Orimattilan kesä viettelee jälleen

Julkaistu:

04.07.2017
| Kirjoittanut:

Ihania huhtikuussa syntyneitä vasikoita. Orimattilan Kotieläinpuitossa asustaa myös juhannuksena syntynyt pieni musta vasikka! Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä -matkaopas Orimattila

Päijät-Hämeen eteläinen, idyllinen kesäkaupunki Orimattila houkuttelee jälleen kesälomakohteena – ei vähiten siksi, että Orimattilasta löytyy yksi Suomen laajimpia ja tasokkaimpia koko perheen kotieläinpuistoja.

Tapasimme puistovastaavan Anja Räisäsen viime sunnuntaina työn touhussa. Anja kertoi, että kotieläinpuisto on avoinna jo 28. kesää. Puistoa ylläpitää Orimattilan Hevosystäväinseura ja kaikesta näkee, että eläinten olot ovat kunnossa.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Anja kertoi iloisesta ja harvinaisesta perhetapahtumasta puistossa juhannuspäivänä. Hieho synnytti pienen söpön mustan vasikan! Normaalisti tätä ei puistossa tapahdu, sillä eläimet asuvat muualla talvikauden ja ne tuodaan kesäksi puistoon. Myös riikinkukkokyyhky on saanut poikasia.

Anja Räisänen palveli kotieläinpuiston kahvilassa ja lipunmyynnissä. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kivaa Tekemistä –tiimi on kokenut Orimattilan Kotieläinpuiston aiemminkin pari kertaa, ensimmäisen kerran jo ennen palvelumme olemassaoloa. Puisto on rauhallinen, avara ja viihtyisä – rentouttava kohde kesäpäivän viettoon.

Lapsille on tarjolla paitsi eläimiin tutustumista myös liikennepuisto, leikkitelineitä sekä Touhutorppa. Paitsi puiston vastaanoton kahvila-ravintolassa on saatavilla edullisia kahvilatuotteita ja grilliruoka-annoksia, myös puiston toisessa päässä länsilaidalla on Saluuna-kahvila.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Länsilaita on muutenkin kivaa chillailu-aluetta, koska siellä on lapsille leikkitelineitä, pomppulinna sekä pöytiä myös omien eväiden nautiskeluun. Samalla voi ihailla alhaalla aukeavaa maalaistyylistä ravirataa.

Anja vinkkaa heinäkuun viimeisenä perjantaina 28.7. järjestettävistä paikallisraveista, joissa on myös keppihevoslähtö!

Puisto on avoinna joka päivä 13.8.2017 saakka klo 11-19.
Sisäänpääsy: lapset 6 euroa, aikuiset 8 euroa, alle 2-vuotiaat ilmaiseksi, lasten poniratsastus 2 euroa.
Kotisivut ja FB

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
TEE LOMASTASI HELPOMPI. WWW.KIVAATEKEMISTÄ.FI -PALVELU UUDISTUI 2016. TALLENNA TAI KIINNITÄ ETUSIVUMME KÄNNYKKÄSI SUOSIKKEIHIN, NIIN LÖYDÄT TÄMÄN JA MUUT KOHTEET MYÖS KÄNNYKÄLLÄ REISSUN PÄÄLLÄ.
Olemme nykyään myös LikeFinland.com.

**

Orimattilan kulttuurikesä on vilkas!

Orimattilan taide- ja kulttuuritarjonta on laajaa ja monipuolista. Tämä kesä ei tee poikkeusta!

Villa Roosan kesänäyttely 2017 – Maailma on toinen

Kivaa Tekemistä tutustui nyt viimeistä kesää avoinna olevaan Villa Roosan nykytaidenäyttelyyn.

Villa Roosaa kymmenen vuotta vetäneet ja nykytaideteemalla avanneet tuottaja Jari Granholm ja kuraattori Eerika Malkki ovat myyneet upean, aikanaan huopatossutehtaana toimineen korkean kivirakennuksen yksityiseen asumiskäyttöön.

Villa Roosa. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Siksipä nyt on se aika, kun Villa Roosa kannattaa viimeistään kokea! Maailma on toinen -näyttelyn teemana on muutos. Se on puhutteleva ja vie katselijansa jouhevasti eteenpäin – koko talo kahdessa kerroksessa ullakkoa myöten kiertäen.

Omia suosikkejani olivat heti näyttelyn alussa olevat Ville Rädyn upeasävyiset akryylityöt, joissa kuvastuu ihmisen ja infrastruktuurin vaikutus ympäröivään maisemaan.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Ensimmäisestä kerroksesta löytyy myös Peppi Reenkolan videoinstallaatio, jossa Reenkola itse on ryhtynyt tai pyrkinyt superihmiseksi lihaskuntoharjoituksineen, joogineen, espanjan kielen harjoitteineen, meditaatioineen ja vegaaneine ruokavalioineen.

Ota kuulokkeet korville, ja katso ja kuuntele Reenkolan tuntemukset matkan varrelta!

Etualalla Jouko Korkeasaaren installaatiota Mystical Rapture, taustalla Peppi Reenkolan Superme. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kun matkaa jatketaan yläkertaan, mieleen jäivät Hanna Oinosen talvihämyiset jacquard-kudonnalla tehdyt Piilopaikka ja Portaat -nimiset työt.

Yläkerran pikkuhuone on nuoren, orimattilalaislähtöisen Eeva Peuran teoksineen oma maailmansa. Värit puhuvat ja eläinteema tuo mieleen… paikallisen kotieläinpuiston! 🙂

”Villa Roosan näyttelyyn halusin kertoa tarinoita unohdetuista veistospuistoista, salaisesta puutarhasta, apinoiden valtaamista huoneistoista ja kulkueesta merellä.” (Eeva Peura)

Shut the door. Have a seat. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Eivät Henna Julankaan työt jätä kylmäksi, eivätkä rakennuksen toisen päädyn pääportaikossa olevat Paula Ollikaisen öljymaalaukset, esimerkkinä näyttelymainoksessa oleva vaaleansininen Norsulampi.

Ullakolta löytyy Salla Vapaavuoren kiintoisa 80 vuoden koulumatka –teos, jossa on eri aikakausien pulpetteihin kiinnitettyjä haastatteluihin perustuvia koulutarinoita.

Tästä tulevat mieleen meneillään olevat Vantaan kaupunginmuseon niin ikään haastatteluihin perustuva Rakkauden tiloja – Tunteiden kiitotiellä -näyttely sekä Heinolan kaupunginmuseon Pienet piimäsuut – Lapsen 100 vuotta Suomessa -näyttely, joista molemmista olemme kirjoittaneet.

Kesänäyttelyn erikoisuuksia ovat kirjailija Olli Jalosen paljon puhuva postikorttinovelli, jossa on postikortein kuvattu kahden ihmisen vuoropuhelu, jossa ihmiset puhuvat täysin toistensa ohi.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pihapiirin Kino Käkelässä on niin ikään erikoinen Metaria-ryhmän lisätyn todellisuuden Wunderkammer-tilateos, jota varten älypuhelimeen voi ladata sovelluksen. Teos tosin vaati allekirjoittaneelta hieman Jarin lisäopastusta.

Kaikkiaan Maailma on toinen on puhutteleva kokonaisuus, jossa taiteen aistiminen ei jäänyt yhden tai kahden hyvän taiteilijan varaan. Yhteensä esillä on 15 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää.

Näyttelyvieraat Eija ja Seppo Laakkonen Pukkilasta. Eija odotti koirineen näyttelyyn pääsyä. Graafikkotaustaisen Sepon mieleen jäivät Santeri Tuorin ja Ville Rädyn teokset. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Aika aikansa kutakin. Villa Roosan näyttelytoiminta alkoi Maisa Kaarnan tekstiilinäyttelyillä 1994. Viime vuosina Villa Roosassa on vieraillut vuosittain noin 2 000 taiteen ystävää.

Kulttuuriteko. Erika Malkin ja Jari Granholmin 10 vuoden periodi Villa Roosan vetäjinä on lähes päätöksessä. Yhtä ainoaa syytä luopumiseen ei ole. Kesästä 2018 alkaen he vastaavat Taidekeskus Purnun kesänäyttelytoiminnasta Orivedellä yhteistyössä Aimo Tukiaisen Purnun säätiön kanssa.

Villa Roosan kahvilassa palveli kesätyöntekijä Talvikki Uusitalo, joka on kokenut kaikki Villa Roosan näyttelyt lapsesta saakka ja kirjoittanut hienon tekstin tuoreeseen näyttelyjulkaisuun. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Villa Roosa on avoinna 13.8.2017 saakka ti-su klo 11-17.
Villa Roosassa on myös käsityö- ja designtuotetuoteputiikki sekä kahvila.
Liput 10 / 8 / 5 / 0 eur
Kotisivut ja FB

**

Orimattilan taidetarjonta ei lopu Villa Roosaan, vaan kaupungista löytyy todella mittava kattaus kulttuurinnälkäisille.

Poimintojamme ovat Orimattilan taidemuseon näyttely Ihmisen kuvia (20.8.2017 saakka) sisältäen maalauksia, piirroksia ja veistoksia. Näyttely on Kärkölässä asuvan kuvataiteilija Satu Loukkolan käsialaa. Taidemuseossa on tämän lisäksi tasokkaita pysyviä kokoelmia.

Taidemuseo on auki 30.7. saakka laajennetuilla aukioloajoilla ti-su klo 12-18.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Mallusjoen Lasi- ja keramiikkakeskus Kuussa on tarjolla veistosnäyttely ja kahvila 30.7. saakka la-su klo 12-16. Kymmenen taiteilijan lisäksi on tarjolla kiintoisia keramiikkakursseja (www.ckuu.fi).

Orimattilan Mallusjoella vietetään perinteinen Takinkääntöviikko 23.-29.7.2017. Kyse on tasokkaista maalaismusiikkifestareista, jotka vietetään 25. kerran pitkälti talkoolaisten voimin.

Eikä pidä unohtaa upeaa ja erikoista Soile Yli-Mäyryn Taidelinnaa, jonne tosin ei kannata suunnata vilkkaimpien lasten kanssa, koska kyseessä on taiteilijan toinen koti. Taidelinna sijaitsee Orimattilan keskustassa.

**

Orimattilan Teatterin Jätinpesän kesäteatterissa on tänä kesänä meneillään kirjailija Selma Anttilan käsikirjoitukseen pohjautuva Vaihdokas, jonka ohjaa Suvi Vanhalakka.

Orimattilan Sanomien kesänumero kirjoittaa, että Selma Anttila on syntynyt Orimattilan Luhtikylässä 1867 ja voittanut aikanaan kaksikin kirjallisuuden valtionpalkintoa.

Orimattilan Teatterin kotisivuilta:
”Nuoruuden into ja rakkaus yhdistyvät tarinassa menneisyyden synkkiin salaisuuksiin, jotka vavisuttavat kyläyhteisöä.”

Näytelmän esityspäivät jatkuvat 12.8.2017 saakka. Kun Vaihdokas on pikkuisella tauolla heinäkuun loppupuolella, Jätinpesässä nähdään standup-koomkot Jussi Simola, Tommi Mujunen ja Jape Grönroos kesäkiertueellaan 23.7. 🙂

**

100-vuotias Kehräämö

Kun tulet Orimattilaan, niin missäpä majoitut. Orimattilasta löytyy sekä idyllinen Hotelli Teltta että myös bed & breakfast -majoitusta.

Soitimme Teltan yrittäjälle Pirjo Pylvänäiselle. Tämä kevät on ollut Pirjon mukaan vilkas. Muun muassa tapahtumat tuovat Telttaan majoittujia. Samoin Telttaa on varattu ryhmien käyttöön, mutta yhtä lailla se sopii perheille, koska 1-2 hengen huoneiden lisäksi Teltassa on yksi 5 hengen telttahuone.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

**
UUTTA MEDIASSAMME 2017!
Onko sinulla kiva kesäkuva kivasta lomakohteesta Suomesssa? Kohteeksi käy yhtä lailla kaupunki, huvipuisto, taidekohde kuin mökkilampi. Vinkkaa tai katso muiden suosikkikuvia tästä!
🙂
**

Mikä ihmeen Hotelli Teltta?

Hotelli Teltta (www, FB) on Orimattilan Kehräämön 4. kerroksessa toimiva pieni ja elämyksellinen 11 teltan hotelli. Hotellin huoneet, eli vankkaseinäiset, lämpöeristetyt ja koneellisella ilmanvaihdolla varustetut teltat, on rakennettu hotellia varten ja ne on pystytetty vanhan tehdasrakennuksen sisälle. Teltat on suunnitellut designeri Antti Evävaara.

Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kuva: KivaaTekemistä.fi

100-vuotias Kehräämö (www) on kaikkiaan historiallinen rakennus, entinen villatehdas, josta löytyy Teltan lisäksi monipuolisia palveluita, kuten Hemmettelukeidas Hellimö.

Majoituimme Teltassa viime keväänä ja pidimme kivoista aamiais- ja oleskelutiloista sekä hyvälaatuisesta aamiaisesta. Teltassa majoittuminen kahdelle aamiaisineen maksaa 80 euroa.

Hotelli Teltan perhehuone. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Kehräämö on Orimattilan vapaa-ajan palveluiden ja hemmottelun keskipiste. Hemmottelukeidas Hellimö (www, FB) Kehräämön 2. kerroksessa aukeaa huoltotauon jälkeen jälleen 5.7. Hellimön palveluihin kuuluvat paitsi hieronta- ja kosmetologin palvelut ja hoidot myös mm. Saunamaailma, Suolahuone, Pyramidit ja Äänisen aallot.

Teltassa majoittuva saa 10 prosentin alennuksen Hellimön hoitopisteistä ja Saunamaailmasta.

Hellimö. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Pirjo vinkkasi perinteisestä Kehräämön Kantrit –tapahtumasta 21.-22.7.2017. Kyseessä on country-henkinen musiikkitapahtuma, joka alkaa kulkueella Jokivarren koululta Kehräämölle. Kantreissa esiintyvät mm. Jukka Kuoppamäki, Mikko Alatalo sekä orimattilalainen Riitta Väisänen. Lisätietoa Kehräämön FB-sivuilla

Mitä muuta Kehräämölle kuuluu?

Yksi naisten suosikeista Orimattilassa on ehdottomasti Maria Drockilan Kynttiläpaja, joka on samalla tuotteiden tehtaanmyymälä. Teemat vaihtuvat sesongin mukaan. Kynttiläpaja sijaitsee Kehräämön 1. kerroksessa ja on avoinna ma-pe klo 10-17, la 9-15.

Maria Drockilan Kynttiläpajan tuotteita. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Muita säännöllisesti avoinna olevia Kehräämön palveluita 1. kerroksessa ovat mm. tasokas Ravintola Tehdas, Pitsitupa sekä Käsityövakka.

Toisesta kerroksesta löytyy Hellimöä vastapäätä arkisin avoinna oleva lounaskahvila Kehräämön Kahvila, joka tarjoaa myös catering-palveluita tilauksesta. Pirjo vinkkaa myös Kehräämön Pelihallista sisältäen minigolfin, pöytätenniksen ja mölkyn. Pelihalli toimii ajanvarauksella Teltan kautta.

Kehräämön suositut päivätanssit maakunnan isoimmalla parketilla jatkuvat jälleen syksyllä!

Kehräämön tanssisali. Kuva: KivaaTekemistä.fi

Orimattilan kohteisiin voit tutustua lisää mediamme kuntakohtaisella kohdesivulla (www) tai VisitOrimattila.fi -sivustolla.

***
Orimattilan Kotieläinpuisto, Hotelli Teltta, Hemmottelukeidas Hellimö ja Kehräämö ovat KivaaTekemistä.fi –palvelun Tähtikohteita ja media-asiakkaita.