Kuukauden kohde: Lapin kesä tarjoaa unohtumattomia elämyksiä

Julkaistu:

15.07.2017
| Kirjoittanut:

Torassiepin maisemia. Upea Jerisjoki virtaa kohti Muoniota. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapin kesä kutsuu!

Käymme useimmiten Lapissa parhaimpien hiihtokelien aikaan kevättalvella. Tänä vuonna halusimme käydä Lapissa kesällä ja selvittää, mitä kaikkea Lapilla on tarjottavana matkailijalle – muutakin kuin perinteistä vaeltamista, joka sekin on tosi rentouttavaa.

Tutustuimme Länsi-Lapin Muoniossa sijaitsevan Harrinivan kesän aktiviteettitarjontaan sekä pääkohteessa Harrinivassa Muonion keskustan eteläpuolella että Torassiepissä lähellä Pallastunturia.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kesäajan aktiviteetteihin voi osallistua kuka tahansa, olitpa sitten paikallinen, satunnainen ohikulkija tai Harrinivassa majoittuva matkailija. Harriniva on yksi Suomen kansainvälisimmistä matkailuyrityksistä, jonka vilkkain kausi alkaa joulukuussa mm. ranskalaisten ja brittien saapuessa kokemaan kaamosta.

Lappi tarjoaa erilaisia elämyksiä myös suomalaisille jo kesällä! Koimme spesiaalin luontoelämyksen myös toisen perinteikkään matkailuyrityksen, Lomamaja Pekosen, yrittäjän Paula Pekosen kanssa melontaretkellä Muonionjoella.

**
MAAILMAN SUURIN ARKTINEN REKIKOIRAKESKUS

Vierailimme aluksi lasten kanssa Harrinivan Lomakylän arktisessa rekikoirakeskuksessa. Yli 400 rekikoiraa – siperianhuskya ja alaskanhuskya – käsittävä keskus on lajissaan maailman suurin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Rekikoirakeskusta meille esitteli itsekin huskysafareilla oppaana toimiva Linda Juvonen, joka kertoi meille Harrinivan koirista, niiden hoidosta ja työstä talvisesongin aikana.

Ennen kuin pääsimme tarhan porteista sisään, Linda muistutti että on tärkeää pysytellä kulkureittien varrella ja ettei sormia saanut työntää häkkien raosta sisään. Häkkien ulkopuolelle olevia koiria sai puolestaan rapsutella vapaasti. Ja niitähän riitti!

Pääsimme myös pitelemään sylissä suloista siperianhuskyn pentua, mikä oli 10-vuotiaalle Aadalle yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista pitkään aikaan.

Linda opastaa safarituristeja talvella ja koiratarhavierailijoita kesällä sekä hoitaa koiria yhdessä muiden koiratarhaoppaiden kanssa ympäri vuoden. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Yllättävintä oli se rauha, mikä niinkin suurella tarhalla vallitsi vieraillessamme siellä. Hiljaisia huskyt Lindan mukaan ovatkin. Ne haukkuvat tarhalla pääasiassa silloin kun ovat saamassa ruokaa tai ovat lähdössä safarille – tai kun yksi koirista pääsee tai päästetään irti tarhassa. Pääsimme näkemään, millainen mekkala siitä tarhalla syntyy.

Kokeneet oppaat tuntevat oman laumansa koirat, niiden ominaisuudet ja vahvuudet ja sen, miten eri koirien kemiat toimivat keskenään. Se on tärkeää valjakkokokoonpanojen suunnittelussa. Häkkeihinkään koiria ei voi laittaa miten sattuu. Häkissä on hyvä olla vähintään yksi uros, Linda kertoo.

Harrinivan rekikoirakeskuksen uusimmat tulokkaat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Valjakko muodostuu edessä olevista fiksuimmista johtajakoirista, keskellä olevasta vauhtiparista ja lähimpänä rekeä juoksevista pyöräkoirista. Koirien lukumäärä riippuu siitä, onko vedettävänä lapsia vai aikuisia ja minkä kokoisia he suunnilleen ovat.

Oli hienoa huomata, kuinka hyvin Harrinivan koiria hoidetaan. Koirat näyttivät tyytyväisiltä ja hyvinvoivilta ja tarhassa oli siistiä. Vierailusta teki miellyttävämmän se, kun saimme koirien näkemisen ja rapsuttelun lisäksi kuulla niin paljon kiintoisaa tietoa koirista. Kokemus oli vaikuttava niin lapsille kuin aikuisille.

Pavarotti päiväunilla. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU UUDISTUI 2016. TALLENNA TAI KIINNITÄ ETUSIVUMME KÄNNYKKÄSI SUOSIKKEIHIN, NIIN LÖYDÄT TÄMÄN JA MUUT KOHTEET MYÖS KÄNNYKÄLLÄ REISSUN PÄÄLLÄ.
Olemme nykyään myös LikeFinland.com.

**

Kaikilla koirilla on nimet, joista he saavat kiittää oppaitaan. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Harriniva Hotels & Safaris (www)
Harrinivantie 35, Muonio
puh. 0400 155 100

**
FATBIKE-PYÖRÄILYÄ TORASSIEPISSÄ

Fatbike-pyöräily ei ollut meille täysin uusi tuttavuus. Nautimme siitä Ylläksellä viime syksynä. Laji on sen verran kiintoisa, että halusimme päästä pyörien päälle uudemman kerran – tällä kertaa Muonion Torassiepissä, josta lähtee reittejä myös suositun Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueelle.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vielä syksyllä 2016 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sai maastopyöräillä vain sille osoitetuilla reiteillä. Nyt kesäkuusta 2017 lähtien alueen merkityt retkeilyreitit ovat myös maastopyöräilijöiden vapaassa käytössä! Tämä koskee myös fatbike-pyöräilyä.

Perinteiseen maastopyöräilyyn verrattuna ajaminen fatbikellä on miellyttävämpää ja meno pehmeämpää. Maisemat vaihtuvat nopeasti ja mikä parasta, sääskistä ei ole vauhdin hurmassa vaivaa. Silti Lapin kesässä kannattaa olla sääskikarkotetta mukana, niin luonnosta voi nauttia.

Latupohjia pitkin matka taittuu nopeasti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaikka pyörät näyttävät jykeviltä, ne ovat yllättävän ketteriä, eikä niitä ole jyrkissäkään ylämäissä raskasta työntää.

Laji tuo retkeilyyn täysin uudenlaista hohtoa varsinkin nille, jotka pitävät luonnosta mutta joille vaeltaminen on liian hidastempoista. Pyörällä liikuttaessa on mahdollista kokea enemmän lyhyemmässä ajassa eivätkä jalatkaan rasitu yhtälailla kuin kävellessä.

On todella hienoa, että retkeilyreittejä kehitetään ja avataan yhä enemmän maastopyöräilijöille.

Toras-Sieppi -järvi, jonka pohjoispuolella Torasjärvi. Tästä lähtee talvisin latu jään yli. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tutustuimme aluksi Torassiepintien päästä lähtevään merkittyyn Metsäpolkuun, joka kulkee osittain samaa uraa kuin Pallakselle vievät retkeilyreitit. Edellisten päivien sateiden jälkeen reitti oli paikoin märkä, mutta pääsimme hyvin etenemään yhteensä 3,5 km Torassiepistä Mäntyrovan suuntaan.

Torassiepin Metsäpolku on hyvä reittivalinta ensimmäistä kertaa lajia kokeilevalle, koska reitillä ei ole liian jyrkkiä nousuja tai laskuja. Reitillä pääsee hyvin lajin makuun ja saa hyvän tuntuman niin pyörään kuin sen vaihteiden ja jarrujen käyttöön.

Samoin heti Torassiepintiellä näkee ihania maisemia ja historiallisen Torassiepin Lapinkartanon ja Porotilan, jonne voi halutessaan varata vierailun.

Torassiepin Lapinkartano. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapin luonnossa ilman opasta liikkuessa on hyvä olla mukana vähintään pari suunnistusvälinettä, esimerkiksi kartta, kompassi, gps tai paikantava kännykkä.

Metsäreitin jälkeen teimme fatbike-retken latupohjaa pitkin Kutunivaan, jossa sijaitsee viihtyisä arkisin avoinna oleva taukopaikka Tunturiporo –kahvila ja –lihamyymälä.

Emäntä Kirsti Vesikukka kertoi meille, että lähistölle Kemiläisentien varteen on kohoamassa uusi kohde, Suomen Kalakirjasto, teemaa pitkään harrastaneen Ari Savikon toimesta!

Fatbike-reissumme kääntöpaikka – Tunturiporo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Palasimme Torassieppiin osin maantietä pitkin. Koko päivän retkellä olisimme ottaneet suunnaksi Pallaksen.

Torassiepissä on vuokrattavana niin kanootteja kuin fatbike- ja maastopyöriä. Tarjolla on paitsi kahvilan herkkuja myös ruoka-annoksia isompaan nälkään kesätarjouksena. Vierailumme aikaan ryhmä saksalaisia nautti Torassiepin luonnosta ja Lapin kesästä.

Torassiepin Annika Malinen kertoi, että Torassiepin kahvila ja mökkimajoitus on avoinna kesäisin joka päivä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Fatbike-pyöriä on mahdollista vuokrata sekä Harrinivasta että Torassiepistä. Vuokrauksen hinta on 35 €/pvä (kesä 2017).

Torassieppi (www)
Torassiepintie 212, Muonio
puh. 040 170 1925

**
YLLÄTTÄVIÄ KOHTEITA TUNTURI-LAPISSA

Jos pidät luonnonkauniista uimarannoista, kannattaa pistää korvan taakse Muonion kirkonkylältä reilun puolen tunnin ajomatkan päässä, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella, oleva luonnonranta.

Lähdimme aurinkoisena iltana ex tempore -reissulle paikkaan, jossa emme olleet aiemmin vierailleet. Kyseessä on Pallasjärvellä sijaitseva ”Punainenhiekka”. Olimme kuulleet puhuttavan paikan kauneudesta ja tiesimme suunnilleen, missä se kartalla sijaitsee.

Hiekkatien varressa huomasimme iloksemme, että reitti rantaan on viitoitettu ja sinne pääsee kulkemaan helppokulkuista, kunnostettua reittiä, joka sopii myös liikuntarajoitteisille ja lastenrattaiden kanssa kulkeville. Matkaa Kivijärvelle vievältä tieltä Pallasjärven etelärantaan oli vain n. 300 m. Tiessä on sillä kohdalla kyltti ja levike.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Polun päässä odotti Metsähallituksen autiotupa, nuotiopaikka sekä upea punertavahiekkainen ranta häkellyttävine, lumiläikkyisine tunturimaisemineen. Lapset nauttivat hiekkalinnoitusten rakentelusta rantavedessä, kun taas vanhemmat innostuivat kokeilemaan, millaista rannalla on uida.

Ranta oli täynnä jännän rakeista hiekkaa, eikä kivistä tai epämiellyttävästä mudasta ollut tietoakaan. Loiva ranta sopii hyvin myös lapsille – ja olipa ihanalle rannalle löytäneet tiensä muutamat muutkin luonnonystävät sekä jokunen kuukkeli, joista muutamat rohkenivat tulla nappaamaan makupaloja suoraan kädestä. 🙂

Punainenhiekka (www)
Pallasjärvi, Muonion ja Kittilän kunnan rajalla

**
KOSKENLASKUA MUONIONJOELLA

Yksikään huvipuisto Suomessa ei pysty tarjoamaan yhtä aitoa ja jännittävää elämystä kuin mitä luonto voi parhaimmillaan tarjota. Meille sellainen elämys oli koskenlasku Suomen ja Ruotsin välillä virtaavan Muonionjoen kuohuissa kumiveneellä. Se kannattaa kokea edes kerran elämänsä aikana.

Osallistuimme koskenlaskuun Harrinivassa yhdessä yhdeksän muun seikkailunnälkäisen suomalaisen matkailijan kanssa, joihin kuului niin lapsia kuin aikuisia, naisia ja miehiä. Koskenlasku on osa Harrinivan kesän viikko-ohjelmaa ja siihen voi osallistua kuka tahansa. Koskenlaskun hinta on 40 €/aikuinen.

Ensin saimme asiaan kuuluvat varusteet sadevaatteista kumisaappaisiin ja kypäröihin. Pelastusliivit puettiin ja säädettiin sopivalle kireydelle henkilökunnan toimesta kuin seikkailupuistossa konsanaan. Kaikki ylimääräiset vaatteet, asusteet, kengät ja arvotavarat jätettiin niille varattuihin koreihin, jotka kuljetettiin autoilla koskenlaskuseikkailun päätepisteelle.

Kipparit Jouni (edessä oik.) ja Kalle Pietikäinen miehistöineen lähdössä koskenlaskuseikkailulle Muonionjoelle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kun varustepuoli saatiin kuntoon, joukko jaettiin kahteen kumiveneeseen. Kippareina toimivat yrittäjäperheen veljekset Kalle ja Jouni Pietikäinen antoivat hyvän alkuopastuksen. Jo ennen koskenlaskua kuulimme paikallisilta, että veden korkeus koskenlaskuun oli nyt ihanteellisella tasolla.

Miehet muistuttivat, että jos veneestä sattuu putoamaan, kannattaa jäädä kellumaan selälleen kädet sivulla ja jalat virran suuntaisesti. Koskenlaskussa käytettävät pelastusliivit kääntävät vedessä kellujan automaattisesti selälleen. Veneestä putoamiset ovat Kallen ja Jounin mukaan harvinaisia.

Koskenlaskua Muonionjoella. Kuva: Harriniva

”Minkäslaista menoa tänne olikaan tilattu?”

Sitten lähdettiin matkaan! Kipparimme Kalle kertoi, että tulisimme laskemaan kuuden kilometrin matkalla neljä eri koskea, joista ensimmäinen, Pahtonen, oli kesyin ja loppupuolella oleva Äijäkoski hurjin.

Meidän venekunnassa oli joukko vauhdista pitäviä nuoria aikuisia ja koskiseikkailumme oli sen mukainen. Pääsimme kokemaan ne hurjimmat kuohut, joista oli mahdollista turvallisesti laskea. Toisessa kumiveneessä olleet laskivat hieman eri reittiä, koska mukana oli lapsia.

”Onko joku vielä aivan kuiva?”

Koskenlasku oli hauska kokemus. Alkuun hieman jännitti, mutta heti ensimmäisen kosken jälkeen jännitys kaikkosi. Melomaan pääsi eikä kukaan ainakaan meidän veneessä jäänyt kuivaksi. Koskenlaskun päätteeksi kodassa odotti nokipannukahvit ja diplomit.

Henri ja diplomi. Yhtä kokemusta rikkaampana. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Koskenlaskun jälkeen menimme vaihtamaan kuivaa päälle ja nauttimaan Harrinivan ravintolassa maukkaat lohiannokset. Meitä palvellut Jouni Sykkö kertoi, että kesäaikaan ravintolassa on tarjolla kesätarjouksena lohta tai grillipihvi iltapäivästä alkaen. Tilata voi myös à la carte listalta.

**
KIVAA KESÄTEKEMISTÄ HARRINIVASSA

Harrinivan monipuoliseen viikko-ohjelmaan kuuluu koskenlaskun ja huskytarhavierailun lisäksi mm. kanoottiretkiä, huskyvaellusta, porotilavierailuja, kalaretkiä ja ruuan valmistusta Lapin tapaan. Varauksesta on tarjolla mm. Takkaporo-vaellusta, jossa tutustutaan omaan poroon, Wanhan ajan aikamatka, paljasjalkakävelyä, lohensoutua, aistien luontopolku ja yöpyminen eräkämpässä.

Syksyllä on tarjolla myös revontuliretkiä. Tutustu tarkemmin kesän aktiviteetteihin tästä.

Tulevia tapahtumia

22.7. Torassieppi – Heinätanssit Porotilalla
29.7. Harriniva – Muonion Lohiviikkojen päätöstanssit
19.8. Torassieppi – Elotanssit ja Pihapeliturnaus
9.9. Harriniva – Potturock
15.9. Torassieppi – Torassiepin kesäkauden päättäjäiset

Lisätietoja tapahtumista

**
MELONTAA MUONION VESISTÖISSÄ

Lapin loman viimeisenä muttei vähäisimpänä etappina meillä oli melontaretki Muonionjoella eli Väylällä, kuten paikalliset sanovat. Oppaaksemme tarjoutui pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, Lomamaja Pekosen yrittäjä Paula Pekonen, joka on palvellut tuhansia matkailijoita päätoimisesti vuodesta 1983 lähtien.

Paula esittelee melontareittiä, joka sopii hyvin jonkin verran melontaa harrastaneille. Koskia reitillä ei ole. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lähdimme melontaretkelle Pekosen rannasta, joka toimii kesäisin myös kunnan uimarantana. Paula asettui varmoin liikkein punaiseen kajakkiin ja me lähdimme matkaan kanootilla, johon saimme näppärästi mukaan kaikki retkellä tarvitsemamme varusteet ja eväät.

Melontareitti oli sama, jonka olimme meloneet kerran aikaisemmin muutamia vuosia sitten. Nyt vesi oli selkeästi korkeammalla, mikä helpotti huomattavasti melomista. Reittimme kiersi vastapäivään Muonionjoessa olevan Rukomasaaren, jonka keskellä on Muonionjärvi!

Seuranamme vesillä oli myös useita sotkapoikueita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vuosia melontaa harrastanut Paula kertoi luonnossa liikkumisen meloen tai patikoiden olevan tärkeää vastapainoa kiireisen majataloyrittäjän arkeen. ”Nykyään pitää osata ottaa aikaa itselle, ettei polta kynttilää molemmista päistä.”

Meloimme aluksi vastavirtaan Rukomapudasta. Pudas on joen sivu-uoma. Putaita ja saaria riittääkin Muonion kohdalla, joten meloessa Paulan antama muovipäällysteinen kartta on tosi hyvä apu – mutta niin on myös Muonion kirkontorni.

Meloessamme oli mukava jutella niitä näitä ja tarkastella luontoa. Vasemmalla näkyi Rukomasaaren lintutorni ja oikealla ihmisten rantatontteja. Vastatuuli heikkeni ja lopulta pääsimme kääntymään vasemmalle itse Väylälle. Takaisin, etelään päin meloessa myötätuuli ja virta auttoivat meitä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taukopaikkamme sijaitsi melontaretkemme loppupäässä Muonionjoen puolella. Rantautumisessa jyrkästi nousevalle saarelle riitti haastetta, mutta siitä selvittiin kuivin jaloin kokeneen melojan vinkkien avulla.

Oli mukavaa kun saimme syödä tällä kertaa retkieväänä jotakin muuta kuin perinteistä makkaraa. Teimme tulet ja paistoimme nuotion loimussa ensin leipäjuustoa, nam. Tämän jälkeen kypsensimme nuotiolla pitkävartisilla retkipaistinpannuilla pannuleipää Paulan valmistamasta taikinasta.

Leivän valmistus nuotiolla oli yllättävän nopeaa ja helppoa – kunhan tekee taikinan kotona valmiiksi. Pannuleipä oli myös todella maukasta voin, vaahterasiirapin ja Lapin maariantuoksuheinäsiirapin kera.

Pannulla kypsennettyä vehnä- ja ruisleipää nokipannukahvin kera. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Loppumatka sujui joutuisasti tuulen ollessa myötäinen. Sade ennätti kastelemaan meidät, mutta onneksi vasta ihan viime metreillä. Aikaa leppoisaan luontoretkeen vierähti nelisen tuntia ja se kului siivillä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lomamaja Pekonen tarjoaa tasokasta majoitusta ja caravan-paikkoja Muonion ydinkeskustassa. Lomamaja Pekoselta saa reittivinkkejä melontaan ja patikointiin Muoniossa sekä tietoa varusteiden ja välineiden vuokrauksesta. Länsi-Lapissa on runsaasti erilaisia melontamahdollisuuksia.

Artikkelimme Lomamaja Pekosesta: Lomamaja Pekonen ja Muonion kaamos

Lomamaja Pekonen (www)
Lahenrannatie 10, Muonio
puh. 040 550 8436

Lapin luonnossa voi ihastella tutumpia ja tuntemattomampia kukkia ja kasveja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tämänkertainen Muonion reissumme oli siksi erityinen, että pääsimme kokemaan ja näkemään sellaista, joka ei ollut meille kovinkaan tuttua.

Varsinaisia sääskiparvia emme tälläkään Lapin reissulla tavanneet. Ne ovat lähinnä kosteikkojen riesa ja suojautumiskysymys.

Lapin kesässä on vähintään yhtä paljon eksotiikkaa ja kokemisten arvoista kuin talvikaudessa. Paljon jäi vielä kokemattakin, kuten monipuoliset taide- ja kulttuurikohteet sekä suosiotaan kasvattanut kalastus tärkeänä harrastuksena etenkin monille miehille.

**
Länsi-Lappi ja sen luontoelämykset on valittu KivaaTekemistä.fi –palvelun Kuukauden kohteeksi elokuulle 2017.

Harriniva ja Lomamaja Pekonen ovat KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.
Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää.




KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.