Espoo pani parastaan – vaellus Kirkkonummelta Helsinkiin

Julkaistu:

10.11.2020
| Kirjoittanut:

Olipa virkistävää osallistua hyvässä selkeässä säässä vaellukselle Kirkkonummen asemalta Espoon rantojen kautta Helsinkiin. Miljöö, joka kannattaa kokea vähintään kerran elämässään!

Lähtö Kirkkonummen asemalta klo 10 la 7.11.

Tiesitkö, että Porkkalan alue Kirkkonummella oli toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton hallitsemaa aluetta ja siksi hyljeksytty alue pitkään miehityksen jälkeenkin.

Ns. Porkkalan parenteesi -alueeseen kuului paitsi iso osa Kirkkonummea myös osaksi Inkoo ja Siuntio. Kirjoitimme taannoin Siuntiosta ja Sjundbyn linnasta, joka myös kuului miehitettyyn alueeseen.

Sjundby kuului miehitettyyn Porkkalan alueeseen 1944-1956 ja merkkejä miehitysajalta on yhä nähtävissä seinien teksteissä ja väreissä.

Porkkalan vuokra-aika – ns. parenteesi – loppui suunniteltua aikaisemmin 1956, mikä oli helpotus alueen asukkaille, mutta mikään alueella ei ollut enää entisensä. Lisää alueen historiasta: Porkkalan Parenteesi ry ja Kirkkonummi.fi

Tiesitkö, että Porkkalanniemen kärjessä on aivan huikean hienoja retkeilymaastoja taukopaikkoineen! 🌊 Ks. lisää Uufi.fi

Peltoaukea Vanhalla Rantatiellä, oikealla kuvan ulkopuolella maisemaa halkoo kantie 51 Helsingistä Karjaalle. Vaellusta takana vajaa tunti.

Vaellusporukassa oli etapista riippuen 10-15 henkeä ja vetäjänä toimi aktiivinen retkeilijä Jarmo Hovinen, joka organisoi takavuosina vastaavan tyyppisiä Movember-hyväntekeväisyysvaelluksia. Kirjoitin 2014 (Helsinki – Järvenpää) ja 2016 (Helsinki – Vuosaari).

Osa jaksoi nyt koko reitin Kirkkonummen asemalta Helsingin rautatieasemalle saakka, 42 km ja 10 tuntia! 💪

Minulla alkoi roska tuntua kengässä jo alkumatkasta, mutta se osoittautuikin rakoksi päkiässä. Se ei silti menoa paljon haitannut.

Talot olivat alkumatkasta, Kirkkonummen aseman itäpuolella, persoonallisia ja tiennimet metkoja, esimerkiksi Räätäli Bäckströminkuja ja Viulunrakentajantie. 😊

Sitten maisemat avartuivat (kuva edellä). Peltojen jälkeen taivalsimme osan matkasta metsäistä osuutta kantatie 51:n tuntumassa kulkevaa kevyenliikenteen väylää pitkin.

Oikealla Espoo ja Kivenlahti.

Kantatie 51 sijaitsi kulkusuunnassamme alhaalla vasemmalla ja Sarfvik Golf jäi oikealle, kunnes saavuimme Kivenlahteen.

Porkkalan miehityksen 1944-1956 muistomerkki Espoon Kivenlahdessa Rantaraitin varrella, vaellusta takana 2,5 h.

Espoon Rantaraitti on mahtava ulkoilmakehto, kokonaispituudeltaan jopa 40 km – Kalvikista Saunalahden perukoilta aina Laajalahden rannalle Tarvaspäähän, Akseli Gallen-Kallelan museolle, saakka.

Me vaelsimme valtaosan Rantaraitista, ei toki joka kohdassa aivan rantoja myöten. Rantaraitista useine kahviloineen ja ruokapaikkoineen on kartta ja kuvaus Espoon kaupungin sivuilla.

Syksyinen Kivenlahden venesatama. 🍂

🔸🔸 🔸🔸 🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia alennuskoodilla: ”JOULU20”. Katso lisää

🔸🔸 🔸🔸 🔸🔸

Matka jatkui Kivenlahdesta kohti Laurinlahtea, Kaitaata ja Hyljelahtea.
Kivenlahden rakennusarkkitehtuuria ja Espoonlahden kallioita.
Suomenojalta Nuottaniemeen. Kaislikkoa ja aurinkotuoleja. 🏖

Nokkalan Majakassa oli sen verran jonoa, että isompi ruokatauko ei osunut vielä sinne. Lähistöllä, kuvasta katsoen Majakan vasemmalla puolella oli kuitenkin mukavia penkkejä, joissa levähtää ja haukata vaikka leipää aaltojen äärellä. 🥪

Peffa-alusta, otsalamppu ja heijastinliivi ovat oivia varusteita syksyisellä vaelluksella. Miksei rakkolaastarikin!

Nuottaniemessä lähellä Matinkylää sijaitseva Nokkalan Majakka on melko uusi, v. 2016 rakennettu, suosittu ravintola. Pirteän tyylikäs hirsirakenteinen tuulen halkoja. 🗼
Ilta saapuu Haukilahdessa. Tauko Café Mellstenin lämmössä fetaparsapiiraineen 🥧glühweineen maistui. 🍷 Pimeän kuvat loppumatkalta Toppelundista ja Westendistä.

Vaellus sujui kaikkiaan ilman isompia kommelluksia ja matkavauhti oli melko rivakkaa. Minusta kävelysauvat antoivat hyvää puhtia liikkumiseen.

Uusi länsimetro on siksi kätevä, että Rantaraitin vaelluksella voi hypätä sopivassa kohdassa metron kyytiin, esimerkiksi Matinkylässä, Koivusaaressa tai Lauttasaaressa.

Valitsin Koivusaaren; reilun 8 tunnin vaellus, n. 35 km oli minulle riittämiin. 😅 Maali ei ole tärkein vaan matka – vieläpä mukavassa seurassa, ajatuksia ihmisten kanssa vaihtaen.

Kiitos Kirkkonummi, Espoo ja Lauttasaari – pala kauneinta, asuttua merenranta-Suomea! 💜

Teksti ja kuvat: Henri Elo

🔸🔸 🔸🔸 🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia alennuskoodilla: ”JOULU20”. Katso lisää

🔸🔸 🔸🔸 🔸🔸

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.