KivaaTekemistä osallistui Aukusti X run -seikkailujuoksuun Jalasjärvellä

Julkaistu:

17.08.2015
| Kirjoittanut:

Aukusti X run ja Pohjanmaan pellot. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aukusti X run ja Pohjanmaan pellot. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Miltä tuntuisi palata pitkän ajan kuluttua lakeuksille aivan toisissa merkeissä kuin mihin aiemmin on tottunut?

Mahtavalta. Lähdin rohkeasti mukaan ensimmäistä kertaa järjestettyyn Aukusti X run –jouksutapahtumaan Jalasjärvellä. Tapahtuma järjestettiin samassa ympäristössä, jossa sijaitsi ensimmäinen kouluni, korkea vaaleanpunainen entinen kirkonkylän ala-aste.

Jos olet muuttanut kotipaikkakunnaltasi pois, uuden kokeileminen vuosien tauon jälkeen vanhassa mutta uudistuneessa ympäristössä voi olla todella avartavaa. Jalasjärvi on kunnostanut keskustassa sijaitsevan Lamminjärven ympäristön viihtyisäksi liikunta-alueeksi ulkoilureitteineen ja pesäpallo- ja beach volley -kenttineen.

Lamminjärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lamminjärvi. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Antti Mansikkaviita (404) innosti myös Aku Korhosen (405) mukaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Antti Mansikkaviita (404) innosti myös Aku Korhosen (405) mukaan. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tällä kertaa ei testattu sitä, kuka pääsee koulujen välisiin maastojuoksukisoihin.

Jo perinteeksi muodostuneen musiikki- ja kulttuuritapahtuma Aukustin järjestäjäporukka oli päättänyt panna pystyyn kunnon extreme-jouksutapahtuman!

Sisarukset Jenny ja Johanna Luomala. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sisarukset Jenny ja Johanna Luomala. Kuva: KivaaTekemistä.fi


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Juoksu ei kuitenkaan kulkenut pelkkiä kävelyreittejä pitkin, vaan myös pelloilla ja peltojen ojissa, mudassa! Talkooporukalla riitti järjestettävää, sillä tehtävärasteja oli siellä tällä ja ne olivat monipuolisia – silti kaikille liikuntaa harrastaville sopivia. Suurin osa osallistujista oli 15-50-vuotiaita.

Suosio yllätti

Järjestäjiin kuuluva Aukusti-aktiivi ja KivaaTekemistä.fi -palveluakin kehittäneen Mediaporras-mainostoimiston vetäjä Juha Siirtola kertoi heidän odottaneensa juoksuun 50 osallistujaa, mutta osallistujamäärä olikin tripla 150!

Tehtäviä juoksureitin varrella löytyi joka lähtöön: ryömintäputkia, kiipeilyverkkoja, rakennustelineen alituksia ja ylityksiä, heinäpaalien ylityksiä, vaahtoeste sekä tehtävä, jonka pääsi nopeimmin uimalla ja sukeltamalla vaatteet päällä, kengät jalassa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaativin rasti, valvojana tummapaitainen Aukusti-aktiivi Mikko Jokipii. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Vaativin rasti, valvojana tummapaitainen Aukusti-aktiivi Mikko Jokipii. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaikki tehtävät eivät menneet ihan muitta mutkitta. Pellolla yksi osallistuja loukkasi nilkkansa. Tapahtumassa oli ensiapuryhmä, sekä joka esteellä oli oma valvojansa.


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Juoksutapahtuma oli lämminhenkinen ja ventovieraidenkin kanssa oli helppo jutustella. Minut yllätti se, että juoksutapahtumaan oli tultu kauempaakin.

Tamperelainen Marko piti tapahtumasta ja sanoi, että kannatti tulla hakemaan fiiliksiä. Paras este oli hänen mielestään veden ylitys kelluvien lavojen päältä. Suurimmalla osalla osallistujista pääasia ei ollut loppuaika vaan viihtyminen ja liikkuminen.


Kuvat: KivaaTekemistä.fi

Kansainvälisiä jalasjärvisiä

Aukustissa hehkui kansainvälisyys paitsi Euroopasta tulleiden nuorten talkoolaisten myötä myös kansainvälisistä paikkakuntalaisista.

Talkoolaisena jo toista kertaa Aukustissa ollut leppoisa Jani Mäki-Mantila oli muuttanut kotiseudulleen Jalasjärvelle Japanista, jossa hän oli asunut pitkään ja ollut teollisuuden palveluksessa. Jani tekee edelleen töitä Japaniin etänä oman yrityksensä kautta, mutta etsii kotiseudultaan myös uutta työtä.

Eija-Irmeli Gnilka (ent. Rannila) on puolestaan asunut jo vuosia Saksassa. Hän käy pari kertaa vuodessa Jalasjärvellä ja osallistui nyt Aukusti X runiin sekä Aukusti Lauantaihin. Sosiaalinen ja puhelias Eija pulppuaa liikeideoita: suomalainen uimakoulu Saksaan, suomalaisia talopaketteja Saksaan…

Ideat eivät jää puheiden tasolle. Eijan nykyinen yritys, skandinaavista lastenvaatemuotia kotikutsuilla myyvä Samuli.de työllistää jo kymmenisen paikallista saksalaista ja on kasvattanut liikevaihtonsa puoleen miljoonaan euroon.

Aukusti yllätti monipuolisuudellaan

Aukusti on niin laaja ja monipuolinen tapahtuma, että matkalla Jalasjärvelle perjantaina Radio Nova noteerasi sen yhtenä viikonlopun ykköstapahtumista Suomessa.

Aukustimarkkinat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aukustimarkkinat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kirkonkylä oli täynnä väkeä ja elämää. Oli markkinahumua, pomppulinnaa ja konsertteja lapsista aikuisiin. Lauantaina päivällä järjestettiin paitsi juoksutapahtuma myös skeittaustapahtuma Aukustiskate, JAMOKE -autonäyttely sekä Jalasjärven Jalaksen lentopalloilijoiden toimesta beach volley –turnaus.

Aukustirockissa perjantaina esiintyivät muun muassa Egotrippi, Happoradio, Karri Koira ja Musta Barbaari. Aukusti Lauantaissa esiintyivät puolestaan Antti Railio, Movetron, Pauli Hanhiniemi ja niin edelleen. Lasten Lauantaissa konsertoi Hevisaurus. Iltatapahtumissa vieraili viikonlopun aikana lähes 5 000 kävijää.

Jo 15. kerran järjestetty Aukusti-tapahtuma on lähes kokonaan talkoolaisten toteuttama. Tapahtuman tausta-ajatuksena on saada nuoret ja nuoret aikuiset vaikuttamaan paikkakuntansa viihtyisyyteen ja kulttuuriin.

Aukustin kotisivut ja yhteistyökumppanit

Tutustu aiempiin Jalasjärvi-aiheisiin artikkeleihimme:

  • 7.6.2015 Kuukauden kohde: Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä yllättää nuorekkaalla valikoimallaan
  • 26.9.2014 Kuukauden kohde Jalasjärvi upeina luontokuvina
  • 15.9.2014 Kuukauden kohde: Tekstiilien ja juustojen Jalasjärvi
  • ***
    KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.

    Jos haluat teettää meillä kohdearvioita Suomen laadukkaimmista käyntikohteista, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi.