Vieraskynä: Lapiosalmi ja uskomattoman hieno Korouoman kanjoni

Julkaistu:

12.05.2015
| Kirjoittanut:

Kirjoittaja: Riitta Kiukas, Skafur-Tour -matkatoimistoyrittäjä

Testiryhmässä Riitta, Seppo ja irlanninterrieri Redi. Kuva: Skafur-Tour

Testiryhmässä Riitta, Seppo ja irlanninterrieri Redi

Saavuimme Lapiosalmen luontomatkailukeskukseen Posiolle illan suussa ajettuamme koko päivän etelästä kohti pohjoista. Juhannusta edeltävän viikon sää oli viileä mutta kaunis. Retki Lappiin oli ensimmäinen laatuaan kesällä, vaikka talvisin jo 20 vuoden ajan olimme suunnanneet pohjoiseen hiihtämään. Hiihtolomalaisten reitit valitettavasti usein sivuuttavat sujuvasti koko eteläisimmän Lapin.

Lapiosalmen matkailukeskus on aiemmin ollut kirkon omistama leirikeskus, mikä näkyy yhä tavalla, joka tuo mieleen lapsuuden kesäleirit. Lapiosalmea voisi kutsua ”perusleiriksi”, josta on hyvä tehdä retkiä ympäristöön. Lapiosalmi sijaitsee kuivalla mäntykankaalla järven rannalla.

Yötön yö

Juhannusviikolla on käytännössä aivan sama, mihin aikaan saapuu, sillä on yötön yö ja aina on valoisaa. Suuntasimme vielä samana iltana maastoon ja seikkailimme uskomattoman kauniissa harjumaisemissa kelopuineen.

4_Posio

5_Posio

6_Posio

Seuraavana aamuna lähdimme kiertämään Salmijärven, mikä matkana on noin 3-4km riippuen reittivalinnasta. Koiramme nautiskeli vastaan tulleista luonnonpoukamista hiekkarantoineen täysin siemauksin ja juoksi ensimmäistä rantaa ehkä noin 20 kertaa edestakaisin hypellen puunrunkojen yli luonnon agility-rataa.

Erakko-Eemelin maja

Pieni, erikoinen nähtävyyskin metsässä on. Puron varressa seisoo pieni mökki, jossa asui 50-luvun lopulta vuoteen 1966 asti mies nimeltä Elias Mäkelä, joka oli ollut merillä ja sen jälkeen elättänyt itseään suutarintöitä ja metsätöitä tehden. Häntä kutsuttiin Erakko-Eemeliksi. Hän rakensi mökkinsä sillan purkujätteistä vuonna 1959. Mökissä kaikki on paikoillaan, kuin Eemeli olisi vielä eilen nukkunut sängyssään. Uskomatonta, että joku on voinut elää vuoden ympäri niissä oloissa.

Korouoman rotkolaakson jylhyys ja kauneus

Korouoman 30km pitkään kaakko-luodesuuntaiseen rotkolaaksoon kannattaa laskeutua polkua pitkin Saukkovaarasta, joka sijaitsee Posio-Rovaniemi -tien varressa (nro 81). Juuri tällä kohdin maisemat ovat jylhimmillään. Syvimmillään kanjoni on 100-130m. Mikäli yövyt Lapiosalmella, järjestä kyyti Saukkovaaraan ja vaella sieltä Lapiosalmelle, mikä on juuri sopiva päivävaellus eli noin 18km.

Polku Saukkovaarasta alas oli uskomaton. Puro solisi vierellä ja alkukesän kauniin vihreä metsä hehkui ympärillä. Tämä artikkeli vaatisi äänimaailman mukaan. Se, mitä näimme ja kuulimme, oli yhdessä sanoinkuvaamattoman kaunista.

15_Posio

16_Posio

17_Posio

Alhaalla rotkolaaksossa tuli vastaan kullankeltaisena auringossa kimmeltelevä, mutkitteleva ja hiekkapohjainen Korojoki. Mitään sen kaltaista emme olleet aiemmin nähneet. Laaksossa on myös reheviä luonnonniittyjä, joilla aikoinaan laidunsivat kesäisin paikallisten asukkaiden lampaat.

18_Posio

19_Posio

Laaksosta löytyy kaikkiaan 13 laavua, kota, päivätupa ja autiotupa. Lisätietoa

Talvisin jyrkänteitä pitkin valuvat purot muuodostavat Piippukalliolle jääputouksen, jossa jääkiipeillään. Juhannusviikolla kaikki jää oli sulanut ja oli hyvin vaikea kuvitella, miltä rotkolaaksossa talvella näyttää. Meillä ei ollut aikaa vaeltaa laaksossa kulkevaa retkeilyreittiä mutta päätimme ehdottomasti tulla uudelleen. Niin hieno oli paikka!

22_Posio

Kuvat: Skafur-Tour

KivaaTekemistä -perhepaketti: Luontoseikkailu Lapissa on suunniteltu Lapin upeimpien kesäelämysten kokemiseen. Esimerkkiohjelmassa seikkailu alkaa Ranuan GuloGulo-lomakylästä yöpymisineen, aamiaisineen ja eläinpuistovierailuineen. Tämän jälkeen matka jatkuu Lapiosalmen erämatkailukeskukseen Posiolle, jossa voitte yöpyä 2-3 yötä ja kokea aitoja erämaa-aktiviteetteja sekä käydä tutustumassa henkeä salpaavaan Korouoman kanjoniin. Reissun viimeisenä päivänä on vuorossa Oulangan kansallispuisto, jossa voitte yöpyä yhden yön ja kokea Oulankajoen upeat rantatöyräät sekä osallistua ohjattuun koskenlaskuun.

Tutustu tästä KivaaTekemistä -perhepakettiin: Luontoseikkailu Lapissa

Lisäetu: Saatte majoituspaikkaan saapuessanne Jokipiin Pellavan laadukkaan Saaristo-laudeliinasetin, arvo 33€.

***
KivaaTekemistä.fi on Skafur-Tourin yhteistyökumppani. KivaaTekemistä –perhepaketit ovat valmiiksi suunniteltuja aktiivilomia perheille, joissa on 1-2 aikuista ja 1-3 alle 12-vuotiasta lasta. Paketti sisältää huoneisto- tai mökkimajoituksen, aktiviteetit, tarvittavat kuljetukset ja ruokailut, jotta kaikki sujuisi mutkattomasti ja pienet seikkailijat pysyisivät hyvällä tuulella. Saapua voit joko omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä, tarvittaessa hoidamme myös vuokra-auton tai kotimaan juna- ja bussiliput. Lue lisää perhepaketeista ja niiden seikkailuista.

***
KivaaTekemistä.fi on koko Suomen kattava hakupalvelu kaikelle kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa ja tilaa KivaaTekemistä -uutiskirje. Uutiskirjeen tilaajana saat vinkit Suomen kivoimmista kohteista ja tapahtumista sähköpostiisi parin viikon välein ja olet mukana kuukausiarvonnoissamme.