteatterikin!

Lähistöltä Söderkullasta löytyy uudet kävelyportaat sekä aloittelijoiden ja perheiden frisbeegolf, molemmat Soderkullan kartanon lähettyvillä.

Söderkullaan myös tykitetään lunta ja täällä on talvisin hyvät ladut, Milla summaa.

Sipoon Talmassa, reilu 20 min Joensuun Tilalta pohjoiseen, on jo kausi avattu tykkilumen voimalla. Kuva: Talma Ski 11.12.2020

Laskettelun ja lumilautailun ystäville Talman kylän alueella sijaitseva rinnekeskus Talma Ski tarjoaa upeat puitteet lasketteluun ja lumilauttailuun lumipuuhamaa Werneri Parkin kera.

Suunnitelmia

Tulevaisuutta Milla ja Elina valottavat sen verran, että Villa Sibben alakerran oleskelutilaan on tarkoitus tuoda ruokatarjontaa varsinkin kesäaikaan. Ehkä kuulemme myös Villa Sibben terassin laajennuksesta!

Rantakahvila keskittyy enemmän nopeaan ja helppoon purtavaan. – Milla ja Elina

Joensuun Tilan aktiviteettien ja caravan-alueen vuokraukseen on tulossa oma infokeskus.

Villa Sibbe — kotisivutFB

🔸🔸

Uutuuskohde Purkki – rantaravintola vuoden ympäri

Santtu Salmelin ja Catharina Fallström haluavat Purkista helpon ja rennon kohtauspaikan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sipoon Gumbostrand on yksi Etelä-Suomen idyllisimpiä merenranta-alueita, josta saattaa tulla mieleen Tukholman saaristo. ⛵

Kauniit kesähuvilat ja talot, venesatama ja sen punaiset puurakennukset kuten FBK, Hartwallin suvun teollinen historia, käsityöläisyys ja sittemmin Gumbostrand Konst & Form antavat alueelle uniikin identiteetin, leimansa.

Catharina Fallström ja kumppaninsa Santtu Salmelin päättivät kesällä tarttua tuumasta toimeen, kun upean Gumbontalon ravintola oli ollut tyhjillään syksystä 2019 lähtien.

Gumbontalo on kyläläisten yhteistuumin vuonna 2012 rakennuttama monitoimitalo juhlatiloineen, saunoineen, liikunta- ja kuntosaleineen. Löytyypä Gumbontalosta kiipeilyseinäkin!

Kylän sydämessä, Gumbostrandin sataman läheisyydessä sijaitseva talo houkutteli Santtua ja lapsuutensa Gumbostrandissa viettänyttä Catharinaa, joka on työksennellyt Gumbontalon toiminnanjohtajana nyt 1,5 vuotta. Pariskunta asuu Helsingin Jollaksessa, josta Santtu on kotoisin.

Gumbontalo on komea ja saanut arvoistaan käyttöä ihmisten kohtauspaikkana maukkaine ruoka-antimineen. Yläkerrassa myös Benitan puoti. 😊 Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Avasimme paikan rytinällä heinäkuun 17. päivä saatuamme avaimet kuun alussa. Siinä välissä maalasimme, öljysimme ja ehostimme paikkoja niin ulkoa kuin sisältä, Catharina ja Santtu kertovat.

Bistro Burken eli Purkki taipuu niin ruotsin kuin suomen kieleen. Kaksikielinen yrittäjäpariskunta on mitä luontevin hoitamaan tätä paikkaa. Santulla on päätyö arkisin toisella alalla.

Tämä on meidän elämäntyylimme ja tykkään, kun vanhempanikin ovat tässä mukana, Catharina kertoo.

Hänen isänsä Henry on innokas vapaa-ajan kokki ja äidillään on myös Benitan puoti Purkin yläkerrassa. Löytyypä yläkerrasta myös kokous- ja saunatilat, joita Purkki vuokraa.

Bistro Purkin yläkerran kokous- ja juhlatiloja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Niin Catharinasta kuin Santusta huomaa, että he tykkäävät siitä mitä tekevät, vaikka aikaa se varmasti ottaa. On hienoa, kun Purkki työllistää kesäisin myös ulkopuolisia.

Tavoitteena on aktiviteettien kehittäminen, mutta ennen kaikkea halusimme elämää Gumbostrandiin etteivät paikat rapistu, Santtu summaa.

Kesän suosikkeja olivat kala eri muodoissa, salaatit ja skagen-leivät – unohtamatta Benitan juusto- ja raakakakkuja. Joulun ajan hittejä ovat olleet pizzat uudesta pizzauunista – myös take away (!) – sekä kermainen lohikeitto.

Bistro Burken – Purkki — kotisivutFB

🔸🔸

Lisää uudistuneita ruoka- ja juhlapaikkoja Sipoossa

Sipoon ravintolat ja juhlapaikat eivät suinkaan lopu tähän!

Idyllisestä Boxin kylästä, Söderkullasta itään löytyy luomupainotteinen majatalo ja viikonloppukahvila Majatalo Box & Handelsmans Café, yrittäjänään Gustaf Söderström. Kirjoitimme viime vuoden Sipoo-jutussa sekä Ihanimmissa majataloissa tänä syksynä.

Malmgårdin glögiä ja viinietikkaa Handelsmans Caféssa, raakakakkuja tilauksesta. Yritys kuuluu Portaat luomuun -valmennusohjelmaan, Gustav oikealla. Kuvat: Majatalo Box ja KivaaTekemistä.fi

Boxista löytyy myös Box Café & Grill 🔥 arkilounaineen ja suosittuine hampurilaisineen, yrittäjänään Riika Pikkuvirta. Paikka avattiin reilu kolme vuotta sitten ja se sijaitsee Uuden Porvoontien varrella.

Autoilijat ja motoristit ovat ottaneet Boxin Grillin omakseen. Helsingin Uutiset kirjoitti ravintolasta elokuussa.

Saman tien varrella takaisin Söderkullan suuntaan sijaitsee Ravintola Veljekset, joka muutti nykyiseen vaaleaan, kauniin uutukaiseen rakennukseen reilu vuosi sitten. Ravintola sijaitsee Söderkullan uuden kirkon lähellä, osoitteessa Taasjärventie 1.

Veljekset tarjoaa maukkaan lounaan turkkilaisella tvistillä maanantaista sunnuntaihin sekä iltaisin annoksia à la carte –listalta.

Nautin joulukuisena torstaina maukkaan lounaan Veljeksillä. Ravintola on sisustettu viihtyisästi. Lautasella Hünkar begendi (naudanliharuoka), Fajita-maustettua kanaa ja maistuvia lisukkeita. 😋 Kuvat: KivaaTekemistä.fi


Villa Sibben Elina kertoi myös uudesta Portside Trattoriasta Sipoonrannassa lähellä Helsinkiä. Tämä italialaisravintola on ollut suosittu ja varmasti vierailun arvoinen. Sipoon Sanomat kirjoitti ravintolasta marraskuussa.

Viime vuoden joulujutussamme kerroimme Ravintola Tilasta Sipoonkorven kansallispuiston kainalossa, Hindsbyssä. Ravintola on joulukuussa kiinni, mutta juustola toimii. Myymälä on avoinna seuraavan kerran la 19.12. klo 11-14, osoitteessa Knutersintie 262.

Kesäravintola Kalkkirannan Kievari on uudistunut ja tunnetaan nykyään nimellä På Krogen. Sen yrittäjiksi palasivat viime kesänä muutaman vuoden tauon jälkeen Riitta Kuosmanen ja Kosti Miinalainen.

Gumbostrandin kaunis ilta merimaisemineen joulukuussa. 🧡 Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Gumbostrandissa sijaitsee paitsi edellä esitelty Bisro Purkki myös jo vuosia toiminut taidekohde Gumbostrand Konst & Form. Gallerian yhteydessä toimii pohjoismaiseen designiin painottuva myymälä sekä bistro, joten Gumbostrandissa ei taatusti tule nälkä edes talviviikonloppuina. 😊

Kirjoitimme myös Konst & Formissa jutussamme vuosi sitten ja uuteen talvinäyttelyyn voit tutustua tästä. Kohde on avoinna 20.12. saakka ja avautuu jälleen 2.1.2021. Kaikilta vierailta edellytetään maskin käyttöä.

🔸🔸

Sipoossa on monia muitakin ravintola-, kokous- ja majoituskohteita kuin artikkelissa mainitut. Sipoon kunta on KivaaTekemistä.fi –palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Sipoon kunta — kotisivutFB

🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.