Time: 0.0033 Seconds\n

Näkymättömyyksiä

Kulttuurikeskus CAISA

Näkymättömyyksiä
Kohteen nimi: Näkymättömyyksiä
Osoite: Kaikukatu 4, Leipätehdas, 00530 Helsinki
Tapahtuma-aika:
09.03.2024 - 09.03.2024

Katso kartta isompana

Esittely:

Näkymättömyyksiä
Tanssitaiteen tapahtuma
6.-9.3.2024

Tanssitaiteen tapahtuman Nälymättömyyksiä teosten teemoja ovat kosketukseen liittyvät oletukset, ihmisten välinen kommunikaatio sekä tilan käyttö.

Tilaa käsitellään sekä metaforana sille, miten yhteiskunnassa sallitaan tai rajoitetaan tilaa erilaisille identiteeteille ja olemisen tavoille, että konkreettisena kosketuksena ja koskettamisena, toisen tilaan tulemisena, pääsynä ja saavutettavuutena.

Tapahtumaan liittyy kaksi keskustelutilaisuutta, joissa käsitellään erilaisia usein näkymättömäksi jääviä esteitä osallisuudelle. Tapahtuma päättyy taiteilijatapaamiseen ja kahvihetkeen.

Keskiviikko 6.3. klo 19:00
Torstai 7.9. klo 19:00

Nala Karlsson & työryhmä: RITUAL

RITUALin monitaiteellinen maailma tuo näyttämölle eri näkökulmia pakko-oireista häiriötä (OCD) sairastavan ihmisen jokapäiväiseen todellisuuteen, sisäisiin muistikarttoihin sekä siihen, mitä ”pakko” voi olla ja mihin se johtaa.

Mitä jos voisit estää rakkaimman läheisesi kuoleman pesemällä kädet 12 kertaa, 21 kertaa päivässä? Mitä jos pudotat viikon kaupparahan lattialle, etkä pysty nostamaan sitä? Mitä se on, kun ei pysty kättelemään tai koskemaan edes läheisiinsä? Mihin aivosi fokusoivat arjessa? Kuinka paljon sitä tarvitsee peitellä?

Ritual kertoo halusta olla yhteiskunnan toimiva ja antava jäsen. Vaikka OCD seuraa kaikkialle ja on aina läsnä, teos muistuttaa kumminkin siitä, että ihminen ei ole yhtä kuin sairautensa.

Maailman terveysjärjestö WHO on listannut OCD:n kymmenen invalidisoivimman sairauden joukkoon. Työryhmän kahdella jäsenellä on diagnosoitu OCD.

“Psyykkinen, fyysinen sekä sosiaalinen tila tanssiessa on lähinnä sisäistä hiljaisuutta ja oireetonta aluetta. Voin purkaa OCD:n antamia impulsseja kehon kautta. Tanssi tuo aivoilleni vapautta.”

Työryhmä:
Taiteellinen fasilitointi, esiintyjä & laulu: Nala Karlsson
VJ & animaatio: Luka Appelberg
Video & valosuunnittelu: Sara Forsius
Äänisuunnittelu: Joel Heinonen
Live-musiikki: Lauri Peltonen

Molempien RITUAL -esitysten jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus teemalla ”Näkymättömyyksiä”. Keskiviikkona 6.3. teemaa tarkastellaan arjen kokemuksien kautta, torstaina 7.3. keskitytään näkymättömyyksiin taiteilijan ammatissa.

Perjantai 8.3. klo 19:00
Fri Nilas Lindell: Tutkimusasema Nunatak
Jasmiina Sipilä & työryhmä: KINESFÄÄREJÄ

Lauantai 9.3. klo 15:00
Fri Nilas Lindell: Tutkimusasema Nunatak
Jasmiina Sipilä & työryhmä: KINESFÄÄREJÄ


Fri Nilas Lindell: Tutkimusasema Nunatak

Tutkimusasema Nunatak on kokemuksellinen ja osallistuva installaatio.

Sana ’nunatak’ tarkoittaa jäätiköstä esiin työntyvää kivikkoharjannetta tai vuorenhuippua. Nunatak on kuin saari jäätyneessä valtameressä, eristynyt mutta myös paikka, jossa on mahdollista elää. Tila, jossa on omanlaisensa eläimistö ja kasvisto. Turvasatama, jossa voi hengittää ja josta voi lähteä tutkimaan ympäröivää maailmaa.

Installaatiossa pääset tutkimaan tilan käsitettä; miten tilat syntyvät, millaisia tiloja voimme itse luoda, miten voimme vaikuttaa tilan luomiseen, millaisissa tiloissa on hyvä olla, kuinka tilat voivat laajentaa normeja. Tila voi olla esimerkiksi fyysinen tila, mielentila, muisto, jotain mitä syntyy, kun kaksi olentoa kohtaavat.

Installaatioon voi osallistua haluamallaan tavalla. Kaikki tavat tehdä omaa tutkimusmatkaa ovat oikeita. Installaation ja loppukeskustelun aikana ei tarvitse puhua tai ottaa kontaktia muihin osallistujiin. Myös pelkkä rauhallinen oleskelu omassa tilassa on mahdollista.
Tutkimusasema Nunatak pohjautuu Fri Nilas Lindellin tanssisooloon ”Nunatak - Liikkeellinen Runo Tiloista” (2022). Ota mukana henkilökohtainen muistoesine ja halutessasi omat muistiinpanovälineet. Paperia ja kyniä löytyy myös tilasta.

Työryhmä: Fri Nilas Lindell, Hanna Heino, Topi Hurtig.

Fri Nilas Lindell valmistui tanssijaksi Ammattiopisto Liveltä joulukuusssa 2022. Ammattiopisto Live on Suomen ainoa erityisoppilaitos missä voi opiskella tanssialan perustutkinnon. Syyskuussa 2023 Lindell oli mukana Janina Rajakangas Projektin Tanssija -teoksessa Kiasma teatterilla neurokirjon kokemusasiantuntijana.
”Minua kiinnostaa tanssissa, miten taiteen ja liikkeen avulla voi saada kosketusta johonkin syvään kerrokseen mihin ei muuten pääse. Haluan edesauttaa tanssin inklusiivisuutta ja kaikkien mahdollisuutta saada sekä kokea, että tehdä tanssia.” Koreografia, konsepti ja esiintyminen: Fri Nilas Lindell
Kesto: 35-45 min


Kinesfäärejä
Kinesfäärejä on syntynyt tanssin ja äänen tuottamisen kehollisen kokemuksen tutkimisesta. Se on kolmiulotteinen tila, jossa liikkeen ja äänen voi aistia oman itsen ympärillä.

Teoksen työryhmä on tutkinut kosketusta ja sen laatuja sekä kysymystä, miten lähestyä kosketuksen kanssa työskentelyä turvallisemman tilan periaatteiden kautta. Teoksessa kosketus on myös kehon soittamisen ja äänen tuottamisen keino.

Teoksessa tanssijoilla on jaettu ymmärrys yhteisestä matkasta teoksen läpi. Kuitenkin yksilöllinen liike- ja äänitutkimus ja omat improvisatoriset ratkaisut säilyvät matkan aikana.

Teos on toteutettu osana Ammattiopisto Liven tanssialan koulutusohjelman opintoja. Tutkinto on Suomen ainoa erityisopetuksena tarjottu tanssialan ammatillinen tutkinto. Kinesfäärejä on taidepedagoginen tanssiteos, jossa lavalla nähdään tanssialan koulutusohjelman opiskelijoita.

Koreografia: Jasmiina Sipilä
Tanssijat: Jaakko Kuikka, Miika Luukko, Jenna Välikangas, Emmi Mäkelä, Helmi Niemi, Ana Khalili, Kadar Khristan, Helmi Hauta-Aho, Tette Karila, Senja Sidora ja Hanna Heino
Äänisuunnittelu sekä kehorytmit ja -musiikit: Hannaleena Markkanen
Tanssin ammatillinen ohjaaja: Hanna Heino

Teosten yhteiskesto: n. 1 t 35 min (sis. 20 min väliajan) + taiteilijatapaaminen (lauantai 9.3.)
Lauantaina 9.3. esitykset kuvailutulkataan näkörajoitteisille suomeksi.
Lauantaina 9.3. lipun hintaan kuuluu taiteilijatapaaminen ja kahvihetki tarjoiluineen esitysten jälkeen klo 16:30.

Liput 10 / 7 EUR (sis. maksut, kaikki alennusryhmät alemmalla hinnalla, kulttuurikaveriliput käytössä)
Caisan sali / 60 numeroimatonta paikkaa, 5 pyörätuolipaikkaa

Muokattu: 09.03.2024