Loimaan minigolf uudistui puistominigolfiksi – Kivaa Tekemistä testasi!

Julkaistu:

23.07.2016
| Kirjoittanut:

Väylä 1:llä kiven voi kiertää oikealta tai vasemmalta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Väylä 1:llä kiven voi kiertää oikealta tai vasemmalta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä pääsi vierailemaan viime maanantaina Loimaalla Varsinais-Suomessa lähellä Turkua.

Loimaa on 16 000 asukkaan maaseutukaupunki ja kauniit peltomaisemat elävöittivät Loimaan reissua. Tutustuimme Miro Marjamäen ja hänen yhtiökumppaninsa Miikka Mutkalan viime kesänä avaamaan uuteen puistominigolfkenttään Loimaan keskustassa.

Miro tutustui minigolfiin 11-vuotiaana, kun oli mennyt serkkupoikiensa kanssa kokeilemaan lajia Turkuun Impivaaran kentälle. Serkukset kiinnostuivat minigolfista toden teolla, mutta Miron taidot eivät hänen omien sanojensa mukaan riittäneet aivan serkkupoikien tasolle, joten niinpä hän päätti keskittyä ratojen rakentamiseen. Serkkupojat pääsivät maajoukkueeseen ja kilpailivat ulkomaita myöten.

Miro Marjamäki. Rakkaudesta lajiin - Miro kertoi, kuinka kivet on kärrätty kottikärryllä ja aseteltu yksitellen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rakkaudesta lajiin – Miro kertoi, kuinka kivet on kärrätty kottikärryllä ja aseteltu yksitellen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ensimmäinen itse rakennettu ”1-ratainen kenttä” syntyi kotipihalle kuutisen vuotta sitten. Harjoitusmatka lyheni huomattavasti, kun ei tarvinnut suunnata Turkuun minigolfaamaan.

Pari vuotta myöhemmin vuonna 2012 Miro huomasi lehdessä jutun Loimaan uudesta keilahallista. Hän otti yhteyttä keilahallin yrittäjiin Lasse ja Petri Laaksovirtaan. Miro sai rakentaa keilahallin pihapiiriin puurunkoisen minigolfkentän, joka avattiin kesällä 2013.

Minigolfkentän asiakaspalvelu, pikku purtava, virvokkeet ja saniteettitilat hoituvat keilahallin yhteydessä.

Vuosi sitten keväällä Miro ja Miikka uudistivat Loimaan kentän kokonaan uudeksi puistominigolfiksi. Siihen kului kaksi kuukautta ympäripyöreitä päiviä, mutta lopputulos on näkemisen ja kokemisen arvoinen!

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

”Puistominigolf on lajin tulevaisuutta”

Miro, 21, on aidosti kiinnostunut lajista ja sen huomaa kaikesta, kuten siitä että hän oli imuroimassa ratoja, kun saavuimme paikalle. Lukion ja armeijan käynyt ystävällinen Miro toimii myös Suomen Ratagolfliiton puheenjohtajana.

Miro vannoo puistominigolfin nimeen ja kertoo, että se on minigolfin tulevaisuutta. Kun perinteisesti minigolf on tarkoittanut puurunkoisia huoparatoja, niin puistominigolfissa ratojen pohjat muotoillaan maa-aineksesta. Kenttä koristellaan mm. kivillä ja istutuksilla. Pintamateriaalina on tekonurmi ja kenttä on pinta-alaltaan perinteistä minigolfia isompi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Loimaan kentälle on tuotu 600 tonnia maa-ainesta ratojen muotoilua varten. Kenttä istutuksineen antaa jo nyt, ja jatkossa vielä enemmän, uutta ilmettä koko lähialueelle.

Miten peli sujui?

Kivaa Tekemistä pelasi Loimaan radan ”2 aikuista, 2 lasta” -kokoonpanolla. Puistominigolf oli mukava kokemus. Vaihtelevat kallistukset ja tekonurmi tekivät radoista aidon golfviheriön tuntuisia ja pelistä mielenkiintoista. Pallo vierii tekonurmella juuri sopivasti eikä vaapu sinne tänne.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Loimaan kentällä soi kentän aukioloaikoina aina musiikki ja se tuo peliin rentoa tunnelmaa.

Eetu, 4v, oli tälläkin kerralla nopein, kuten vuosi sitten Tuusulan minigolfissa. Tyyli saattoi muistuttaa enemmän lätkää, mutta sillä ei ole mitään väliä, koska minigolf on tarkoitettu juuri kaiken ikäisille.

Kallistuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kallistuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sari joutui onkimaan palloja lapsille välillä vesiesteestä.

Aikuisten mielestä rata oli viihtyisä ja puistomainen. Yhdellä radalla oli hyppyri ennen vesiestettä. Aadan suosikkirata oli juuri rata numero 3. Eetun suosikki oli rata, jossa pallo katosi välillä maan alle palatakseen alempana kulkevalla radan osalle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lopputuloksissa oli mielenkiintoista, että aikuisille ei tullut millään radalla maksimilyöntimäärää 7, vaan kaikki radat olivat pelattavia ilman turhautumista ylivoimaisiin esteisiin. Aadan tulokseksi tuli 45, Sarin 33 ja oma tulokseni oli 30.

Miron mukaan pelaajien tulokset vaihtelevat 12-rataisella Loimaan radalla alle 30:stä yli 40:een. Loimaan puistominigolfissa pallon saa asettaa itse haluamaansa aloituslyöntipaikkaan valkoisten tiilien väliselle alueelle.

Putin jälkeen mansikoita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Putin jälkeen mansikoita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Täsmäputti rakentaa kenttiä

Loimaan kenttä uudistuu jatkuvasti. Tämän kesän uutuutena ovat riippaherneet ja kirsikkapuut. Juuri vierailumme jälkeen Mirolla oli suunnitelmissa vetää kaapelia kivetyksen alle uutta tunnelmallista syysvalaistusta varten.

Miron ja Miikkan yritys Täsmäputti paitsi pyörittää Loimaan kenttää ja Turun Ylioppilaskylän kenttää myös rakentaa kenttiä ympäri Suomea. He ovat rakentaneet omien kenttiensä lisäksi ratoja muun muassa Forssaan, Tampereelle ja viimeksi viikko sitten Ylivieskaan. Turun rata on puurakenteinen ja rakennettu kaksi vuotta sitten.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Paljonko kenttä maksaa?

Miron mukaan hyvä kenttä suunnitellaan ja tehdään käsityönä jokaista kiveä myöten. Hintahaarukka on puurakenteisesta 10 000 – 20 000 euron radasta huipputason puistominigolfiin, joka voi maksaa 70 000 – 200 000 euroa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Puistominigolfratoja on Miron mukaan Loimaan lisäksi mm. Jaalassa Kymenlaaksossa, Seinäjoen Kalajärvellä, Ahvenanmaalla sekä Tuurissa.

Loimaalle kannattaa tulla kokeilemaan edullista puistominigolfia kauempaakin. Laji sopii alle kouluikäisistä ikäihmisiin, myös ryhmille ja yrityksille. Minigolfkentän yhteydessä olevassa, vuonna 2012 valmistuneessa, keilahallissa on nykyaikaiset sauna- ja kokoustilat.

Yhteystiedot

Loimaan minigolfkenttä, aukiolo ja hinnasto (www)
Kartanomäenkatu 2 B, 32200 Loimaa

Puh. 02 721 8988
Puh. Miro Marjamäki 040 741 5499 (myös kentän rakentaminen)

Turun Ylioppilaskylän minigolfkenttä, aukiolo ja hinnasto (www)
Kuikkulankatu 11, 20540 Turku

Puh. 040 741 5499

Loimaan minigolfkenttä – Täsmäputti Facebookissa

**
Loimaan minigolfkenttä – Täsmäputti on Kivaa Tekemistä -palvelun Tähtikohde.

Kuvat: Sari Särkijärvi
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.

KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.