Kettukallion Elämystila Lohjalla on ainutlaatuinen rauhoittumiskohde

Julkaistu:

05.04.2018
| Kirjoittanut:

Joenpellontien maalismaisemaa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä pääsi vierailemaan eksoottisessa kohteessa, joka oli jo vuosi sitten lukijamme ehdotuksesta mukana Suomen ihanimmat majoituskohteet -artikkelissamme.

Kettukallio sijaitsee Lohjalla Karstun kylässä, Lohjan keskustasta n. 15 km Sammatin suuntaan. Meinasin ajaa vanhalla mutta päivitetyllä navigaattorilla harhaan. Karstuntieltä käännytään Karstun koulun kohdalta Joenpellontielle, Lohjan keskustasta tultaessa vasemmalle. Risteyksessä on myös opastekyltti. Tästä on matkaa jäljellä vielä 1,5 km. Tulin itse Sammatin suunnan moottoritien liittymästä, jolloin Joenpellontie kääntyy oikealle.

Aamupäivä oli aurinkoinen ja maisemat mukavan kumpuilevia. Pellot hohtivat pikkupakkasessa valkeina, mikä ei ole tavallista Länsi-Uudellamaalla maaliskuun lopulla.

Kettukalliolla riittää nähtävää, mutta ensin on ajettava tai kavuttava mäki ylös. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Joenpellontieltä Kettukallion Elämystilalle johtava pienempi hiekkatie kääntyy lopulta rinteeseen oikealle. Tie haarautuu edelleen Torpalle vasemmalle ja Elämystilalle oikealle. Olet taatusti rauhassa luonnonhelmassa – ja kyllä – paikalta löytyy myös itse Kettukallio! Se on maisemapaikka Elämystilan yllä. Kallion toisella puolella virtaa Karstunjoki. (ajo-ohjeet)

Lammen rannalla mm. savusauna, savusaunan tupa, juhlakatos ja laavu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Terhi ja Tuomas Korpijaakko. Savusaunan tupa keittomahdollisuuksineen on lämmin taukopaikka vuodenaikaan katsomatta. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tapasin Elämystilalle kolme vuotta sitten sukupolven vaihdoksen tehneen tarmokkaan yrittäjäpariskunnan Tuomas ja Terhi Korpijaakon. Ilman Tuomaksen rakennusosaamista ja ideoita ja ilman Terhin elämänmittaista partiotaustaa elämystila ei olisi nykyisenlainen, jatkuvasti uudistuva ja kehittyvä.

Vielä isompi rooli kohteen synnyssä on ollut Tuomaksen isällä, elämystilan entisellä isännällä, ideanikkari Hannu Korpijaakolla. Jotakin Hannusta kertoo se, että viimeisinä töinään sukupolvenvaihdoksen aikaan hän alkoi suunnitella Elämystilan takametsään kirkkoa. Kyllä, kuulit oikein!

Kirkko on Tuomaksen mukaan ortodoksihenkinen tsasouna ja samalla ekumeeninen rakennus. Tuomas kertoo, että Hannu on saanut vaikutteita matkoiltaan Vienan Karjalan ränsistyneistä kappeleista.

Kirkko on tavallaan 2,5 km:n luontopolun loppunähtävyys, mutta sinne pääsee myös lyhyempää reittiä.

Kettukallion tontin korkeimmalla kohdalla hyvinvointipolun varressa kohoaa tsasouna, joka valmistui keväällä 2017. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mistä kaikki alkoi?

Puhelias Tuomas kertoo, kuinka vaarin isä Heimer Stenius Helsingistä oli ostanut Pohjolan tilan 1930-luvulla, mutta kaatui talvisodassa. Vaari, eli Heimerin poika, muutti maalle 8-vuotiaana Helsingistä ja ihmetteli hevosia, lampaita ja sitä, ettei maaseudulla ollut siihen aikaan sähköä eikä muutakaan yleellistä. Hänestä tuli maanviljelijä.

Tilaa jatkoi Hannu, joka on aina ollut idearikas toiminnan mies. Maanviljelyksen ohella hän on muun muassa kasvattanut fasaaneja. Alkoi uusi vaihe, Tuomas jatkaa:

”Kaikki alkoi Torpasta.”

Tarmokas Hannu Korpijaakko toteutti hyvään aikaan sukupolvenvaihdoksen. Hän toteaa Tuomaksen ja Terhin yrityksestä: ”Suuri asia että jatkuu”. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Metsässä puunkaadossa tapaamamme Hannu kertoi, että hän ihmetteli parikymmentä vuotta sitten Kehä 2:lla autojen paljoutta ja mietti, millä heistä saisi edes osan Karstulle rauhoittumaan.

Toden totta luonto tarjoaa aina vain paremman vastapainon nykyajan hektiselle elämälle. Toisaalta yrityksen pyörittämisessä tarvitaan digitaitoja, joita nuoremmalla polvella on Hannua enemmän.

Talviasuttava Torppa kohosi mäen laelle vuosituhannen vaihteen aikaan. Tuomas on ollut apuna rakentamisessa jo paljon ennen kuin otti vetovastuun Kettukalliosta. Torpassa on majoitustilaa 10 hengelle ja myös sisävessa. Vieressä kohoaa tilava sauna, johon salama iski vuonna 2014. Onneksi tarkkaavainen ohikulkija, kylän mies, kävi tarkistamassa tilanteen, ryhtyi toimeen ja suuremmilta tuhoilta vältyttiin.

Torpan runko on tuotu Pukkilasta. Tämä tarina on yhteinen monelle Kettukallion Elämystilan rakennukselle. Runko on säilytetty ja tuotu muualta. Kyse on rakennusperinteen vaalimisesta. Elämystilan kehittäminen vuosien varrella ei ole rajoittunut kotaan, savusaunaan, paljuun, juhlakatokseen ja toiseen majoitusmökkiin. Myös itse lampi on Korpijaakkojen käsialaa! Paikalla oli aiemmin ojitettu suo.

Isäntä ja emäntä ja Torppa – ympärivuotinen majoitustila. Kuva; KivaaTekemistä.fi

Torpan tupa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Majoitustilaa Torpan yläkerrassa. Torppaan mahtuu majoittumaan 10 henkeä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tuomas muistuttaa:

”Isä on ikänsä kiertänyt huutokaupoissa ja kirpputoreilla.”

Tämä näkyy Elämystilan pihapiirissä. Perinne-esineitä riittää hienosti ripoteltuna ulkoseinille, sisätiloihin ja pihapiiriin. Mielessään voi palata vähintään 50 vuotta taaksepäin.


Kohteesta tulee elävästi mieleen Kaivolan perinnetila Lahden Nastolassa Villähteen kylässä sekä Lamminahon talo Oulujoen törmällä Vaalassa. Olemme kirjoittaneet näistä aiemmin.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Terhi ja Tuomas

Tuomas Korpijaakko on oman kylän poika ja hän on suorittanut metsä- ja luonnonvara-alan perustutkinnon. 12 vuotta yhdessä olleen parin kauniimpi puolisko tulee Kaakkois-Suomesta Myllykoskelta ja on koulutukseltaan yhteisöpedagogi, amk. Pariskunnalla on kolme alle 10-vuotiasta poikaa. Eiköhän heistä jatkaja löydy! Esikoinen on jo ilmoittanut kiinnostuksestaan.

Terhi huolehtii mm. yrityksen viestinnästä ja toimistoasioista. Tuomas vastaa puolestaan kehittämisestä ja rakentamisesta. Tuomas työskentelee osan vuodesta rakennusalalla yrityksen ulkopuolella.

Terhi ja Tuomas ovat kehittäneet Elämystilaa juuri elämysten suuntaan. Tuomas on ohjelmien ideanikkari ja Terhi on pitkällä partiotaustallaan soveltaja ja toteuttaja. Miltä kuulostaisivat ohjelmat nimeltään ”Se haastavampi kahvitunti”, ”Toiminnallinen tilakierros”, ”Muinainen mysteeri” ja ”Merirosvosynttärit”. Kaksi viime mainittua on suunnattu lapsille.

Ohjelmia löytyy lisää Kettukallion kotisivuilta ja verkkokaupasta.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kettukallion Elämystila järjestää tyky-päiviä yrityksille ja ohjelmallisia elämyspäiviä aikuisryhmille. Terhi muistuttaa lastensynttäreiden, luokkaretkien ja leirikoulujen järjestämisestä luonnon helmassa erilaisessa ympäristössä. Historian ja biologian open paratiisi?

Juuri tänä keväänä Kettukalliolle kohoaa upea luhtiaitta. Tuomas on nikkaroinut, Terhi on pessyt ja täkännyt. Ulkopuolinen rakennusmies oli Tuomaksella töissä rungon kokoamisessa pari viikkoa syksyllä. Myös talkoolaisia on kiittäminen. Raha hankkeeseen otettiin metsästä. Isoja riskejä kaihdetaan.

”Vanhimmat hirret ovat arviolta 200 vuotta.”

Ikivanha mutta hyväkuntoinen, huolella kasattu luhtiaitta on Kettukallion kesän 2018 uutuus! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kettukallion Elämystilan luhtiaitta. Yksi huone on jo valmis. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aitta on sijainnut alunperin Lohjan Vieremän kartanolla, josta entinen Lohjan rakennusmestari, edesmennyt Antti Ventelä pelasti sen aikanaan. Nyt oli Tuomaksen ja Terhin vuoro pelastaa aitta, jossa on kesämajoitustilaa 4 huoneessa yhteensä 10-12 hengelle.

Ihanat kesäjuhlat

Kettukallion Elämystila sopii paitsi erilaisten elämysten järjestämiseen aikuis- ja lapsiryhmille myös ihanien kesäjuhlien järjestämiseen majoituksineen. Miltä kuulostaisivat kesähäät kaukana kaikesta, luonnon helmassa? Kesämajoitustilaa on jatkossa jopa noin 30 hengelle ilman erityisjärjestelyjä.

Illalla samoilua luontopolun kallioilla ja virtaavan joen äärellä. Hiljentyminen kauniissa metsätemppelissä mäen harjalla. Tahdon.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tanssilava toimii häiden pitopaikkana myös viileämmällä säällä mainiosti. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Tarjoilut hoituvat tarvittaessa lohjalaisen pitopalvelun Chef’s Servicen kautta. Halutessaan juhlijat voivat järjestää ruokailunsa omatoimisesti.

Kettukallion Elämystilan vierailusta jäi hieno fiilis itse tehtyine kinkkupiirakoineen ja kahveineen. Yllätyin siitä, kuinka vaikuttava kohde oli korkeuseroineen ja lukuisine perinnerakennuksineen. Kyseessä on paljon enemmän kuin mökkilampi metsässä.

Elämys ja tila täytyy itse kokea!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Illanvietto savusaunan kera? Onnistuu. Kuva: KivaaTekemistä.fi

YHTEYSTIEDOT

Kettukallion Elämystila
Lohjan Karstulla
Joenpellontie 145

Kotisivut ja Torpan varaustilanne (www)
Verkkokauppa (www)

FB-sivut (www)
Instagram (www)

p. 044 988 5760
kettukallio.korpijaakko(a)gmail.com

Metsäkirkko-tsasouna, Kettukallion Elämystila. Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Kettukallion Elämystila on valittu Kuukauden kohteeksi KivaaTekemistä.fi -mediassa huhtikuussa 2018. Kettukallion Elämystila on palvelumme Tähtikohde ja media-asiakas.

**
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi sopivasti 2-4 viikon välein.