Helsingin Töölönlahti uudistui täysin – haastattelimme uutta päätoimittajaa

Julkaistu:

16.09.2017
| Kirjoittanut:

Tämän upean Sinisen Huvilan ja sen kahvilan kohtaat Töölönlahden kierroksella ns. Linnunlaulussa, Töölönlahden ja pääradan välisellä kukkulalla. Alueella on muitakin hienoja rakennuksia. Kuva: Rauno Hietanen

Kaikki tietävät Mannerheimintien ja Finlandia-talon, ehkä nykytaiteen museo Kiasman. Tämä alue Mannerheimintien ja pääradan välissä on uudistunut lyhyessä ajassa täysin.

Alueen keskiössä sijaitsee Töölönlahti, jossa muuten Töölönlahden Sanomien ensimmäisen numeron 1/2017 – kyllä, kaikkien aikojen ensimmäisen ellei kevätkesän 0-numeroa lasketa – mukaan on ”kutakuinkin uintikelpoista vettä”, jota kaupunki puhdistaa juoksuttamalla.

Lehti kertoo senkin, että suosittu ulkoilulenkki Töölönlahden ympäri on pituudeltaan 2,2 kilometriä ja kesäisin Töölönlahden valtaavat suppaajat.

Töölönlahden eteläpäässä on uusi leikkipuisto sekä suppailu- ja melontamahdollisuuksia. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Uutta Töölönlahdella

Töölönlahti alkoi mullistua tämän vuosikymmenen alussa, kun toinen toistaan hienompia toimistorakennuksia alkoi kohota päärautatieasemasta pohjoiseen, radan länsipuolelle, ehkä upeimpana metsä- ja biotuoteyhtiö UPM:n pääkonttori, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Helin & Co.

Eli Töölönlahdesta on tullut keskeinen työssäkäyntialue, jossa toimivat myös mediatalot Sanoma ja Alma Media sekä isot tilintarkastus- ja konsulttiyhtiöt KPMG ja EY.

Nyt paikalle rakentuu uusi keskustakirjasto Oodi aivan Kansalaistorin kupeeseen, joka Kansalaistori on suosittu kohtaus- ja tapahtumapaikka. Alueen keskeinen uudehko käyntikohde on myös vuonna 2011 Musiikkitalo, jossa järjestettiin viime vuonna noin 700 konserttia ja 330 muuta tapahtumaa.

Tämänkin Töölönlahden Sanomat kertoo upeassa ykkösnumeron kuvituksessaan.

Aidan taakse rakentuu uusi uljas keskustakirjasto Oodi, valmistuminen Töölönlahden Sanomien mukaan joulukuussa 2018. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eikä unohdeta perinteikästä Suomen Kansallisoopperaa ja -balettia Töölönlahden pohjoispäässä – kävelymatkan päässä sekin. Töölönlahden uusi kokonaisuus Helsingin ytimessä on nähtävyys jo itsessään. Uusia monipuolisia ruokapaikkoja löytyy muun muassa KPMG-talon katutasosta heti rautatieaseman pohjoispuolella, esimerkkinä australialainen Woolshed Bar & Kitchen.

Kesällä KPMG-talossa avasi ravintola Manu, jota pyörittää entinen Mäkelänkadun Haus Bergin ravintoloitsija Manfred ”Manu” Schlegel yhdessä tyttärensä Satu Schlegelin kanssa. (Töölönlahden Sanomat 1/2017)

Uusi päätoimittaja ja kaksi lehteä

Perusti yhden ja nappasi toisen. Näin räväkästi alkoi kokeneen media-ammattilaisen Rauno Hietasen urahyppy isosta mediatalosta pienempään, ketterämpään – ja vähän yllättäväänkin – omaan printtimediaan.

Kaikki eivät printtilehtiin enää oikein tahdo uskoa, varsinkaan uusien sellaisten perustamiseen.

Rauno Hietanen. Musiikkitalon kahvilassa kelpaa jutustella Helsingin kulttuurikehdosta ja uusista aviiseista. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Harkitsevan oloinen Rauno uskoo. Hän on alunperin ravintolakokki, mutta opiskellut sitten viestintää niin Englannissa kuin Vaasan yliopistossa, josta hän valmistui filosofian maisteriksi viestintätieteissä. Työhistoria kulkee Pohjalaisen, Aamulehden ja Iltalehden kautta Kauppalehteen, jossa hän on työskenteli 2008-2017.

Hietanen tuntee kaikki lehdenteon vaiheet työskenneltyään niin toimittajana kuin toimitussihteerinä. Hän on sekä kirjoittanut, taittanut että huolehtinut painetun lehden ulkoasusta.

Ja tämä kaikki paperilaadusta lähtien näkyy Töölönlahden Sanomissa, kun nappaa ensimmäisen numeron käteensä!

Miksi?

Helsingin Ruoholahdessa asuva, Espoosta kotoisin oleva 42-vuotias perheenisä oli ihaillut Töölönlahden alueen monimuotoista kehitystä niin kulttuurin, politiikan kuin vapaa-ajan saralla jo parisen vuotta ja perustanut Töölönlahden Sanomien some-kanavat.

Viime keväänä hän jäi perhevapaalle Kauppalehdestä ja päätti tarttua härkää sarvista: aikaikkuna omalle medialle oli auki juuri sen pienen hetken – niin oman iän kuin Töölönlahden kehityksen näkökulmasta.

”Töölönlahti ansaitsee oman laadukkaan median.”

Katsotaan mitä tulee, eikä pelkästään katsota, vaan yritetään pari vuotta ja tehdään sitten johtopäätöksiä jatkosta, Rauno antaa ymmärtää.

Samaan aikaan, kun Hietanen työskenteli ja koordinoi Töölönlahden Sanomien 0- ja 1-numeron sisällön, jakelun ja painamisen parissa, työpöydälle pamahti käytännössä ohittamaton myyntitarjous toisesta helsinkiläisestä kaupunkilehdestä, Ruoholahden Sanomista.

Eläkkeelle siirtymässä oleva kustantaja ja päätoimittaja Peter Stormbom etsi lehdelleen tunnollista ja osaavaa jatkajaa. Itse asiassa myös Kivaa Tekemistä tutustui Peteriin keväällä, kun testasimme Salmisaaren Prison Island -seikkailukohdetta (www).

**
MAINOS
Etsi kivaa tekemistä helposti & lue kiintoisia juttujamme: KivaaTekemistä.fi.
Helsingin Kivaa Tekemistä -Tähtikohteet löydät tästä.

Tutustu Tähtikohteisiimme ja niistä tehtyihin juttuihin!
Exit Room Helsinki
Kids Escape Taikahuone Huom. Uutuuskohde, tuore juttumme 26.8.17
Prison Island Helsinki
Megazone Helsinki
KiipeilyAreena
Suomen Tivoli Helsingissä 15.-17.9.
Lasten ja nuorten arkkitehtuurikerho Arkki
**

Kun Hietanen hoksasi Ruoholahden Sanomien olevan myynnissä, hän päätyi Peterin kanssa keväällä käymiensä neuvottelujen lopputuloksena ostamaan lehden liiketoiminnan. Onneksi ”Hietsulla” oli takavuosina ollut purjevenekuume ja siksi hieman säästöjä sukanvarressa!

Nyt Hietanen on lanseerannut sillekin omat some-kanavat Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin sekä julkaissut ensimmäisen printtinumeron omalla päätoimittajakaudellaan.

Töölönlahden Sanomia (6 krt/v) jaetaan alueen yrityksille ja kotitalouksiin sekä kädestä käteen. Saatavilla myös auloista, ravintoloista ym. Ruoholahden Sanomia (1 krt/kk) jaetaan koteihin ja yrityksiin Ruoholahdessa ja lähialueilla. Kuva. KivaaTekemistä.fi

Hietasen mukaan monesti paikallislehdet eivät ole niin hyviä kuin ne voisivat olla.

”Joka kerta kun olen näyttänyt Töölönlahden Sanomia tai Ruoholahden Sanomia jollekin tutulle, he kysyvät koska ostat sen ja sen paikallislehden ja tekisit siitä paremman.”

Hietanen on itse aktiivisesti lehtien teossa mukana kirjoittaen osan jutuista ja kuvaten sekä huolehtien taitosta. Hän haluaa kehittää lehtiä ja pitää niiden laadun ja journalistisen tason korkeana.

Lukijoilleen Hietanen haluaa Töölönlahden Sanomillaan tarjota mielenkiintoisia ja laadukkaita tarinoita alueesta sekä parhaimmat menovinkit alueen tuhansiin tapahtumiin. Päätoimittaja muistuttaa, että Töölönlahdella järjestetään vuositasolla tuhansittain tapahtumia, kun mukaan lasketaan kaikki konsertit, oopperat, puistosalsat ja mielenosoitukset.

Uudistuneen Ruoholahden Sanomien tehtävä on puolestaan tarjota laadukasta ja monipuolista paikallistason uutisointia.

Eli siis mitä lukija siitä saa?

”Lehden, joka tarjoaa alueesta niin tärkeää tietoa, että asukkaista tuntuu, etteivät he pärjää ilman sitä.”

Hietanen muistuttaa, että Ruoholahden-Jätkäsaaren alue kasvaa voimakkaasti ja sinne rakennetaan yllättävän iso osa Suomen uusista asunnoista.

Töölönlahti oli puolestaan aiemmin osaksi joutomaata, mutta nyt se on kulttuurin ja bisneksen uusi keskus ja samalla vapaa-ajan ”hengitystila” puistoineen ja elämyksineen.

”Jokaiselle on jotakin, niin maksutonta kuin maksullista – Musiikkitalon maksuttomista kierroksista Oopperatalon vauvaoopperoihin. Myös Kansalaistorilla tapahtuu koko ajan, just loppui Eurobasket.”

Villi veikkaus! Uusi lehti käsitellee jossain vaiheessa myös näitä Töölönlahden asukkeja. 🙂 Taustalla Oodin työmaa, Sanomatalo, Musiikkitalo ja Finlandia-talo. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hietasen urakka ei ole helppo. Hyvää on se, että ennen tapaamistamme hän oli juuri neuvotellut painotuoreen painosopimuksen, ja tapaamisen jälkeen uuden yrittäjän matka jatkui kohti potentiaalista ilmoittajaa Sanomatalossa.

Iso Peukku ja Tsemppi!!

Töölönlahden Sanomien kotisivut (ja näköislehti) ja FB-sivut.
Ruoholahden Sanomien kotisivut ja FB.

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana lomakausiarvonnoissamme.