Ihastuttavien tilapuotien ja yllättävien perhekohteiden Pälkäne

Julkaistu:

08.07.2017
| Kirjoittanut:

Strutsitila Syrjynen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Pälkäne

Vierailimme kuluneella viikolla Tampereen ja Hämeenlinnan puolivälissä sijaitsevassa Pälkäneen maalaispitäjässä Pirkanmaalla. Reissupäivä oli mukava ja täynnä uutta ja yllättävää, vaikka lämpötila oli enimmillään vain 15 astetta.

Olimme kuulleet puhuttavan Pälkäneestä ainoastaan hiihtokeskus Sappeen yhteydessä. Tiesimme myös, että Pälkäne sijaitsee Tampereen lähellä, mutta emme mitään muuta. Oli kiintoisaa mennä viettämään kesäpäivää täysin uuteen paikkaan ja selvittämään, mitä kivaa sieltä löytyy meidän perheelle.

Näkymiä Pälkäneen näkötornin huipulta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pälkäneen sijainti perinteisen ajoreittimme, Tuusula-Tampere, ulkopuolella on myös yksi syy siihen, miksi emme olleet vierailleet paikkakunnalla aiemmin. Kokoonpanomme Pälkäneen päiväreissulla oli 2 aikuista ja 2 lasta.

Pälkäneelle ajaessamme saimme ihastella kaunista maalaismaisemaa keltaisine rypsipeltoineen sekä laidunten lehmineen ja hevosineen. Pälkänettä ympäröivät vesistöt ja harjumaisemat lisäävät sen viehätystä entisestään.

Pälkäneelle on hyvät tiet niin 3-tieltä Hämeenlinnan pohjoispuolelta (tie 57) kuin Lahdesta (tie 12) – ja tietenkin pohjoisesta päin Tampereelta (tie 12).

**
STRUTSITILA SYRJYNEN

Ensimmäinen vierailukohteemme oli Strutsitila Syrjynen. Jo heti sisääntuloportilla meitä oli tervehtimässä kaksi hanhea aitauksessaan. Strutsien ja hanhien lisäksi tilalla asustelee pupuja, kanoja, kuusipeuroja, villisikoja sekä ylämaan karjaa – kaikkiaan lähes 200 eläintä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tilaa ovat pyörittäneet vuodesta 1999 lähtien Anu ja Jari Syrjynen. Perheyrityksessä auttamassa ovat myös aikuiset tyttäret Jenna, Siru ja Essi, jotka huolehtivat mahdollisuuksien mukaan niin tilan markkinoinnista, kahvila-myymälästä kuin tilan päivittäisistä askareista.

Essi esitteli meille tilan tuotteita ja antoi vinkkejä strutsinlihan valmistukseen. Saatavilla oli mm. uutuustuotetta strutsinakkeja sekä strutsin paistia ja filettä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Strutsitila on mukava paikka tulla viettämään kesäpäivää eläinten parissa. Välillä voi käydä nauttimassa kahvilan herkkuja, jäätelöä tai erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia, jotka on leivottu paikan päällä.

Tila on mukavan kompakti rajoittuen pienelle alueelle, jolloin perheen pienimmätkin jaksavat hyvin kiertää mukana. Oli kiva, kun tilalla oli kylttejä kertomassa eläimistä ja hyödyllistä tietoa mm. siitä, miksi strutsien kanssa ei kannata mennä tekemään tarkempaa tuttavuutta.

Villisiat nukkuivat aitauksessaan sikeästi vierivieressä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Samoin meille selvisi, että villisika on yöeläin ja tykkäävät köllötellä päivällä, ja että hevonen on tilan työläshoitoisin eläin. Näimme myös 40 strutsinpoikasta lämpöhuoneessa. Tilan isäntä tuo niitä Keski-Euroopasta vuosittain.

Tämän kevään strutsinpoikasia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eetun, 6v, mielestä tilan kivoimmat eläimet olivat kaksi hanhea ja Aadan, 10v, mielestä kilpaa juoksevat puput. 🙂

Strutsitila Syrjynen (www)
Kirvuntie 76
36600 Pälkäne
puh. 040 849 4817

**
RAVINTOLA KOSTIAN KIEVARI

Strutsitilalla vierailun jälkeen suuntasimme kulkumme kohti Pälkäneen keskustaa, Onkkaalaa, ja ravintola Kostian Kievaria. Ihan Pälkäneen keskustassa, isossa sinisessä rakennuksessa sijaitseva ravintola on palvellut asiakkaita jo 1960-luvulta lähtien.

Ravintola Kostian Kievari. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kostian Kievarin kotiruokalounas paikan päällä valmistettuine jauhelihapihveineen – jotka maistuivat lasten mielestä samalta kuin papan tekemät – olivat erityisesti lasten mieleen. Jälkiruuaksi tarjoillut mehevät marjapiirakkapalaset – nekin emännän itse leipomat – kruunasivat makoisan lounaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lomareissulla tulee helposti käytyä ravintoloissa, joissa ruuan lisukkeena tarjotaan ranskalaisia. Kostian Kievari rehellisine lounasruokineen ilman ylimääräisiä kikkailuja sekä ystävällinen palvelu ja lapsiasiakkaiden huomiointi jäi meidän mieleen ja käymme ravintolassa mielellämme uudemmankin kerran.

Kostian Kievarissa meitä palvelivat tarjoilija Sirkka sekä yrittäjä Pirjo Lindholm. Ruuanlaitosta pitävä Pirjo kertoi siirtyneensä 20 vuotta sitten palkkatöistä yrittäjäksi pankinjohtajan ehdotuksesta. Sillä tiellä ollaan!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Idyllinen rakennus on toiminut Pirjon mukaan aikanaan matkustajakotina, lihakauppana ja maitokauppana. Kostian Kievarin lounas on saatavilla joka päivä maanantaista sunnuntaihin. Lisäksi on tarjolla a’la carte -lista.

Ravintola Kostian Kievari (www)
Onkkaalantie 75
36600 Pälkäne
p. 03 534 2491

**
TÄÄLTÄHÄN LÖYTYY VAIKKA MITÄ KIVAA!

Strutsitilalta Pälkäneen keskustaa kohti ajaessamme huomasimme tien varrella ison kivikirkon raunion. Päätimme käydä katsomassa, pääsisikö siihen tutustumaan tarkemmin. Rauniokirkon edustalla olevasta taulusta selvisi, että kyseessä oli keskiaikainen Pyhän Mikaelin harmaakivikirkko. Sinne pääsi myös sisään!

Rauniokirkko. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Taulussa kerrottiin katon sortuneen raivoisan myrskyn seurauksena vuonna 1890. Sen jälkeen rauniota on kunnostettu useaan otteeseen ja mikä yllättävintä, avonaisessa kirkossa on mahdollisuus järjestää edelleen niin vihkimisiä kuin muita perhejuhlia. Muutamia kertoja vuodessa järjestetään myös konsertteja ja jumalanpalveluksia.

Paikka on kokemisen arvoinen peltojen keskellä. Lähistöltä on löydetty muinaisesineitä, joista opastaulu kertoo.

Pälkäneen Pyhän Mikaelin kirkko eli Rauniokirkko (www)
Vanhankirkontie, 36600 Pälkäne

Kuva: KivaaTekemistä.fi

UUTTA MEDIASSAMME 2017!
Onko sinulla kiva kesäkuva kivasta lomakohteesta Suomesssa? Kohteeksi käy yhtä lailla kaupunki, huvipuisto, lähitila kuin mökkilampi. Vinkkaa tai katso muiden suosikkikuvia tästä!
🙂
**

Toinen yllättävä kohde oli tuulimylly, jonka huomasimme sattumalta kävellessämme Onkkaalassa eli Pälkäneen keskustassa. Urheilukentän ja VPK-talon vieressä sijaitseva tuulimylly toimii kesäisin Pälkäne-Seuran ylläpitämänä Tuulimyllymuseona. Tuulimyllyyn ja siellä olevaan vanhaan esineistöön pääsee tutustumaan nyt heinäkuussa torstaisin ja perjantaisin klo 12-15.

Tuulimyllyn takana on Suomen vanhin toiminnassa oleva tanssilava ja se on rakennettu vuonna 1907. Tänä vuonna juhlitaan 110-vuotiasta tanssilavaa, kertoo Taru Koivisto Pälkäneeltä. (2. ed. kappaleen tekstiä korjattu ja täydennetty 9.7.17)

Yli 100 v. sitten toiminnassa ollut Aholinin Tuulimylly. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Paikalla ollut myllyn esittelijä Leena Jokinen vinkkasi, että kannattaa tutustua myös Myttäälän entisen koulun talonpoikaisesineiden kokoelmaan ja Salinmäen pihapiiriin. Ne ovat avoinna puolestaan ti-ke 12-15, nekin nyt heinäkuussa. Katso tarkemmin: VisitPälkäne.

Tuulimylly-museo (www)
Koulutie 3, 36600 Pälkäne

Etsiessämme vierailukohteita Pälkäneen matkailusivustolta, huomasimme, että Pälkäneen tarjonnasta löytyy todella paljon erilaisia leipomoita ja tiloja sekä niiden yhteydessä olevia myymälöitä ja kahviloita. Myös ratsastusmahdollisuudet ovat yllättävän laajat paikkakunnan kokoon nähden.

Lapset tykkäsivät Pakanrannan leikkipaikasta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Löytyipä Pälkäneeltä myös ihana uimapaikkakin laajoine viihtyisine ruoho-alueineen, monipuolisine leikkitelineineen, beach volley -kenttineen, pukukoppeineen ja lapsiystävällisine ja hienohiekkaisine rantoineen. Olisimme mielellämme jääneet sinne pidemmäksi aikaa, jos vain sää olisi ollut lämpimämpi.

Pakanrannan uimaranta (www)
Uimarannantie 14, 36600 Pälkäne

**
SUTTISEN TILA

Keskustan kohteisiin tutustumisen jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Laitikkalassa sijaitsevaa Suttisen tilaa. Tilalla viljellään mansikkaa, vadelmaa ja sokerimaissia sekä muita vihanneksia kurkusta ruusukaaliin. Tilan yhteydessä toimii myymälä, josta voi ostaa tilan tuotteiden lisäksi herkkuja myös muilta lähialueen pientuottajilta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Juttelimme tovin tilan isäntäpariskunnan Erja Rissasen ja Simo Laakson kanssa. Myös perheen tyttäret Alina, Ella ja Anna ovat mukana toiminnassa.

Simo, Erja ja Alina. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suttisen tila on vuonna 1879 perustettu sukutila ja isäntä Simo Laakso on tilan neljättä polvea. Pohjois-Savon Nilsiästä, josta mekin teimme juttua talvella, kotoisin oleva emäntä Erja kertoi, kuinka he ovat halunneet jo parikymmentä vuotta satsata tilamyymälään, jossa on tarjolla sekä lähiruokaa että käsityötuotteita.

Valikoimaa todella riitti, mutta ei liian kanssa kuitenkaan. Koriimme tarttui tilan omista vadelmista valmistettua limonadia, liperiläisiä karjalanpiirakoita ja tietysti tilan mansikoita.

Tilapuoti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tilapuodin herkkuja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tilamyymälän yläkerrassa sijaitsee ”nauti ensin, maksa vasta sitten” -periaatteella toimiva itsepalvelukahvila. Tarjolla oli monenmoista herkkua suklaakakusta tilan omaan, marenkia ja tuoreita mansikoita sisältävään, Britakakkuun, jota mekin maistoimme tilan emännän suosituksesta. Se oli todella hyvää!

Kahvilaan on syytä piipahtaa jo pelkästään Britan takia. 😉

Kahvilan lisäksi kannattaa piipahtaa myös viereisessä Vinttipuodissa, jossa on myynnissä suomalaisia käsityönä tehtyjä tuotteita uniikeista koruista laukkuihin sekä leluista lahja- ja sisustustavaroihin. Myynnissä on myös luonnonkosmetiikkaa.

Vinttipuodista löytyy mm. laaja valikoima Gepetton koivuvanerista valmistettuja, koottavia nukkekodin kalusteita ja tarvikkeita Kangasalta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapset puolestaan viihtyivät tilan eläimiä – lampaita, pupuja ja hevosia – ruokkimassa sekä leikkiaitassa leikkimässä. Löytyypä tilalta keppihevosratakin! Aikuisten herkutellessa kahvilan herkuilla, lapset pääsivät nauttimaan tilan jäätelökioskin toffee-popcorn -jäätelöstä.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Erja kertoi, kuinka Suttisen tila ja myös muut lähitilat Pälkäneen Laitikkalan kylässä ovat suosittuja taukopaikkoja myös mökkiläisille. Parin kilometrin säteellä sijaitsevat Katajan Liha, Heikkilän Juustola, Rönnvikin viinitila sekä Villa Hepolahti – eli melkein kaikki lähipalvelut, joita ihminen tarvitsee!

Oli kiva huomata, että tilat vinkkaavat myös toisistaan. Esimerkiksi Syrjysen Essi suositteli meille sekä Suttisen tilaa että Niitty-Seppälän tilaa, joka sijaitsee Pälkäneen keskustasta Aitoon kylälle päin lähdettäessä.

Suttisen Tila ja Tilapuoti (www)
Kissalammintie 43
36660 Pälkäne
puh. 040 560 6668

**
KELTAINEN TALO

Viimeisin, muttei suinkaan vähäisin, vierailemistamme kohteista oli niin ikään Onkkaalassa sijaitseva Keltainen Talo. 110-vuotiaasta Nuijantalosta löytyy niin kahvila, lahjatavaramyymälä kuin kahden huoneen Bed & Breakfast -majoitus.

Keltainen Talo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tapasimme Keltaisessa Talossa ystävällisen kahvilakauppayrittäjä Heli Ripatin, joka hoitaa myös yläkerran B&B -majoitusta. Heli on koulutukseltaan taidekutoja ja käynyt myös kauppaopiston. Hän piti aikanaan silkkikauppaa Tampereella, mutta kangasmyynnin hiipuessa hänen teki mieli maalle.

Helillä oli paljon hyviä vinkkejä vapaa-ajan viettoon Pälkäneellä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aikaa Pälkäneellä on vierahtänyt 9 vuotta ja nykyisessä paikassa 4 vuotta. Keltaisen Talon nimi tulee hänen kahvilansa edellisestä rakennuksesta. Kesällä tehdään pitkää päivää ja talvella vähän levätään. Tämä on monen pälkäneläisen tilanpitäjän ja putiikinpitäjän vuosirytmi.

Keltaisen Talon porkkanakakkua. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Heli kertoi, että kesäisin ja jouluisin avoinna olevan myymälän kaikki tuotteet ovat laadukkaita ja huolella valittuja. Sisustus- ja lahjatavaroiden lisäksi valikoimasta löytyy myös erilaisia herkkuja porvoolaisesta hillosta Ranskan tuliaisiin, Dijonin sinappiin ja Lemon curdiin, jotka ovat valikoituneet myymälän hyllylle omien mieltymysten mukaan.

Keltaisesta Talosta löytyy paljon ihanaa ostettavaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Keltaisessa Talossa oli parhaillaan meneillään pukunäyttely, Anja Wählingin 100 naista – 1 000 mekkoa 16.7. saakka. Tämän jälkeen upeaan rakennukseen on tulossa Evakkotie lapsen silmin -näyttely. Elokuun 11. päivä Nuijantalolla on luvassa Seppo Hovin ja Aimo Kokon Sota luo laulunsa -musiikkiesitys

Vierailimme myös Nuijantalon ihastuttavassa oululaislähtöisen käsityöyrittäjä Noora Rosbergin Spirraali-nimisessä liikkeessä. Noora vääntää tuotteitaan rautalangasta. Puhelias Noora kertoi ihastuneensa rautalankaan toimiessaan tuulilasikorjaamon puhelinpäivystäjänä Tampereella, kun takahuoneessa oli rautalankaa.

Spirraalin iloinen yrittäjä Noora Rosberg. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Nooralla on Spirraalissa myynnissä niin koruja, kylttejä, magneetteja kuin tauluja ja keittiörättejä, joihin hän on itse keksinyt paljon ajatuksia herättäviä mietelauseita.

Keltainen Talo (www)
Onkkaalantie 102
36600 Pälkäne
p. 050 5979 659

Pälkäne-päivän päätteeksi piipahdimme Nuijantalon takana kohoavalla Syrjänharjulla, jonka huipulla kohoaa vesitorni näköalatasantaineen. Harjulta on huikeat näkymät Pälkänettä ympäröiviin vesistöihin, Mallasveteen lännessä ja Pälkäneveteen idässä. Vesitornin huipulla voi katsella myös sarjakuvia!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pälkäne yllätti meidät erilaisine ja yllättävine kohteineen sekä ystävällisine ihmisineen, jotka ovat kotiseudustaan ylpeitä. Monet kehuivat meille alueen rauhallisuutta, luontoa, vesistöjä ja tietenkin lähitiloja.

Paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, esimerkkinä Pälkäneen ratsastus- ja melontamahdollisuudet, retkeilyreitit sekä Sappeen vapaa-ajan keskus.

Pääsimme jälleen kerran todistamaan sen, että Suomesta löytyy todella upeita kohteita, jos niitä vähänkään viitsii etsiä ja antaa niille mahdollisuuden.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Pälkäneen kohteisiin voit tutustua tarkemmin VisitPälkäne.fi –sivustolla, josta löydät kohteiden lisäksi myös ripauksen Pälkäneen historiaa!

Visit Pälkäne – Pälkäneen matkailusivusto (www, FB, Instagram)

Majoituskohteet (www)
Kahvilat ja ravintolat (www)
Muut vierailukohteet (www)
Shoppailukohteet (www)

Pälkäneen tapahtumakalenteri (www)

Visit Pälkäne on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.
Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo
Kuvat: Sari Särkijärvi

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

2 thoughts on “Ihastuttavien tilapuotien ja yllättävien perhekohteiden Pälkäne

  1. Taru Koivisto

    Pieni korjaus tekstiin: VPK:n talo on rakennettu kahdessa osassa, vuonna 1952 vanha osa. Tuulimylly siirrettiin uuden osan rakentamisen tieltä pois nykyiselle paikalleen ja uusi osa rakennettiin vuonna 1963. Tuulimyllyn takana on Suomen vanhin toiminnassaoleva tanssilava ja se on rakennettu vuonna 1907, tänä vuonna juhlitaan 110-vuotiasta tanssilavaa. Viereinen ravintola on rakennettu vuonna 1914.

Kommentointi on suljettu.