Kivaa Tekemistä tutustui: Miniloma Aulangon Rauhassa

Julkaistu:

14.09.2017
| Kirjoittanut:

KUUKAUDEN KOHDE: HÄMEENLINNAN AULANKO

Kansallismaisema Aulangon näkötornista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä tutustui Aulankoon viime viikonloppuna. Meille Hämeenlinna oli matkailukohteena tuttu ainoastaan Hämeen linnasta ja Vanajanlinnasta, joissa olimme vierailleet aiemmin. Tällä kertaa kiinnostuimme tutustumaan n. 5 km päässä Hämeenlinnan keskustasta sijaitsevan Aulangon tarjontaan yksittäisille matkailijoille.

Olimme toki kuulleet puhuttavan Aulangosta ja tiesimme, että sieltä löytyy mm. kylpylä. Luonnosta nauttivana perheenä halusimme mieluiten kokea, millaisia luonto- ja ulkoilma-aktiviteetteja Aulanko tarjoaa.

Aulanko yllätti monipuolisuudellaan. Luonnonnähtävyytenä Aulangon kansallismaisemat ovat vertaansa vailla. Kruununa kattauksen päällä on eversti Hugo Standertskjöldin (1844-1931) rakennuttamat lukuisat erikoiset rakennukset, kuten temppelit, joista osa yhä komeilee Aulangonvuorella.

Aulangon näkötorni. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hämeenlinna sijaitsee sopivan ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta, mikä tekee kohteesta näppärän minilomakohteen.

MIKÄ IHMEEN AULANKO?

Kahden vesistön ympäröimänä, Vanajaveden lännessä ja Aulangonjärven idässä, Aulanko on paitsi kaunista myös historiallisesti merkittävää aluetta. Jo Aulangolle päin Vanajaveden rantamia pitkin ajellessa tulee tunne siitä, että kohteessa on jotakin erityistä.

Aulangon historia on kiintoisa. Aulanko tunnettiin aiemmin nimellä Karlberg ja se on alunperin rakennettu puolalaiselle kreivittärelle, johon Aulangon perustaja, eversti ja varakas asetehtailija Hugo Standertskjöld oli rakastunut ja jota tämä kosiskeli vaimokseen. Kreivitär ei kuitenkaan koskaan saapunut Suomeen.

Onnentemppeli. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eversti oli tunnettu loisteliaasta elämäntyylistä ja vieraanvaraisuudestaan. Vieraaksi Karlbergin tilalle olivat erityisen tervetulleita aikansa taiteilijat, joihin eversti halusi tutustua. Hän järjesti retkiä huvihöyrylaivalla omistamiinsa läheisiin kartanoihin. Vieraiden ilona olivat myös everstin rakennuttamat tekosaaret ja -lammet, huvimajat, kartanon oma eläintarha sekä näkötorni.

Ruusulaakson huvimaja. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Standertskjöld halusi, että Karlbergin tila olisi avoinna kaikelle kansalle. Everstin lukuisista luomuksista jäljellä ovat mm. näkötorni, Graniittilinna, Ruusulaakson huvimaja, Onnentemppeli, Karhuluola, tekosaaret sekä tekolammet Joutsenlampi ja Metsälampi.

Näihin kaikkiin on helppo tutustua esimerkiksi retkeillen tai millä tahansa kulkuvälineellä, koska Aulangon Puistometsässä on parkkipaikkoja sekä Ulkoilumajalla (osoite: Linnanen 77) että yhdensuuntaisen parin kilometrin pituisen rengastien varrella.

Monet alueen uudemmistakin kohteista on nimetty Aulangon kuuluisimman isännän ja rakentajan mukaan, kuten Aulango Golfin kaksi golfkenttää Hugo ja Eversti sekä viime vuonna avattu seikkailupuisto HugoPark.

OMASSA RAUHASSA JA LÄHELLÄ LUONTOA

Majoituimme viikonloppuna Aulangon uudistuneessa majoituskohteessa, Aulangon Rauhassa, jolla on vuokrattavana useita majoitustiloja Aulangonjärven rannalla. Kohteen yrittäjänä toimii Kaj Järvinen, jonka Evon Luonto -yritys tarjoaa majoitustiloja myös Evon retkeilyalueella Hämeenlinnan itäpuolella.

Aulangon Suuri Huvila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Majoituimme täysin remontoidussa, keväällä 2017 avatussa, Aulangon Rauhan päärakennuksessa, Suuressa Huvilassa. Aulangon Suuressa Huvilassa voi majoittua isommallakin ryhmällä niin lomailijat kuin yritysvieraat. Noin 350 m2 suuruiselta huvilalta löytyy useita 2-4 hengen huoneita, saunatilat sekä iso oleskelutila telkkareineen ja avokeittiöineen.

Aulangon Suuri Huvila on mukava paikka viettää lomaa vaikkapa ystäväperheiden kesken tai järjestää perhejuhlia, jolloin vieraat saa majoitettua kätevästi samalla.

Viihtyisä ja tilava Aulangon Suuri Huvila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Huvilan erikoisuutena on oma pelihuone biljardi-, ilmakiekko- ja pingispöytineen, tikka- ja darts -tauluineen sekä pöytäjalkapallo ja -jääkiekkopeleineen. Se oli yksi mieleen painuvimmista asioista ja mikä parasta, pelit sai lapset unohtamaan älylaitteet ja telkkarin kokonaan! Innostuimme pelaamaan iltamyöhään.

Viihdyimme huvilalla hyvin. Tilat olivat siistit ja tekemistä riitti. Olisimme viihtyneet pidempäänkin, sillä Aulanko tarjoaa vaikka mitä kivaa tekemistä kaiken ikäisille. Viikonloppukaan ei riitä, jos kohteisiin haluaa tutustua kaiken kattavasti.

Jos sopivaa tekemistä ei löydy Aulangolta, omalta rauhalliselta rantahuvilalta voi piipahtaa näppärästi myös Hämeenlinnan keskustan kohteisiin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Perheen kesken majoittujille sopiva majoituskohde Aulangolla on ympärivuotiseen käyttöön kaikilla mukavuuksilla varustettu Rantakulma, joka koostuu kolmesta noin 25 metrin päässä toisistaan olevasta rakennuksesta.

Joulukuussa 2017 avautuva uusi Rantahuvila sopii majoituskohteeksi 5-20 hengelle.

Jos oikeasti haluaa olla rauhassa ja päästä nauttimaan vapaa-ajasta Aulangolla kuin omalla mökillä konsanaan ilman tuiki tuntemattomia kanssalomailijoita, Aulangon Rauha on oikea paikka! Yllätyimme siitä, että kohteita vuokrataan vain yhdelle perheelle tai ryhmälle kerrallaan.

Lisätietoja majoituskohteista:
Aulangon Rauha (www)
puh. 0207 300 888 (klo 10–18, puhelun hinta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)

Evon Ruuhijärvi. Kuva: Evon Luonto

AULANGON UPEA LUONTO

Hämeenlinnassa sijaitsee yksi Suomen kahdeksasta kansallisesta kaupunkipuistosta. Kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan v. 2001 ja se on lajissaan Suomen ensimmäinen. Suurin osa puistosta sijaitsee Aulangon alueella.

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto on osa valtakunnallisesti arvokasta Vanajaveden laakson kansallismaisemaa sekä Vanajaveden laakson ja Aulangon maisema-aluetta. Kaupunkipuistossa on myös kaksi Natura 2000 -verkostoon kuuluvaa luonnonsuojelualuetta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lähdimme tutustumaan Aulangon luontoon Aulangon ulkoilumajalta lähteviä merkittyjä retkeilyreittejä pitkin. Huomasimme reitillä QR-koodein merkittyjä MOBO-kiintorasteja.

Suunnistusharrastuksen keväällä aloittanut Eetu innostui etsimään alueella sijaitsevia rasteja kännykkään ladattavan kartta-applikaation avulla yhdessä aikuisen kanssa. Rastit olivat mukava lisä luontoseikkailuumme!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Reitit olivat hyvin merkittyjä ja kartoin varustettuja opastetauluja oli riittävästi. Meillä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa siitä, millaisen reitin kiertäisimme. Hoksasimme kartalla näkötornin, josta olimme kuulleet, ja suuntasimme nenämme sitä kohti.

Matkan varrella tapasimme Överstin perheen Valkeakoskelta, joka oli tullut Aulangolle päiväretkelle. Kuvassa Elli, Liisa, Katja ja Timo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Matka muuttui pikkuhiljaa mäkisemmäksi ja pian huomasimme rinteessä kivirappuset, jotka johdattivat meidät näkötornin juurella olevalle näköalatasanteelle. Hienot olivat maisemat jo siinä kohtaa, mutta näkötornin huipulta ne näyttivät vielä hienommilta!

Jälleen kerran: ollaanko Suomessa?

Näkymä Aulangonjärvelle. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pistäydyimme viereisessä Aulangon Tornikahvilassa, jossa meitä palvelivat iloiset Anna-Sofia ja Elisa. Nuoret kertoivat monien vieraiden olevan yllättyneitä alueen kauneudesta ja kaikesta siitä, mitä alueelta löytyy.

Tornikahvila tunnetaan makoisista munkeistaan sekä kaivovedestä keitetystä kahvistaan. Kahvilan herkut tulevat paikallisesta konditoriasta. Kahvila on avoinna 1.10. saakka la-su klo 12-17 ja avautuu jälleen toukokuussa.

Kahvilalta matkamme jatkui kohti Ruusulaakson lampea ja siellä sijaitsevaa upeaa Ruusulaakson paviljonkia. Mikä hieno eväsretkipaikka! Lapset kiinnostuivat myös lammen rannalla olevasta valtavasta kuusesta, jonka alimpien oksien alle mahtui seisomaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

TEKEMISTÄ AULANGOLLA

HugoPark

HugoPark on kesällä 2016 Aulangon kylpylähotellin läheisyyteen avattu seikkailupuisto. Seikkailupuistossa on 7 rataa ja lisäksi kahden radan lopussa on Tarzan-hyppy ja Base Jump -vapaahyppy. Useimmat radat soveltuvat myös lapsille. Suosituspituusraja usemmille radoille on 120 cm ja 6-7 -radoille sekä hyppyihin 140 cm.

Petri opastaa Eetua radalla etenemisessä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

HugoParkissa on käytössä jatkuvavarmisteinen ZAZA2-järjestelmä, jolloin seikkailijan valjaat ovat köydellä kiinni turvavaijerissa koko radan alusta loppuun.

Eetu, 6v, innostui noin metrin korkeudella kulkevasta 1-radasta. Vaikka rata kulkee matalalla, radalla on kohtia, joista pienimmät eivät välttämättä selviydy ilman aikuisen tai isomman sisaruksen apua. Aada, 10v, koki 1-radan lisäksi muutaman metrin korkeudessa kulkevat radat 2 (helpohko) ja 3 (helppo), jotka nekin sujuivat ongelmitta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ystävällinen puistovastaava Petri Riippi antoi paitsi alkuopastuksen myös lainasi lapsille kiipeilyhanskat, jolloin homma sujui vielä sutjakkaammin. Seuranamme puistossa oli kolmen n. 12-vuotiaan tytön ryhmä Tammelasta.

Mikään Hugon radoista ei ole fyysisesti äärivaikea, mutta 5-6 -radat toki vaativat rohkeutta enemmän ja varsinkin hypyt. Henri koki Base Jumpin, jonka uskaliain vaihe oli lavalta pudottautuminen.

1-radan kinkkisin osuus. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Petri kertoi, että kesä on ollut vilkas ja monet Aulangon majoittujista ovat käyneet myös seikkailemassa. Hän kehui, kuinka puisto on tuonut elämää rantapuistoon, josta löytyy myös minigolf (välinevuokraus hotellista), frisbeegolf sekä beachvolley-kenttä.

Kiipeilyseikkailun päätteeksi nautimme noutopöytälounaan Aulanko Golfin Eversti-ravintolassa. Ravintola Everstin lounas oli laadukas ja monipuolinen. Lapsetkin tykkäsivät.

Aulangolla ravintolapalveluita löytyy myös Hotelli Aulangolta niin hotellin kuin kylpylän puolelta.

Aulanko Golf & Ravintola Eversti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muita kohteita

Kylpylähotelli Cumulus Resort Aulanko (Hotelli Aulanko)
Aulanko Golf: kentät Eversti 18 väylää & Hugo 9 väylää + golfopetusta
Aulangon Ratsastuskoulu
Aulanko Outdoors -ohjelmapalveluita

Teksti: Sari Särkijärvi, Henri Elo

Hämeenlinnan Aulanko valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa syyskuussa 2017. Aulangon Rauha & Evon Luonto on palvelumme Tähtikohde ja media-asiakas.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.

2 thoughts on “Kivaa Tekemistä tutustui: Miniloma Aulangon Rauhassa

  1. Laila Zätterlöf Christiansen

    Varmasti mielenkiintoinen matkailukohde. Jos löytyisi luettavaa Aulangosta ruotsin tai englanninkielisenä niin olisi luontorakkailla tanskalaisillakin mahdollisuus innostumaan tästäkin nähtävyydestä.

Kommentointi on suljettu.