Kivaa Tekemistä testasi: Seikkailupuisto Huippu lasten kanssa

Julkaistu:

28.07.2016
| Kirjoittanut:

Huipun korkeita alaratoja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huipun korkeita alaratoja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuukauden kohde, elokuu 2016: Seikkailupuisto Huippu

Pääsimme kokemaan myös tänä kesänä Seikkailupuisto Huipun, joka sijaitsee Espoossa, Leppävaaran urheilupuistossa. Huippu valmistui ja se avattiin keväällä 2015.

Tällä kertaa koimme, miten kiipeily sujuu lasten kanssa. Nelihenkiseen ryhmäämme kuuluivat meidän aikuisten lisäksi Eetu 4v ja Aada 9v. Molemmat ovat yli 100-senttisiä, jotta pääsee seikkailemaan Huipun lastenradoille.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Saavuttuamme Huippuun, ensimmäinen vaihe oli turvallisuuslomakkeen täyttäminen. Lomakkeen täytettyämme saimme kypärät ja valjaat. Huipun työntekijät huolehtivat, että valjaat olivat oikein päällä ja tarpeeksi kireällä. Lastenvaljaat olivat erilaiset ja menivät myös olkapäiden yli.

Ninja ja Anna kiinnittävät lapsille turvavaljaita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ninja ja Anna kiinnittävät lapsille turvavaljaita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huipun seikkailukokemukseen kuuluu ensin alkuopastus kaikille ja harjoittelu matalalla harjoitteluradalla, jossa köysirulla kiinnitetään vaijeriin, kuten varsinaisella radalla. Viime vuodesta poiketen harjoitteluratoja on nyt yhden sijasta kaksi alhaalla ja lisäksi yksi yläradoilla. Harjoitteluradalla meitä oli opastamassa seikkailuhjaaja Ninja.

Vaikka olimme käyneet Huipussa kerran aikaisemmin, kertaus oli paikallaan ja se on myös pakollinen.

Alkuopastus ja harjoittelu harjoitteluradalla. Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Seikkailupuisto Huipun alaikärajasuositus on kuusi vuotta. Myös nuoremmat lapset voivat halutessaan ja huoltajansa arvioimana päästä seikkailemaan lapsille suunnitelluille kahdelle yläradalle, jos pituutta on vähintään 100 senttiä.

Yläradat ovat maastossa ylempänä kulkevia ratoja, jotka kulkevat maanpinnasta katsottuna matalammalla, noin 6 metrissä, ja joiden turvavaijeri kulkee seikkailijaan nähden matalammalla. Yläradat sopivat myös aikuisille.

Ajattelimme, että myös Eetu voisi kokeilla seikkailua, koska hän on ketterä ja odotti innolla seikkailupuistoon pääsyä. Kaikki sujui hyvin harjoitteluradalla, mutta siirryttyämme ylös vihreälle (helppo) ja siniselle (melko helppo) radoille totesimme, että yksi vuosi lisää ikään ei olisi pahitteeksi.

Köysirulla kiinnitetään vaijeriin jo radoille nousevien portaiden alussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Köysirulla kiinnitetään vaijeriin jo radoille nousevien portaiden alussa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Onneksi radoilla pystyy tarvittaessa kulkemaan yhdessä vanhemman kanssa, niin saimme vihreän radan kunnialla päätökseen. Lopussa oleva vaijeriliuku vaati hieman suostuttelua sekä äidiltä että Huipun työntekijältä, joka tarjoutui ystävällisesti auttamaan Eetun alas kesken radan, jos uskallusta vaijeriliukuun ei olisi riittänyt.

Hetken tuumailun jälkeen Eetu uskaltautui laskemaan. Ja niinhän siinä sitten kävi niin kuin arvata saattoi, että Eetu halusi mennä radalle uudelleen.

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU ON UUDISTUNUT KESÄKUUSSA 2016. TUHANSIA SUOMEN PARHAITA KOHTEITA MAKSUTTA MYÖS KÄNNYKÄSSÄ.
**

Seikkailua yläradoilla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Seikkailua yläradoilla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämän kesän uudistuksena Huipussa oli se, että harjoittelurata löytyi nyt myös yläratojen tuntumasta. Eetu innostui seikkailemaan matalalla kulkevalle harjoitteluradalle, kunnes ryhmä uusia kiipeilijöitä saapui harjoittelemaan. Myös harjoitteluradoilla on pieni vaijeriliuku radan päätteeksi.

Uutta - yläradoille johtavat portaat maastossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uutta – yläradoille johtavat portaat maastossa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aadalle vihreä rata ei tuottanut ongelmia, vaikka pientä alkujännitystä toki oli. Sinisellä radalla sen sijaan oli pari kinkkistä tilannetta, mutta niistä selvittiin. Aada kokeili myös alhaalla olevaa vihreää rataa.

Vaikka esteet voivat olla kinkkisiä, Huipun jatkuvavarmisteiset radat takaavat sen, että otteen tai askeleen lipsahtaessa seikkailija jää roikkumaan turvavaljaiden varaan. Silloin voi yrittää ponnistaa itse takaisin radalle tai pyytää ohjaajaa avuksi.

Huipussa on aina myös työntekijöitä, joilla on seikkailupelastajan koulutus, joten he pystyvät tarvittaessa tuomaan seikkailijan turvallisesti alas korkealtakin mistä tahansa radalta.

Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Uusi Tarzan-hyppy!

Huipun uutuuksia tälle kaudella ovat uusi vihreä alarata Lovetar ja musta ylärata Äimätär, joka sisältää hurjan Tarzan-hypyn!

Sekä Lovettareen että Äimättäreen kiivetään köysitikkaita. Niissä on uutena turvajäjestelmänä ns. sukkula, jonka käyttö opetetaan alkuopastuksessa ja opastusta voi pyytää myös radoilla. Sukkulan lisäksi on käytössä lisävarmistukset.

Henri kokeili yläradan Tarzan-hyppyä ja se oli makea! Ylätasolta hypätään vapaapudotukseen ja kauempana odottaa köysiverkko, jota vasten vaijeri lennättää seikkailijan parin metrin vapaapudotuksen jälkeen.

Vihreän Hongatar-alaradan loppuliuku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vihreän Hongatar-alaradan loppuliuku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lasten mielestä parasta Huipussa oli kaikkien ratojen lopussa oleva vaijeriliuku. Ninja muistutti, että ennen vaijeriliukua on tärkeää varmistaa, että laskupaikka on vapaa.

Laskeutuminen onnistuu parhaiten siten, että ottaa muutaman juoksuaskeleen lopun purukasassa. Jos sattuu laskeutumaan takaperin, kannattaa jarruttaa kantapäillä purukasaan ja työntää lantiota eteen.

Alkujännityksestä huolimatta lapsia oli vaikea saada lähtemään kotiin. Intoa olisi riittänyt vielä roimasti.

Matias Espoosta oli tullut seikkailemaan tyttäriensä Oonan (vas.) ja Inkan kanssa. Oonan mielestä kivointa oli sinisen alaradan loppuliuku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matias Espoosta oli tullut seikkailemaan tyttäriensä Oonan (vas.) ja Inkan kanssa. Oonan mielestä kivointa oli sinisen alaradan loppuliuku. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hyvää liikuntaa ja aikaa yhdessä

Oli positiivista huomata, että Seikkailupuisto Huippu ei ole jäänyt polkemaan paikoilleen, vaan se on pyrkinyt uudistumaan ja tekemään seikkailukokemuksesta entistä paremman.

Ratoja on rakennettu lisää ja seikkailijoille on varattu lukollisia lokeroita tavaroiden säilytystä varten. Alaharjoitteluradan läheisyyteen on myös istutettu kukkia ja hyötykasveja seikkailijoiden iloksi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huipun toimitusjohtaja Jari Saarhelo kertoo, että puistosta on tullut paljon hyvää palautetta. Monet vanhemmat ovat kokeneet hyväksi sen, että lapset ja nuoret saa pois tietokoneiden äärestä. Seikkailupuistossa kiipeily on myös hyvää liikuntaa ja mukava tapa viettää aikaa perheen tai kavereiden kesken.

Huipussa voi viettää myös lastensynttärit tai järjestää yrityksen virkistyspäivän.

Huipun tiimiläisiä: Beda (vas.), Inka, Ninja, Maria ja Jari. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huipun tiimiläisiä: Beda (vas.), Inka, Ninja, Maria ja Jari. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Seikkailupuisto Huippu työllistää kesäisin reilut 20 henkilöä. ”Yhteiskuvasta saattaa päätellä, että Huipussa työskentelee vain naisia, mutta todellisuudessa miehiä on suunnilleen saman verran kuin naisia”, Jari nauraa.

Tärkeä muistaa

  • Seuraa alkuopastus ja kysy aina, jos jokin askarruttaa.
  • Pujota köysirulla vaijeriin (tai sukkulaan) jokaisen radan alussa.
  • Älä pidä vaijerista kiinni, kun lähdet vaijeriliukuun tai sen aikana.
  • Pyydä henkilökuntaa tarkistamaan valjaiden kireys, jos epäilet että lantioremmi on löystynyt tai jos käyt vessassa välillä.
  • Pukeudu sään mukaan ja liikunnallisesti. Nauti yläilmoista!

Katso Huipun ratojen esittely ja pituusvaatimukset: www

Korkeat ja ennalta tutkitut männyt antavat hyvät puitteet seikkailupuistolle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Korkeat ja ennalta tutkitut männyt antavat hyvät puitteet seikkailupuistolle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yhteystiedot

Seikkailupuisto Huippu
Veräjäpellonkuja 17, Espoo (katso kartta)

Seikkailupuisto Huipun kotisivut ja ajanvaraus
Huippu Facebookissa

**
Seikkailupuisto Huippu on valittu KivaaTekemistä.fi -palvelun Kuukauden kohteeksi elokuulle 2016 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden palvelun etusivulla.

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

**
Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Suurin osa kesän 2015 kampanja-asiakkaistamme teki kävijä- tai myyntiennätyksen. Lue lisää.
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.