Uusikaupunki vie eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan

Julkaistu:

14.07.2021
| Kirjoittanut:

Kaupunginlahden tunnelmaa – kulttuurissa yhdistyvät niin vierasveneilijät, matkailijat kuin kaupunkilaisten vuosisatoja jatkuva elämä uniikilla murteellaan. Kuva: Visit Uusikaupunki

Hurmaava Uusikaupunki – täydellinen valinta arjen irtiotolle.

Visit Uusikaupunki on Kivaa Tekemistä -median Tähtikohde ja yhteistyökumppani. Alla oleva artikkeli on Visit Uudenkaupungin tuottama. Osa kuvista ja kuvateksteistä on lisätty artikkeliin mediamme toimesta. Nauti merestä, rannasta, tapahtumista ja alati pulppuavasta puheensorinasta Kaupunginlahden ravintoloissa, toreilla ja puodeissa! 😊

🔹🔹

Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Sympaattiset puutalokorttelit, mielenkiintoiset nähtävyydet, viihtyisät ja paikallisia herkkuja tarjoilevat kahvilat ja ravintolat, palvelevat puodit sekä upeat meri- ja luontokohteet luovat puitteet elämykselliselle ja turvalliselle vierailulle.

Kaupunginlahti halkoo vuonna 1617 perustetun Uudenkaupungin keskustaa. Taustalla entinen Vason mylly, jonka uudistetuissa tiloissa ja edustalla on nykyään Pakkahuoneen kahvila, näyttelytoimintaa, iltatori ja vierasvenesatama. Kuva: KivaaTekemista.fi

Nauti pikkukaupungin tunnelmasta

Upea Kaupunginlahden ranta laitureineen, valaistuksineen ja ravintoloineen houkuttelee meren äärelle. Entisajan kauppalaivojen reittejä esittelevät tarinaseinät ja kivetysten mietelauseet muodostavat rannalle ikään kuin ulkoilmamuseon, kertoo matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson.

Voit uppoutua puutalomiljööseen vaikkapa opastetuilla kävelykierroksilla. Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on tarjolla rauhateemaisia opastettuja kävelykierroksia, Laiho-Andersson vinkkaa.

Kaupungin menneisyyteen voit tutustua myös kännykkään ladattavan Uki AR -mobiilisovelluksen avulla, jolloin virtuaalioppaanasi kulkee piikatyttö 1800-luvulta. ”Murhakävely Petäjämäen jäljillä” -dekkarikierroksella teemaan johdattelee itse kirjailija Rake Tähtinen.

Toritunnelmaa Uudessakaupungissa eli Ukissa. 🌺 Kuva: Visit Uusikaupunki

Tapahtumia

Pakkahuoneen kesän iltatoriohjelmia nimekkäine esiintyjineen eikä lauantaisia Tul toril -teematoreja kannata jättää väliin. Lokalahden Nopperlassa käynnistyy kesän kovin maalaisfestari Karjurock huippuesiintyjineen 21.-24.7.

Crusell-musiikkiviikko juhlii nelikymppisiään upeilla konserteilla 24.-31. heinäkuuta. 🎶 Vilinää ja vilskettä on luvassa myös Minifarmi & Kukkkamessut -tapahtumassa 31.7.-1.8.

Elokuun lopulla juhlitaan Venetsialaisia ja Uudenkaupungin rauhaa.

Historiaa elävöittävät karoliinit leiriytyvät keskelle kaupunkia ja pääsemme näkemään, miten 1700-luvun alussa elettiin. Juhlan kunniaksi luvassa on mm. toritapahtumaa, tykinlaukauksia, Rauhansoutu ja ilotulitus, Laiho-Andersson esittelee.

Taidetalo Pilvilinnaa luotsaavat Raija ja Pentti Nokkala. 🎨 Kuva: Visit Uusikaupunki

Hullaannu nähtävyyksistä

Iloisessa ja värikkäässä Taidetalo Pilvilinnassa juhlitaan kymmenvuotissynttäreitä. Pilvilinna hauskoine taidepolkuineen, pitsimökkeineen sekä rosarioineen on valloittava elämys.

Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi alakerrassa aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja yläkerrassa muistella merenkulun kulta-aikoja. Museon Rauhan paikka –näyttelyssä esitellään 1700-luvun rauhanneuvottelujen Uuttakaupunkia.

Merellistä historiaa tarjoilevat myös luotsien elämää esittelevä Luotsimuseo ja merimiesperheen arkeen tutustuttava Merimiehenkotimuseo.

🔸🔸

MAINOS – Kivaa Tekemistä -verkkokaupasta kotimaista sijoituskirjallisuutta ja Jokipiin Pellavan lahjapakkauksia. Alennuskoodi: ”ALE2023”
Katso lisää

🔸🔸

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Menopelien lisäksi Raunistulan nukkekotikerholaiset ovat koonneet museoon upean Minimaailma-näyttelyn.

Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä sekä toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Bonkin Lasten Keksimössö voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen.

Myllymuorin heinäkuisilla lasten seikkailukierroksilla etsitään tänä vuonna kaivoa. Hauska laulua, leikkiä, loruja ja yllätysohjelmaa sisältävä retki vie lapset tarinasta toiseen.

Heinäkuun parilla viimeisellä viikolla Myllymäen puistossa on kuultavissa äänimaisemateos, jossa viisaat ja hilpeätkin murresananlaskut heräävät mäellä eloon ääninäyttelijöiden tulkitsemana, kuvailee Laiho-Andersson.

Pinkki Isokari. Kuva: Visit Uusikaupunki

Hurmaannu merestä

Uudenkaupungin idyllistä saaristoa ympäröivät Selkämeren kansallispuiston puhtaat ja kirkkaat vedet. Omalla veneellä saapuvat nauttivat kolmesti Suomen parhaaksi valitun vierassataman palveluista. Pakkahuone maankuuluine munkkeineen onkin kesän suosituin kohtaamispaikka.

Saariston nähtävyyksiin voi tutustua myös ilman omaa venettä. Kaljaasi Olgalla purjehditaan kesäviikonloppuisin historialliselle Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja ohjelmallisia Merirosvoristeilyjä. M/S Kertun kyydissä voit tehdä huikean merimatkan Isonkarin majakkasaarelle. 🗼

Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. Reilun 50 kilometrin kierroksen voit pyöräillä ja nauttia saaristosta pitkän kaavan mukaan. Voit hurauttaa reitin myös autolla merimaisemia ihaillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa.

Myllymäen puistossa on kauniita istutuksia, neljä vanhaa tuulimyllyä, vanha vesitorni ja lasten leikkikenttä. Alueen pohjoisreunalla on puulajipuisto. Kuva: Visit Uusikaupunki

Uutta puhtia Ukista – uusia liikuntapaikkoja!

Vaihtoehtoja urheiluun, seikkailuun tai rentoutumiseen riittää Uudessakaupungissa varmasti jokaiselle. Suurin osa urheilu- ja liikuntapaikoista sijaitsee aivan kaupungin keskustassa tai vähintäänkin sen tuntumassa.

Kaupungin 18-reikäisen golfkentän pelikausi on yksi maan pisimmistä. Frisbeegolfin ystäville löytyy ratoja Kalannista, Lokalahdelta ja Pyhämaasta. Keskustaan on valmistumassa uusi täysimittainen rata ja myös Kalantiin on avautunut uusi 21-väyläinen kilpatason frisbeegolfrata. ⛳⛳

Uutta ovat Kaupunginlahden rannalle valmistuneet kilpatason Padel-kentät sekä Suomen suurin skeittipuisto, jota voivat skeittaajien lisäksi käyttää myös polkupyöräilijät, potkupyöräilijät, rullaluistelijat ja scoottaajat.

Kesän tapahtumat, tietoa kohteista sekä ideoita lomasuunnitelmiin löydät osoitteesta visituusikaupunki.fi

Teksti: Visit Uusikaupunki

Uudenkaupungin saaristo on monen mökkeilijän ja lomailijan paratiisi. 💙 Kuvat: KivaaTekemista.fi, kesäkuu 2021

🔹🔹

Visit Uusikaupunki on KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -palvelun Tähtikohde ja media-asiakas. (kaupallinen yhteistyö)

Jos haluat Tähtikohteeksi ja/tai että kerromme sinun kohteesi tarinan, otathan yhteyttä, p. 0400 468 174 tai henri(a)kivaatekemista.fi. Olemme saaneet hyvää palautetta asiakkailtamme onnistuneista kampanjoista, joita teemme ympäri vuoden. Lue lisää

KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com on koko Suomen kattava vapaa-ajan media ja hakupalvelu kivalle tekemiselle. Tykkää meistä Facebookissa tai seuraa Instagramissa.

One thought on “Uusikaupunki vie eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan

  1. Henri Elo

    Saimme lukijapalautteen, että Uudestakaupungista lähtevillä Isonkarin risteilyillä koirat ovat matkan aikana laivan kannella, jossa myös tupakoidaan. Koiran omistajien on hyvä ottaa se huomioon. Olemme laittaneet palautteen eteenpäin, kiitos siitä. 👍

Kommentointi on suljettu.