Time: 0.0024 Seconds\n

NELJÄN PÄIVÄN LÄHEISYYS

&Revontuli, Revontulentie 8 A, Tapiola

NELJÄN PÄIVÄN LÄHEISYYS
Kohteen nimi: NELJÄN PÄIVÄN LÄHEISYYS
Osoite: Revontulentie 8, 02070 Espoo
Tapahtuma-aika:
17.01.2025 - 29.01.2025

Katso kartta isompana

Esittely:

Pipsa Longan Neljän päivän läheisyys tarkastelee ihmisten ja lokkien rinnakkaiseloa merellisessä rantalomakohteessa neljän vuorokauden ajan.

Näytelmässä ihmisen lajityypilliseen toimintaan kuuluu parveilu etelän aurinkorannalla, ajan kuluttaminen hotellihuoneiden yksinäisyydessä sekä puheensorina rantaravintolan terassilla. Näytelmän ranta ei ole nostalginen joutilaisuuden idylli, vaan samea meri puskee esiin kuolleiden kalojen vallin. Maisemaa asuttavat lokit seuraavat eri perspektiiveistä hieman punakoiden ihmisten toimintaa.

Näyttämöllä ei nähdäkään pääroolissa ihmistä, vaan siinä tuodaan ihmisen kokemuksen rinnalle lokkien todellisuus. Esityksen keskeinen teema on myös toisten lajien kanssa jakamamme kuolevaisuus.

Neljän päivän läheisyydessä näyttämölle aukeaa maisema, jossa tarkastellaan eri etäisyyksiltä, läheltä ja kaukaa, luonnon ja kulttuurin limittymisiä. Tragikoomisen ja audiovisuaalisesti kokonaisvaltaisen teoksen kerrontaa kuljettavat dokumentaarinen videokuva, tila, valo, ääni ja musiikki. Esitys jakautuu neljään osaan, joiden välissä kuullaan kamariorkesteri Avantin soittamana aina yksi osa Kaija Saariahon teosta Cloud Trio (2009).

Suomenkielinen kantaesitys 13.9.2023 Revontulihallissa.

WAUHAUS

WAUHAUS on Helsingistä käsin toimiva kahdeksan hengen kollektiivi, joka perustettiin vuonna 2016.

WAUHAUSin työt asettuvat usein eri taiteenalojen väliin. He ovat tehneet uraauurtavia teoksia niin pienissä black box -teattereissa ja kaupunkitiloissa kuin suurella urheilustadionilla ja Kansallisteatterin päänäyttämölläkin, kuten Yuval Noah Hararin tietokirjasta Minna Leinon sovittama Sapiens – Tarina tarinoita kertovasta ihmislajista (2019) . Vuonna 2017 W A U H A U S sai näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinnon.

Kollektiivin luomat teokset ovat jatkuvasti uutta luovia, kekseliäitä ja kokonaisvaltaisia tapahtumia, jotka käsittelevät usein ajankohtaisia aiheita. Tila, erilaiset materiaalit, valo, ääni ja esiintyjät ovat teoksissa tasavertaisia aineksia.

Neljän päivän läheisyys -esityksessä mukana WAUHAUSista ovat skenografi Laura Haapakangas, ohjaaja Juni Klein, mediataiteilija Jani-Matti Salo ja äänisuunnittelija Heidi Soidinsalo. Lisäksi työryhmään kuuluvat elokuvaaja Jonatan Sundström ja näyttelijä Salla Loper. Käsikirjoitus on Pipsa Longan.

Ohjaus ja suunnittelu: WAUHAUS

www.espoonteatteri.fi

Muokattu: 03.05.2024