Riihivuori sai uuden elämän – lomailimme tunturimaisessa kohteessa Keski-Suomessa!

Julkaistu:

01.03.2023
| Kirjoittanut:

Riihivuori kohoaa ympäristöään ylemmäs ja näkyy kauas. 🏔 Korkeuseroa juurelta huipulle on 120 m. Kuvan pohjoisrinteet avattiin uudelleen kaudelle 2022-2023. Kuva: KivaaTekemista.fi

Riihivuoren hiihtokeskus Muuramessa avattiin vuonna 1981. Heti seuraavana vuonna Janne Andersin pääsi laskemaan sinne ja siitä tuli hänen kotimäkensa. Tunneside on vahva mutta niin ovat myös hulppean alppimaisen kohteen toimintaedellytykset yhä tänään.

Yrittäjä Janne Andersin ja markkinointi- ja vuokraamovastaava Kalle Jokinen käynnistivät Riihivuori Resortin toiminnan uudelleen parin vuoden hiljaiselon jälkeen kaudella 2021-2022. Rinnepäällikkönä toimii Matti Pyhälä.

Keskus oli vaihtanut omistajaa muutamaan otteeseen, mutta sekä Janne että Kalle ovat kiitollisia Muuramen kunnalle siitä, että toiminta voi jatkua laskettelun merkeissä.

Se on ymmärrettävää, sillä Riihivuoren kautta Muurame erottuu ja houkuttaa varmasti sekä asukkaita että matkailijoita. Kalle kertoo, että joissakin kohteissa liikuntaa tärkeämpää voivat olla ”after ski” ja ”before ski”. Riihivuori panostaa itse lajiin ja houkuttaa matkailijoita kauempaakin.

Uudistuksia ja huoltotöitä on tehty parin viime vuoden aikana paljon: rinteiden raivauksesta hissilinjan uudelleenrakentamiseen, vuokraamon ylösajosta rekrytointeihin. Investointeihin kuuluvat myös uusi pumppaamo lumetusta varten ja toisen rinnekoneen hankinta. Lisää Ski.fi:n jutussa 30.11.2022

Jannella (vas.) riitti menoa alppikisapäivänä. Janne ja Kalle ovat työskennelleet Riihivuoressa myös 2010-luvulla toisen yrittäjän palveluksessa. Kuva: KivaaTekemista.fi

Kohde sopii myös perhelomakohteeksi. Muuramen palvelut ovat lähellä. Me yllätyimme positiivisesti paitsi monipuolisista rinteistä myös todella kauniista Muuramenharjun ja Muuratjärven maastohiihtoladuista 2 km päässä rinteiden juurelta.

Janne ja Kalle pitävät Riihivuoren toimintaedellytyksinä terveinä. Muuramen kunta omistaa maa-alueet ja kiinteistöt, Jannen yritys pyörittää rinnetoimintaa ja tunnelmallisella Ravintola Riihikelolla vuoren huipulla on oma yrittäjänsä. 🍽

Lipunmyynnin ja vuokraamon Reetta, Kaisla, Mikko ja Oona. Alakuvassa Heidi säätää siteitä, oikealla Ski Shop ja vuokraamo. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Hyvä tiimihenki lisää viihtymistä

Riihivuoressa on mukava tunnelma, jota työntekijät kehuivat ja joka välittyi myös meille. Keskus työllistää talvikaudella noin 25 ihmistä.

Rinteilläkin on hyvä tiimihenki ja työkaverit tuntuvat täällä kavereilta. – Oona

Henkilökunnan positiivisuus niin vuokraamossa, ravintolassa kuin rinteillä lisää sekä heidän itsensä että asiakkaiden viihtymistä. 😊

Oona ja Heidi kertoivat olevansa molemmat toista kautta Riihivuoressa töissä. Ensimmäisenä laskupäivänämme sunnuntaina Riihivuoressa oli käynnissä junioreiden alppikisat. Myös leiritoiminta on aktiivista, koska tälle kaudelle uudistetut ja uudelleen avatut pohjoisrinteet tarjoavat riittävän vaativuuden aktiiviharrastajille.

Riihivuoren laella riitti menoa ja vilinää kisatapahtuman merkeissä 19.2.2023. ⛷ Kuva: KivaaTekemista.fi

Janne kertoo, että hänen mielestään Riihivuoressa on jotakin samaa kuin Sallan ja Pyhän rinnekeskuksissa Lapissa. Aidosti laskettelusta kiinnostuneille löytyy laskettavaa ja oma ilmapiirinsä keskellä luontoa.

Tiesitkö, että Riihivuoren metsäisen eteläpuolen takana avautuu Päijänne. Sinne on näkymä 1-rinteen puolivälistä.

Toisaalta itärinteet (1, 2) ovat tasoltaan helppoja tai melko helppoja. Me tykkäsimme laskea kaikkia rinteitä. Missään ei vauhti loppunut kesken. Enemmän aikaa vietimme itärinteillä kuin vaativimmilla pohjoisrinteillä.

Viikonlopun jälkeen maanantaina oli mukavaa, kun alhaalta katsottuna hissilinjan oikeanpuoleiseen itärinteeseen (3) oli tehty pujottelurata tavallisille laskijoille. Kellotimme siinä toisillemme aikoja! Tiettyyn pisteeseen asti ne paranivat. 😅

Vasemmalla ylhäällä 4a-yhdysrinne sompahissiltä pohjoisrinteille, oikealla itäisimmät tasoltaan helpot 1- ja 2-rinteet, joista jälkimmäisessä on snowpark. Vas. alhaalla Kivaa Tekemistä -tiimi ja oikealla itärinteiden ala-asema. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Suomalaiset puiset laskettelusukset!

Vuokraamon Oona vinkkasi meille Riihivuoressa käynnissä olleesta Nitron, Salomonin ja Pusun testipäivästä. Mutta mikä on Pusu tai oikeammin PUSU?

Suuntasin ulkoteltalle juttelemaan Ilkka Heleniuksen kanssa. Hän kertoi, että PUSU tulee sanoista Puuppolan Suksi. Ilkka muistelee vuotta 2009, jolloin hän oli tulossa ystävänsä Jani Ahvenaisen kanssa Riihivuoreen laskemaan ja he miettivät, miten vaikeaa olisi tehdä laskettelusukset itse. 🪚

Siitä se lähti! Ihan eilispäivän ideasta ei siis ole kyse. Yritys on jo muuttanut autotallista isompiin tuotantotiloihin ensin Jyväskylään ja viime kesänä Laukaaseen ja työllistää neljä henkeä kokopäiväisesti. Ilkka on yksi osakkaista mutta työskentelee päivätöikseen tutkijana Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella. Pusulla hän vastaa omalta osaltaan suksien suunnittelusta.

Ilkka (vas.) ja Alvar esittelivät yleisölle Pusu-puusuksia Riihivuoressa helmikuussa 2023 ja antoivat niitä koelaskuun. Kiitos! Kuva: KivaaTekemista.fi

Ilkan kanssa jutellessa oppii yhtä sun toista, kuten sen mikä on suksen kääntösäde ja mikä siihen vaikuttaa, ja että pieniä suksivalmistajia on maailmalla muitakin vähän kuin craft beer -valmistajia. Puuppolasta lähtöisin oleva Ilkka kertoi, että Riihivuoreen on aina mukava tulla.

Me tykätään tehdä puusta. Meidän suksista tekee kansainvälisesti uniikkeja se, että niissä on puisen rakenteen lisäksi puuviilupinta. Kiinnostuneita asiakkaita ovat esimerkiksi vapaalaskijat, kokeneemmat laskijat joilla on ehkä ratalaskutaustaa sekä naiset. – Ilkka

Pusun suksissa korostuu ekologisuus ja kestävyys. Yrityksellä valikoimassaan on erilaisia ja nimisiä suksia, kuten Loska ja Kelo. Tyypillinen Pusun puusuksi on hieman synteettistä suksea leveämpi ja se kantaa eritoten pehmeässä lumessa paremmin.

Juuri sellainen keli oli testipäivänä, kun sain kokea Pusuilla pari laskua. Pehmeästi liukuivat Riihivuoren puuterissa! Jotenkin niin suomalaista monessa mielessä. 🌳

Pujottelurata vasemmalla, snopwpark, maukasta kanapastaa ja mökkimme Riihilampi 2. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Maanantaina oli rauhallisempi laskupäivä, mutta viikonloppunakaan Riihivuoressa ei tarvinnut juuri jonottaa.

Kolme ankkurihissiä, sompahissi ja naruhissi henkilökuntineen palvelevat laskijoita. Koska keskuksen palvelut sijaitsevat rinteen laella, myös harjoittelurinteet ja pulkkamäki sijaitsevat lähellä vuokraamoa rinteen yläosassa.

Useita majoitusvaihtoehtoja ja mainiot murtsikkaladut

Riihivuoren uudistuneilta kotisivuilta saa hyvän kokonaiskuvan alueen majoitustarjonnasta.

Isommille perheille ja ryhmille tarjolla on Riihilinna Ski Lodge -kelohuvila (240 m2) sekä DM VIP:n Kelotulkku (91 m2) ja Riihitulkku (188 m2) -kelomökit. Nämä sijaitsevat Riihivuoren huipulla, josta aukeaa hulppea iltanäkymä alas Muuramen seudulle.

Edelleen huipulla on useita 1-4 hengelle sopivia Riihivuoren Vuokramökkien saunallisia Riihimaja-huoneistoja (29,5 m2) sekä isompia mökkejä, kuten Riihitupa (42,5 m2 / 6 hlöä) ja Riihirinne (54 m2 / 6 hlöä).

Lomalintu puolestaan vuokraa uudehkoja Riihilintu -paritaloja (75 m2/asunto) sekä mökkejä Riihitonttu ja Riihipeikko. Nämäkin kohteet sijaitsevat Riihivuoren rinteillä Päijänne-näköalalla!

Riihivuoren uudistuneilla kotisivuilla on tietoa paitsi rinteistä myös hiihtokoulusta, ravintolasta ja majoituksesta. Kuva: www.riihivuori.fi

Me majoituimme rinteiden juurella sijaitsevassa Riihivuoren Lomakylän Riihilampi 2 -mökissä (22 m2), jossa on minikeittiö, oleskelutila, parvi ja uudistettu sauna. Se soveltui hyvin kolmelle hengelle. Riihivuoren Lomakylällä on monipuolinen tarjonta majoitusvaihtoehtoja, mukaan lukien Hotelli Vuorikelon huoneet sekä Lomariihi -paritalohuoneistot (3-5 hlöä) Riihivuoren huipulla.

Riihivuoren reissumme oli onnistunut. Nautimme kahtena päivänä laskettelusta täysin siemauksin. Lähtöpäivästäkään ei tarvitse tehdä pelkkää pakkaamista ja matkustamista, koska matka Muuramesta Etelä-, Länsi- ja Itä-Suomen isoihin kaupunkeihin kestää enimmillään 3-4 tuntia.

Aurinko paistoi ja halusimme hiihtää hiihtolomalla myös murtsikkaa. Tyylinä oli tällä kertaa perinteinen ja suuntasimme Muuramen kunnan ylläpitämille Muuramenharjun laduille, joiden lähtöpaikkana on Kenttätien parkkipaikka urheilukentän vieressä. Laduille pääsee myös Hopeasannantien ja Laidunmaan pysäköintipaikoilta.

Kenttätien parkkipaikalta lähtee 2,5 km, 5 km ja 10 km pituiset melko vaihtelevat hiihtolenkit. Latu poikkeaa Muuratjärvelle, jossa kulkee 5 km järvilatu kelioloista riippuen. Kuvat: KivaaTekemista.fi

Muuramenharju eli Muuratharju on ainutlaatuinen, suojeltu reunamuodostuma Päijänteen ja Muuratjärven välissä 9-tien molemmin puolin. Muuramen laduista löydät lisätietoa täältä.

Eri pituisten hiihtolenkkiemme (5-10 km) jälkeen matkamme taittui suoraan kohti Etelä-Suomea. Palatessa pysähdyimme ruokailemaan kerran kuten menomatkalla kolme päivää aiemmin. Jos Riihivuoressa lomailee pidempään, kannattaa tutustua myös Jyväskylän aktiviteetteihin ja vaikkapa arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaan entiseen Säynätsalon kunnantaloon 6 km päässä Muuramesta.

🔹🔹

RIIHIVUORI RESORT

Kotisivut ▶ www.riihivuori.fi (sis. hinnasto ja lippukauppa)

Riihivuorentie 313, 40950 Muurame

Aukiolo 5.3.-6.4.2023: Ma-pe 12-20, la 10-20, su 10-17-17
Pääsiäinen pe-su (7.-9.4.) 10-20, ma (10.4.) 10-17

11.4.2023 – kauden loppu: Ma-pe 16-20, la 10-20, su 10-17

Katso tarkemmin (www)

🔸 Info / Vuokraamo p. 0400 167 939, s-posti: info(a)riihivuori.fi
🔸 Hiihtokoulu p. 050 433 5743, hiihtokoulu(a)riihivuori.fi
🔸 Majoitus ▶ riihivuori.fi/majoitus

Riihivuori Facebookissa (www) ja Instagramissa (www)

🔹🔹

⛷ Riihivuori Resort on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksija/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.