Kivaa Tekemistä yllättyi Maarianhaminasta talvikohteena!

Julkaistu:

20.03.2019
| Kirjoittanut:

Maarianhaminan sää oli meille juuri sopiva. Lämpötila oli helmikuussa nollan tuntumassa ja pukeutuminen kohdallaan. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä vietti tänä vuonna hiihtoloman Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. 🛳🧜‍♀

Mietimme, mikä olisi kiva paikka, jossa pääsee irti arjesta ja voi rauhoittua, kokea vieläpä risteilyn samalla kertaa. Ja tämä kaikki niin, että kustannus säilyy kohtuullisena.

Onko sellaista?

On! Risteily on perinteinen lasten suosikki, mutta niin on meille Ahvenanmaakin. Vanhemman lapsen kanssa on jo kahdesti ehditty lomailla kesä-Ahvenanmaalla ja nuoremmankin kanssa kerran. Molemmilla kerroilla vietimme suurimman osan ajasta ihanalla saaristomaaseudulla Eckerössä saaren länsiosassa.

Mutta millaista Ahvenanmaalla on talvella? Halusimme ottaa selvää, halusimme kokea saaren keskuksen Maarianhaminan! Sinne suuntasimme minilomalle kokoonpanolla 2 lasta ja yksi aikuinen.

🔹🔹

Moni voi mieltää Maarianhaminan kohteena, jossa on talvella harmaata ja tylsää. Olen itsekin joskus miettinyt, millaista siellä on talviaikaan. Ruotsinlaivalta käsin, joka piipahtaa satamassa hetken aikaa, kaupunkia ei todellakaan hoksaa. Se pitää kokea itse!

Maarianhamina yllätti meidät täysin!

Vaikka kesällä palveluita on tarjolla enemmän, niitä oli talvellakin Maarianhaminassa yllin kyllin. Ravintoloita ja shoppailtavaa riittää.

Kohde on kuin ulkomaille menisi, mutta kaikki on kävelymatkan päässä. Vieläpä laivamatka onnistuu kohtuuajassa – hytillä tai ilman. Me emme tarvinneet omaa hyttiä.

Matkustimme Turusta Viking Amorellalla, mutta totta kai Silja Galaxystakin piti saada kuva! 🙂 Laivalla oli hauskaa hiihtolomaohjelmaa, mm. karkkitietovisa laivan tax-freessä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lähdimme maanantaina aamulla Turun satamasta Viking Amorellalla. Laivalla järjestettiin kivaa hiihtolomaohjelmaa lapsiperheille eri paikoissa. Meriaamiainen maistui lomareissun alkajaisiksi!

Maanantaiaamun laivavuoro on siitä näppärä, että laivamatkan jälkeen ehtii tutustua ja kokea vielä Maarianhaminaa sekä valoisana aikana että myöhemmin illalla.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Kun saavuimme Maarianhaminaan, sää oli hieman harmaa ja tihkusateinen. Se ei meitä haitannut. Aiemmilla Ahvenanmaan reissuilla meillä oli oma auto mukana. Nyt emme sitä tarvinneet, koska kohteena oli Maarianhamina, josta tarvittaessa pääsee bussillakin muualle saareen.

Yllätyin, kuinka lähellä Maarianhaminan keskusta on Länsisatamaa, jonne isot matkustajalautat saapuvat. Alle 1 000 metriä ja olet ydinkeskustassa!

Uudistunut Park Alandia Hotelli on kaunis niin ulkoa kuin sisältä, sijainti ydinkeskustassa leveän puistokadun varrella, Norra Esplanadgatan 3. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aluksi suuntasimme hotellille, jonka olimme varanneet kahdeksi yöksi. Halusimme vähintään kahden vuorokauden loman, jotta lomasta voi nauttia täysin siemauksin, eikä heti tarvitse ajatella kotiinpaluuta.

Suunnitelma toimi! Koettavaa riitti ja varmasti jotain jäi seuraavaankin kertaan.

Hotellimme oli viihtyisä ja uni maistui. Park Alandia Hotelli on perinteikäs ja sen uusi vaihe alkoi maaliskuussa 2016, kun ahvenanmaalaiset perheyrittäjät Zaida ja Jesper Blomsterlund ostivat hotellin Viking Linelta.

Park Hotelli, jolla nimellä se perinteisesti tunnetaan, on kokenut mittavan vaiheittaisen peruskorjauksen vuosina 2016-2018. Hotellista huomasi, että se on joko uusi tai uudistettu. Viimeisimpänä avattiin sauna- ja allasosasto remontin jälkeen tammikuussa 2019.

Viihdyimme uudistetussa hotellihuoneessa, jossa oli myös pieni jääkaappi, televisio, wc ja suihku. Park Ravintolan klassikko, vuodesta 1976, Parkin Venäläinen Maustehärkä vei kielen mennessään. 🙂 Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ruokailimme ensimmäisenä iltana Pizza Diablossa. Se sijaitsi hotellistamme kävelykatua, Torggatan, pitkin pari korttelinväliä pohjoiseen ja oikealle, osoitteessa Nygatan 3. Paikka oli tunnelmallinen, eloisa ja pizza oli hyvää. Nam! Lapsille riitti puolikkaat mainiosti.

Kun poikkesimme pizzalle, olimme itse asiassa kävelymatkalla kohti koko loman suosikiksemme osoittautunutta Mariebad -vesipuistoa ja kylpylää! Olin jo risteilyvarauksen yhteydessä varannut yhden vierailun Mariebadiin. En ollut hoksannut, että varaukseni osui juuri saapumispäivälle. Se ei menoa haitannut, enkä halunnut edes muuttaa varausta!

Näin saimme kivaa ohjelmaa maanantai-illaksi ja Diablon pizzalla jaksoimme kylpeä yllin kyllin. Mariebad sijaitsee keskustasta itäista rantatietä, Österleden, n. 1 km pohjoiseen. Edelliseltä lomareissulta tuli mieleen iso Maxinge-ostoskeskus, joka sijaitsee reilut 2 km Mariebadista edelleen pohjoiseen päätie 2:n varrella. Siellä emme tällä lomalla vierailleet.

🔹🔹
Maarianhamina on muusta Ahvenanmaasta etelään ulottuva kapea pitkulainen niemi. Ahvenanmaan rantaviiva on mutkitteleva niemineen, lahtineen ja siltoineen. Saari ja saaristo tarjoavat hienoja elämyksiä kesäisin niin pyöräilijöille, moottoripyöräilijöille, autoilijoille kuin vaeltajille. Esimerkiksi pyöräilystä voit lukea lisää Visit Ålandin sivuilta (www).
🔹🔹

Mariebad on monipuolinen merenrantakylpylä ja vesipuisto Maarianhaminassa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mariebad on siitä ihana, että voit polskutella kylpylän sisäaltaan kautta suojaverhon läpi suoraan ulkoaltaaseen, josta aukeaa kaunis merimaisema. Meri oli jäässä ja ilma jäähtynyt.

Seestyneen saaristomaiseman katselu lämpimässä vedessä rauhoitti mieltä ja sydäntä. 💙

Mariebadissa oli juuri sopivasti ihmisiä. Kohde on niin paikallisten kuin turistien käytössä. Maarianhaminan kaupungin omistama kylpylä on kohtuuhintainen. Sisäänpääsy aikuiselta ottaa 9 euroa ja lapselta 5 euroa. Vaatekaappeja varten vastaanotosta sai riippulukon lainaksi ja kengät jätettiin pukuhuoneiden ulkopuolelle. Saunan erikoisuutena oli kiuas, jossa oli napilla avattava kansi. Energiatehokasta vai mitä!

Ensimmäisellä visiitillä innostuin juttelemaan saunassa suomea ja hieman ruotsiakin kohteliaan herrasmiehen kanssa. Kun seniorijoukko lisääntyi, hivuttauduin altaiden suuntaan. 🙂 Juttua tuntui riittävän, ilmeisesti herrat olivat tykästyneet paikkaan ja kävivät viikon kuulumisia läpi sulassa sovussa.

Mariebadin kylpylän allasosasto on kuin Vantaan Flamingon vesipuisto pienoiskoossa. Vesiliukumäki oli yksi suosikeistamme samoin kuin ulos saakka ulottuva kylpylän iso allas. Mariebadin vesiliuku on pituudeltaan jopa 65,5 m ja siitä sai kunnon vauhdin. Lopuksi kellotaulu näytti, paljonko laskuun oli kulunut aikaa.

Merimaisema ulkoaltaalla rauhoittaa – vuodenajasta riippumatta. Kuva: Mariebad / www.mariehamn.ax/idrott-fritid/idrottsanlaggningar/mariebad/

Vierailimme Meriabadissa kahtena päivänä. Ensimmäisellä kerralla luulin laskeneeni nopean ajan vesiliukumäessä, mutta toisen päivän pohja-aika palautti maanpinnalle. Vaikka paransin aikaani, joku liukas huimapää oli laskenut vielä ainakin sekunnin kovempaa. Respect!

Mariebadista löytyy laajan, kaartelevan kylpyläaltaan lisäksi myös poreallas, vesihierontapisteitä, lastenallas sekä iso, erillinen uintiallas katsomoineen kunto- ja kilpauimareita varten.

🔹🔹

Lapset tietenkin halusivat ostoksille. Reissumme toisena päivänä tutustuimme Lelukauppa Dilleniin, jonka laaja tuotevalikoima yllätti meidät samaan aikaan, kun manner-Suomesta on lakkautettu lelukauppoja. Molempien lasten ostoskoriin eksyi mm. kolmiulotteiset palapelit, jotka ovatkin melkoisia pähkinöitä ratkaistavaksi, varsinkin vihreä-keltainen läpikuultava Vapauden patsas! Panda on jo valmis. 🐼

Lelukauppa Dillenin valikoima on laaja ja monipuolinen, erikoisuutena mm. metalliautot ja kauniit 3-ulotteiset palapelit, jotka kootaan ilman liimaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹🔹
Myöhemmin päivällä hotellihuoneemme vessan käsienpesualtaasta meille kuoriutui sisisen ja punaisen liemen seasta… kaksi yksisarvista. Kyllä, luit oikein! 🦄🦄 Dillenin reissulla saattoi olla osuutta asiaan.
🔹🔹

Samoin vierailimme kauppakeskus Sittkoff Galleriassa. Sekä Dillen että Sittkoff Gallerian sijaitsevat kävelykadun varrella. Sittkoff Galleriassa tyttö 11 v. halusi vierailla mm. Mjuk & Len / Glitter -liikkeessä, jossa on kaikkea kaunistautumiseen ja koruihin liittyvää.

Nautimme hyvän lounaan kohtuuhinnalla avarassa lasikattoisessa Sittkoff Gårdenissa, joka sijaitsee kauppakeskuksessa. Jostakin kummasta pikkulintujakin oli eksynyt sisälle murusia etsimään. 🐦 Bongasimme lähistöltä myös meriaiheista taidetta. Ahvenanmaa ilman meritauluja olisi kuin kala kuivalla maalla!

Sittkoff Galleria on shoppailijan must see -kohde Maarianhaminan keskustassa. Lähistöllä sijaitsee myös Ostoskeskus Zeipels. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Illansuussa, ennen toista retkeämme Mariebadiin, suuntasimme kapean Maarianhaminan niemen länsirannalle, ei niin kauas, jossa sijaitsee Merenkulkumuseoon – Ålands Sjöfartsmuseum. Kohde on Länsiterminaalista vain ”kivenheitto” pohjoiseen.

Saimme kuulla että Ahvenanmaan perinteinen kesäkohde, Museolaiva Pommern, uudistuu ja sen avajaisia vietetään museon viereisessä laivan uudessa laiturissa 1. päivä toukokuuta.

Laiva on varmasti kokemisen arvoinen kesänähtävyys, mutta niin on itse museokin ympäri vuoden – sisältäen monenlaista nähtävää vanhoista esineistä ja pienoismalleista kuviin, videioihin ja haastatteluihin. Erikoisuutena oli merimiesten tatuointeja esittelevä näyttely.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on valittiin Vuoden museoksi 2016 Suomen museoliiton ja ICOM Suomen toimesta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lapsille kiinnostavinta oli laivarotta Rubyn aarrejahti. Näistä tehtävistä ei saa kuulemma kertoa jutussa, mutta lapset selvittivät visaiset tehtävät ympäri museota mainiosti ja saivat museovierailun lopuksi valita palkintonsa. Yhtä kiintoisa oli salaperäinen seikkailusopukka, jonka oviaukko näkyy kuvassa. Seikkailutilasta löytyi fiksusti myös vessa laivanrungon viereisestä ovesta.

Museon alakerrassa sijaitsee seikkailutila ”Ruby ja Meri”: ”Tervetuloa jännittävään seikkailuun niin veden päällä kuin allakin…” Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mitä sitten kun loma loppuu? Sitä, että Ahvenanmaan talviaurinko tuli tervehtimään meitä iloisesti. Kotiinpaluu sujui mukavasti; olimme varanneet laivalta jälleen aterian, jolloin osa matkasta sujui mukavasti buffetin antimista nauttien. 😋 Viking Gracen englanninkielinen trubaduuri tulkitsi hienosti – yleisön pyynnöstä – Metallican kaunista biisiä, josta täydet pisteet!

Olisimme viihtyneet Maarianhaminassa pidempään ja ehkä lähteneet bussiseikkailulle toiselle puolelle saarta. Hotelliamme vastapäätä sijaitsevan Visit Ålandin matkailuneuvonnan ystävälliset Felicia ja Didrik kertoivat meille, että Ahvenanmaalta löytyy jopa laskettelukeskus!

Oli kiva huomata, että useimmissa Maarianhaminan kohteissa vähintään joku osasi suomea ja ihmiset olivat muutenkin ystävällisiä. Myös englannilla – ja tietenkin ruotsilla – pärjää Ahvenanmaalla mainiosti.

Visit Ålandin iloiset Didrik ja Felicia antoivat hyviä vinkkejä ja esitteitä. Turisti-info sijaitsee keskellä kaupunkia, osoitteessa Storagatan 8. Kuva: KivaaTekemistä.fi
Sopiva kiva talviloma paketissa, laivamatka edessä. ☀ Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹🔹

TÄHTIKOHTEIDEN YHTEYSTIEDOT

Visit Åland, Ahvenanmaan turisti-info ja matkailusivusto

Storagatan 8
22100 Maarianhamina

Park Alandia Hotelli

Norra Esplanadgatan 3
22100 Maarianhamina

Saaristomaisemia Ahvenanmaalta helmikuussa 2019. Kuva: KivaaTekemistä.fi

🔹🔹

Maarianhamina ja Ahvenanmaa on valittu KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Kuukauden kohteeksi maaliskuussa 2019 sisältäen myös maksetun medianäkyvyyden. Visit Åland ja Park Alandia Hotelli ovat KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.