Suomen Tivoli avasi 130-vuotisjuhlakiertueen – Kivaa Tekemistä tutustui

Julkaistu:

16.04.2018
| Kirjoittanut:

Suomen Tivolin uutuuslaite Star Flyer. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä pääsi tutustumaan Suomen suurimman kiertävän tivolin, Suomen Tivolin, kiertueavaukseen Järvenpään Rantapuistoon sunnuntaina 15.4.2018.

Sää oli mitä mainioin. Tivolissa lapsesta saakka kasvanut, jo kouluaikoina lomillaan työskennellyt, Lulu Sariola oli mielissään, kun kaikki on toiminut hienosti. Aina näin ei kauden alussa ole.

Sekä Suomen Tivolin että saman suvun toisen sukuhaaran Tivoli Sariolan toiminnan voidaan katsoa alkaneeksi vuonna 1888. Kirjoitimme tivoliperinteestä kertovasta näyttelystä syksyllä 2015 (www).

Tivolisuvun kasvatti ja Suomen Tivolin vetäjä vuodesta 2009, Lulu Sariola. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Johan Abraham Walfrid Grönroos pystytti Sariolan suvun ensimmäisen tivolin Ylikeravan asemakylään kesällä 1888. Paikka sijaitsee Suomen Tivolin kiertueavauskaupungin Järvenpään lähistöllä.

Huvikentän teltassa esitettiin voimailu- ja voimistelunäytöksiä, lisäksi kentällä oli ampumarata sekä nuolen- ja renkaanheittokojuja. J.A.W. Grönroos tunnettiin myös elävien kuvien näytöksistä.

Toinen suomalaisen tivoliperinteen merkkihahmo oli Grönroosin poika Johan Adolf Fredrik eli Jaffu, joka muutti sukunimensä Sariolaksi. Hän oli kotimaisen tivolitoiminnan edelläkävijä ja kinokuningas. Hän omisti parhaimmillaan 9 kiinteää elokuvateatteria ja 3 kiertävää telttateatteria.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lulu Sariola myöntää, että historia velvoittaa ja on tyytyväinen siitä, että Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi sirkus- ja tivolikulttuurin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kansalliselle listalle viime vuoden lopulla.

42-vuotias Sariola on työskennellyt vakituisesti tivolissa 18-vuotiaasta lähtien. Toimitusjohtaja hänestä tuli vuonna 2009. Jo pari vuotta myöhemmin hän joutui tiukan paikan eteen, kun hänen isänsä, yksi suomalaisen tivolin uranuurtajista, kansainvälisestikin palkittu Jyrki Sariola menehtyi sukellusonnettomuudessa helmikuussa 2011.

Lulu ei omien sanojensa mukaan muista vuodesta 2011 mitään. Se kuljettiin sumussa, mutta siitäkin selvittiin. Muutoinkin alalla vaaditaan sitkeyttä. Lulu kertoo myös, että tivolilla on turvallisuus- ja laadunvalvontajärjestelmä, jota kehitetään yhteistyössä Tukesin kanssa.

Millaista tivolissa oli?

Suomen Tivolissa on uusi laite juhlavuoden kunniaksi. Star Flyer on kohoava ketjukaruselli, joka nostaa pyörijänsä 30 metrin korkeuteen. Korkealla, turvakaaren alla, pyörimisessä voi tuntea vapauden tunteen.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kaunis Star Flyer tempaisee keinujat pehmeästi ilmojen teille 30 metrin korkeuteen. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Myös pomppulinnat ovat uusia samoin kuin osa nykyaikaisen grillivaunun aterioista: Premium Burger, Kana HotDog, Kanan siivet ja Fish & Chips. Nam, hyvää oli mm. Fish & Chips. Nautimme grilliherkkuja huvittelun lomassa.

Nälkähän siinä tulee!

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Järvenpääläiset Tarja ja Kaitsu olivat lastenlapsiensa Onnin, 5, ja Hillan, 3, kanssa tivolissa. Tarjalle ja Kaitsulle tivoli on perinne. Onnin suosikki oli Toukka-vuoristojuna. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Sunnuntai oli aurinkoinen ja selkeä päivä, täysi vastakohta vuoden takaiselle koleudelle. Ihmisiä oli vilkkaasti liikkeellä ja nauru raikasi. Eetu 6v oli innokkain ja kerran tuli itkukin puseroon, kun isosisko ja iskä keskeyttivät jonottamisen Spideriin.

Spideriin hän kuitenkin pääsi ja ihan yksin! Yhdessä Eetu ja iskä aloitimme tivolihuvittelun Twisterissä vauhdikkaasti. Jopa vähän vatsanpohjassa tuntui, mutta tosi kivaa oli!

Tänne mä halusin! Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
Tilaa Kivaa Tekemistä -uutiskirje! Saat kiinnostavimmat sisällöt suoraan sähköpostiisi sopivasti 1-2 kertaa kuukaudessa.
Tiedät mitä kohteista kirjoitetaan. Uutiskirje on helppo perua halutessasi.
Tilaa tästä

**

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Samoin yhdessä kävimme vauhdikkaassa Roller Coaster -vuoristoradassa viime vuoden tapaan. Aadan 10v suosikki oli tälläkin kertaa maailmanpyörä, josta muuten näkee kotipaikkakunnalle Tuusulaan. 🙂

Ehkä päivän hauskin ja kaikille eka kerta, Music Express. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ruokailun jälkeen intoutuimme nousemaan kaikki kolme Star Flyer -uutuuslaitteeseen. Wau mitkä näkymät ja lennokkuus. Kokemisen arvoisia olivat myöskin ensi kertaa kokemamme Music Express ja Gravitron, vauhdikkaita laitteita molemmat – kouluikäisistä nuoriin ja aikuisiin.

Gravitron vie lentävää lautasta muistuttavan kapselin sisällä discotunnelmaan. Vauhtia ja keskipakovoimaa riittää tummalasisen ”DJ:n” kera.

Perheen pienimmillekin Suomen Tivolin 28 laitteen valikoimasta löytyy vaikka mitä. Ainoastaan yksi laite ei mahtunut Järvenpään avaukseen. Vapun tienoilla Suomen Tivoliin on tulossa uusi autorata.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Hurja Mega Flip jäi tällä kertaa kokematta. Hattara maistui ja muutamat pelit, kuten narunveto ja kalastus, kiinnostivat lapsia. Tivolipäivä oli kiva ja odotettu kesänavaus!

Twister kieputtaa nuorisoa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Järvenpäässä 50-henkinen tivoli viipyy vielä ensi viikonloppuun, jonka jälkeen karavaani suuntaa Keski-Suomeen, Jyväskylän Hippokselle. Sieltä matka jatkuu Kokkolan ja Oulun kautta juhannukseksi perinteiselle tivolipaikkakunnalle Rovaniemelle saakka.

Kivaa Tekemistä seuraa ja kertoo Suomen Tivolista koko kesän ajan mm. some-kanavissamme.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuopiosta lähtöisin oleva Joonas on Suomen Tivolin kiertueella nyt kuudetta kesää. Luonne vetää kiertämään. Joonas pitää työkavereista ja yhteishengestä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivolin kiertueaikataulu 2018

13.-22.4. Järvenpää, Sirkuskenttä (ark. klo 16-20, la 12-20, su 22.4. klo 12-19)
27.4.-14.5. Jyväskylä, Hippos
18.-21.5. Kokkola, Urheilutalon kenttä
25.5.-18.6. Oulu, Hietasaari

22.6.-9.7. Rovaniemi, Ounaspaviljonki
13.-18.7. Tornio, Aittakenttä
21.-29.7. Kemi, Pajarinrannan kenttä

2.-7.8. Kajaani, Soidinsuon koulun kenttä
11.-20.8. Joensuu, Louhelan kenttä
24.-26.8. Kuopio, Satama

31.8.-2.9. Lahti, Satama
7.-9.9. Kerava, Keskuskenttä – Keuda-aukio
15.-17.9. Helsinki, Suvilahti (Septemberfest)

Lokakuussa 2018 Halloween tivoli, Tuusula (tarkka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Lippujen hinnat

Ranneke: 32 euroa
Sarjalippu 10 kpl: 32 euroa
Sarjalippu 5 kpl: 19 euroa
1 lippu: 5 euroa
2 x pelilippu: 8 euroa

Avustajarannekkeen voi pyytää lipunmyynnistä veloituksetta, mikäli avuntarve on ilmeinen vamman, kehityshäiriön tai muun rajoitteen vuoksi. Avustajaranneke käy laitteisiin ainoastaan avustettavan kanssa. Esitäthän lipunmyynnissä avustajakortin tai muun todistuksen.

Tivolialueelle on vapaa pääsy kaikkina aukioloaikoina.

Suomen Tivolin vinkit onnistuneeseen tivolipäivään (www)

Suomen Tivolin kotisivut (www)
Suomen Tivoli Facebookissa (www)
Suomen Tivoli Instagramissa (www)

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Suomen Tivoli on KivaaTekemistä.fi -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas.

***
Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, puh. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää
KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi 2-4 viikon välein.